Svinefilet med sprøstekt bacon og rødvinssaus

Svinefilet med sprøstekt bacon og rødvinssaus

Svinefilet med sprøstekt bacon og rødvinssaus er enkel mat å servere både til få og til mange mennesker. Her har jeg servert den med potetmos og mais, og det meste kan gjøres klart i forveien. Oppskriften er passe til 4 personer.

Potetmos:

500 g poteter

150 g smør

6 ss melk eller fløte

1 neve finhakket gressløk

Salt og pepper

Skrell poteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten. Mos potetene og rør inn smeltet smør og melk eller fløte. Pisk til den blir jevn og luftig og smak til med salt og pepper.

Sausen:

1/2 finhakket løk

Litt smør

2 fedd finhakket hvitløk

4 dl rødvin

Litt solbærsirup

2 laurbærblader

4 dl god kraft, ev. vann og oksefond

100 g smør

1 ss maisenna

Salt og pepper

Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden. Det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen, smak til med solbærsirup og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og tilsett smøret. Når smøret er tilsatt, skal ikke sausen koke mer, kun røres i, til smøret har smeltet.

Sprøstekt bacon:

2 pk smårettbacon

Legg baconet utover en bakepapirkledd bakeplate og sett i ovnen på 200 grader til baconet er sprøtt og gyllent. Rør litt rundt underveis, så baconet blir stekt på alle kanter.

Svinefilet:

800 – 900 g svinefilet

1 pose black garlic glaze fra Meny, eller annen marinade du liker

Fjern senen fra svinefileten med en skarp kniv og legg den i en brødpose sammen med marinaden. Den kan gjerne ligge over natten i kjøleskapet, men bør minimum få 1 time med marinering, om du har tid.

Svinefilet i stekeovn:

Brun svinefileten i smør på alle sider, før du legger den i ildfast form og steker den i ovnen på 200 grader, til kjernetemperaturen er ca. 70 grader. La den hvile litt, før du skjærer i den.

Svinefilet i sous vide:

I stedet for å legge svinefileten og marnaden i brødpose, legger du den i vakuumpose til marinering. Legg den deretter i sous vide på 58 grader i 1,5 time, før du tar den en kjapp runde på grillen eller i stekepanna, så den får fin gyllen farge. La den hvile i noen minutter, før du skjærer den opp.

Svinefilet på grillen:

Svinefileten legges på grillen på direkte varme. Når du har fått en fin stekeskorpe rundt hele fileten, kan du flytte den over til indirekte varme og grill i 15-20 minutter til. Snu den ofte og bruk gjerne steketermometer for å ha kontroll på kjernetemperaturen, som skal være ca. 70 grader.

 

Svinefilet med sprøstekt bacon og rødvinssaus
Svinefilet med sprøstekt bacon og rødvinssaus

 

Du finner masse spennende og velsmakende retter med svin, både tradisjonelle og mer eksotiske her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese