Mormoren min var veldig god på norsk tradisjonsmat og det var ikke alltid lett å vite hvorfor maten hennes ble så god. Jeg oppdaget etter hvert at hemmeligheten med bankekjøttet hennes, var at hun stekte kjøttet i tørr panne, som ga en litt karamellisert overflate. Dette ga en veldig god smak til kraften. Her har jeg laget en variant med elgkjøtt.
1 kg bankekjøtt av elg
Kraft eller vann til å koke ut panna med
2 løk
Smør til steking
2 pk sopp i skiver (kantarell, sjampinjong el. aromasopp)
1 ts pepper
2 laurbærblader
4 ss fond ev. buljongterning om du ikke har kraft (helst viltfond, el. oksefond)
Salt og pepper
Maisennajevner
Bankekjøttet skjæres i 1 cm skiver og brunes litt og litt i en tørr og ganske varm panne. Legg kjøttet over i en gryte og kok ut pannen, helst med elgkraft, men om du ikke har det, kan du bruke vann. Kraften helles deretter over kjøttet. Løken skjæres i grove biter og stekes i smør, til den er gyllen og helles over kjøttet. Kok ut pannen med elgkraft igjen. Stek soppen i smør og kok ut med kraft enda en gang. Tilsett pepper og laurbærblader. Om du har brukt vann og ikke kraft, tilsetter du 4 ss fond nå (helst viltfond, el. oksefond). La det hele koke i minimum 3 timer. Smak til med salt og pepper og jevn kraften litt med brun maisennajevner.
Servering:
Server bankekjøtt med erter, tyttebærsyltetøy og valgfrie poteter, gjerne kokte, som mormoren min brukte. Jeg liker å variere potene litt.
Du finner oppskrift på en perfekt potetmos her eller om du har lyst på ovnspoteter til, deles de i 2 eller 4 avhengig av størrelsen. Hell litt nøytral olje i en ildfast form, legg i potetene og rull dem rundt, så de får olje på alle kanter. Krydre dem med salt og pepper og sett dem i ovnen på 200 grader til de er møre. Snu litt på dem, så de får litt farge på alle kanter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.