Polens nasjonaldag

Polens nasjonaldag, den ene av dem, feires i dag. De feirer både 3. mai, som er grunnlovsdagen og 11. november som er til minne om gjenopprettelsen av landets selvstendighet i 1918.

Polske mattradisjoner består av kjøtt, spesielt svinekjøtt og kylling. Det brukes også mye rotgrønnsaker som tåler lengre oppbevaring, krydder og ulike former for nudler og pasta. Når polakkene inviterer til et festmåltid ligger det ofte en rekke forberedelser bak middagen. De serverer gjerne en suppe som forrett, en kjøttbasert hovedrett og makowiec som dessert.

Du finner matretter fra Polen her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Polens nasjonaldag

Polens nasjonaldag, den ene av dem, feires i dag. De feirer både 3. mai, som er grunnlovsdagen og 11. november som er til minne om gjenopprettelsen av landets selvstendighet i 1918.

Polske mattradisjoner består av kjøtt, spesielt svinekjøtt og kylling. Det brukes også mye rotgrønnsaker som tåler lengre oppbevaring, krydder og ulike former for nudler og pasta. Når polakkene inviterer til et festmåltid ligger det ofte en rekke forberedelser bak middagen. De serverer gjerne en suppe som forrett, en kjøttbasert hovedrett og makowiec som dessert.

Du finner matretter fra Polen her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Thaihjerteskjell med nudler

Thaihjerteskjell med nudler er en av favorittrettene mine med hjerteskjell. Du får ofte ferske hjerteskjell eller vongoleskjell (som er litt mindre, men like gode) på Meny. Noen Coop-butikker har også frosne skjell.

1 finhakket løk

1 cm revet ingefær

2 finhakkede chili

2 fedd finhakket hvitløk

1 boks kokosmelk

1 boks kokoskrem

1 liten flaske sweet chili dippingsaus

1 kg hjerteskjell

2 finstrimlede vårløk

1 plante finhakket koriander

Fres løken i litt olje. Tilsett ingefær, chili  og hvitløk. Hell på kokosmelk, kokoskrem og sweet chili dippingsaus. Kok opp og tilsett hjerteskjell. Tilsett vårløk, sett på lokket og vent til skjellene har åpnet seg. Tilsett finhakket koriander, rør rundt og server med godt brød. Dekk med nudler etter eget ønske, dype tallerkener, gaffel og skje til gjestene, for kraften blir helt nydelig.

Jeg siler alltid resten av kraften etter vi er ferdige med å spise og setter den i fryseren, slik at jeg kan bruke den til suppe senere.

 

Thaihjerteskjell med nudler
Thaihjerteskjell med nudler

Mimosa

Mimosa er frisk og godt og passer godt som velkomstdrink. Den ble første gang laget i San Francisco av Sir Alfred Hitchcock i 1940-årene.

4 cl appelsinjuice
Champagne eller annen hvit musserende vin

Hell appelsinjuice i et godt avkjølt champagneglass, fyll opp med musserende vin.

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Indrefilet med trekkspillpoteter og rødvinssaus

Indrefilet med trekkspillpoteter og rødvinssaus er lekker og velsmakende selskapsmat. Jeg serverer det med sellerirotpuré, men det passer godt med andre grønnsaker også. Det er litt jobb, men vel verdt tiden du bruker på forberedelsene.

Sausen:

1/2 finhakket løk

Litt smør

2 fedd finhakket hvitløk

4 dl rødvin

2 ss god og søt balsamicoeddik

2 laurbærblader

4 dl god kraft, ev. vann og oksefond

100 g smør

1 ss maisenna

Salt og pepper

Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk, balsamico og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden. Det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og tilsett smøret. Når smøret er tilsatt, skal ikke sausen koke mer, kun røres i, til smøret har smeltet.

Trekkspillpoteter:

4 bakepoteter, skrelt og delt i 2 cm skiver på langs

100 g smør

2 hvitløk, finhakket

1/2 ts salt

Legg en potetskive mellom to grillspyd av tre. Skjær snitt på tvers av potetskivene og la kniven stoppe i spydene. Snu potetskiven, legg på plass grillspydene og gjenta kuttingen, men på skrå denne gangen.
Trekk poteten forsiktig fra begge ender for å løsne mønsteret og vri den lett i hendene dine.

Legg potetskivene i vann i 10 minutter, så litt av stivelsen trekkes ut. Dette grør dem sprøere når de bakes.

Smelt smøret, bland inn salt og hvitløk, pensle potetene på begge sider og legg dem i en ildfast form. Stek midt i ovnen i ca. 40 minutter på 175 grader, pensle med smørblandingen av og til og snu dem etter halve tiden.

 

Sellerirotpuré:

1 sellerirot

1 gulrot

Fløte, så det akkurat dekker

3 ss kyllingfond

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 sitron, kun litt av saften

Salt og pepper

Skrell og del sellerirot og gulrot i terninger. Terningene legges i en kjele og dekkes akkurat med fløte. Tilsett kyllingfond og hvitløk og la det koke til terningene er møre. Kjør det til en fin puré og smak til med sitron, salt og pepper.

Indrefileten:

Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.

Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, og sett den i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.

Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.

