Bønner i tomatsaus

Bønner i tomatsaus spises mye i landene rundt Middelhavet og er supert å bruke til tapas, meze eller antipasti. Du kan bruke friske bønner, eller fra boks.

1 dl olivenolje
3 fedd hvitløk, finhakket
1 boks hakkede tomater
3 dl friske eller frosne grønne bønner
1/2 ts salt
1/2 ts nykvernet sort pepper

Varm olivenoljen på middels varme i en sautépanne eller stekepanne med høye kanter. Tilsett hvitløk og stek i 1/2 – 1 minutt, før du rører inn tomater og koker i minimum 5 minutter, smaken blir nesten bedre, jo lengre de får koke. Det skal bli som en tykk saus, rør av og til.
Rør inn bønner og la det småkoke under lokk i 20-25 minutter, til bønnene er litt myke, men fortsatt har tyggemotstand.
Smak til med salt og pepper og server umiddelbart, mens det er varmt.

Bønner i tomatsaus
Bønner i tomatsaus

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta chimichurri

Pasta chimichurri er en vegetarisk rett, som enkelt kan tilsettes kjøtt, for eksempel stekte biff- eller kyllingstrimler. Det er også en enkel rett å servere, siden chimichurrien lages i forveien og røres inn i pastaen ved servering.

Chimichurri:

3 ss rødvinseddik

2 dl god olivenolje

2 fedd hvitløk

1 fersk rød chili

2 sjalottløk

2 pk fersk bladpersille

1 potte fersk koriander

1 ss tørket oregano

Salt og pepper

Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la chimichurrien hvile i romtemperatur til den skal brukes.

Pasta:

125 g tørket pasta per person

Salt

Kok ønsket pasta etter anvisning på pakken og sil av nesten alt vannet. Bland pasta og chimichurri og tilsett litt av kokevannet rett før servering.

Server med friske urter og en god parmesan, som gjestene kan høvle over selv.

Pasta chimichurri
Pasta chimichurri

 

Du finner flere velsmakende og spennende pastaretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 4

Ukemeny 4 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Gratinert løksuppe
Gratinert løksuppe
Gratinert løksuppe
Tirsdag: Thainudler med laks
Thainudler med laks
Thainudler med laks
Onsdag: Carne de porco á Alentejana
Carne de porco á Alentejana
Carne de porco á Alentejana
Torsdag:
Fredag: Nachos med biff
Nachos med biff
Nachos med biff
Lørdag:
Forrett: Rekerisotto
Rekerisotto
Rekerisotto
Hovedrett: Andebryst sous vide med portvinssaus
Andebryst sous vide med portvinssaus
Andebryst sous vide med portvinssaus
Dessert: Bær med vaniljekesam og eggelikør
Bær med vaniljekesam og eggelikør

Bær med vaniljekesam og eggelikør

Søndag:
Forrett: Kamskjell med appelsin- og mangokompott og persillerotchips
Kamskjell med appelsin- og mangokompott og persillerotchips
Kamskjell med appelsin- og mangokompott og persillerotchips
Hovedrett: Bankekjøtt av elg
Bankekjøtt av elg
Bankekjøtt av elg
Dessert: Verdens beste med peanøtter
Verdens beste med peanøtter
Verdens beste med peanøtter

 

Ukemenyen er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mammas 80-årsdag

Mammas 80-årsdag ble feiret med 4 generasjoner og hjemmelaget tapas. Mamma har lært meg mye i livet, det er hun som har gitt meg gleden av å lage mat og denne kvelden fikk jeg gitt litt tilbake.

Bordet ble dekket med duker fra Kid,  servise fra Villeroy & Boch, glass fra Hadeland og servietter fra en interiørbutikk.

Blomsterdekorasjonen er fra Interflora og jeg synes den ble veldig vakker, med olivengrener, gule fresia og hvite roser og nelliker, som tar igjen fargene i serviettene.

Vi lagde bordkort av vinkorker med et bilde jeg fant på internett. Jeg skrev ut på gult papir, så de fikk et litt gammelt utseende og brukte binders til å feste dem til korkene.

Velkomstdrinken var selvfølgelig noe av det spanskeste, nemlig sangria og jeg lagde både en med alkohol og en uten. Du finner flere varianter her. Jeg bruker ofte frosne jordbær i stedet for isbiter, så sangriaen holder seg kald uten å bli vannet ut.

Sangria
Sangria

Jeg har en ganske stor kjøkkenøy, som fikk samme duk og ble pyntet med gamle trekasser, olivengrener, sitroner, urter og lys.

