Bønner i tomatsaus spises mye i landene rundt Middelhavet og er supert å bruke til tapas, meze eller antipasti. Du kan bruke friske bønner, eller fra boks.
Varm olivenoljen på middels varme i en sautépanne eller stekepanne med høye kanter. Tilsett hvitløk og stek i 1/2 – 1 minutt, før du rører inn tomater og koker i minimum 5 minutter, smaken blir nesten bedre, jo lengre de får koke. Det skal bli som en tykk saus, rør av og til. Rør inn bønner og la det småkoke under lokk i 20-25 minutter, til bønnene er litt myke, men fortsatt har tyggemotstand. Smak til med salt og pepper og server umiddelbart, mens det er varmt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta chimichurri er en vegetarisk rett, som enkelt kan tilsettes kjøtt, for eksempel stekte biff- eller kyllingstrimler. Det er også en enkel rett å servere, siden chimichurrien lages i forveien og røres inn i pastaen ved servering.
Chimichurri:
3 ss rødvinseddik
2 dl god olivenolje
2 fedd hvitløk
1 fersk rød chili
2 sjalottløk
2 pk fersk bladpersille
1 potte fersk koriander
1 ss tørket oregano
Salt og pepper
Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la chimichurrien hvile i romtemperatur til den skal brukes.
Pasta:
125 g tørket pasta per person
Salt
Kok ønsket pasta etter anvisning på pakken og sil av nesten alt vannet. Bland pasta og chimichurri og tilsett litt av kokevannet rett før servering.
Server med friske urter og en god parmesan, som gjestene kan høvle over selv.
Du finner flere velsmakende og spennende pastaretter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 4 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Mammas 80-årsdag ble feiret med 4 generasjoner og hjemmelaget tapas. Mamma har lært meg mye i livet, det er hun som har gitt meg gleden av å lage mat og denne kvelden fikk jeg gitt litt tilbake.
Bordet ble dekket med duker fra Kid, servise fra Villeroy & Boch, glass fra Hadeland og servietter fra en interiørbutikk.
Blomsterdekorasjonen er fra Interflora og jeg synes den ble veldig vakker, med olivengrener, gule fresia og hvite roser og nelliker, som tar igjen fargene i serviettene.
Vi lagde bordkort av vinkorker med et bilde jeg fant på internett. Jeg skrev ut på gult papir, så de fikk et litt gammelt utseende og brukte binders til å feste dem til korkene.
Velkomstdrinken var selvfølgelig noe av det spanskeste, nemlig sangria og jeg lagde både en med alkohol og en uten. Du finner flere varianter her. Jeg bruker ofte frosne jordbær i stedet for isbiter, så sangriaen holder seg kald uten å bli vannet ut.
Jeg har en ganske stor kjøkkenøy, som fikk samme duk og ble pyntet med gamle trekasser, olivengrener, sitroner, urter og lys.
Tapasen besto av:
Kjøttboller i tomatsaus
Patatas bravas (poteter i aioli)
Friterte sardiner
Tortilla (spansk omelett)
Eplechutney
Melonbåter
Spanske oster
Cicchetti med tunfisk
Syltet rødløk
Oliven
Soltørket tomat
Aioli
Spekemat
Kyllingklubber
Reker i sweet chili
Carpaccio av laks
Vitello chimichurri
Dadler mad bacon
Oliven- og soltørket tomatbrød
Hvitløksbrytebrød
Grissini
Du finner oppskrifter på både disse rettene og mange andre retter til tapas her. Når jeg planlegger selskap, lager jeg liste og jeg tenker alltid på hvor tidlig jeg kan utføre hver enkelt oppgave, som for eksempel å lage kjøttbollene tidlig og legge dem i fryseren.
Desserten besto av pannacotta med bringebærcoulis, et bittelite stykke banankake og frukter, bær og urter. Mammas kake ble dekorert med et lite kakelys, som virket mer fornuftig enn å fylle en stor kake med 80 lys. Den yngste sønnen min bar desserten bort til mormoren sin akkompagnert av en ikke så vakkert fremført, men velment, bursdagssang.
