Julekransekake

Julekransekake er en julepyntet kransekake. Jeg har pyntet den med spiselig kakepynt med julemotiver fra cacas, men du kan jo bruke andre «julete» ting, som for eksempel sjokoladenisser, skumnisser, juleknapper eller polkastokker.

  • 500 g mandler
  • 500 g melis
  • 4 eggehviter (må tilpasses)

Skåld halvparten av mandlene (Kok opp vann, legg i mandlene og la dem ligge et par minutter, så blir skallet enkelt å fjerne). La dem tørke til neste dag.

Mal både de skåldede og de uskåldede mandlene. Bland med melis og elt inn eggehvitene til en jevn deig. Den skal være passe fuktig og enkel å kna, så tilpass mengden eggehviter. Pakk deigen i aluminiumsfolie og sett den i ovnen i 1 time på 100 grader. Sett deigen kaldt til neste dag.

Smør kransekakeformene godt og strø dem med semulegryn. Kjør deigen igjennom kverna til kjøkkenmaskinen med kakeforstykke eller rull fingertykke lengder og legg i kransekakeformene. Stekes midt i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min, til ringene er lett gylne. Avkjøles raskt og legges i fryseren, så de blir seige.

Glasur:

  • 200 g melis
  • 1 – 2 eggehviter
  • Bittelitt eddik

Bland alt til jevn glasur (tilpass mengden eggehviter, så glasuren får passe tykk konsistens). Fyll glasuren i dobbel brødpose. Klipp et bittelite hull i et hjørne av posen og pynt hver ring. Stable kransekaken som et tårn og pynt med kakepynten.  Jeg har festet dem med Dr. Oetker bakelim, som får i de fleste matbutikker.

Julekransekake
Julekransekake

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Medisterkaker

Medisterkaker hører julen til, sammen med ribbe, medisterpølser og sossiser. Jeg lager alltid medisterkakene til søndagsmiddag i god tid før jul og fryser resten, så det ikke blir så hektisk i innspurten av juleforberedelsene.  Denne oppskriften er passe til 8 personer:

1 kg medisterdeig

3 ts salt

5 ss potetmel

1/2 ts nellik

1,5 ts pepper

1 ts malt muskat

1 ts malt ingefær

2 egg

5 dl melk

4 ss smør til steking

Elt sammen alle ingrediensene til medisterkakene, unntatt smøret. Jeg steker alltid en prøvekake, for å være sikker på at jeg er fornøyd med smaken.

Form til boller og stek dem på begge sider i smør. Jeg steker dem ikke så kjempe mørke, for jeg legger dem sammen med ribba mot slutten av steketiden og da får de mer farge.

Medisterkaker i stekepanna
Medisterkaker i stekepanna

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med dillstuede poteter og agurksalat

Laks med dillstuede poteter og agurksalat er en tradisjonsrik rett og smaker nydelig. Du kan selvfølgelig lage denne retten med andre fiskeslag også, f.eks. røye og ørret.

Agurksalat:

2 dl vann

1/2 dl eddik

1 ss sukker

1/2 ts pepper

1 agurk

Bland sammen vann, eddik, sukker og pepper. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time. Om du vil ha et sukkerfritt alternativ, kan du lage denne.

Dillstuede poteter:

8 poteter

2 ss smør

4 dl fløte

1 ts sennep

Lys maisennajevner

Salt

Pepper

Frisk dill

Skrell potetene, kok dem og skjær dem i biter. Kok opp fløte og sennep, jevne med lys maisennajevner, kok opp og smak til med salt og pepper. Tilsett potetene og masse finhakket dill.

Laksen:

Laksen krydres med salt og pepper og stekes i smør til den får fin farge på utsiden og fortsatt litt rosa i midten. Om du bruker steketermometer, er den perfekt når kjernetemperaturen er 60 grader.

Laks med dillstuede poteter og agurksalat ser ekstra innbydende ut, om du pynter med litt urter når det skal serveres, gjerne dill eller kjørvel.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kalkunbryst med fløtesaus og rødvinskokte pærer

Kalkunbryst med fløtesaus og rødvinskokt pære er en velsmakende selskapsrett, som er enkel å servere til mange. Det smaker godt med pommes boulangere og rødkål til, men det passer med andre poteter og grønnsaker, om du heller vil det.

Pommes boulangere:

1 kg poteter

2 store løk hakket

2 fedd hvitløk, finhakket

Bladene fra 1 neve timian

1/2 l kyllingkraft

50 g smør + litt til å smøre formen med

1 ss olje

Salt og pepper

Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver, enten med mandolin, eller med ostehøvel. Smelt litt smør og olje i en stekepanne og brun løken lett, sammen med hvitløken, på lav varme. La det renne av i et dørslag.

Smør en ildfast form og legg poteter, salt, pepper og løk lagvis. Avslutt med et lag poteter, hell på kyllingkraft og fordel resten av smøret over.

Stek på 210 grader i 1 time, til potetene er gjennomstekt og har fått lekker gyllen farge.

Kalkunbryst med fløtesaus og rødvinskokte pærer
Rødvinskokte pærer:

6 pærer

1 flaske rødvin

4 dl solbærsirup

Saft og skall av 1 båt sitron

1 kanelbark

1 stjerneanis

Noen kvister frisk timian

 

Rødvinskokte pærer

Kok opp vin, saft og krydder. Skrell pærene, men la stilken sitte på. Skjær litt av bunnen på pærene, så de kan stå støtt. Legg pærene i kjelen med vin og la de småkoke til de er møre, ca. 20 minutter, avhengig av hvor faste de er. Pærene vil bli liggende på siden, så snu dem et par ganger underveis, så de får jevn farge. Rødvinskokte pærer løftes forsiktig ut av laken, over på et fat og serveres lunkne.

 

 

Rødkål med spennende smak:

1,5 kg rødkål

1 ts malt allehånde

1 bit kanelbark

2 stjerneanis

1 dl eplemost

1 dl eplecidereddik

4 ss sukker

2 ss ripsgelé

2 grønne epler

Salt og pepper

Litt ribbefett ev. andefett (ikke nødvendig for et nydelig resultat)

Del rødkålen i fine strimler og legg alt, bortsett fra fettet, i en kjele. Kok i 2 timer, til kålen er skikkelig mør. Rør inn fettet og smak til med salt og pepper.

 

Julerødkål
Kalkunbrystet:

1 kalkunbryst à 2 kg

100 g smør + smør til bruning

1 ss estragon

1 ts malt hvitløk

2 ts salt

1 ts pepper

Brun kalkunbrystet på alle kanter i en stekepanne, legg det over i en ildfast form og hell stekesmøret over. Sett kalkunen i ovnen på 100 grader og stikk inn steketermometer.

Smelt resten av smøret i en liten kjele og rør inn estragon, hvitløk, salt og pepper. Smør brystet med blandingen, ca. hvert kvarter, til du har brukt den opp.

Stek kalkunen til termometeret viser 68 grader, det tar ca. 1,5 time per kg (3 timer for dette kalkunbrystet). La kjøttet hvile i min. 15 min. før du skjærer det opp i tynne skiver.

Om du heller vil tilberede kalkunbrystet i sous vide, kan du krydre det med estragon, hvitløk, salt og pepper, vakuumere den med 100 g smør og legge den i sous viden på 61 grader i 5 timer. Brun brystet raskt i stekepanna før servering.

 

Sausen:

2 løk, finhakket

1 pk skivet sopp, f.eks. sjampinjong og aromasopp

7,5 dl fløte

1 dl solbærsaft

5 ss kyllingfond

Salt og pepper

Brun soppen sammen med løken i smør. Hell på fløte, saft og fond og la det koke til fin sauskonsistens. Smak til med salt og pepper.

 

Kalkunbryst med fløtesaus og rødvinskokte pærer
Kalkunbryst med fløtesaus og rødvinskokte pærer

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Madeiragryte

Madeiragryte har kraftig, rund og god smak og kjøttet blir fantastisk mørt, etter flere timer i ovnen.

1 kg høyrygg av storfe

Smør/olje til steking

50 g tørket steinsopp

400 g gulrot,

300 g småløk

3 fedd hvitløk

1 kvast fersk timian

2 laurbærblader

600 g hakkede tomater

2 ss tomatpuré

4 dl Madeira

4 dl oksekraft, ev. vann og fond

1 appelsin, kun saften

2 ss soyasaus

Salt og pepper

Ev. litt brun maisennajevner

1 pk persille, finhakket

Del kjøttet i store terninger, krydre det med salt og pepper og brun det godt på alle kanter på høy temperatur i smør/olje. Ta ut kjøttet og fres løken og gulrøttene raskt, før du legger kjøttet tilbake, tilsetter hvitløk og tomatpuré og blander godt. Tilsett tomater, Madeira, kraft, appelsinsaft, soyasaus, timian og laurbærblader og kok opp. Rør godt og sett gryta med lokket på i stekeovnen på 140 grader i 4 timer, den siste timen uten lokk. Smak til med salt og pepper og om madeiragryten virker for tynn, kan du røre inn litt maisennajevner og koke opp igjen. Rør inn persillen og server med ris, kokt etter anvisning på pakken.

Madeiragryte
Madeiragryte

 

Du finner flere oppskrifter på spennende gryteretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

 

 

Ukemeny 50

Ukemeny 51 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Moqueca med klippfisk
Moqueca med klippfisk 2
Moqueca med klippfisk
Tirsdag: Kylling cacciatore
Kylling cacciatore
Kylling cacciatore
Onsdag:  Plukkfisk

Plukkfisk
Plukkfisk
Torsdag: Pastagrateng

Pastagrateng
Pastagrateng
Fredag: Meksikansk form med kylling

Meksikansk form med kylling
Meksikansk form med kylling
Lørdag:
Forrett: Mammas minestronesuppe

Mammas minestronesuppe
Mammas minestronesuppe
Hovedrett: Ostesufflé

Ostesufflé
Ostesufflé
Dessert: Vaniljeis med pasjonsfruktsaus og sjokoladepynt
Vaniljeis med pasjonsfruktsaus og sjokoladepynt
Søndag:
Forrett: Steinsopprisotto
Steinsopprisotto
Steinsopprisotto

 

Hovedrett: Langtidsstekt oksestek med soppsaus

Langtidsstekt oksestek med soppsaus
Langtidsstekt oksestek med soppsaus
Dessert: Banankake – min saftige og smakfulle favoritt

Banankake – min saftige og smakfulle favoritt
Banankake – min saftige og smakfulle favoritt

 

 

Ukemenyen er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Blåbær og agurk Moscow Mule

Blåbær og agurk Moscow Mule er friskt og godt og en av favorittdrinkene hjemme hos oss. Den er en deilig variant av den mer kjente Moscow Mule og vel verdt å prøve.

  • 6 blåbær
  • 1 skive skrelt agurk
  • Isbiter
  • 45 ml vodka
  • 1,5 dl ferskpresset limejuice
  • 1,5 dl ingefærøl

Plasser blåbærene og agurkskivene i bunnen av et kobberkrus. Bruk en muddler til å knuse blåbærene og agurken fullstendig. Hell i isbiter, tilsett vodka, limejuice og fyll opp med ingefærøl.

Blåbær og agurk Moscow Mule
Blåbær og agurk Moscow Mule

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammeskanker på spansk

Lammeskanker på spansk er en velsmakende rett med en kraftig saus og grønnsakene er også med i ovnen. Lammeskank er ikke akkurat det møreste på lammet, men etter noen timer i ovnen, blir det helt fantastisk og faller nesten fra hverandre. Oppskriften er til 4 personer, men kan lett dobles eller tredobles og lages i en høy langpanne.

  • 4 små eller 2 store lammeskanker
  • Mel
  • 2 chorizopølser, delt i små biter
  • 4 gulrøtter, skrelt og i terninger
  • 2 store løk, skrelt og i terninger
  • 4 hvitløksfedd, skrelt og finhakket
  • 400 g hermetiske hakkede tomater
  • 1 boks bønner
  • 2 ts røkt paprikapulver
  • 2 ts malt spisskummen
  • 2 laurbærblader
  • 4 ss grønnsaks- eller kyllingfond
  • Olivenolje
  • Salt og pepper

Varm oljen i en stor stekepanne, vend lammeskankene i mel og brun dem gylne på på alle kanter.

Bland resten av ingrediensene i en ildfast form. Fyll den tomme tomatboksen med vann og bland inn det også. Legg i lammeskankene, dekk med lokk eller folie og stek på 170 grader 4 timer, eller mer, avhengig av størrelsen på skankene.

Server lammeskanker på spansk med potetmos, kokte eller ovnsbakte poteter. Du kan også dele poteter i mindre deler og la det bake i sausen, sammen med skankene.

Lammeskanker på spansk
Lammeskanker på spansk

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostekake fra Baskerland

Ostekake fra Baskerland smaker godt og skal se litt rustikk ut. Den kan serveres alene, eller med friske bær til, enten til dessert, eller som kos til kaffen.

  • 1 kg kremost naturell
  • 5 egg
  • 350 g sukker
  • 15 g mel
  • 500 ml kremfløte

Fukt og krøll sammen et bakepapir, rett det ut og kle innsiden av en rund form med det, så kaken får det rustikke utseendet den skal ha.

Pisk osten en mikser, slik at den blir enda mer kremet. Fortsett å piske, mens du gradvis tilsetter fløten, og deretter sukkeret. Tilsett et og et egg, og pisk til det er godt blandet mellom hvert egg.

Tilsett mel og pisk til alt er godt blandet inn. Hell røren over over i formen og stek den midt i ovnen i ca. 55 minutter på 180 grader. Sjekk jevnlig at den ikke blir brent. Hvis kaken har blitt brun, anbefales det å dekke den med aluminiumsfolie.

I ovnen vil kaken svelle, men den vil synke sammen når blir nedkjølt.

Når kaken er ferdigstekt, skrur du av ovnen og åpner ovnsdøren litt. La kaken kjøle seg ned inne i ovnen i 15 minutter, før du den ut og lar den kjøle seg helt ned på en rist, i romtemperatur.

Når kaken er kald, lar du den hvile over natten i kjøleskapet, så smaken får satt seg.

Ta kaken ut av kjøleskapet 15-20 minutter før servering.

Baskisk ostekake
Baskisk ostekake

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gambas pil pil

Gambas pil pil er en spansk rett som passer til forrett, eller som en del av et tapasmåltid. Den er rask å lage og smaker nydelig. Det smaker godt med litt brød til, som kan dyppes i den varme oljen og nytes sammen med rekene.

  • 360 gram gambas, scampi eller argentiske villreker (rå, skrelt)
  • 180 ml olivenolje
  • 8 fedd hvitløk
  • 2 chilipepper
  • 1 ts paprika
  • Salt og sort pepper
  • Finhakket persille

Varm olivenolje. i en panne, tilsett hvitløk, chili og paprika, rør det inn i oljen. Tilsett rekene og stek på den ene siden i 2 minutter

Snu rekene og stek i 2 minutter på den andre siden.

Ha over i en varme tapasskåler sammen med oljeblandingen.

Dryss over persille og ev. salt og pepper.

Gambas pil pil
Gambas pil pil

 

Du finner flere spennende og velsmakende her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.