Skinkestek med eplesaus og sprøstekte poteter

Skinkestek med eplesaus og sprøstekte poteter

Skinkestek med eplesaus og sprøstekte poteter er en deilig søndagsmiddag. Den vanligste måten å servere skinkestek på er med surkål og brun saus og kan kanskje bli litt kjedelig i lengden. For å variere litt er skinkestek med eplesaus og sprøstekte poteter veldig annerledes og veldig populært i vår familie. Vi serverer den med ertepuré, men du kan bruke de grønnsakene du liker best. Beregne 300 gram skinkestek per person, men jeg kan anbefale å beregne det dobbelte, så du har middag til 2 dager.

Skinkestek:

4 kg rå skinkestek med svor

200 g smør

1 l eplejuice av god kvalitet

2 løk, hakket

2 ss fond, ev. grønnsaksbuljong

4 fedd hvitløk, finhakket

Salt og pepper

Dag 1: Skjær ruter i svoren i ca. 1,5 cm x 1,5 cm, krydre med salt og pepper og gni det godt inn med hendene. Legg steken i en langpanne, dekk til med aluminiumsfolie og sett i kjøleskapet til dagen etter.

Dag 2: Hell eplejuice rundt steken og tilsett løk, hvitløk og grønnsaksfond eller buljong. Legg skinkesteken på siden når du damper, så svoren ikke kommer i kontakt med aluminiumsfolien. Sett langpannen ovnen på 240 grader varmluft og la steken dampe med folie over i 45 minutter.

Ta av folien, sett inn steketermometer og sett ovnen på 90 grader. La steken kose seg til den har en kjernetemperatur på 70 grader, i ca. 5 timer.

Ta langpanen ut av ovnen, sett den på 240 grader med grillelement. Sil av kraften i bunnen over i en kjele, sett steken inn igjen, så du får sprø svor. Det tar ca. 15 minutter, men pass på så den ikke blir brent. La steken hvile mens du lager sausen, minimum 25 minutter så saftene får satt seg, før du deler den i skiver.

Skinkestek
Skinkestek
Sprøstekte poteter:

500 g mandelpoteter

2 ss rapsolje

1 ss smør

1 ts salt

Nykvernet sort pepper

Finhakkede friske urter, for eksempel timian, oregano, eller rosmarin

Gi potetene et raskt oppkok, hell av vannet og del dem først i 2 og deretter tvers over igjen, så du får kvarte poteter. Varm oljen og smøret  i en stor stekepanne og legg i potetene med snittflaten ned. Det er viktig at alle potetene får ligge på bunnen av stekepannen.
Sett på lokk og stek til potetene er møre og bunnene gyllenbrune. Sjekk av og til og etter hvert som de får fin farge, flytter du rundt på dem, så elle blir jevnt stekt. Det tar ca. 20 – 30 minutter.

Snu alle potetene med snittflaten opp og dryss over salt, pepper og urter. Stek videre uten lokk til den andre siden er gyllenbrun, ca. 10 minutter til.

Sprøstekte poteter serveres rykende varme.

Sprøstekte poteter
Sprøstekte poteter
Eplesaus:

Avsilt kraft fra stekingen

4 epler, skrelt og i delt terninger

3 ts karripulver

1/3 ltr fløte

1 laurbærblad

1-2 ss kyllingfond

Ev. lys maisennajevner

Hell alle ingrediensene, bortsett fra maisenna i en kjele og la det koke inn i 30 minutter. Ta ut laurbær og kjør resten til en jevn saus og smak til med salt og pepper. Om du ønsker en tykkere saus, kan du røre inn litt maisenna.

Skinkestek med eplesaus og sprøstekte poteter
Skinkestek med eplesaus og sprøstekte poteter

 

Du finner mange flere spennende og varierte svineretter, fra fjern og nær, her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hva synes du?

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese