Deilig, hjemmebakt brød

Deilig, hjemmebakt brød er supert å lage i store mengder og fryse ned. Varmt, hjemmebakt brød smaker kjempe godt. Dette brødet er grovt og saftig og kan gjerne startes på kvelden i forveien, så du får nybakt brød til frokost.

5 dl skummet kulturmelk

7 dl vann

1 ss rapsolje

50 g gjær

3 ts salt

1 ss honning

3 dl hvetekli

3 dl havregryn

4 dl sammalt rug grov

7 dl sammalt hvete grov

ca 14 dl hvetemel

Varm vann og melk til 37 grader. Hell litt av væsken i en arbeidsbolle og rør ut gjæren. Om du bruker tørrgjær tilsettes det sammen med hvetemelet. Tilsett resten av væsken, olje, salt, honning, hvetekli, havregryn, sammalt mel og hvetemel.

Elt deigen sammen, tilsett ev. mer hvetemel til passe konsistens. Elt til deigen er glatt, blank og smidig og slipper bakebollen, 10-15 min. i kjøkkenmaskin. Dekk med plast og la deigen heve/hvile i minimum 60 min, til den har fått dobbel størrelse.

Ha deigen over på et melet bord. Del den i tre og kna til den blir smidig. Form dem til brød.

Rull brødene i havregryn, kli eller solsikkekjerner før de legges langpanne dekket med bakepapir.

Legg en strimmel bakepapir mellom hvert brød, slik at de blir lett å ta fra hverandre etter steking.

Dekk med plast eller et klede og la brødene heve i minimum 1 time.

Stek brødene på nederste rille i forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 45 min. Om du dunker på dem fra undersiden og lyden er hol, er de klare.

Avkjøl brødene på rist.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese