Kibbeh med fattoush er velsmakende mat fra Midtøsten. Kibbeh består av en kjerne med lammedeig og et ytre skall med lammedeig, blandet med bulgur. Om du ikke har tilgang kan du bruke vanlig kjøttdeig. Kibbeh kalles også kobeiba, kuefteh og koupes, avhengig av i hvilket land du spiser den. Det samme gjelder fattoush, som også kalles fattush, fatush, fattoosh, eller fattouche. Både kibbeh og fattoush kan brukes som elementer i meze, som er dette områdets svar på tapas. Oppskriften gir 24 – 30 kibbeh.
Kibbeh:
«Det ytre skallet»:
6 dl bulgur
Vann
1 stor løk, finhakket
700 g lammedeig, ev. vanlig kjøttdeig
2 ts malt allehånde
1 ts malt koriander
½ ts malt kanel
1 ts sort pepper
1 klype salt
Olje til steking
Dekk en sikt eller dørslag med et rent koppehåndkle etter en osteduk. Hell bulguren oppi og legg sikten i en bolle fylt med vann og la bulguren trekke i vannet i 15 minutter. Klem ut overflødig vann, ved å samle endene på håndkleet og vri rundt. Det er viktig at alt overflødig vann er klemt ut. Sett til side mens du starter på resten av blandingen til det ytre skallet (kibbeh).
Elt sammen løk, kjøttdeig og krydder godt sammen. Tilsett bulguren og elt sammen med fuktige hender, før du dekker til og setter kaldt til senere.
Kjernen:
Olivenolje
1 løk, finhakket eller revet
450 g lammedeig, ev. kjøttdeig
60 g ristede pinjekjerner
1 ts malt allehånde
½ ts malt kanel
Klyp salt og pepper
Lag fyllet ved å varme ca. 1 ss olivenolje i en panne eller stekepanne. Fres løken til den er så vidt gyllen, før du tilsetter lammedeigen. Stek på middels varme, rør innimellom til kjøttet er helt brunt. Tilsett de ristede pinjekjernene og krydderne og smak til med salt og pepper. Sett blandingen kaldt.
Forming av kibbeh:
Gjør klar en stekeplate med et bakepapir. Sett en liten bolle med vann ved siden av deg og ta begge deigene ut av kjøleskapet.
Fukt hendene med litt vann, ta en håndfull av kibbehdeigen (ca. 2 ss) og form til en oval skive i håndflaten. Bruk fingeren til å lage en brønn i midten av skiven, og dytt skiven forsiktig ut for å lage en større brønn for fyllet. Legg ca. 1 ss av fyllet i brønnen og brett skiven rundt, så det blir helt tett. Form den forsiktig til en oval fasong, som ligner en amerikansk fotball. Legg den fylte kibbehen på bakepapiret. Gjenta til du har brukt opp all deigen og pass på at du har fuktige hender hele tiden. Avkjøl de fylte kibbehene i min. 1 time.
Steking av kibbeh:
Varm oljen til 180 grader i en gryte eller dyp stekepanne. Friter kibbeh til de er brune og lekre. Det tar ca. 5 minutter. Løft dem ut av oljen med en hullsleiv eller klype og legg dem på et fat, dekket med papirhåndkle for å renne av seg. Gjenta til du har stekt alle de fylte kibbehene.
Fattoush:
Dressing:
3 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
2 hvitløksfedd presset eller finrevet
1 ts sumak
1 ts granateplesirup
1/2 ts tørket mynte
1/2 ts salt
Nykvernet sort pepper
Visp sammen sitronsaft, hvitløk, sumak, granateplesirup, tørket mynte, salt og pepper. Rør sakte inn olivenolje, visp kontinuerlig til den er emulgert. Sett til side, mens du lager salaten.
Salat:
1 stort salathode strimlet
1 stor tomat i terninger
1/2 grønn paprika i terninger
5 reddiker i terninger 1 agurk i terninger
2 vårløk i strimler
1 neve frisk persille, finhakket
Bland salat, tomater, agurker, grønn paprika, reddiker, grønn løk og persille i en stor serveringsbolle. Hell dressingen over og bland sammen.
Stekt pitabrød:
1 stort pitabrød skåret i trekanter
3 ss olivenolje
Salt og pepper
Fres pitabrødet i oljen på middels varme i en stor panne, til brødet er sprøtt og gyllent. Rør jevnlig, det tar ca. 5-7 minutter.
Tilsett det stekte pitabrødet i salaten rett før servering.
Tahinisaus:
1/2 sitron, kun saften
Ev. vann
Salt og pepper
Bland sammen tahini og sitronsaft og spe med vann til en tykk saus. Smak til med salt og pepper.
Servering:
Serveres kibbeh med fattoush sammen med fattoush eller tahinisaus, tzatziki, som du finner oppskrift på her eller vanlig gresk yoghurt.
Du finner flere spennende og velsmakende salater fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.