Tapas – meze – antipasti og dim sum er navnene på et måltid servert som mange småretter rundt i verden. Det kan varieres nesten i det uendelige og behøver ikke å være så mye jobb heller, det bestemmer du selv. Det fine med tapas – meze – antipasti og dim sum er at gjestene selv kan velge det de har lyst på og at måltidet gjerne varer lenge, noe vi synes er ekstra hyggelig.
- Abacate com tunaAbacate com tuna (avocado med tunfisk) er en velsmakende rett fra Guinea-Bissau. Den passer som forrett, lunsj eller en litenFortsett å lese “Abacate com tuna”
- AppelsinkyllingAppelsinkylling lager vi ofte på sommeren, siden den skal friteres, så vi kan gjøre det på utekjøkkenet og slippe luktenFortsett å lese “Appelsinkylling”
- Baba ganoushBaba ganoush (baba ghanoush, baba ghanouj, mutabal, salată de vinete) er en nydelig dipp, laget av auberginer. Den passer somFortsett å lese “Baba ganoush”
- Båtpoteter – ovnspoteterBåtpoteter er noe av det greieste å servere til både kjøtt og fisk. Det passer godt med båtpoteter til tapasFortsett å lese “Båtpoteter – ovnspoteter”
- Bentes gratinerte rekerettBentes gratinerte rekerett er en litt uvanlig, men veldig god forret, med en blanding av reker og spekeskinke. Den kanFortsett å lese “Bentes gratinerte rekerett”
- Biffsatay med jordbærsalsaBiffsatay med jordbærsalsa er en av mine favorittretter. Satay er sørøst-Asias navn på grillspyd. Denne varianten med kalvefilet, peanøttsaus ogFortsett å lese “Biffsatay med jordbærsalsa”
Se innlegg for å abonnere på nettstedets nyhetsbrev.
- BlomsterfoccaciaBlomsterfoccacia kan bringe frem kunstneren i deg. Jeg har laget focaccia mange ganger, men fikk lyst til å kaste megFortsett å lese “Blomsterfoccacia”
- Cacık – jajik – jajeek – tarator – ταλαττούρι – mast o khiar – ovdukhCacık – jajik – jajeek – tarator – ταλαττούρι (talattour) – mast o khiar – ovdukh er samme rett, menFortsett å lese “Cacık – jajik – jajeek – tarator – ταλαττούρι – mast o khiar – ovdukh”
- Carpaccio av tunfiskCarpaccio av tunfisk smaker godt som forrett, til lunsj, som en del av et antipasti- eller tapasmåltid. Retten passer ogsåFortsett å lese “Carpaccio av tunfisk”
- CevicheCeviche er en rett fra Argentina, der fisken blir “kokt” i syren fra lime. Den smaker deilig som en forrett,Fortsett å lese “Ceviche”
- CevicheCeviche er en rett fra Argentina, der fisken blir “kokt” i syren fra lime. Den smaker deilig som en forrett,Fortsett å lese “Ceviche”
- Ceviche av laksCeviche er en rett fra Sør- og Mellom-Amerika, der fisken blir “kokt” i syren fra lime. Den smaker deilig somFortsett å lese “Ceviche av laks”
- CouscoussalatCouscoussalat kan nytes alene, eller som tilbehør til stekt eller grillet kjøtt eller fisk. Couscous: 2 dl couscous 3 dlFortsett å lese “Couscoussalat”
- Couscoussalat med mango- og karridressingCouscoussalat med mango- og karridressing er en velsmakende rett fra Midt-Østen. Du får kjøpt hele granatepler i butikken, men duFortsett å lese “Couscoussalat med mango- og karridressing”
- Dadler med baconDadler med bacon (dátiles con tocino) er en lekkerbisken med opprinnelse i Nord-Afrika i middelalderen. Senere ble retten adoptert tilFortsett å lese “Dadler med bacon”
- Dansk platteDansk platte betyr veldig koselige minner for meg. Vi har vært på Café Sorgenfri i København mange ganger og derFortsett å lese “Dansk platte”