Jeg var fornøyd med feiringen og det var nok mamma også, for plutselig valgte hun å fremføre refrenget på Vassenggutanes «80 år»:
Ho va åtti år, åtti år Harka og slarka og slingra og går Ja, ho va åtti år, åtti år Så ingen kan seie ho va lagd i går!
Fremføringen høstet stor applaus og jeg humrer fortsatt når jeg spiller den av i hodet mitt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Alkoholfri sangria smaker godt for både liten og stor og hvorfor ikke lage en alkoholfri sangria til barnebursdagen og servere tapas etterpå? Jeg lager alltid et alkoholfritt alternativ, som kan serveres til barn, gravide, sjåfører og andre som av ulike grunner foretrekker en alkoholfri velkomstdrink. Jeg liker å bruke frosne jordbær i stedet for isbiter, så ikke drinken blir vannet ut. Denne oppskriften er passe til 6 personer.
3,5 dl tranebærjuice
7,5 dl druejuice
3,5 dl kullsyrevann
Frukt og bær etter eget ønske, for eksempel appelsin, epler, druer, lime
Isbiter, eller frosne jordbær
Vask ønsket frukt og bær godt og del dem opp. Bland tranebærjuice og druejuice i en bolle eller mugge og tilsett frukt og bær. Rett før servering tilsettes kullsyrevann og isbiter eller frosne jordbær.
Du finner flere sangriavarianter, både med og uten alkohol her, og mange spennende drinker, både med og uten alkoholher.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Taco med kjøttdeig er lett å like for hele familien og er en favoritt for mange. Jeg lager tacokrydderet selv, så det blir mindre salt og du kan bestemme styrken selv, men om du foretrekker de ferdige krydderposene, kan du selvfølgelig det. Når jeg lager tacokrydder, lager jeg alltid mye og heller det i et tett glass, så jeg har til flere ganger. Du finner oppskrift på hjemmelaget tacokrydder her. Du kan bruke kjøttdeig av storfe til denne retten, men det er også godt med kyllingdeig, lammedeig, svinedeig, eller kjøttdeig fra vilt, for eksempel elg eller hjort.
Kjøttsausen:
400-600 g kjøttdeig
2 løk, fin- eller grovhakket etter eget ønske
2-3 ss hjemmelaget tacokrydder eller 1 pose ferdigkjøpt
1 glass tacosaus, styrke etter eget ønske
1 boks hakkede tomater, helst Mutti
Brun kjøttdeigen i olje eller smør, tilsett løken og brun videre til løken er blank. Tilsett tacokrydder, tacosaus og hakkede tomater og la det koke under lokk til passe konsistens, mens du lager salat og varmer tortillaer eller tacoskjell i ovnen.
8 store tortillaer eller 12 tacoskjell
Salaten:
Salaten kan varieres i det uendelige, men her er en enkel og rask variant.
2 tomater i terninger
1/2 agurk i terninger
1 paprika i terninger
1 boks mais i terninger
Bland sammen og sett til side til du skal spise.
Tilbehør:
8 store tortillaer eller 12 tacoskjell
Guacamole, du finner oppskrifter på flere velsmakende varianter her.
Rømme
Revet ost
Fyll en varm tortilla eller tacoskjell med kjøttsaus, salat, ost og guacamole eller rømme. Rull sammen, om du bruke tortila og kos deg.
Du finner mange spennende retter fra Meksico, både forretter, hovedretter, desserter og drinker her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kyllingklubber er kjempegodt og kan brukes med forskjellig tilbehør, for eksempel ris og salat som kveldskos eller som en del av et meze- eller tapasmåltid. Jeg liker å marinere dem før de stekes. Om du har tid, er det supert om de kan ligge i marinade i ett døgn, men om du har kortere tid, blir de uansett nydelige. Du finner harissa i glass blant annet hos Meny.
30 kyllingklubber naturell
8 ss frisk koriander, finhakket
4 ss soyasaus
2,5 dl søt chilisaus
4 ss harissa fra glass
4 lime, kun saften
Bland koriander, chilisaus, soyasaus, harissa og limesaft, før du rører inn kyllingklubbene i blandingen, dekker til og setter det kaldt til marinering.
