Finnene er kjent for å kombinere tradisjonell husmannskost med moderne matlaging i kontinental stil. Fisk og kjøtt (gjerne svin, storfe og rein) er mye brukt, vanligvis kombinert med grønnsaker og sopp.
Finsk mat inneholder mye fullkornsprodukter (rug, bygg, havre) og bær (blåbær, tyttebær, multer og tindved).
Melkeprodukter brukes ofte som mat, drikke og i forskjellige oppskrifter. Kålrot har vært vanlig i tradisjonell matlaging, men ble erstattet av potet, da den kom til landet, i en god del matretter.
Rugbrød er nasjonalretten og spises til frokost, lunsj, som snack og serveres ofte med smør eller ost og skinke.
- Akevittsild
- Diabetesvafler
- En lettvinn og velsmakende eplekake
- Fastelavnsboller
- Fastelavnsboller – litt morsommere
- Gløgg – glühwein – mulled wine
- Havregrøt
- Hjemmelaget kjøttpudding
- Kanel i svingen – kanelboller
- Kanelsnurrer med epler
- Karrisild
- Knutekålstuing
- Kremet fiskesuppe
- Laks på grillen
- Lohipaistos – gravlaks- og potetform
- Luftig og kjempegod loff
- Mammas waldorfsalat
- Munker med mammas frysetøy
- Pepperrotsild
- Perfekt potetpuré
- Pickles er mer enn sylteagurk
- Poronkeitto – reinsdyrsuppe
- Portvinssild
- Potetmos
- Prinsessekake med vaniljekrem og friske bær
- Reinsdyrgryte
- Rødkål
- Rødkål i ovnen
- Sildetallerken
- Sjokoladepudding
- Smørdampede rotgrønnsaker
- Solbærsild
- Spinatsuppe
- Sursild
- Tilslørte bondepiker
- Tomatsild
- Tomatsuppe med egg
- Vafler