Tapasen besto av:

Kjøttboller i tomatsaus

Patatas bravas (poteter i aioli)

Friterte sardiner

Tortilla (spansk omelett)

Eplechutney

Melonbåter

Spanske oster

Cicchetti med tunfisk

Syltet rødløk

Oliven

Soltørket tomat

Aioli

Spekemat

Kyllingklubber

Reker i sweet chili

Carpaccio av laks

Vitello chimichurri

Dadler mad bacon

Oliven- og soltørket tomatbrød

Hvitløksbrytebrød

Grissini

Du finner oppskrifter på både disse rettene og mange andre retter til tapas her. Når jeg planlegger selskap, lager jeg liste og jeg tenker alltid på hvor tidlig jeg kan utføre hver enkelt oppgave, som for eksempel å lage kjøttbollene tidlig og legge dem i fryseren.

Desserten besto av pannacotta med bringebærcoulis, et bittelite stykke banankake og frukter, bær og urter. Mammas kake ble dekorert med et lite kakelys, som virket mer fornuftig enn å fylle en stor kake med 80 lys. Den yngste sønnen min bar desserten bort til mormoren sin akkompagnert av en ikke så vakkert fremført, men velment, bursdagssang.

Jeg var fornøyd med feiringen og det var nok mamma også, for plutselig valgte hun å fremføre refrenget på Vassenggutanes «80 år»:

Ho va åtti år, åtti år
Harka og slarka og slingra og går
Ja, ho va åtti år, åtti år
Så ingen kan seie ho va lagd i går!

Fremføringen høstet stor applaus og jeg humrer fortsatt når jeg spiller den av i hodet mitt.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Alkoholfri sangria

Alkoholfri sangria smaker godt for både liten og stor og hvorfor ikke lage en alkoholfri sangria til barnebursdagen og servere tapas etterpå? Jeg lager alltid et alkoholfritt alternativ, som kan serveres til barn, gravide, sjåfører og andre som av ulike grunner foretrekker en alkoholfri velkomstdrink. Jeg liker å bruke frosne jordbær i stedet for isbiter, så ikke drinken blir vannet ut. Denne oppskriften er passe til 6 personer.

3,5 dl tranebærjuice

7,5 dl druejuice

3,5 dl kullsyrevann

Frukt og bær etter eget ønske, for eksempel appelsin, epler, druer, lime

Isbiter, eller frosne jordbær

Vask ønsket frukt og bær godt og del dem opp. Bland tranebærjuice og druejuice i en bolle eller mugge og tilsett frukt og bær. Rett før servering tilsettes kullsyrevann og isbiter eller frosne jordbær.

Alkoholfri sangria
Alkoholfri sangria

 

Du finner flere sangriavarianter, både med og uten alkohol her, og mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Taco med kjøttdeig

Taco med kjøttdeig er lett å like for hele familien og er en favoritt for mange. Jeg lager tacokrydderet selv, så det blir mindre salt og du kan bestemme styrken selv, men om du foretrekker de ferdige krydderposene, kan du selvfølgelig det. Når jeg lager tacokrydder, lager jeg alltid mye og heller det i et tett glass, så jeg har til flere ganger. Du finner oppskrift på hjemmelaget tacokrydder her. Du kan bruke kjøttdeig av storfe til denne retten, men det er også godt med kyllingdeig, lammedeig, svinedeig, eller kjøttdeig fra vilt, for eksempel elg eller hjort.

Kjøttsausen:

400-600 g kjøttdeig

2 løk, fin- eller grovhakket etter eget ønske

2-3 ss hjemmelaget tacokrydder eller 1 pose ferdigkjøpt

1 glass tacosaus, styrke etter eget ønske

1 boks hakkede tomater, helst Mutti

Brun kjøttdeigen i olje eller smør, tilsett løken og brun videre til løken er blank. Tilsett tacokrydder, tacosaus og hakkede tomater og la det koke under lokk til passe konsistens, mens du lager salat og varmer tortillaer eller tacoskjell i ovnen.

8 store tortillaer eller 12 tacoskjell

Salaten:

Salaten kan varieres i det uendelige, men her er en enkel og rask variant.

2 tomater i terninger

1/2 agurk i terninger

1 paprika i terninger

1 boks mais i terninger

Bland sammen og sett til side til du skal spise.

Tilbehør:

8 store tortillaer eller 12 tacoskjell

Guacamole, du finner oppskrifter på flere velsmakende varianter her.

Rømme

Revet ost

Fyll en varm tortilla eller tacoskjell med kjøttsaus, salat, ost og guacamole eller rømme. Rull sammen, om du bruke tortila og kos deg.

 

Taco med kjøttdeig
Taco med kjøttdeig

 

Du finner mange spennende retter fra Meksico, både forretter, hovedretter, desserter og drinker her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kyllingklubber

Kyllingklubber er kjempegodt og kan brukes med forskjellig tilbehør, for eksempel ris og salat som kveldskos eller som en del av et meze- eller tapasmåltid. Jeg liker å marinere dem før de stekes. Om du har tid, er det supert om de kan ligge i marinade i ett døgn, men om du har kortere tid, blir de uansett nydelige. Du finner harissa i glass blant annet hos Meny.