- DjeveleggDjevelegg passer som tilbehør til røkelaks, eller som en del av et koldtbord eller som en tapasrett. Det finnes mangeFortsett å lese “Djevelegg”
- Dolma med kjøttDolma med kjøtt (dolmades, olmeh, dolmades, koupepia, tolma, yarpaq dolması, yebra, mahshi, mashi, mashy) er vinblader, fylt med deilig, krydretFortsett å lese “Dolma med kjøtt”
- FattoushFattoush (fattush, fatush, fattoosh, eller fattouche) er en salat som spises i mange av landene i Midtøsten. Fattoush kan spisesFortsett å lese “Fattoush”
- Filopakket fiken med chèvreFilopakket fiken med chèvre er super som forrett, kveldsrett, eller som en del av et tapasbord. Filodeig og ferske fikenFortsett å lese “Filopakket fiken med chèvre”
- Fisk i bao bunsFisk i bao buns er en velsmakende og smaksrik middag. Du kan gjøre den sterkere eller mildere, ved å justereFortsett å lese “Fisk i bao buns”
- FlogeresFlogeres er supre som en liten lunsjrett, som tilbehør til suppe eller som en del av meze (det østlige ogFortsett å lese “Flogeres”
- FoccaciaFoccacia er et nydelig italiensk brød, som passer til både supper, gryteretter og tapas (eller antipasti som det heter i Italia).Fortsett å lese “Foccacia”
- FoccaciaFoccacia er et nydelig italiensk brød, som passer til både supper, gryteretter og tapas (eller antipasti som det heter iFortsett å lese “Foccacia”
- Franske kjøttboller med ratatouille og perlepoteterFranske kjøttboller med ratatouille og perlepoteter er en velsmakende rett fra Provence. Jeg har tatt perlepotetene i airfryer, men duFortsett å lese “Franske kjøttboller med ratatouille og perlepoteter”
- Fried riceFried rice er en lettvinn og velsmakende rett fra Kina. Den er perfekt å lage om du har rester avFortsett å lese “Fried rice”
- Friterte plantanasFriterte plantanas kan brukes som snacks eller som del av et måltid. Plantanas dyrkes over store deler av den tropiskeFortsett å lese “Friterte plantanas”
- Fylt brødFylt brød er deilig som lunsj, en kveldsrett eller som tilbehør til suppe eller tapas. Fylt brød er også enFortsett å lese “Fylt brød”
- Gambas al ajilloGambas al ajillo er en deilig forrett/tapasrett som kan lages på mange måter. på, Denne oppskriften er passe til 4Fortsett å lese “Gambas al ajillo”
- GazpachoGazpacho er en deilig, kald suppe, som er perfekt å servere på varme sommerdager. I vår familie synes ca. halvpartenFortsett å lese “Gazpacho”
- GazpachoGazpacho er en kald tomatsuppe, som smaker ekstra godt på varme sommerdager. Den lages mye i Spania og Portugal. DenneFortsett å lese “Gazpacho”
- Gratinerte blåskjellGratinerte blåskjell er deilig som forrett, som en del av et tapasmåltid eller som kveldskos. Oppskriften er passe som kveldskosFortsett å lese “Gratinerte blåskjell”
- Guros fylte bakepoteterGuros fylte bakepoteter smaker veldig godt alene, som en smårett, en liten kveldsrett, lunsjrett eller som deilig tilbehør til kjøttretter,Fortsett å lese “Guros fylte bakepoteter”
- Hummus – lettvint og godtHummus er en deilig puré, som blir laget av kikerter. Den blir mye brukt i de arabiske landene, enten somFortsett å lese “Hummus – lettvint og godt”
- Hvit gazpachoHvit gazpacho eller ajo blanco er en kald suppe, laget av mandler. Det vanligste er å bruke skåldede mandler, menFortsett å lese “Hvit gazpacho”
- Hvitløk og urter i svingen – hvitløks- og urtesnurrerHvitløk og urter i svingen – hvitløks- og urtesnurrer passer til for eksempel suppe eller som del av et tapasmåltid. Denne oppskriftenFortsett å lese “Hvitløk og urter i svingen – hvitløks- og urtesnurrer”
