Gratinert risotto er en fin måte å bruke opp risottoen på, eller om du bare har lyst på en ekstra god risotto. Den passer som forrett, hovedrett, lunsj eller til kveldskosen. Du kan velge hvilken risottovariant du vil, men her har jeg brukt kyllingrisotto.
Kraft:
1,5 dl hvitvin
8,5 dl vann
4 ss kantarellfond
2 ss kyllingfond
Kok opp, så den er varm når den skal brukes.
Kyllingrisotto:
1 finhakket løk
2 ss olivenolje
2 ss smør
1 pk risottoblanding med steinsopp
1 pk tørket sopp (steinsopp eller blandet skogsopp)
2 fedd hvitløk, finhakket
1 l varm kraft
400 g kyllingfilet i små terninger
100 g smør
50 g finrevet parmesan
1/2 sitron, kun saften
Ev. litt finhakket persille
Legg soppen i litt kokende vann og la den stå og trekke til du skal bruke den. Brun kyllingfileten i litt smør, krydre med salt og pepper løft den ut og sett til side.
Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank i det samme smøret. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Sett platen på middels varme og tilsett soppen.
Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes kyllingen, sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper.
Gratinering:
Risottoen
200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
Fordel risottoen i ildfaste porsjonsformer eller hell alt i én ildfast form. Dryss over revet ost og sett i ovnen på 250 grader med grillfunksjon, om du har det. La den stå til osten får fin, gyllen farge. Pynt med friske urter og server med godt brød, for eksempel foccacia, som du finner oppskrift på her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.