Stek klubbene i en ildfast form i stekeovnen på 200 grader i ca. 30 minutter.
Kyllingklubbene kan også grilles, pensle med marinaden underveis, så skinnet blir sprøtt og godt.
Du finner flere spennende og velsmakende oppskrifter på retter til tapas, meze, antipasti og dim sum her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vitello chimichurry er en velsmakende del av et tapas- eller antipastimåltid. Om du ikke får tak i kalv, kan du bruke indrefilet av annet storfekjøtt, eller svinefilet. Chimichurryen kan gjerne lages noen timer i forveien.
Chimichurri:
3 ss rødvinseddik
2 dl god olivenolje
2 fedd hvitløk
1 fersk rød chili
2 sjalottløk
2 pk fersk bladpersille
1 potte fersk koriander
1 ss tørket oregano
Salt og pepper
Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la chimichurrien hvile i romtemperatur til den skal brukes.
Server kalvefilet med chimichurry med valgfrie grønnsaker, som f.eks. asparges, brokkoline eller blomkål.
Kalvefilet:
1 kalvefilet, renser for hinner og sener
Salt, pepper og hvitløk fra glass eller tube
Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. Gni den inn med hvitløk og krydre den med salt og pepper. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 52 grader og rosa når steketermometeret viser 55 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp i tynne skiver og legges på fat. Legg en stripe chimichurry over og server resten i en bolle ved siden av.
Du mange flere spennende oppskrifter på tapas, meze, antipasti og dim sum her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Cicchetti med tunfisk og kakao er en rett fra Venezia i Italia. Den består av en tunfiskblanding på skiver av baguetter med kakaodryss på crostini. Det er en veldig uvanlig blanding, men smaker kjempegodt, enten som en lunsjrett, forrett, eller som en antipasti, som er italienernes svar på tapas.
Tunfiskblandingen:
1 boks tunfisk i vann, avrent
2 ss majones
1/2 sitron, kun saften
1 ss god olivenolje
Rør alt sammen og sett til side.
Crostini:
1 halvstekt baguette, delt i skiver
1 fedd hvitløk, trykket flatt
God olivenolje
Gni baguetteskivene med hvitløksfeddet og risle over olivenolje. Brun dem lett på begge sider i en stekepanne eller på en papirkledd stekeplate midt i ovnen på 200 grader.
Montering:
Tunfiskblandingen
Baguetteskivene
1 ss usøtet kakaopulver
Legg skivene på et fat, fordel tunfiskblandingen over og bruk en tesil til å drysse litt kakao over hver skive.
Du finner flere spennende småretter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Laks med appelsinsaus er en fin kombinasjon. Sausen kan selvfølgelig brukes til andre typer fisk også. Jeg har brukt agurksalat og båtpoteter til, men du kan selvfølgelig bruke andre grønnsaker, om du heller vil det.
Sausen:
Skall og saft av 4 appelsiner
1,5 dl sukker
3 ss vann
1 finhakket løk
3 ss eplesidereddik
1 finhakket chili
2 ss soyasaus
1 ss kalve- eller kyllingfond
2 ss brun maisennajevner
75 g smør
Skyll appelsinene i lunkent vann og skrell dem med ostehøvel eller potetskreller. NB! Kun det gule. Del skallet i tynne strimler.
Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Tilsett eddiken og la det koke i noen minutter. Rør inn løk, chili, appelsinsaften og skallet og la det koke i noen minutter til.
Tilsett soyasaus og fond, visp inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst og server. Ikke la det koke opp igjen etter at du har tilsatt smøret. Smak til slutt til om sausen trenger salt og pepper, men husk at fond også er salt.
Laksen krydres med seafood & fish fra Santa Maria og stekes i smør til den får fin farge på utsiden og fortsatt litt rosa i midten. Om du bruker steketermometer, er den perfekt når kjernetemperaturen er 60 grader.
Server laksen med appelsinsaus, agurksalat og båtpoteter, ris eller nudler.
Båtpoteter:
Beregn 200 – 250 g poteter per person. Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter og legg dem i langpanna. Dryss over salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika. Risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når potetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og stekes til de er sprø utenpå og myke inni.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.