Lammelår som i Midt-Østen

Lammelår som i Midt-Østen

Lammelår som i Midt-Østen er godt, saftig og får kose seg i ovnen i mange timer, mens du kan gjøre noe helt annet. Ideelt sett bør lammekjøttet marineres over natten i kjøleskapet, eller i minst 4–6 timer for best resultat.

3,5-5 kg lammelår
4 hvitløksfedd, skrelt og delt i 2 på langs
Salt og pepper

Skyll lammelåret og tørk det, før du legger det i en dyp, ildfast form. Lag 8 dype snitt i lammelåret og dytt 1/2  hvitløksfedd i hvert snitt. Krydre lammelåret med salt og pepper.

Rub:

1 ss allehånde
1/2 ss hvitløkspulver
1/2 ss løkpulver
1/2 ss røkt paprika
1/4 ts gurkemeie
1/2 ts kanel
1 ts spisskummen
1 ts salt
1/2 ts sort pepper

Bland sammen ingrediensene til ruben og spar 1 ss av den til den våte marinaden. Gli lammelåret inn med resten og klapp den godt inn i kjøttet.

Lam med rub
Lam med rub
Marinade:

6 hvitløksfedd, grovhakket
1 gul løk, grovhakket
1/2 tomat, delt i terninger
1/2 paprika, delt i terninger
2 ss tomatpuré
1 dl olivenolje
1 ss rub fra ovenstående

Kjør alt sammen i en foodprosessor i noen sekunder, eller bruk stavmikser. Hell marinaden over lammelåret og kjøttet med den. Eventuell gjenværende marinade kan blandes med 3 dl vann og helles i bunnen av pannen. Det skal være ca. 2,5 cm væske i bunnen.

Marinade
Marinade
Annet:

6 laurbærblad
6 kardemommefrø

Topp det marinerte lammelåret med biter av kardemomme og laurbærblader.

Lam med marinade, laurbærblader og kardemommekjerner
Lam med marinade, laurbærblader og kardemommekjerner
Steking:

Pakk inn lammelåret, legg først et stykke bakepapir over det og pakk deretter inn hele pannen med aluminiumsfolie tre ganger.

Forvarm ovnen til 230 grader, sett inn lammelåret og stek lammelåret i 1 time. Skru deretter ned til 80 grader og la det steke i fra 8-10 timer til 30 timer.

Nå er lammekjøttet skikkelig mørt. Løft folien fra et hjørne av formen og ta en gaffel. Når du berører den, skal den lett falle fra hverandre. Fjern laurbærbladene og kardemommen fra toppen av lammekjøttet og legg det på toppen av nykokt ris. Drypp eventuell gjenværende konsentrert væske fra formen over lammet.

Pynt:

1 neve finhakket persille

1 dl ristede mandelspon eller pinjekjerner

Granateplekjerner

Dryss over hakket persille og ristede mandler eller pinjekjerner.

Lammelår som i Midt-Østen
Lammelår som i Midt-Østen
Arabisk salat:

2 hoder romanosalat, finhakket
2 finhakkede tomater
1/2 rødløk, finhakket
2 finhakkede persiagarker

Dressing:

3 ss olivenolje
1 fersk sitronsaft
1 ss granateplemelasse
1 ss sumak
1 ss tørket mynte
Salt og pepper

Rør sammen alle ingrediensene til dressingen i en liten bolle. Smak til med salt og pepper.
Bland alle de hakkede grønnsakene i en stor bolle, og bland dem med dressingen rett før servering, slik at salaten ikke visner.

Server lammelår som i Midt-Østen med nykokt ris og arabisk salat.

Lammelår som i Midt-Østen med ris, salat og agurksalat
Lammelår som i Midt-Østen med ris, salat og agurksalat

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hva synes du?

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese