Lecheflan er den filippinske versjonen av karamellpudding. Lecheflanen serveres med kandiserte kumquats. Denne oppskriften er passe til 8 personer.
200 g sukker
Smelt sukker i en stekepanne, over middels varme til den er karamellisert. Ikke rør, kun rist forsiktig på stekepanna. Hell karamellen over i en egnet, ildfast form. Sett kaldt til karamellen har stivnet.
3 store egg
3 store eggeplommer
1 ts finrevet appelsinskall
1 ts finrevet sitronskall
4 dl søtet kondensert melk
3,5 dl kondensert melk
1 ts vaniljeekstrakt
1 klype salt
Bland alle ingrediensene i en bolle. Kjør den glatt med en mikser. Ikke miks så mye at eggene skummer opp.
Hell blandingen over i formen med den stivnede karamellen. Dekk med aluminiumsfolie. Sett formen i en langpanne og fyll langpannen halvveis opp med kokvarmt vann. Stekes i midten av ovnen i 50-60 minutter på 160 grader, til kantene på puddingen har satt seg, mens midten fortsatt er dissende.
Løft formen forsiktig ut av vannbadet og la den avkjøle seg ved romtemperatur i ca. 2 timer. Når den er avkjølt, skal den hvile i kjøleskapet i minst 4 timer, helst over natten.
Kjær med en tynn, spiss kniv langs kantene av formen for å løsne puddingen og hvelv den over på et fat. Pynt med kandiserte kumquats eller appelsin.
Kandiserte kumquat/appelsin:
200 g kumquats eller appelsin
1/2 kopp vann
1/2 kopp kornet sukker
1/4 kopp honning
Skyll kumquatene og skjær av stilken. Skjær dem i tynne skiver. Kast eventuelle frø. Ev. skjær vekk skallet, inkl mesteparten av det hvite på appelsinen og del den i tynne skiver.
Kok opp vann, sukker og honning. Når sukkeret er helt oppløst, tilsett skiver kumquats, ev. appelsin. La det småkoke i 10-15 minutter til de er myke og nesten gjennomsiktige. Avkjøl og oppbevar i tett boks i kjøleskapet. Holder seg i opptil to uker.