Bønnesuppe med mais er en varmende rett, som serveres i den østlige og sørlige delen av Afrika.
2 pk hvite økologiske bønner (skyll vekk laken)
200 gram mais (hermetiske)
2 liter vann
6 ss grønnsaksfond
70 gram sellerirot i små terninger
50 gram ingefær, finrevet
2 fedd hvitløk, finhakket
2 løk, finhakket
1 rød chili, finhakket
1 paprika, i små terninger
120 gram potet, gjerne melne, i små terninger
70 gram tomatpuré
3 ss peanøttoljeolje
1 boks kokoskrem
Pepper
Fres potetterningene sammen med løk, selleri, chili og paprika i olje. Tilsett vann, fond, ingefær, hvitløk og tomatpuré og kok på middels varme i ca. 40 minutter til grønnsakene er gjennomkokt. Ta kjelen av varmen og kjør alt til en jevn masse med stavmikser.
Rør inn kokosmelk, bønner og mais. Kok opp og smak til med pepper og mer fond om det ikke er salt nok. Kok videre i 5 minutter og server bønnesuppe med mais sammen med naan, som du finner oppskrift på her, eller annet godt brød.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kylling i sennepssaus lages med kyllinglår, men du kan gjerne bruke brystfilet i stedet. Jeg serverer den med ovnsbakte perlepoteter og en miks av erter og bønner.
1 kg kyllinglår
Salt og pepper
1 ss smør
1 ss rapsolje
2 fedd hvitløk, finhakket
1 løk, i strimler
4 dl fløte
4 ss kyllingfond
3 ss dijon, eller annen sennep etter eget ønske
1 ts honning
Finrevet skall av 1 økologisk sitron (kun det gule)
1 ts pepper
Krydre kyllingfiletene med salt og pepper og stek dem på begge sider i en blanding av olje og smør, til skinnet er gyllent. Tilsett løken og hvitløken og stek videre til løken er blank og myk. Tilsett fløte, sennep, honning, fond, sitronskall og pepper. La alt koke til sausen tykner og kyllinglårene er gjennomstekt. Smak til om det trenger mer pepper eller salt (juster ev. med fond).
Ovnsbakte perlepoteter:
Risle litt olje i langpanna og legg potetene i hele. Du kan krydre dem med det du ønsker av både krydder og urter. Her har jeg brukt kun salt og pepper. Rull potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og stek dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.
Miks med erter og bønner:
4 ss smør
1 dl vann
2 sjalottløk, finhakket
1 boks hvite bønner
1 pose bønner
1/2 pose erter
Salt og pepper
Fres løken i smøret til den er blank. Tilsett vannet og kok opp, før du tilsetter resten av grønnsakene. Rør godt og damp under lokk til alt er så vidt mørt og rør av og til.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Laks og appelsinsaus er en fin kombinasjon. Sausen kan selvfølgelig brukes til andre typer fisk også. Jeg har brukt agurksalat og båtpoteter til, men du kan selvfølgelig bruke andre grønnsaker, om du heller vil det.
Sausen:
Skall og saft av 4 appelsiner
1,5 dl sukker
3 ss vann
1 finhakket løk
3 ss eplesidereddik
1 finhakket chili
2 ss soyasaus
1 ss kalve- eller kyllingfond
2 ss brun maisennajevner
75 g smør
Skyll appelsinene i lunkent vann og skrell dem med ostehøvel eller potetskreller. NB! Kun det gule. Del skallet i tynne strimler.
Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Tilsett eddiken og la det koke i noen minutter. Rør inn løk, chili, appelsinsaften og skallet og la det koke i noen minutter til.
Tilsett soyasaus og fond, visp inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst og server. Ikke la det koke opp igjen etter at du har tilsatt smøret. Smak til slutt til om sausen trenger salt og pepper, men husk at fond også er salt.
Laksen krydres med seafood & fish fra Santa Maria og stekes i smør til den får fin farge på utsiden og fortsatt litt rosa i midten. Om du bruker steketermometer, er den perfekt når kjernetemperaturen er 60 grader.
Server laksen med appelsinsaus, agurksalat og båtpoteter, ris eller nudler.
Båtpoteter:
Beregn 200 – 250 g poteter per person. Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter og legg dem i langpanna. Dryss over salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika. Risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når potetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og stekes til de er sprø utenpå og myke inni.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fried rice er en lettvinn og velsmakende rett fra Kina. Den er perfekt å lage om du har rester av ris. Du kan selvfølgelig også koke ny ris, men gårsdagens gir best resultat.
600 g kyllingbryst i strimler
4 fedd hvitløk
1 pk fersk chili
4 egg
1 pakke wokmiks
3 vårløk
Ris, ferdigkokt til 4 personer ca. (aller best om den ble laget dagen før)
3 ts hvit pepper
2 ss sesamolje
8 ss soyasaus (eller til det er salt nok)
2 ss brunt sukker for å runde av
Vipps eggene sammen i en bolle, stek blandingen til den får konsistens som en eggerøre og legg den over på en tallerken. Bland sammen pepper, sesamolje, soyasaus og sukker i en bolle.
Fres kylling og hvitløk i olje i en wok, sautepanne eller stekepanne/gryte på middels varme. Tilsett den kokte risen og wokmiks. Bland godt, rør inn sausen og stek i 3-4 min så sausen trekker inn. Til slutt rører du inn eggene og vårløken og serverer.
Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Appelsindessert er en enkel dessert som serveres i Nord-Afrika og kan gjerne serveres med en iskule, vaniljekesam eller litt krem. Oppskriften er passe til 4-6 personer, avhengig av om du har tilbehør eller ikke.
4 søte appelsiner
2 ss sukker
2 ts kanel
1 dl mandelspon eller hakkede mandler
1 neve rosiner
Skrell og skjær appelsinene i skiver, legg dem utover porsjonstallerkener eller et fat og dryss på sukker, kanel, rosiner og mandler.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Denne desserten er en kulinarisk genistrek, en karamellpudding med karamellisert sukker på toppen. Crème Brûlée er fransk for «brent krem». Om du har lyst til å lage denne fristelsen i dag, finner du oppskrift her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kyllingspyd med parmesanpoteter og eple- og fennikelsaus smaker friskt og godt av anis og om du er som oss, at du bruker grillen hele året, kan du tilberede den ute. Om ikke, går det fint lage den i stekeovnen også.
Eple- og fennikelsaus:
1 løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1/2 fennikel, finhakket
1 ss smør
1 eple, skrelt og finhakket
1/2 dl hvitvin
1 ss kyllingfond
1/2 l fløte
Salt og pepper
Blank løk, hvitløk og fennikel i smør. Det skal ikke bli brunt. Tilsett eple, vin og fond og la de koke inn til det nesten ikke er noe væske igjen. Tilsett fløte og la det koke i noen minutter til det tykner litt og smak til med salt og pepper.
Parmesanpoteter:
200 g minipoteter per person
Nøytral olje
Reven parmesan, ca. 50 g. per person
Legg minipoteter i en ildfast form, risle dem med olje og sett dem i ovnen på 200 grader. Når de nærmer seg ferdige inni (kjenn med en spiss kniv), drysser du reven parmesan over og setter dem inn i noen minutter til, så osten smelter og blir gyllen.
Marinade til kyllingen:
Saften av 1 sitron
2 ts hvitløkspasta eller 2 finrevne fedd
1 ts chilipasta
1 ss sennep
2 ss olivenolje
Salt
Pepper
Bland alt sammen og smør kyllingfiletene med den. La kyllingen kose seg i noen timer, gjerne over natten.
Kyllinggrillspyd:
180-200 kylling lår- eller brystfilet per person i terninger
Paprika i litt store biter
Løk i litt store biter
Tre Kylling, løk og paprika på grillspyd. Om du bruker trespyd, er det lurt å la dem ligge i vann et par timer først, så de ikke tar så lett fyr.
Grill kyllingspydene på grillen, eller stek på 200 grader i ovnen, til kyllingen er gyllen utenpå og fortsatt saftig inni. Tiden avhenger av hvor store biter du har kuttet i og om du bruker termometer, skal den ha en kjernetemperatur på 68 grader.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.