Moussaka med gresk salat

Alle som har vært i Hellas, har vel smakt moussaka. Til moussaka brukes lammekjøttdeig. I ferskvaredisken på Meny maler de det gjerne til deg, men om du ikke får tak i, kan du bruke vanlig kjøttdeig i stedet.

Kjøttsaus:

600 g kjøttdeig av lam

3 finhakkede løk

3 fedd finhakkede hvitløk

Olje til steking

1 bunt finhakket bladpersille

2 ss lammefond eller en buljongterning

1 boks grovhakkede hermetiske tomater (helst Mutti)

3⁄4 ts salt

1 neve finhakket, frisk basilikum

1,5 ts malt kanel

1 ts pepper

Stek lammekjøttdeig, løk og hvitløk i litt olje. Tilsett bladpersille, hakkede tomater, basilikum, kanel, pepper og salt. La det koke lenge, gjerne 1 time eller mer, for smaken blir bare bedre.

Auberginene:

4 auberginer i 1/2 cm tykke skiver

3 ts salt

2 ss olje

Legg skivene utover på et brett, dryss over 3 ts salt og la dem ligge i minst 15 minutter. Skyll dem godt i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir. Pensle dem med olje, og brun dem godt på begge sider i en varm stekepanne.

Hvit saus:

3 ss smør

4,5 ss hvetemel

Ca. 6 dl melk

3⁄4 ts salt

1/2 ts malt hvit pepper

3 egg

Smelt margarin, rør inn hvetemel og spe med litt og litt melk. La det få et oppkok hver gang du sper og rør godt, så det ikke legger seg ved eller blir klumpete. Sausen skal være god og tykk. Tilsett salt, pepper og egg og rør det godt sammen.

Montering av moussaka:

Legg aubergine, kjøttsaus, hvit saus og gulost (gjerne vellagret) lagvis i en smurt, ildfast form. Strø revet ost på toppen. Stek på 200 grader i ca. 45-60 minutter og legg, om nødvendig, folie over mot slutten, så osten ikke blir brent.


Gresk salat:

1 rødløk i ringer

2 tomater i terninger

1 agurk i terninger

200 g fetaost i terninger

1/2 potte finhakket fersk oregano

1,5 dl god oliven i skiver

1/2 dl olivenolje

1 ss rødvinseddik

1/2 ts pepper 

Bland alle ingrediensene til den greske salaten og server sammen med moussakaen og gjerne med tzatziki, som du finner oppskrift på her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Oppdag mer fra AperitivoMat.no

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese