Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

Event Series Event Series: La Chandeleur (fête des chandelles)

La Chandeleur (fête des chandelles)

2. februar 2025

La Chandeleur (fête des chandelles) eller Candlemas (kyndelsmesse på norsk) feires i Frankrike 2. februar hvert år.
Dagen feires til minne om at Jesusbarnet ble presentert i tempelet i Jerusalem førti dager etter fødselen og festen for renselsen av den salige jomfru Maria . Det norske navnet kyndelsmesse kommer fra ordet kyndel, norrønt for «vokslys». Dagen ble avskaffet som helligdag i Norge i 1771.

I Frankrike spiser de crêpes eller pannekaker denne dagen og den kalles derfor le Jour de Crêpes (pannekakedagen).

Det er noen ganske merkelige ritualer i forbindelse med både måten pannekakene blir tilberedt og spist på denne dagen. Du skal holde en gullmynt i venstre hånd, mens du kaster pannekaken opp i luften med høyre hånd når den skal snus. Symbolikken rundt dette er knyttet til en fruktbarhetsrite fra slutten av det femte århundre. Den første pannekaken som lages, legges i et garderobeskap for å sikre en rikelig høsting senere på året. Når pannekakene endelig skal nytes, tennes alle stearinlysene i hjemmet.

Om du fikk lyst på pannekaker nå, finner du mange spennende oppskrifter fra fjern og nær, både middagsvarianter og til dessert HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Detaljer

Dato:
2. februar 2025
Series:

Hva synes du?