Pistasjknuter er en av mine gjærbakstfavoritter. Kunsten med gjærbakst er å ha god tid, eller å finne på noe annet mens du venter på eltingen og på hevingen. Resultatet er vel verdt å vente på. Det er også smart å bake så mye at du kan putte i fryseren og ta opp igjen senere.
7 dl lunken melk
140 g smeltet smør
100 g gjær
2 sammenpiskede egg
160 g sukker
2 ts kardemomme
2 ts salt
1,2 kg mel
1/2 ts bakepulver
Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer.
Fyll:
2 glass pistasjkrem
100 g pistasjnøtter, grovknuste (legg dem i to brødposer utenpå hverandre, legg posene på en fjøl og slå i vei med biffbanker, kjevle eller en liten kjele)
Del deigen i to deler. Kjevle hver del til en rektangulær leiv. Smør på pistasjkremen og dryss over nøttene. Brett 1/3 av deigen over den midtre tredjedelen. Brett den siste tredjedelen over også. Skjær deigen i strimler på 2 cm. Strekk dem ut, samtidig som du vrir endene i hver sin retning og form en knute. Legg dem på brett, kledd med bakepapir. La dem heve under klede i 1 time til. Pensle med sammenpisket egg og dryss på perlesukker. Stekes på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 10 – 12 minutter).
Pistasjknuter smakker aller best når de fortsatt er lune.
Om du ikke får tak i pistasjkrem, lan du lage selv, ved å kjøre :
200 g pistasjkjerner
120 g smør
120 g melis
4 ts sitronsaft
i en hurtigmikser, eller med stavmikser.
Du finner masse gjærbakstoppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.