Sosekjøtt også kalt kjøtt i mørke og småsteik, er en tradisjonell og god søndagsmiddag, siden kjøttet kokes lenge. Jeg lager ofte en stor porsjon, så vi har en lettvinn middag på mandagen også.
Sosekjøtt kan serveres med kokte poteter eller som jeg gjør her, hjemmelaget potetstappe smakt til med pepperrot, glaserte grønnsaker og tyttebærsyltetøy. Oppskriften er passe til 8 personer, eller 4 personer i 2 dager.
2 kg høyrygg
Salt og pepper
12 ss hvetemel
8 – 10 løk, avhengig av størrelsen, delt i båter
1 l oksekraft, eller vann og fond
4 laurbærblader
2 kvister frisk timian
Smør til steking
1 pk bladpersille, finhakket
Skjær kjøttet i grove terninger og legg det i en brødpose. Hell i melet, salt og pepper og rist det sammen, så kjøttet blir dekket. Brun kjøttet godt, på alle kanter i smør, i en stekepanne. Stek i flere omganger og legg det over i en gryte. Kok ut pannen med litt av kraften mellom hver bruning, og hell det over i gryten.
Brun løken i smør i den samme stekepannen og hell den over i gryten. Tilsett laurbær, timian og kraft så det akkurat dekker kjøttet.
La sosekjøttet småkoke under lokk til kjøttet er helt mørt, ca. 3 timer, før du smaker til med mer salt og pepper.
Dryss over litt hakket persille ved servering.

Glaserte gulrøtter og purre:
8 middels store gulrøtter, skrelt og delt i jevne biter
2 små purrer, godt vasket og delt i jevne biter
Vann til koking
2 ss smør
2 ss olivenolje
1 ts salt
2 ts sukker
Litt frisk gressløk, finhakket
Legg gulrøtter og purre i en sautépanne eller en annen stor stekepanne. Hell på vann, så det står 1 cm over grønnsakene. Tilsett smør, olje, sukker og salt. La det koke til væsken er fordampet og grønnsakene er møre og blanke.
Potetmos med pepperrot:
1 kg mandelpoteter eller andre melne poteter
300 g smør
12 ss fløte
2 ss pepperrot fra tube
Salt og pepper
Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.