Tacopizza med biff

Tacopizza med biff er en skikkelig deilig avveksling til den vanlige fredagstacoen. Jeg serverer den med tacochips og guaccamole til.

Pizzabunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Pizzafyll:

1 glass tacosaus, styrke etter egen gane

1 løk, finhakket

2 ss hjemmelaget tacokrydder, ev. 1 pose ferdigkjøpt

Jalapeños (om du ønsker et hottere pizza)

400 g biffkjøtt i strimler

1 paprika i fine strimler

1 pk reven ost, gjerne vellagret

Legg biffkjøttet i en pose, tilsett krydderet og rist, så kjøttet blir dekket på alle kanter.  Bre tacosausen utover bunnen, dryss på løk, ev. jalapeños og ost. Legg på paprika og biffkjøtt og stek midt i ovnen på 200 grader til pizzaen er gyllen og lekker.

Guaccamole:

2 avokado

Saften av 1/2 lime

1 ss veldig finhakket løk

2 ts finhakket rød chili

1 fedd finhakket hvitløk

Alt moses med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Guacamole

Server texmexpizza med biff sammen med koriander, guaccamole og tacochips.

 

Texmexpizza med biff
Texmexpizza med biff

 

Du finner flere spennende texmexoppskrifter her og nesten 50 oppskrifter på velsmakende pizza her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sprøstekte poteter

Sprøstekte poteter passer til de fleste retter av kjøtt og fisk, eller du kan bruke dem som en tapasrett.

500 g mandelpoteter

2 ss rapsolje

1 ss smør

1 ts salt

Nykvernet sort pepper

Finhakkede friske urter, for eksempel timian, oregano, eller rosmarin

Gi potetene et raskt oppkok, hell av vannet og del dem først i 2 og deretter tvers over igjen, så du får kvarte poteter. Varm oljen og smøret  i en stor stekepanne og legg i potetene med snittflaten ned. Det er viktig at alle potetene får ligge på bunnen av stekepannen.
Sett på lokk og stek til potetene er møre og bunnene gyllenbrune. Sjekk av og til og etter hvert som de får fin farge, flytter du rundt på dem, så elle blir jevnt stekt. Det tar ca. 20 – 30 minutter.

Snu alle potetene med snittflaten opp og dryss over salt, pepper og urter. Stek videre uten lokk til den andre siden er gyllenbrun, ca. 10 minutter til.

Sprøstekte poteter serveres rykende varme.

Sprøstekte poteter
Sprøstekte poteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kjøttpudding

Kjøttpudding som er hjemmelaget er mye bedre enn den du kjøper i butikken. Prøv denne hjemmelagde varianten og du vil oppleve en helt ny verden og den faller også i smak hos de minste barna.

600 g karbonadedeig

1 finhakket paprika

1 finhakket løk

2 ts salt

2 sammenpiskede egg

3 dl melk

1 ts muskat

1 ts pepper

1,5 ss potetmel

1 pakke tørrsaltet bacon i skiver

Elt alt, bortsett fra baconet, godt sammen og hell det i brødform. Legg på 1 pakke tørrsaltet bacon i skiver og stek kjøttpuddingen i vannbad på 180 grader i 1 time.

Hjemmelaget kjøttpudding
Hjemmelaget kjøttpudding før steking

Hjemmelaget kjøttpudding serveres med brun saus og poteter i ønsket form, her hadde jeg kokte poteter etter gårsdagens middag, som jeg har skjært i skiver, krydret og stekt i smør i langpanna på 200 grader.  Grønnsakene kan også varieres. Kraften som skilles ut fra puddingen under steking, bruker jeg alltid i den brune sausen.

Hjemmelaget kjøttpudding 

Du finner oppskrift på gammeldags brun saus HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ensaladilla rusa

Ensaladilla rusa er en russisk salat, som lages i Russland, i mange av landene i nærheten av Russland, men den lages også som en tapasrett i Spania. Den passer veldig godt som en liten godbit til en drink, eller et glass vin. Den passer også godt som en forrett, lunsjrett eller til frokost. Server den på litt brød, loff eller kjeks.

2 store poteter

3 gulrøtter

1/2 dl olivenolje

2 egg

50 g grønne erter

100 g majones

100 gram tunfisk i olje (ikke bruk oljen)

Kok poteter og gulrøtter møre i vann. Mos dem med olivenoljen. Hardkok eggene og del dem i terninger. Rør eggene inn i mosen sammen med ertene, majonesen og tunfisken.

Ensaladilla rusa
Ensaladilla rusa

 

Du finner flere velsmakende småretter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling kabsa

Kylling kabsa er nasjonalretten til Yemen, men spises i de fleste landene i nærheten. Kabsa kan lages med andre typer kjøtt eller fisk også. Oppskriften er passe til 4 personer.

1-2 kyllinglår per pers. avhengig av størrelsen

Marinaden:

1/2 ts salt

1/2 ts sort pepper

1 ss sitronsaft

1/2 ss fersk ingefær

1/2 ss hvitløkspasta

Bland alle ingrediensene godt og gni dem inn i kyllingen, dekk til og la stå i ca. 30-45 minutter. Skyll av rett før du skal legge dem i risvannet.

Risen og kyllingen:

1 ss smør

2 ss olivenolje

1 løk i terninger

1 ts revet fersk ingefær

1/4 ts nellik

1 ts kardemommepulver

1 ts spisskummen pulver

1/2 ts gurkemeiepulver

1 ts kanelpulver

1/2 ts sort pepper

1/2 ts hvit pepper

2 ts salt

2,5 dl hakkede tomater (fra boks)

10 minitomater, delt i 4

1 kopp revne gulrøtter

Noen tråder safran (valgfritt)

1 ltr. vann

5 dl basmatiris

Vask, skyll risen og bløtlegg den i ca. 20-30 minutter før koking.

Brun løk og revet ingefær i oljen, til løken har en gyllen farge. Tilsett de tørre krydderne, rør godt og stek i ca 2-3 minutter. Tilsett tomater fra boks, bland godt og tilsett tomater i terninger. La det koke i ca. 5 minutter.
Tilsett kyllingbitene, vann og gulrøtter, kok opp, reduser varmen, dekk til og la det småkoke i ca. 20 minutter. Ta ut kyllinglårene og legg dem over i en ildfast form. Sil vannet av risen og legg den over i kyllingkraften. La det koke under lokk til risen er mør.

Smør kyllingen med litt olje og sett formen med kyllingen i ovnen på 200 grader til den får gyllen, fin farge.

Løft kyllingen ut av formen, hell i risen og legg kyllingen på toppen. Pynt gjerne med friske urter og la hver enkelt gjest drysse over toppingen selv.

 

Topping:

Mandler i skiver

Rosiner

Pinjekjerner

Cashewnøtter

Pistasj

1 ss olje

Brun alt utenom rosiner i oljen på middels varme, rør jevnlig, rør inn rosinene og server.

Kylling kabsa
Kylling kabsa

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 8

Ukemeny 8 er klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Burger med thaivri
Burger med thaivri
Burger med thaivri
Tirsdag: Laks og pasta med kremet tomatsaus
Laks og pasta med kremet tomatsaus
Laks og pasta med kremet tomatsaus
Onsdag: Kinesisk BBQ-kylling
Kinesisk BBQ-kylling
Kinesisk BBQ-kylling
Torsdag: Lammekoteletter med ertepuré og konjakk- og peppersaus
Lammekoteletter med ertepuré og konjakk- og peppersaus
Lammekoteletter med ertepuré og konjakk- og peppersaus
Fredag: Texmexpizza med kylling
Texmexpizza med kylling
Texmexpizza med kylling
Lørdag:
Forrett: Mousselinegratinerte krepsehaler
Mousselinegratinerte krepsehaler
Mousselinegratinerte krepsehaler
Hovedrett: Tunfisk som i Nice
Tunfisk som i Nice
Tunfisk som i Nice
Dessert: Clafoutis
Clafoutis
Clafoutis
Søndag:
Forrett: Bentes gratinerte rekerett
Bentes gratinerte rekerett
Bentes gratinerte rekerett
Hovedrett: Langtidsstekt oksesteik med nydelig saus
Langtidsstekt oksesteik med nydelig saus
Langtidsstekt oksesteik med nydelig saus
Dessert: Smuldrepai – Crumble
Smuldrepai - Crumble
Smuldrepai – Crumble

Ukemeny for uke 8 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Skreifilet med ovnspoteter og rødvinssaus

Skreifilet med ovnspoteter og rødvinssaus er nydelig. Skreien er bakt i ovnen på skinnet sitt i litt smør. Det øvrige tilbehøret er ovnspoteter, friterte persillerøtter, ørretrogn, syltet rødløk, som du kan kjøpe ferdig, eller du finner oppskrift her og erter. Oppskriften er passe til 4 personer.

Ovnspoteter:

200 g poteter per person

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, for eksempel paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når potetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Rødvinssaus:

1 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

2 dl rødvin

1 ss smør

2 ss god balsamico

2 laurbærblader

100 g smør

1 dl fiskekraft (ev. vann og fond)

ev. brun maisennajevner

salt og pepper

Brun løken i smøret. Tilsett hvitløken og la den surre med i noen minutter. Tilsett rødvin, balsamico og laurbærblader. La det koke inn til det nesten ikke er væske igjen. Tilsett kraft og smør. Om sausen er for tynn, tilsettes litt maisenna. Smak til med salt og pepper.

Skreien:

800 g skrei

1 ss salt

1/2 ts pepper

2 ss smør

Skjær skreien i serveringsstykker, dryss på salt og la dem ligge i 7 minutter, før du skyller saltet av og tørker skreien lett med tørkepapir.

Smelt smøret i en ildfast form, legg i skreien og krydre med pepper. Sett formen i ovnen på 180 grader i 10 minutter.

Ertene:

Disse ertene skulle vært puré, men stavmikseren gikk i stykker, så de ble bare kokt og ikke most. Det ble godt likevel, for smaken ble riktig.

