Montenegros uavhengighetsdag

Montenegros uavhengighetsdag feires 21. mai hvert år og markerer uavhengigheten fra Serbia i 2006. Dagen er offisiell fridag

Montenegros mattradisjoner er influert av tyrkiske, italienske, slaviske og Middelhavstradisjoner. De bruker mye sjømat, kjøtt, ost og grønnsaker. Nasjonalretten er Njegusi proscitto, som er spekeskine i tynne skiver som serveres som et symbol på gjestfrihet og respekt.

Du finner matretter fra Montenegro her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pink Panther

Pink Panther er en slags voksen milkshake og smaker deilig i sommervarmen. Den passer også godt som dessert.

4 cl Likør 43

8 cl melk

1 cl grenadine

Isbiter

Cocktailbær til pynt

Rist alle ingrediensene med litt isbiter i en shaker. Sil drinken over i et cocktailglass og pynt med et cocktailbær.

Pink Panther
Pink Panther

Du finner mange spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Long island iced tea

Long island iced tea er en populær drink fra USA. Det er to teorier om opphavet. Enten ble den laget av Robert «Rosebud» Butt, bartender på Oak Beach Inn på Long Island i New York. til en konkurranse i 1972.

Den andre teorien er at den ble funnet opp av en mann, som ble kalt Old Man Bishop på 1920-tallet under forbudet. Det var populært med cocktailer på den tiden, siden de ble brukt til å dekke over lukten av alkohol i barer. Long island iced tea ble populær fordi drikkere kunne hevde å drikke te, så lenge forbudspolitiet ikke kom for nær! Old Man Bishop bodde på et annet sted kalt Long Island, men det var i Tennessee. Det var sønnen hans, Ransom, som perfeksjonerte oppskriften – rundt 20 år senere, da faren hans døde. Det er hans versjon som har blitt drinken, som vi kjenner den i dag.

1 cl gin
1 cl hvit rom
1 cl tequila
1 cl vodka
1 cl triple sec
2 ss ferskpresset sitronsaft
Coca Cola

Bland alt i et longdrinkglass med is og fyll opp med Coca Cola. Pynt med en limeskive.

Om du er ekstra våken, ser du kanskje at vi har en flaske for mye i racket. Vi bruker 1 cl baccardi razz i tillegg.

 

Long island iced tea
Long island iced tea

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Goorasa be Dama

Goorasa be Dama er en deilig kjøttgryte som serveres på goorasa, en slags pannekake.

3 løk

1/2 dl nøytral olje

4 ss tomatpuré

3 fedd knust hvitløk

3 tomater, i små terninger

5 dl vann

1 grønn paprika i terninger

500 g biff i terninger

1 ts kardemomme

1 kanelbark (eller 1 ts kanel)

Salt og pepper

 

Fres løken i olje i en gryte. Tilsett tomatpuré. tomater, krydder, hvitløk og vann,  rør godt sammen og tilsett resdekk til  la stå på middels varme i 5-10 minutter til vannet nesten er fordampet.
Kutt biff i små biter og legg i kjelen med hakket pepper, salt, kardemomme og kanel. Tilsett kjøtt og paprika, sett på lokk og la det småkoke til kjøttet er mørt, min. 10 minutter. Om gryten er for tyntflytende, kan du la den koke litt uten lokk. Smak til med salt og pepper og server sammen med goorasa.

Goorasa:

500 g hvetemel
1/2 ts bakepulver
1 l vann
1 ts salt

Rør sammen de tørre ingrediensene og lag en grop i midten.  Hell i vannet, litt om gangen, mens du rører fra midten og utover. Resultatet blir en tykk røre. La røren stå og svelle i ca. 15 min. Smør en stekepanne med litt olje og hell i en øse med røre, som du steker på begge sider. Legg goorasaene lunt mens du steker opp hele røren. Jeg pleier å legge dem mellom to bakepapir på en plate i ovnen på 50 grader.

Goorasa be Dama
Goorasa be Dama

 

Du finner spennende oppskrifter fra alle verdenshjørner her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Karibisk kylling

Karibisk kylling er en litt uvanlig, men velsmakende middagsrett, med smak av rom, mango, ananas og banan. Karibia består av mange små og litt større øyer og øyland, som f.eks. Haiti, Jamaica og Cuba. Siden de har et tropisk klima, vokser det masse spennende vekster der. De fleste av dem har vi ikke engang tilgang til i Norge, så vi får lage denne deilige retten med noe vi har tilgjengelig. Siden rom er produsert nesten over alt i Karibia, synes jeg det er på sin plass å bruke litt av den i maten også. Alkoholen blir borte i varmebehandlingen, så kun smaken blir igjen i maten.

