Biffsalat

Biffsalat er super å lage om du har rester fra et biffmåltid. Oppskriften kan også brukes til andre kjøttslag, som for eksempel kylling.

Salatblader, gjerne flere slag

Agurk, delt i terninger

Minitomater, delt i 2 el. 4, avhengig av størrelsen

Paprika, delt i terninger

Mais

Revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

Pinjekjerner, ristet lett i tørr steikepanne

Spirer, for eksempel reddikspirer

Biffrester, skjært i strimler

 

Legg alle ingrediensene lagvis på et fat, så alt blir synlig.

Risle over en god olivenolje og balsamico ved servering.

 

Biffsalat
Biffsalat

 

Du finner masse oppskrifter på spennende og velsmakende salater her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pakistans nasjonaldag

Pakistans nasjonaldag  feires i dag. Det spesielle med Pakistan er at de også har en frigjøringsdag, som de feirer i august.

Pakistansk og indisk mat har mye til felles, men pakistansk mat består av mer kjøtt, mens indiske retter ofte er vegetariske.
Du finner smakebiter fra det pakistanske kjøkkenet her.

Pakistans nasjonaldag
Pakistans nasjonaldag

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling kabsa

Kylling kabsa er nasjonalretten til Yemen, men spises i de fleste landene i nærheten. Kabsa kan lages med andre typer kjøtt eller fisk også. Oppskriften er passe til 4 personer.

1-2 kyllinglår per pers. avhengig av størrelsen

Marinaden:

1/2 ts salt

1/2 ts sort pepper

1 ss sitronsaft

1/2 ss fersk ingefær

1/2 ss hvitløkspasta

Bland alle ingrediensene godt og gni dem inn i kyllingen, dekk til og la stå i ca. 30-45 minutter. Skyll av rett før du skal legge dem i risvannet.

Risen og kyllingen:

1 ss smør

2 ss olivenolje

1 løk i terninger

1 ts revet fersk ingefær

1/4 ts nellik

1 ts kardemommepulver

1 ts spisskummen pulver

1/2 ts gurkemeiepulver

1 ts kanelpulver

1/2 ts sort pepper

1/2 ts hvit pepper

2 ts salt

2,5 dl hakkede tomater (fra boks)

10 minitomater, delt i 4

1 kopp revne gulrøtter

Noen tråder safran (valgfritt)

1 ltr. vann

5 dl basmatiris

Vask, skyll risen og bløtlegg den i ca. 20-30 minutter før koking.

Brun løk og revet ingefær i oljen, til løken har en gyllen farge. Tilsett de tørre krydderne, rør godt og stek i ca 2-3 minutter. Tilsett tomater fra boks, bland godt og tilsett tomater i terninger. La det koke i ca. 5 minutter.
Tilsett kyllingbitene, vann og gulrøtter, kok opp, reduser varmen, dekk til og la det småkoke i ca. 20 minutter. Ta ut kyllinglårene og legg dem over i en ildfast form. Sil vannet av risen og legg den over i kyllingkraften. La det koke under lokk til risen er mør.

Smør kyllingen med litt olje og sett formen med kyllingen i ovnen på 200 grader til den får gyllen, fin farge.

Løft kyllingen ut av formen, hell i risen og legg kyllingen på toppen. Pynt gjerne med friske urter og la hver enkelt gjest drysse over toppingen selv.

 

Topping:

Mandler i skiver

Rosiner

Pinjekjerner

Cashewnøtter

Pistasj

1 ss olje

Brun alt utenom rosiner i oljen, på middels varme. Rør jevnlig. Rør inn rosinene og server.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling Florentine med risoni

Kylling Florentine med risoni (orzo) høres italiensk ut, men kommer faktisk fra Frankrike og er oppkalt etter Catherine de Medici, fra Firenze, som flyttet til Paris på 1500-tallet, for å gifte seg med kong Henrik II da begge var 14 år gamle. Det finnes flere matretter oppkalt etter Catherine de Medici, men dette er den mest populære. Risoni er en risformet pasta, som du får kjøpt i de fleste velassorterte matbutikker. Oppskriften gir 4 porsjoner.