 

Indrefilet med trekkspillpoteter og rødvinssaus
Indrefilet med trekkspillpoteter og rødvinssaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Romanescosuppe

Romanescosuppe er en mellomting mellom blomkål- og brokkolisuppe og passer fint til forrett eller lunsj. Du får kjøpt romanesco på Meny og andre velassorterte matbutikker.

2 romanesco

1/2 finhakket løk

8 dl vann

2 hønsebuljongterninger

2 dl fløte

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

1/2 finstrimlet purre

200 g sprøstekt bacon

Rens romanesco og del den i buketter. Ha romanesco, løk, purre, vann og buljong i en kjele. Kok opp og la det koke til grønnsakene er møre.

Ta ut noen romanescobuketter fra suppen og kjør resten av suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløte og kok opp og smak til med salt og pepper.

Romanescosuppe
Romanescosuppe

Server romanescosuppe med sprøstekt bacon og godt brød og om du vil bake selv, finner du mange spennende varianter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Asiatisk biffpizza

Asiatisk biffpizza har deilige smaker som brukes i Kina, Taiwan og Korea. Den ble til en gang vi hadde rester etter en biffwok og er en av pizzafavorittene hos oss.

Pizzabunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Marinade:

2 finhakkede hvitløksfedd

1 finhakket chili

1 cm finhakket fersk ingefær

2 dl hoisinsaus

2 dl soyasaus

1 ss sesamolje

2 dl ketjap manis

1 løk i strimler

1 ts natron

250 g storfekjøtt i strimler

Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle og tilsett 250 g storfekjøtt i strimler, gjerne over natten, men minimum 1 time.

1 pk shitakesopp i strimler

1 neve cashewnøtter, grovhakket

Brun marinadeblandingen sammen med shitakesopp raskt i en stekepanne, rør inn nøtter og sett til side.

Montering:

Kjøttblandingen

1 rødløk i strimler

1 paprika i strimler, gjerne to forskjellige farger

200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

Legg på kjøttblandingen. Dryss på ost, legg på paprika og løk. Stek i ovnen på full guffe, til osten er gyllen og bunnen stekt.

 

Du finner masse spennende pizzavarianter HER.

 

Asiatisk biffpizza
Asiatisk biffpizza

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Marinert kyllingbryst i burgerbrød

Marinert kyllingbryst i burgerbrød er en lettvinn og smakfull rett, som passer godt både til lunsj og middag. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Marinade til kyllingen:

Saften av 1 sitron

1 ts chilipasta

2 ts hvitløkspasta eller 2 finrevne fedd

1 ss korianderpasta

1 ss sennep

2 ss olivenolje

Salt

Pepper

Bland alt sammen og smør kyllingfiletene med den. La kyllingen kose seg i noen timer, gjerne over natten. Grill den eller stek den i panne, til den er gjennomstekt, men fortsatt saftig.

Serveres med salat, agurk, rødløk i strimler, tomat, paprika og aioli.

Når jeg bruker den som middagsrett, serverer jeg med poteter til, f.eks:

Ovnsbakte perlepoteter:

Legg 200 – 250 g perlepoteter i en langpanne, sammen med litt olivenolje. Rist litt på formen, så potetene blir helt dekket av olje. Krydre med salt, pepper og ev. annet krydder du har lyst på og sett dem i ovnen på full guffe i 15 minutter. Skru deretter ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

 

Du kan kjøpe ferdige burgerbrød, men hjemmelagde smaker best. Du finner oppskrift HER.

Om du lager en stor porsjon, kan du fryse ned og ta opp til middag senere. De smaker akkurat like godt da.

 

Marinert kyllingbryst i burgerbrød
Marinert kyllingbryst i burgerbrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sauterte poteter

Sauterte poteter passer til både kjøtt- og fiskeretter. Denne oppskriften er passe til 4 personer

8 middels store poteter, skrelt og kuttet i terninger på 2 x 2 cm
4 ss olivenolje
20 g smør
2 never hakket bladpersille
2 finhakkede sjalottløk
Salt og pepper

Kok potetene i lettsaltet vann i 1 minutt, før du heller av vannet og lar dem tørke litt.
Hell olivenoljen i en middels varm stekepanne og tilsett potetene. La potetene kose seg på middels varme til de er gyllenbrune og møre. Snu dem, så de får fin farge på alle kanter. Smak til med salt og pepper, reduser varmen og tilsett smør, persille og sjalottløk og rør godt. La smøret smelte og glaser potetene og sjalottløken.

Sauterte poteter
Sauterte poteter

Du finner masse spennende potetoppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tomatbruschetta

Tomatbruschetta er en italiensk rett med sprøstekt brød, smurt med hvitløk og olivenolje. På brødet legges deilig tomatblanding, olivenolje og balsamico. Det er lett å lage og smaker nydelig.

1 landbrød i skiver

Hvitløk

Minitomater delt i 2 eller 4

Basilikum

Minimozzarellaputer

Spekeskinke

God olivenolje

Tyktflytende balsamico

Landbrødet pensles med olivenolje og smøres med hvitløk fra fedd på begge sider. Legges dem i varm panne til de er gylne og sprø på begge sider.

Legg på tomater, mozzarella, spekeskinke og basilikum. Server med god olivenolje og en vellagret balsamico.

Tomatbruschetta
Tomatbruschetta

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.