Albania har en matkultur preget av Middelhavet og bruker mye urter, grønnsaker og frukt.
Kjøtt, fisk og grønnsaker står sentralt i kjøkkenet i nord. De bruker mye poteter, gulrøtter, mais, bønner, kål, men også kirsebær, valnøtter og mandler. Hvitløk og løk er også viktige komponenter i det lokale kjøkkenet og tilsettes nesten hver rett.
Kjøkkenet i den midtre delen preget av at regionen er den flateste og rik på vegetasjon og biologisk mangfold samt kulinariske spesialiteter. De bruker også mye fisk.
I sør brukes det mye meieriprodukter, sitrusfrukter, sjømat og olivenolje. Disse områdene er spesielt gunstige beiteområder og det gjør at mange driver med oppdrett av dyr.
Hvitløk og løk er viktige komponenter i Albansk og tilsettes nesten hver eneste rett. Albania er rangert nr. 4 i verden når det gjelder løkforbruk per innbygger.
- Balandeliai – galumpkis – halupki – golubtsi – golabki – krautwickel – kāpostu tīteņi
- Biff- og baconsalat med balsamicodressing
- Börek (banitsa) med lammekjøttdeig
- Cacık – jajik – jajeek – tarator – ταλαττούρι – mast o khiar – ovdukh
- Dolma med kjøtt
- Dorade med middelhavstilbehør
- Fersk tunfiskbiff
- Filopakket fiken med chèvre
- Fylt kyllingfilet
- Grillspyd med lam og tzatziki
- Kald middelhavssaus
- Kebab av lammedeig
- Kebab av lammekjøttdeig med cacık
- Kylling korma
- Kyllingsalat med krutonger
- Lam pilav (pilaff, pilau, plov)
- Lammeboller med salat og tzatziki
- Lammeburger med smak av Middelhavslandene
- Musaka
- Pilafris
- Pita – pide – pitka – pitta – pyada – lepinje – aish baladi
- Posna Pogača
- Soltørka tomat- og olivenbrød
- Šopska salat
- Tomatcouscous
- Yoghurthummussaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.