Yassa guinaar

Yassa guinaar er en kyllingrett som spises i Gambia, Mauritania og Senegal. Den har mange elementer og tar litt tid å lage. Roff er en slags marinade/smaksforsterker som brukes i mange afrikanske land til å marinere kjøtt eller fisk. Oppskriften er passe til 4-6 pers.

Rå løkmarinade:

1 løk, i ringer

1 ts sennep

2 ts eddik

Litt salt, pepper og chilipulver

Mariner løken med en klype salt, pepper og chilipulver, en teskje sennep og eddik. Bland godt og sett til side.

Roff:

4 fedd hvitløk

1 grønn paprika

2 kvister persille

Litt salt

1 ts pepper

1 ts ingefær

Finhakk hvitløk, paprika og persille og bland det med resten av ingrediensene.

Kyllingen:

1 kylling

1 sitron, kun saften

Salt

1 dl vann

1 dl raps- eller solsikkeolje

Rens kyllingen grundig, skyll godt av og tørk den med tørkepapir og gni den inn med sitronsaft. Lag snitt i kyllingen under vingene og på innsiden av lårene og fyll med roff. Om du har roff til overs, kan du smøre inn kyllingen med det, på utsiden. Salt kyllingen på utsiden og legg den i en gryte med vannet. La det koke i 5 min, før du snur kyllingen og koker den 5 min. på den andre siden også.

Ta kyllingen ut av gryten, om det ligger litt kraft igjen i gryten, hell den i en bolle til senere. Tørk ut av gryten, hell i olje og brun kyllingen både på over- og undersiden.

Løft opp kyllingen og fortsett å bruke gryten til sausen, uten å rengjøre den.

Smør kyllingen på begge sider med en blanding av:

1 spiseskje olje

1/2 ss eddik

1/2 ss sennep

1 klype pepper

1 klype salt

Legg kyllingen på grillen, eller legg den i ildfast form og sett den i ovnen på 180 grader til den er gjennomstekt. Om du bruker termometer, skal kjernetemperaturen være 68 grader. 

Til løksausen:

Stekefettet etter bruning av kyllingen

400 g løk, finhakket

3 fedd hvitløk

2 kvister bladpersille

2 kvister vårløk

1 grønn paprika

1 klype salt

1/2 teskje pepper

1 klype provençalske urter

1 spiseskje sennep

2 laurbærblader

1 sitron, kun saften

1 rød chili, finhakket

Brun løken i gryten du har brunet kyllingen i, på middels varme i 7 minutter, rør av og til.

Lag nokoss (smaksblanding til sausen): Finhakk hvitløk, bladpersille, vårløk og paprika og bland med salt, pepper og provençalske urter. Rør blandingen inn i løken og kok videre i 5 minutter på lav varme, rør jevnlig. Rør inn sennep og sitronsaft. Tilsett 2,5 dl vann og resten av kokekraften fra koking av kyllingen. Om du ikke har mer kokekraft, kan du bruke 1 ts kyllingfond. Tilsett laurbærbladene og fersk chili og rør godt sammen. Kok videre til oljen stiger til overflaten. Smak og ev. juster med mer salt og pepper.

Risen:

Ris til 4-6 personer, kokt etter anvisning på pakken

100 g rosiner

30 g smør

Varm 1 L vann i en kjele.

Når risen er klar, rører du inn rosiner og smør.

Egg:

2 egg

Kok eggene i 10 min, kjøl av, skrell dem og skjær dem i skiver.

Sauterte grønnsaker:

2 ss olje

3 paprika, (grønn, gul og rød) i strimler

2 gulrøtter i terninger

1 agurk i terninger

1 tomat, i terninger

Sauter først gulrøttene i olje på middels varme i 5 minutter, rør av og til. Tilsett paprika og sauter videre i 2 minutter. Ta gryten av varmen og rør inn agurk og tomat.

Yassa guinaar
Yassa guinaar, klar til servering
Servering:

Legg risen på et stort fat, lag en grop i midten og legg kyllingen i gropen. Hell på sausen og legg på de sauterte grønnsakene. Legg på eggene og løken skåret i skiver.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese