Kremet gratinert løksuppe er en nydelig, rundere variant av løksuppe, som kan serveres som lunsj, forrett eller som en deilig kveldsrett. Det er viktig at du steker løken så den blir godt karamellisert, for smakens skyld. Konjakk eller brandy er også viktig for resultatet, men kan eventuelt erstattes av 1 ss brunt sukker. Oppskriften er passe til 6 porsjoner.
6 ss saltet smør
4 mellomstore løk, i tynne skiver
1/2 fl. tørr hvitvin
3 fedd hvitløk, finhakket
2 ss friske timianblader
2 ss hakket fersk salvie
1 klype salt
1 klype sort pepper
1,5 l kyllingkraft, ev. vann og fond eller buljong
1 pose revet parmesan
1/2 dl konjakk eller brandy
1,5 dl fløte
12 tykke skiver franskbrød
250 g revet Gruyère
1 ss hakket timian
Fremgangsmåte:
Fres løken i smøret i en stor gryte, over middels høy varme i ca. 10 minutter. Tilsett vinen, 1 dl om gangen, og la det koke til vinen er kokt inn i løken, til all vinen er brukt opp. Fortsett å steke til løken er dypt karamellisert.
Tilsett hvitløk, timian og salvie og brun i 3-4 minutter, før du tilsetter kyllingkraft, parmesan og en klype salt og pepper. La suppen småkoke i 10 minutter, før du rører inn fløte og konjakk og lar det koke i 5 minutter til. Smak til med salt og pepper.
Del brødet i terninger, legg det på en bakepapirkledd bakeplate og stek i 10-15 minutter på 200 grader. Brødterningene skal være helt harde og sprø og få en fin gyllen stekeskorpe.
Fordel suppen i ildfaste porsjonsboller. Fordel brødterningene over og topp jevnt med osten. Dryss over litt mer timian om ønskelig. Plasser suppebollene på en bakeplate litt høyt opp i ovnen på 250 grader, helst med grillelement og stek til de er boblende og gyllenbrune, det tar ca. 5 minutter. Kremet gratinert løksuppe er veldig varm når du tar den ut av ovnen, så det kan være lurt å vente et par minutter, før de spises.
Du finner flere varierte og spennende suppeoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.