- Italiensk forrett med argentinske villreker eller scampiItaliensk forrett med argentinske villreker eller scampi er enkel og rask å lage og smaker veldig godt. Den kan ogsåFortsett å lese “Italiensk forrett med argentinske villreker eller scampi”
- Kibbeh med fattoushKibbeh med fattoush er velsmakende mat fra Midtøsten. Kibbeh består av en kjerne med lammedeig og et ytre skall medFortsett å lese “Kibbeh med fattoush”
- Kjøttboller av lamKjøttboller av lam er kjempegodt både til pasta og til meze (det greske navnet på tapas). Om du ikke harFortsett å lese “Kjøttboller av lam”
- Kjøttboller av lam med tomatsaus og salatKjøttboller av lam med tomatsaus og salat er en nydelig rett fra Midtøsten. Om du ikke får tak i ferskeFortsett å lese “Kjøttboller av lam med tomatsaus og salat”
- Kjøttboller med salat og hummusKjøttboller med salat og hummus serveres i store deler av Midt-Østen og er en rett jeg kan anbefale på detFortsett å lese “Kjøttboller med salat og hummus”
- KyllingnuggetsKyllingnuggets er vanlig fastfood. De ble utviklet på 1950-tallet av Robert C. Baker, en matvitenskapsprofessor ved Cornell University. Oppskriften erFortsett å lese “Kyllingnuggets”
- KyllingsatayKyllingsatay er en virkelig koserett, som er en av favorittrettene til den yngste broren min. Oppskriften er passe til 4Fortsett å lese “Kyllingsatay”
- LammenuggetsLammenuggets er ikke like vanlig som kyllingnuggets, men er deilig fast food. Oppskriften er passe til 4 pers. 600 gFortsett å lese “Lammenuggets”
- Lun potetsalat med greske kjøttbollerLun potetsalat med greske kjøttboller er vel noe av det greskeste man kan spise. Jeg synes det smaker nydelig ogFortsett å lese “Lun potetsalat med greske kjøttboller”
- MachboosMachboos er opprinnelig fra Bahrain og der er den også nasjonalretten. Risretten kan minne om pilaffris og er utbredt overFortsett å lese “Machboos”
- Mandel- og harissamarinerte grillspyd av lamMandel- og harissamarinerte grillspyd av lam har en rund, fin smak, som er lett å like. Om du vil haFortsett å lese “Mandel- og harissamarinerte grillspyd av lam”
- Marinert ostMarinert ost passer godt i salater og på tapasbordet. Jeg startet å lage den, da Tine sluttet å lage enFortsett å lese “Marinert ost”
- OlivenbrødOlivenbrød passer godt til tapas, men er også nydelig som tilbehør til supper og gryteretter. Jeg har brukt Dr. OetkerFortsett å lese “Olivenbrød”
- Omelett med ramsløkpølseOmelett med ramsløkpølse er godt til frokost, men passer også bra til lunsj, kveldsmat, eller som en del av etFortsett å lese “Omelett med ramsløkpølse”
- Omelett med tomater og olivenOmelett med tomater og oliven smaker godt til frokost, lunsj, som en kveldsrett eller som en del av et tapasbord.Fortsett å lese “Omelett med tomater og oliven”
- Ørretrøre i mørdeigsformerØrretrøre i mørdeigsformer er en super liten rett, som passer til koldtbord, tapas eller som en del av et festmåltid.Fortsett å lese “Ørretrøre i mørdeigsformer”
- Østers med bringebærvinaigretteØsters med bringebærvinaigrette er enkelt å lage og smaker godt. Østers er levende når du kjøper den i butikken ogFortsett å lese “Østers med bringebærvinaigrette”
- Østers med smak av ØstenØsters med smak av Østen er en velsmakende østersvariant og en av mine favorittoppskrifter med østers. Du får kjøpt levendeFortsett å lese “Østers med smak av Østen”
- Ovnsbakt løkOvnsbakt løk er så godt, at du nesten kan spise bare det, men jeg pleier å bruke det som tilbehørFortsett å lese “Ovnsbakt løk”
- Parmesangratinerte minipoteterParmesangratinerte minipoteter passer til stekt og grillet kjøtt, nåde rødt og hvitt. Jeg liker godt å servere minipoteter. Jeg kallerFortsett å lese “Parmesangratinerte minipoteter”
- ParmesanpoteterParmesanpoteter passer til mange slags retter av kylling, svin, okse og lam. De passer også godt som en del avFortsett å lese “Parmesanpoteter”
- Patatas bravasPatatas bravas er en deilig spansk potetrett, som egner seg både som en del av et tapasmåltid og som tilbehørFortsett å lese “Patatas bravas”
- Patatas bravas – en kjapp enPatatas bravas er en spansk smårett, som ofte brukes som en del av et tapasmåltid. Dette er en kjapp, enkelFortsett å lese “Patatas bravas – en kjapp en”
- PestopoteterPestopoteter er deilig tilbehør til kylling, fisk, eller en deilig tapasrett. Det smaker aller best om du lager pestoen selv,Fortsett å lese “Pestopoteter”
- Pizza twistersPizza twisters er fint som turmat, til tapasbordet og ikke minst til barnebursdag. De kan serveres både varme og kaldeFortsett å lese “Pizza twisters”
- Pommes fritesPommes frites kan kjøpes ferdig i frysedisken, men ikke noe kan måle seg med hjemmelaget og det tar ikke langFortsett å lese “Pommes frites”
- Pommes noisettesPommes noisettes er en slags potetmos, rullet i strøkavring og fritert. Du får kjøpt noen i frysedisken, men hjemmelaget smakerFortsett å lese “Pommes noisettes”
- Potetomelett eller tortillaPotetomelett eller tortilla kan spises som selvstendig rett, til f.eks. lunsj, eller du kan servere den til tapas. 2 løkFortsett å lese “Potetomelett eller tortilla”
- Ramadan pidesiRamadan pidesi eller ramadan pide er et saftig, tyrkisk brød, med tradisjoner tilbake til 1600-tallet. Brødet serveres under ramadan, menFortsett å lese “Ramadan pidesi”
- Råstekte poteterRåstekte poteter smaker godt til de fleste kjøtt- og fiskeretter. De kan også brukes som en del av et tapasmåltid,Fortsett å lese “Råstekte poteter”
- Rekecocktail med smak av ØstenRekecocktail med smak av Østen smaker aller best med ferske reker, men du kan selvfølgelig også bruke frosne. 1 mangoFortsett å lese “Rekecocktail med smak av Østen”
- Rekecocktail med stingDenne rekecocktailen er en liten vri på en gammel slager. Den smaker best med ferske reker, men om du ikkeFortsett å lese “Rekecocktail med sting”
- Reker i sweet chili sauceReker i sweet chili sauce er et lettvint og godt element til tapas eller koldtbord eller du kan bruke detFortsett å lese “Reker i sweet chili sauce”
- Salat fra Midt-ØstenSalat fra Midt-Østen smaker godt som tilbehør til mange slags retter, f.eks. grillet eller stekt kjøtt eller til vegetarmat, somFortsett å lese “Salat fra Midt-Østen”
- Saltbakte poteterSaltbakte poteter passer til middag eller som egen smårett på tapasbordet. Saltet gjør at fuktigheten bevares i potetene og girFortsett å lese “Saltbakte poteter”
- ShakshoukaShakshouka (shakshuka, shakshoka, schakschuka) serveres til frokost i Tunisia, Algerie, Egypt, Libya, Marokko, Iran, Jordan, Saudi Arabia, Palestina og Israel.Fortsett å lese “Shakshouka”
- SildetallerkenSildetallerken passer til frokost, forrett, lunsjrett eller som kveldskos. Sild brukes i hele Skandinavia, Storbritannia, de baltiske landene, Nederland, Øst-Fortsett å lese “Sildetallerken”