30 kyllingklubber naturell

8 ss frisk koriander, finhakket

4 ss soyasaus

2,5 dl søt chilisaus

4 ss harissa fra glass

4 lime, kun saften

Bland koriander, chilisaus, soyasaus, harissa og limesaft, før du rører inn kyllingklubbene i blandingen, dekker til og setter det kaldt til marinering.

Stek klubbene i en ildfast form i stekeovnen på 200 grader i ca. 30 minutter.

Kyllingklubbene kan også grilles, pensle med marinaden underveis, så skinnet blir sprøtt og godt.

Kyllingklubber
Kyllingklubber

 

Du finner flere spennende og velsmakende oppskrifter på retter til tapas, meze, antipasti og dim sum her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vitello chimichurry

Vitello chimichurry er en velsmakende del av et tapas- eller antipastimåltid. Om du ikke får tak i kalv, kan du bruke indrefilet av annet storfekjøtt, eller svinefilet. Chimichurryen kan gjerne lages noen timer i forveien.

Chimichurri:

3 ss rødvinseddik

2 dl god olivenolje

2 fedd hvitløk

1 fersk rød chili

2 sjalottløk

2 pk fersk bladpersille

1 potte fersk koriander

1 ss tørket oregano

Salt og pepper

Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la chimichurrien hvile i romtemperatur til den skal brukes.

Server kalvefilet med chimichurry med valgfrie grønnsaker, som f.eks. asparges, brokkoline eller blomkål.

Kalvefilet:

1 kalvefilet, renser for hinner og sener

Salt, pepper og hvitløk fra glass eller tube

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. Gni den inn med hvitløk og krydre den med salt og pepper. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 52 grader og rosa når steketermometeret viser 55 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp i tynne skiver og legges på fat. Legg en stripe chimichurry over og server resten i en bolle ved siden av.

 

Vitello chimichurry
Vitello chimichurry

 

Du mange flere spennende oppskrifter på tapas, meze, antipasti og dim sum  her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

Cicchetti med tunfisk

Cicchetti med tunfisk og kakao er en rett fra Venezia i Italia. Den består av en tunfiskblanding på skiver av baguetter med kakaodryss på crostini. Det er en veldig uvanlig blanding, men smaker kjempegodt, enten som en lunsjrett, forrett, eller som en antipasti, som er italienernes svar på tapas.

Tunfiskblandingen:

1 boks tunfisk i vann, avrent

2 ss majones

1/2 sitron, kun saften

1 ss god olivenolje

Rør alt sammen og sett til side.

Crostini:

1 halvstekt baguette, delt i skiver

1 fedd hvitløk, trykket flatt

God olivenolje

Gni baguetteskivene med hvitløksfeddet og risle over olivenolje. Brun dem lett på begge sider i en stekepanne eller på en papirkledd stekeplate midt i ovnen på 200 grader.

Montering:

Tunfiskblandingen

Baguetteskivene

1 ss usøtet kakaopulver

Legg skivene på et fat, fordel tunfiskblandingen over og bruk en tesil til å drysse litt kakao over hver skive.

Cicchetti med tunfisk
Cicchetti med tunfisk

 

Du finner flere spennende småretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med appelsinsaus

Laks med appelsinsaus er en fin kombinasjon. Sausen kan selvfølgelig brukes til andre typer fisk også. Jeg har brukt agurksalat og båtpoteter til, men du kan selvfølgelig bruke andre grønnsaker, om du heller vil det.

Sausen:

Skall og saft av 4 appelsiner

1,5 dl sukker

3 ss vann

1 finhakket løk

3 ss eplesidereddik

1 finhakket chili

2 ss soyasaus

1 ss kalve- eller kyllingfond

2 ss brun maisennajevner

75 g smør

Skyll appelsinene i lunkent vann og skrell dem med ostehøvel eller potetskreller. NB! Kun det gule. Del skallet i tynne strimler.

Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Tilsett eddiken og la det koke i noen minutter. Rør inn løk, chili, appelsinsaften og skallet og la det koke i noen minutter til.

Tilsett soyasaus og fond, visp inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst og server. Ikke la det koke opp igjen etter at du har tilsatt smøret. Smak til slutt til om sausen trenger salt og pepper, men husk at fond også er salt.

Agurksalat:

Du finner flere varianter av agurksalat her.

Laksen:

Laksen krydres med seafood & fish fra Santa Maria og stekes i smør til den får fin farge på utsiden og fortsatt litt rosa i midten. Om du bruker steketermometer, er den perfekt når kjernetemperaturen er 60 grader.

Server laksen med appelsinsaus, agurksalat og båtpoteter, ris eller nudler.

Båtpoteter:

Beregn 200 – 250 g poteter per person. Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter og legg dem i langpanna. Dryss over salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika. Risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når potetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og stekes til de er sprø utenpå og myke inni.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.