Alt-i-en-form-fisk

Alt-i-en-form-fisk er som navnet sier, hele måltidet i én form. Denne retten er lett å like for både liten og stor og du kan justere hvor hot den skal bli ved å bruke mer eller mindre chili i den, eller ta den helt vekk. Oppskriften er til 3-4 personer.

1 stor bakepoteter i terninger

4 gulrøtter i terninger

1 chili, finhakket

1/2 purre i strimler

10 minitomater, delt i 2

1 neve dill, hakket

1 neve bladpersille, hakket

Legg alle ingrediensene i en ildfast form med urtene på toppen.

Saus:

2 sjalottløk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

100 g smør

7 dl fløte

2 ss sennep

2 ts pepperrot

Saften av en sitron

Salt og pepper

Fres løken og hvitløken i smør i en kjele i 5 minutter, mens du rører jevnlig. Tilsett fløten og kok til det tykner, før du smaker til med resten av ingrediensene. Hell sausen over grønnsakene, dekk med lokk eller aluminiumsfolie og sett i ovnen på 200 grader i 40 min.

600 g fiskefilet av ønsket fisk, f. eks. laks, ørret, sei, steinbit…

200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

Del fisken i porsjonsstykker  og fordel den utover formen. Krydre den med litt salt og pepper, dryss over ost og sett tilbake i ovnen (ikke tildekket). Stek videre på 200 grader til osten er gyllen og fisken spiseklar, ca. 15 min.

Alt-i-en-form-fisk
Alt-i-en-form-fisk

 

Pynt gjerne med friske urter ved servering.

 

Du finner masse spennende fiskeretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Fersk suppe med sur og søt saus og klot

Fersk suppe med sur og søt saus og klot er min absolutte favorittmiddag fra barndommen. Jeg fikk alltid smake til sausen og egentlig trengte jeg hverken suppe eller kjøtt, kun knust potet med den fantastiske sausen. Som voksen er dette fortsatt en stor favoritt, som vi spiser ett par ganger i løpet av året.

1,5 ltr vann

1,5 kg storfekjøtt med bein, f.eks. høyrygg, bibringe eller bog

2 laurbærblader

1 ts salt

1 finstrimlet purre

3 gulrøtter

100 g sellerirot

50 g persillerot

150 g hodekål

Salt og pepper

Kok opp 1,5 vann og legg i kjøttet med bein i så hele stykker som mulig. Kok opp igjen og skum godt av. Dryss over salt og legg i det grønne av purren, finstrimlet. La det trekke under lokk til kjøttet er mørt, ca. 2,5 – 3 timer. Gulrøtter, sellerirot og persillerot skrelles og deles i terninger. 150 g hodekål strimles fint. Tilsett alle grønnsakene i gryta og la alt trekke til det er mørt, i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Mens grønnsakene trekker, sil av ca. 5 dl kraft fra suppen og lag sausen.

Løksaus:

2 ss smør

1 finhakket løk

2 ss hvetemel

5 dl av kokekraften fra kjøttet

Ca. 2 ss eddik

Ca. 3 ss sukker

Salt og pepper

Fres løk i smør til den blir blank. Rør inn hvetemel og spe med kokekraften fra kjøttet. La sausen småkoke i 10 minutter, før du smaker den til med eddik, sukker, salt og pepper.

Når grønnsakene er ferdige, smaker du til suppen med salt og pepper. Server suppen som en forrett med flatbrød ved siden av, reven muskat og eventuelt klot (se oppskrift lenger ned).

Ta opp kjøttet og skjær det i skiver før servering. Server kjøttet med løksaus, kokte poteter og grønnsaker fra suppen.

Klot:

Jeg har vokst opp med klot i suppa. Det er små melboller som kokes med i suppa, helt mot slutten.

1 egg

2 ss vann

1 klype salt

1 ts sukker

litt hvetemel

Pisk egget lett sammen med salt og sukker og rør inn hvetemel til du har en tykk blanding. Lag små boller med en teskje, som dyppes i vann og la klotbollene trekke i kraften til de flyter opp.