Denne oppskriften er passe til 4 personer.

4 kyllingfileter

1 dl hvit rom

4 ss limesaft

4 ss flytende honning

2 finhakkede, røde chili

Alt blandes i en pose og står i kjøleskapet til neste dag. Da tas kylingen ut av marinaden og stekes i en blanding av 3 ss smør og 3 ss sukker. Om du har mulighet, legger du dem et par minutter på grillen til slutt.

 

Salaten:

1 mango i terninger

1 ananas i terninger

2 bananer i skiver

Bland inn bananen rett før serving, så den ikke blir brun.

 

Sausen:

1 boks kokosmelk

1 liten boks kokoskrem

3 ss kyllingfond

2 ss soyasaus

4 ss hvit rom (du kan bruke av marinaden fra kyllingen)

Salt

Pepper

Maisenna

Bland kokosmelk, kokoskrem, kyllingfond, soyasaus og rom i en kjele. Tilsett stekesjyen fra kyllingen. La det koke i 10 minutter. Smak til med salt og pepper. Jevne sausen med maisenna, til du er fornøyd med konsistensen.

Kok ris på vanlig måte, men bytt ut halvparten av vannet med kokosmelk.

 

Karibisk kylling
Karibisk kylling

 

Du finner flere karibiske oppskrifter på både mat og drikke her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Singapores nasjonaldag

Singapores nasjonaldag markeres 9. august hvert år, som en feiring av løsrivelsen fra Malaysia i 1965. Dagen feires med en nasjonaldagsparade, tale av statsministeren og fyrverkeri.

Maten fra Singapore kan deles inn i seks typer: kjøtt, sjømat, ris, nudler, dessert og snacks. Singapore er spesielt kjent for sin sjømat. Chilikrabbe og svart pepperkrabbe er de to mest kjente rettene.

Om du vil prøve mat fra Singapore, kan du ta en kikk her.

Domino pommes dauphinoise

Domino pommes dauphinoise er en variant med potetskiver  på høykant av den velsmakende potetretten pommes dauphinoise. Den smaker godt til mange slags kjøttretter.

50 g smør, smeltet

1,5 kg poteter med skinn på, delt i tynne skiver med mandolin eller ostehøvel 

4 laurbærblad, revet i to

4 fedd hvitløk, finhakket

1 ts pepper

2 ts salt

300 ml dobbel krem

3 timiankvister, blader plukket

Ev. 200 g revet ost, gjerne vellagret

Smør en middels stor gratengform (en rund eller oval ca. 22 cm bred er ideell) med litt av smøret. Skjær potetene i veldig tynne skiver, med mandolin eller ostehøvel. Mens du skjærer, stabler du potetene i hauger og setter dem på høykant i formen. Start ytterst og jobb deg innover, så potetene blir stående som dominobrikker. Stikk inn laurbærbladene mellom noen av skivene.

Bland salt, pepper og hvitløken i fløten og hell blandingen over potetene. Fordel resten av smøret over og dryss på timian. Stek i ovnen på 180 grader, til potetene er møre og gjennomstekte. Om du vil bruke revet ost, legger du den på nå. Øk temperaturen til 225 grader i 10-15 minutter for å gjøre toppen av potetene sprø og gylne.

Domino pommes dauphinoise
Domino pommes dauphinoise

 

Du finner mange spennende potetvarianter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grillspyd med BBQ-saus

Grillspyd med BBQ-saus er godt og spesielt når du lagee BBQ-sausen selv.


BBQ-saus:

1 finhakket løk

2 ss olivenolje

4 fedd finhakket hvitløk

2 dl ketchup

2 dl brunt sukker

1 dl eplesidereddik

1 lime saft og finrevet skall (kun det grønne)

2 ss worchestersaus

3 dråper tabasco

1 ts liquid smoke

Litt kajennepepper (etter hvor spicy du vil ha den)

Fres løk og hvitløk i olivenoljen på middels temperatur, til løken er litt gyllen og myk. Tilsett resten av ingrediensene. Smak deg frem til ønsket styrke. La sausen småkoke i 30 minutter.