- Småsinte ovnspoteterSmåsinte ovnspoteter smaker godt til blandt annet biff, burger eller som del av et tapasmåltid. Skrell poteter og del demFortsett å lese “Småsinte ovnspoteter”
- Sønnen i husets sataykyllingSønnen i husets sataykylling er en fantastisk deilig rett med grillet kylling, peanøttsaus og en nydelig mangosalat til. Denne oppskriftenFortsett å lese “Sønnen i husets sataykylling”
- Spansk potetomelett eller tortillaSpansk potetomelett eller tortilla er perfekt som en av rettene, når du skal servere tapas, eller som en lunsj- ellerFortsett å lese “Spansk potetomelett eller tortilla”
- Steam buns – Gua baoSteam buns – gua bao kommer opprinnelig fra Kina, men brukes over store deler av østen og fylles gjerne medFortsett å lese “Steam buns – Gua bao”
- Steam buns – Gua bao med oksekjøttSteam buns – Gua bao med oksekjøtt er en av favorittrettene mine for tiden. Du kan lage steam buns selv,Fortsett å lese “Steam buns – Gua bao med oksekjøtt”
- Steam buns med laksSteam buns med laks er en nydelig rett med harmoniske smaker. Om du ønsker den sterkere, kan du tilsette chiliflak.Fortsett å lese “Steam buns med laks”
- Syltet rødløkSyltet rødløk kan brukes til tapas og de fleste stekte eller grillede kjøttretter. Syltet rødløk får en nydelig sødme, ogFortsett å lese “Syltet rødløk”
- TabboulehTabbouleh kan erstatte ris i mange retter. Den smaker også godt som en del av en meze (østlige og sørligeFortsett å lese “Tabbouleh”
- Tagliata Di ManzoTagliata Di Manzo høres flott ut, men det betyr skivet biff. Denne biffsalaten er en deilig lunsj- eller kveldsrett ellerFortsett å lese “Tagliata Di Manzo”
- Tapas – spanske småretterTapas kan varieres nesten i det uendelige. Det behøver ikke å være så mye jobb heller, det bestemmer du selv.Fortsett å lese “Tapas – spanske småretter”
- Tapas på norskTapas på norsk, smaker godt og kan varieres etter smak og humør. Tapas er opprinnelig det spanske navnet på masseFortsett å lese “Tapas på norsk”
- TiropitakiaTiropitakia er små paier fylt med fetaost og urter passer til lunsj, forrett, kveldskos eller som en del av mezeFortsett å lese “Tiropitakia”
- Tortilla de patatasTortilla de patatas eller potetomelett er en viktig del av et tapasmåltid. Den lages litt annerledes enn vanlig norsk omelettFortsett å lese “Tortilla de patatas”
- Tunfisk på japansk visTunfisk på japansk vis er fersk, nesten rå tunfisk, servert med salat og en nydelig, japansk saus. Du fårFortsett å lese “Tunfisk på japansk vis”
- TunfisktatakiTunfisktataki er en av mine yndlingsretter. Om du er en av dem som synes sushi er i overkant rått, kanFortsett å lese “Tunfisktataki”
- Tyrkisk pastasalatTyrkisk pastasalat er en deilig lunsj- eller kveldsrett. Den kan også brukes som en del av en meze (småretter fraFortsett å lese “Tyrkisk pastasalat”
- Tzatziki med fetaostTzatziki med fetaost smaker veldig godt til nesten all slags grillmat og til bakt potet og meze, som er denFortsett å lese “Tzatziki med fetaost”
- Vietnamesiske kjøttboller i peanøttsausVietnamesiske kjøttboller er saftige, smaksrike og laget av svinekjøttdeig. Sausen til denne retten er enkel og rask å lage. DeFortsett å lese “Vietnamesiske kjøttboller i peanøttsaus”
- YoghurthummussausYoghurthummussaus smaker godt til matretter fra den sørlige og østlige delen av Middelhavet og om du bruker ferdigkjøpt hummus, erFortsett å lese “Yoghurthummussaus”
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.