 

Servering:

Først serverer du suppen sammen med klot. Deretter legger du kjøttet, med kokte poteter, grønnsaker og løksausen. Jeg lager alltid dobbel porsjon med løksaus, for den er en av favorittene mine fra barndommen og jeg elsker fortsatt å knuse poteter i den.

 

Du finner flere varierte og tradisjonsrike matretter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Strawberry Mojo

Strawberry Mojo – eller jordbærmojito er en variant av mojito, som kommer fra Cuba. Om du er glad i rom, lager du den med det, men den er super med vodka i stedet.

4 cl vodka eller lys rom
1/2 lime i skiver
3 jordbær
1 ts brunt sukker
Mynteblader
Club soda

Mos lime, jordbær, mynte og sukker i en cocktailshaker med en porter eller mudler. Tilsett is, hell i vodka eller rom og rist godt. Hell over i et stort highballglass, fyll på med isbiter full opp med Club soda.

Jordbær Mojo pyntes med et friskt jorbær og mynteblader.

Jordbær Mojo kan lages som velkomstdrink til mange i en stor bolle, men husk å ha i sodavannet rett før servering.

Strawberry Mojo
Strawberry Mojo

 

Du finner mange spennende og velsmakende drinker her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kalvefilet med sopp- og estragonsaus og sautert mangold

Kalvefilet med sopp, estragonsaus og sautert mangold er en lettlikt middagsrett. Du kan erstatte kalven med oksefilet eller svinefilet.

Start med å legge kalvefileten i marinade:

1 dl rødvin

1 dl sherry

5 pepperkorn

1 ss olivenolje

1 laurbærblad

2 kvister fersk timian

Blander alt i en brødpose og legg i kalven. Den kan gjerne ligge over natten, så smakene får satt seg skikkelig i kjøttet. Ta den ut av posen og grill den med steketermometer til kjernetemperaturen er 62 grader. Du kan også brune den i stekepannen, før du legger den i ildfast form og steker den på 175 grader til termometeret viser 62 grader. Da er den rosa. La den hvile litt før du skjærer den i skiver.

Om du heller vil tilberede kalven i sous vide:

Krydre med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakuumer den. Legges i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen, så den blir gyllen og får en fin stekeskorpe. La den hvile i noen minutter, før du deler den opp. Resultatet blir helt fantastisk.

Sausen:

2 finhakkede løk

10 sjampinjonger i skiver

Marinaden fra kjøttet (avsilt)

1/2 ltr fløte

2 ss kalvefond

2 ss tørket estragon

Karamellsaus fra flaske (smak til)

1 laurbærblad

Salt og pepper

Brun løk og sopp i smør, før du tilsetter marinaden fra kjøttet, fløte, kalvefond, estragon, karamellsaus fra flaske og laurbærblad. La det koke til det tykner av seg selv, før du smaker til med salt og kanskje mer pepper.

Jeg har servert retten med sautert mangold, som du finner oppskriften på HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Jeg savner våren

Jeg savner våren og synes vinteren er i lengste laget. Vi har fortsatt masse snø i hagen og må nok vente litt til på vårtegn, som snøklokker og krokus. For å gjøre vinteren litt mer hyggelig, liker jeg å pynte med blomster og litt vårlige toner. Blomstene er fra den lokale Interflorabutikken min og duken kommer fra Step In i Hokksund.

Jeg savner våren

Det gamle bordet er arvet av svigermor og bildet har moren min brodert. Sjenken er fra Nova Solo.

Jeg savner våren

Tulipaner er et sikkert vårtegn og jeg har kjøpt en bukett og blandet med kirsebærgrener.

Jeg savner våren

De yndige snøklokkene har fått plass, og lyser opp vaskerommet mitt.

Denne vakre vårbuketten er også fra Interflora i Hokksund. Lyslykten har jeg kjøpt i en interiørbutikk på Gulskogensenteret og duken er fra Step In i Hokksund.

Jeg savner våren

Jeg savner våren og er glad den nærmer seg med stormskritt.

 

Du finner flere interiørtips her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Ovnsbakt laks med pastis- og kjørvelsaus

Ovnsbakt laks med pastis- og kjørvelsaus serveres med agurksalat og smørdampede grønnsaker.
Når jeg får tak i hel villaks, er det nesten som bursdag og julaften på en gang. Denne var på litt over en kilo. Jeg renset den, saltet og pepret den, la litt urter og smør i magen dens, pakket den i folie og bakte den i ovnen på 200 grader i 40 minutter.

Til laksen smaker det godt med kokte nypoteter, agurksalat, som du finner oppskrift på HER.

Sausen, som er en av mine favorittsauser til fisk, finner du oppskrift på HER.

Grønnsakene:

1/2 fennikel i små terninger

4 gulrøtter i små terninger

1/2 pose sukkererter i små terninger

1/2 purre i små biter

4 ss smør

4 ss vann

1 ts salt

Alt freses sammen under stadig omrøring, til det er passe tyggemotstand i gulrøttene.

Ovnsbakt laks med pastis- og kjørvelsaus
Ovnsbakt laks med pastis- og kjørvelsaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pastaputer med sitronsaus og trøfler

Pastaputer med ostesaus og trøfler er en favoritt hos oss. Du kan kjøpe ferdige pastaputer etter egen smak, eller du kan lage selv, du finner oppskrift på hjemmelaget ravioli her.

Olivenolje

2 sjalottløk, finhakket

1 fedd hvitløk, finhakket

1 ss kyllingfond

4 dl fløte

100 g reven parmesan

1-2 sitroner

Bladpersille

Pepper og ev. salt (husk at fond også er salt)

1 glass trøfler (fås på Meny og andre velassorterte matbutikker)

Fres løk og hvitløk i litt olivenolje. Tilsett fond, fløte og parmesan og la det koke til det tykner. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Rør inn nykokt pasta og persille og server med trøfler i tynne skiver.

 

Pastaputer med sitronsaus og trøfler
Pastaputer med sitronsaus og trøfler

 

Du finner mange velsmakende pastaretter, både enkle og mer avanserte her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Jemens uavhengighetsdag

Jemens uavhengighetsdag feires 30. november hvert år, som en markering av uavhengigheten fra Storbritannia i 1967.

Jemens nasjonalrett er saltah, som er en stuing laget av kraft, smaksatt med bukkehornkløver, koriander, purre og sahawiqsaus. Den kan lages både med og uten kjøtt. Kylling, geit og lam er de mest brukte kjøttslagene i Jemen. Langs kysten spises det også fisk. Det er ikke vanlig å bruke meieriprodukter i Jemen.

Du finner oppskrifter fra Jemen her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sellerirotpuré med hasselnøtter

Sellerirotpuré med hasselnøtter smaker godt som tilbehør til både fugl, storfe og svin. Jeg har brukt litt gulrot for å gi puréen en litt gylnere farge, men den er ikke nødvendig for et velsmakende resultat.

1 sellerirot

1 gulrot

Fløte, så det akkurat dekker

3 ss kyllingfond

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 sitron, kun litt av saften

Salt og pepper

50 g hasselnøtter, grovhakket

Skrell og del sellerirot og gulrot i terninger. Terningene legges i en kjele og dekkes akkurat med fløte. Tilsett kyllingfond og hvitløk og la det koke til terningene er møre. Kjør det til en fin puré og smak til med sitron, salt og pepper. Rør inn hasselnøtter og server.

Sellerirotpuré med hasselnøtter
Sellerirotpuré med hasselnøtter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Jemens nasjonaldag

Jemens nasjonaldag feires to ganger hvert år. 22. mai feirer de sammenslåingen av Nord- og Sør-Jemen og 30. november feirer de uavhengigheten fra Storbritannia.

Jemens nasjonalrett er saltah, som er en stuing laget av kraft, smakssatt med bukkehornkløver, koriander, purre og sahawiqsaus. Den kan lages både med og uten kjøtt. Kylling, geit og lam er de mest brukte kjøttslagene i Jemen. Langs kysten spises det også fisk. Det er ikke vanlig å bruke meieriprodukter i Jemen.

Du finner oppskrifter fra Jemen her.