Grillspydene:

150 – 200 g kalvekjøtt (indre-, ytrefilet eller mørbrad) per person

Løk i store biter

Paprika i store biter

Maiskolber, delt i 5 skiver

Kjøttet deles i store terninger og legges i BBQ-sausen, gjerne natten over. Om du bruker grillspyd av tre, må disse ligge en stund i vann, før du tar dem i bruk, så de ikke tar fyr. Tre kjøtt, løk, mais og paprika på spydene og legg dem på varm grill. Snu ofte. Kjøttet skal være rosa inni, akkurat som biff, så ikke grill det for lenge.

Serveres med f.eks. småsinte ovnspoteter, som du finner oppskrift på HER.

Du finner masse spennende oppskrifter på grillmat her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Koofteh berenji

Koofteh berenji, er saftige persiske boller laget av lammedeig, ris, friske urter og krydder. De serveres med salat, brød (f.eks. lavasj – lavash) og yoghurt.

Risen:

150 g basmatiris

8 dl vann

1 ts salt

Kokt risen i vann, tilsatt salt i 7 minutter. Hell av vannet og sett risen til avkjøling.

Bollene:

Risen

100 g hvite bønner (fra boks), skylt i kaldt vann

500 g lammedeig

1 bunt fersk bladpersille, finhakket

1 bunt fersk dill, finhakket

2 never tørkede tranebær

1 bunt fersk gressløk, finklippet

1 liten potte fersk koriander, finhakket

3 ss mel

1 ts salt

1 ts pepper

2 ts malt gurkemeie

2 ts spisskummen, malt

1 ts kanel, malt

1 stor løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

3 egg

Bland alle ingrediensene, elt godt sammen og form ca. 12 store kjøttboller.

Kokekraften:

1 stor løk, finstrimlet

2 ts malt gurkemeie

1 ts salt

1/2 ts chiliflak

1 ts kanel, malt

1 ts spisskummen, malt

3 fedd hvitløk, knust

2 ss tomatpuré

400 g boks hakkede tomater

4 ss kyllingfond

1 ltr vann

1 lime, kun saften

4 ss olivenolje til steking

Stek løken i oljen på middels varme til den begynner å få litt farge. Tilsett krydder og hvitløk og stek i 2-3 minutter til. Tilsett tomatpuréen, rør godt, hell i vannet og tomatene og kok opp. Legg kjøttbollene forsiktig i kraften og kok forsiktig på lav varme i 1,5 time, med lokket litt på gløtt.

 

Salaten:

Agurk i terninger

Vårløk, strimlet

Paprika i strimler

Dressing:

1 del limesaft

2 deler olivenolje

Servering:

Friske urter

Salat

Naturell yoghurt

Brød

Dryss friske urter over bollene, sett frem salaten, en bolle med yoghurt naturell og ev. litt iransk brød.

 

 

Du finner flere spennende oppskrifter fra Iran her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Grillet hvit asparges i parmaskinke med hollandaisesaus

Grillet hvit asparges i parmaskinke med hollandaisesaus er en lekker og velsmakende forrett. Den blir servert med et par salatblader og revet Holtefjell XO fra Eiker gårdsysteri. Osten minner ganske mye om en parmesan og passer perfekt. Du kan gjøre jobben enkel ved å kjøpe ferdig saus, eller gjøre som meg, å lage den selv.

Aspargesen:

2 hvite asparges per person

2-4 skiver parmaskinke per person

Skjær av den trælete delen nederst på hver asparges og skrell den med potetskreller eller lignende. Rull skinke rundt hver asparges og grill dem i 3-4 minutter, de skal ikke være soggy.

Hollandaise til 8 pers:

4 dl vann

60 g løk, finhakket

1 laurbærblad

2 ss eddik, 7 %

1 ts salt

1 ts knust hel pepper

400 g smør, klarnet

4 eggeplommer

2 ss sitronsaft

Kok vann, løk, eddik, laurbærblad, salt og pepper til halv væskemengde en liten kjele og sil av (det er væsken du skal bruke).
Pisk eggeplommene godt sammen i en bolle. Spe med væsken mens du pisker godt hele tiden. Sett bollen i et vannbad på ca. 80-90 grader og pisk videre til det blir luftig og tykt, omtrent som en eggedosis. Det er viktig at det ikke blir for varmt, for da kan sausen skille seg.
Ta bollen ut av vannbadet og spe langsomt med klarnet smør mens du fortsetter å piske kraftig.
Smak til med salt og sitronsaft.

Legg salatblader på en tallerken, legg på asparges, hell over saus og pynt med basilikum.

Sett fram osten og enten rivjern eller høvel, så gjestene kan bestemme ostemengden selv.

Grillet hvit asparges i parmaskinke med hollandaisesaus
Grillet hvit asparges i parmaskinke med hollandaisesaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.