Kylling Florentine

 

750 g kyllingfilet

Salt og pepper

1/2 dl hvetemel

2 ss smør

2 ss olivenolje

5 fedd hvitløk, finhakket

4 sjalottløk, finhakket

1 ts herbs de Provence

2 dl hvitvin

1 paprika, finhakket

300 g spinat

3 dl kremfløte

1 ss kyllingfond

1 dl parmesan, revet

Bank kyllingfiletene jevne og litt flate (1-2 cm) med en biffbanker, før du krydrer dem med salt og pepper på begge sider. Hell hvetemel på en tallerken og vend kyllingfiletene i melet så de blir dekket av mel på alle kanter og rist av overflødig mel. Brun kyllingfiletene i  smør og olje i en sautepanne (dyp stekepanne), ca. 5 minutter på hver side). Løft ut kyllingen og legg den på en tallerken, mens du lager sausen. Ikke kast stekefettet, for det er starten på sausen.

Saus:

Om det behøves mer stekefett, kan du tilsette litt mer olje. Fres hvitløk og løk i et par minutter, før du tilsetter hvitvin og provencekrydder. Kok inn til halv væskemengde, før du tilsetter fløte og kyllingfond. La det småkoke til sausen tykner litt, før du rører inn paprika, spinat og legger kyllingfiletene tilbake i pannen. La det kose seg i noen minutter på lav varme, til kyllingen er god og varm.

Server med nykokt risoni og ev. mer parmesan.

Kylling Florentine med risoni
Kylling Florentine med risoni

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dovi

Dovi er en gryterett som serveres i Zimbabwe. Du kan lage den som vegetar, eller som meg, tilsette litt kjøtt etter eget ønske. Siden koketiden ikke er så lang, anbefales å bruke ganske mørt kjøtt.

2 ss olivenolje
500 g kjøtt av kamel, kylling, lam, storfe eller svin, i terninger

Brun kjøttet i oljen og sett til side.

2 ss olivenolje
2 løk, hakket
4 fedd hvitløk, finhakket
3 ss chili- eller peri peri saus (valgfritt, men anbefales på det sterkeste)
1-2 røde chili, skåret i tynne strimler
2,5 dl peanøttsmør
6 dl grønnsakskraft
2 dl tomatpuré
1/2 ts kajennepepper
4 gulrøtter, i små terninger
12 okra, hele
5 dl spinat
Salt og pepper

Fres løk og hvitløk i olje i 3 min. til løken blir blank og gjennomsiktig.
Tilsett 2,5 dl grønnsakskraft, peri peri og peanøttsmør og rør godt til alt har blandet seg.

Tilsett kjøttet, resten av kraften, tomatpuré, cayennepepper og gulrøtter. Reduser varmen til middels, sett på lokk og la dovien småkoke i 10 min.

Legg i okraen og la det småkoke i 8 min. til under lokk. Tilsett spinaten og rør den inn i ca. 2 min. Server med ris, kokt etter anvisning på pakken.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Aprilsnarr

Aprilsnarr er å narre noen 1. april. Den som lar seg lure, blir kalt aprilsnarr av den som står bak spøken.

Skikken går igjen i de fleste land i den vestlige kulturkrets.

Bakgrunnen for skikken er usikker, men trolig er den fra overgangen fra den julianske til den gregorianske kalenderen i 1582. Det ble bestemt at nyttårsdag skulle legges til 1. januar. En del franskmenn ville ikke gjøre om og fortsatte å feire 1. april som nyttårsaften. De ble kalt narrer og utsatt for narrestreker.

En av de mest kjente aprilsnarrene i Norge, er da Aftenposten i 1950 skrev at Vinmonopolet hadde gått tom for flasker, men at de som møtte med bøtter, skulle få kjøpe inntil 5 liter avgiftsfri vin svært billig.

Det er fortsatt populært å lure venner, kolleger eller familie 1. april og om du vil ha en liten spøk denne dagen, kan du helle matfarge i melkekartongen, så melken f.eks. blir rød, eller blåfarge i juicen, så den blir grønn. Lykke til med narringen!

 

Du finner flere nasjonaldager og spennende matdager her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Vaskerommet mitt – så koselig at det nesten er gøy å vaske tøy

Etter vi pusset opp vaskerommet, har klesvasken nesten blitt lystbetont, men bare nesten.