1 pose frosne erter

100 g smør

1 fedd hvitløk

1 ts grønnsaksfond, ev. grønnsaksbuljong

Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender (hvis den virker). Smak til med salt og pepper.

Legg på poteter, skrei, rødvinssaus og erter på tallerkenene, pynt med rogn, syltet rødløk, persillerøtter og litt friske urter.

Skrei med ovnspoteter og rødvinssaus
Skrei med ovnspoteter og rødvinssaus

 

Du finner flere spennende oppskrifter med skrei, både tradisjonelle og mer spennende varianter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit martini

Hvit martini er en martini med kremet sjokoladesmak. Den kan minne om en milkshake med sjokoladesmak. Du får kjøpt maissirup i asiatiske butikker.

1 dl maissirup (ev. flytende honning)

1 dl sukker

10 cl hvit sjokoladelikør

10 cl vaniljevodka

1 dl isbiter

10 cl helmelk

Hell maissirup i én bolle og sukkeret i en annen. Dypp først kanten av glassene i maissirup, deretter i sukker og sett dem til side.
Ha isbiter, sjokoladelikør, melk og vodka i en shaker og rist det godt sammen. Hell martinien i glassene, og server.

Hvit martini
Hvit martini

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Gratinert risotto

Gratinert risotto er en fin måte å bruke opp risottoen på, eller om du bare har lyst på en ekstra god risotto. Den passer som forrett, hovedrett, lunsj eller til kveldskosen. Du kan velge hvilken risottovariant du vil, men her har jeg brukt kyllingrisotto.

Kraft:

1,5 dl hvitvin

8,5 dl vann

4 ss kantarellfond

2 ss kyllingfond

Kok opp, så den er varm når den skal brukes.

Kyllingrisotto:

1 finhakket løk

2 ss olivenolje

2 ss smør

1 pk risottoblanding med steinsopp

1 pk tørket sopp (steinsopp eller blandet skogsopp)

2 fedd hvitløk, finhakket

1 l varm kraft

400 g kyllingfilet i små terninger

100 g smør

50 g finrevet parmesan

1/2 sitron, kun saften

Ev. litt finhakket persille

Legg soppen i litt kokende vann og la den stå og trekke til du skal bruke den. Brun kyllingfileten i litt smør, krydre med salt og pepper løft den ut og sett til side.

Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank i det samme smøret. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Sett platen på middels varme og tilsett soppen.

Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes kyllingen, sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper.

Gratinering:

Risottoen

200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

Fordel risottoen i ildfaste porsjonsformer eller hell alt i én ildfast form. Dryss over revet ost og sett i ovnen på 250 grader med grillfunksjon, om du har det. La den stå til osten får fin, gyllen farge. Pynt med friske urter og server med godt brød, for eksempel foccacia, som du finner oppskrift på her.

 

Gratinert risotto
Gratinert risotto

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Valentinsdagen eller alle hjerters dag

Valentinsdagen eller alle hjerters dag og kjærlighetsdagen, er en feiring av romantikk og kjærligheten. Feiringen startet på slutten av 1500-tallet, trolig fordi fuglene begynte å pare seg ca. denne dagen. En annen teori er at dagen er en arv etter Lupercaliafestlighetene i Romerriket.

I mange land er det vanlig å gi et valentinskort og en bukett røde roser til sin kjære denne dagen. Flere og flere i Norge begynner også å markere denne dagen, etter at Ingeborg Sørensen introduserte den i 1996.

Hva er vel mer naturlig enn å servere østers i dag? Østers er et naturlig afrodisiakum og blir brukt til å øke sexlysten hos både menn og kvinner. Du finner flere oppskrifter med østers her.

Østers med smak av Østen
Østers med smak av Østen

Jeg har også laget en deilig rett med hjertepasta og italienske kjøttboller i anledning dagen. Om du ikke får tak i hjertepasta, kan du bruke en annen pasta du liker.

kjøttboller med hjertepasta
kjøttboller med hjertepasta
Kjøttboller:

3 ss strøkavring

2 egg

2 fedd hvitløk

1 ts oregano

1 ts basilikum

1/2 revet løk

1 neve finhakket persille

600 g karbonadedeig

1 pose revet parmesan

1 ts salt

Alt eltes godt sammen, formes til runde boller og brunes med smør eller olje i en stekepanne.

Tomatsaus:

1 strimlet løk

2 fedd finhakket hvitløk

1 ss tørket basilikum

1 laurbærblad

1,5 boks hakkede tomater, helst Mutti

1 kanelbark

1 klype kajennepepper

Salt og pepper

Brun løk og hvitløk i smør, tilsett resten av ingrediensene og la det koke lenge. Gjerne 1 time eller mer, om du har tid. Smak til med salt og pepper.

Kok pastaen etter anvisning på pakka. Server med parmesan og litt bladpersille eller basilikum.

Nesten alle liker sjokolade og en varm sjokoladefondant, kan være prikken over ien til et romantisk måltid. Prøv sjokoladefondant med Baileys og du vil garantert ikke angre. Du finner oppskriften her.

 

Sjokoladefondant med Baileys
Sjokoladefondant med Baileys

Happy Valentine’s Day til alle romantikere der ute!

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.