Koofteh berenji, er saftige persiske boller laget av lammedeig, ris, friske urter og krydder. De serveres med salat, brød (f.eks. lavasj – lavash) og yoghurt.
Risen:
150 g basmatiris
8 dl vann
1 ts salt
Kokt risen i vann, tilsatt salt i 7 minutter. Hell av vannet og sett risen til avkjøling.
Bollene:
Risen
100 g hvite bønner (fra boks), skylt i kaldt vann
500 g lammedeig
1 bunt fersk bladpersille, finhakket
1 bunt fersk dill, finhakket
2 never tørkede tranebær
1 bunt fersk gressløk, finklippet
1 liten potte fersk koriander, finhakket
3 ss mel
1 ts salt
1 ts pepper
2 ts malt gurkemeie
2 ts spisskummen, malt
1 ts kanel, malt
1 stor løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
3 egg
Bland alle ingrediensene, elt godt sammen og form ca. 12 store kjøttboller.
Kokekraften:
1 stor løk, finstrimlet
2 ts malt gurkemeie
1 ts salt
1/2 ts chiliflak
1 ts kanel, malt
1 ts spisskummen, malt
3 fedd hvitløk, knust
2 ss tomatpuré
400 g boks hakkede tomater
4 ss kyllingfond
1 ltr vann
1 lime, kun saften
4 ss olivenolje til steking
Stek løken i oljen på middels varme til den begynner å få litt farge. Tilsett krydder og hvitløk og stek i 2-3 minutter til. Tilsett tomatpuréen, rør godt, hell i vannet og tomatene og kok opp. Legg kjøttbollene forsiktig i kraften og kok forsiktig på lav varme i 1,5 time, med lokket litt på gløtt.
Salaten:
Agurk i terninger
Vårløk, strimlet
Paprika i strimler
Dressing:
1 del limesaft
2 deler olivenolje
Servering:
Friske urter
Salat
Naturell yoghurt
Brød
Dryss friske urter over bollene, sett frem salaten, en bolle med yoghurt naturell og ev. litt iransk brød.
Du finner flere spennende oppskrifter fra Iran her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.