Innredningen er Herregård fra Sigdal og jeg har fått noen smarte løsninger, som f.eks. innebygd strykebrett og et skikkelig romslig kosteskap, som inneholder både vaskemidler, langkoster og div. andre typiske vaskeromsartikler. Boksen til kattemat er kjøpt i interiørbutikken på Eikersenteret i Hokksund for mange år siden.

Fargen på veggen er fra Jotun og heter “Sanddyne”.

De koselige bildene på veggen er arvegods fra mormoren min.

I vinduet har jeg pyntet med urter i en hengende potte. De stilige klesvaskbøttene har jeg kjøpt på Stepin i Hokksund.

Den ene har fått nytt klistremerke, som viser at støvsugerslangen har fått fast plass der.

Vaskerommet mitt - så koselig at det nesten er gøy å vaske tøy
Vaskerommet mitt – så koselig at det nesten er gøy å vaske tøy

På benken har jeg pyntet med en hjemmeheklet duk, heklede lyslykter fra Min Josefine og en koselig krukke fra Interflora, med snøklokker i.

Den svarte vasken er fra Ikea og benkeplata kommer fra Byggmakker.

Teppet kommer fra Bohus, finnes i flere lengder og er lett å putte i vaskemaskinen når det trengs.

I taket henger en praktisk anordning for oppheng av klesvask. Jeg slipper ned en vange når jeg skal henge opp tøyet og trekker den opp igjen, så tøyet ikke henger i veien hele tiden.

I verandadøra ut fra vaskerommet har vi montert inn katteluke. Denne er pyntet med et koselig klistremerke, som jeg fant på nettet.

Vaskerommet har rett og slett blitt en perfekt arbeidsplass når klesvasken skal tas.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Tunisias nasjonaldag

Tunisias nasjonaldag er den 20. mars. De feirer selvstendigheten fra Frankrike i 1956. Tuniserne går ut i gatene, de spiller musikk og overalt vaier det tunisiske flagget.

Tunisisk mat er en god blanding av smaker, som kombinerer middelhavsstil (mye fransk og italiensk) og nordafrikanske tradisjoner. Dette mangfoldet kommer av at de har blitt styrt av mange andre land opp igjennom tidene, romere, vandaler, bysantiner, arabere, spanske, tyrkiske, italienere, franskmenn og de innfødte Punics-Berber-folket.

Du vil merke to særegne tradisjoner når du bestiller mat i Tunisia. De gir deg alltid mye brød gratis og de fleste ganger en forrett også.

Brød brukes også til å spise med i stedet for bestikk.

Da vi reiste til Tunisia, hadde vi laget mye tunisisk mat og var spente på hvor langt unna de autentiske smakene vi var, og vi ble gledelig overrasket over hvor godt vi hadde truffet.

Hva med å feire sammen med dem med å lage en Tunisisk aften?

Du finner spennende matretter fra Tunisia her

Tunisias nasjonaldag
Tunisias nasjonaldag

Du finner flere nasjonaldager og spennende matdager her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Kålruletter

Kålruletter ble aldri servert oss i min barndom, men mannen i huset har det som en av sine barndomsfavoritter. Du kan velge om du vil servere den med brun, hvit eller tomatsaus, men vi bruker en gammeldags, brun saus.

Du finner også kålruletter i Sverige, men der heter de kåldolmer.

1 hodekål, savoykål eller kinakål (12 store blader)

Kjøttfarse:

250 g karbonadedeig

250 medisterfarse

1 1/2 ts salt

1/2 ts pepper

2 1/2 ss potetmel

1/2 ts allehånde

1 ts muskat

1/2 ts ingefær

2 dl melk

Elt alle ingrediensene til farsen godt sammen i en kjøkkenmaskin.

Kok opp lettsaltet vann og legg kålbladene i det kokende vannet i 2-3 min, så de bli myke og lette å forme. Legg dem over i kaldt vann og deretter på et klede så vannet renner av. Skjær av den tykke midtstilken neders, så det blir lettere å pakke inn kjøttfarsen.

Legg ca. 2 ss kjøttfarse på hvert kålblad, brett kålen rundt fyllet og knyt hyssing rundt, så de holder seg sammen under trekkingen.
La kålrulettene trekke i kokende vann, tilsatt litt oksefond i 15-20 minutter.

Ta opp kålrulettene og la dem renne godt av seg og server dem med brun saus, kokte poteter og gulrøtter. Du finner oppskrift på en god, gammeldags brun saus, som passer godt til HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.