Panert rødspette

Panert rødspette er godt, både på brødskiva som en lunsjrett og som middagsmat, med valgfrie poteter og grønnsaker. Panert rødspette er en rask og velsmakende rett, som også faller i smak hos de yngste.

600 g rødspettefilet

3 ss hvetemel

2 egg, sammenvispet

200 g panko eller knust loff

100 g smør

Om du bruker loff, kjører du den til fine smuler med hurtigmikser eller stavmikser.

Hell melet i én bolle, egget i en annen og panko eller loffesmuler i den tredje.

Krydre flyndrefiletene med salt og pepper og dypp dem først i mel på begge sider, før du rister av overskuddsmel. Vend deretter filetene i egg, tilbake i mel, tilbake i egg og tilslutt i panko/brødsmuler.

Stek fisken gyllen i frittyrolje og server med ønsket tilbehør, f.eks. kapers, sitronbåter eller skiver.

Panert rødspette
Panert rødspette

 

Du finner mange oppskrifter på tradisjonelle, spennende og velsmakende fiskeretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sennepssaus til fisk

Sennepssaus til fisk smaker godt til de fleste fiskeslag, både hvite og røde. Den er super å bruke til fiskeboller og fiskepudding også og litt mer spennende enn den tradisjonelle sausen.

3 store, finhakkede sjalottløk

1 finhakket hvitløk

1 ts honning

3 dl fløte

1 ss dijonsennep

1 ss fiskefond

Salt og pepper

2 ss finhakket dill

Fres sjalottløk og hvitløk i smør til det er mykt og blankt. Tilsett honning, sennep, fond og fløte. La det koke 10 minutter, før alt kjøres sammen til en jevn saus, med en stavmikser. Smak til med salt og pepper og tilsett dill rett før servering.

Sennepssaus til fisk
Sennepssaus til fisk

 

Du finner mange spennende sauseoppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Peach Cobbler Day

Peach Cobbler Day markeres i USA i dag. Cobblers ble først laget i USA, hos de britiske immigrantene. De hadde ikke utstyr til å lage tradisjonelle paier på grunn av mangel på både ingredienser og utstyr, så de laget denne som en erstatning. Opprinnelsen til navnet er usikker, men ble registrert første gang i 1859. Uansett, den smaker godt og du finner oppskriften her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spagetti med villreker

Spagetti med villreker er en variasjon av spagetti vongole. Om du ikke får tak i argentiske villreker, kan du bruke scampi. Hvis rekene dine er ferdig kokt, er det viktig å legge dem i helt til slutt, så de så vidt blir varme. Om reker koker for lenge blir de som strikk.

Oppskriften er til 4 personer.

400 g argentinske villreker

1 løk

2 hvitløksfedd

1 knust, tørket chili

6 ss olivenolje

3 dl hvitvin

2 ss hummerfond

10 minitomater, delt i to

Salt og pepper

500 g spagetti

1 bunt finhakket bladpersille

Parmesan

Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin, fond og tomater og la det koke i noen minutter. Om villrekene er rå, legges de inn og kokes til de er gjennomkokt. Om villrekene er ferdigkokt, smak til kraften med salt og pepper og rør inn persille og villreker rett før servering.

Kok spagetti etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland den med sausen.

Sett frem parmesan. så gjestene kan rive eller høvle den over selv.

Spagetti med villreker
Spagetti med villreker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grønt beist

Grønt beist er min variant av “green beast”, smaker mildt av lime og anis og er en av mine favoritter. Green beast ble først laget av Charles Vexenat, som kommer fra Dijon i Frankrike, men har jobbet som bartender i London og på Ibiza. Hans versjon er laget med vann og min med sodavann, så den får litt bobler. Grønt beist er velegnet som velkomstdrink og kan gjerne lages som en punch i en stor bolle. Du kan erstatte absinten med andre varianter av anisbrennevin, men da får den ikke det fine, grønne skjæret.

3 cl sugar cane sirup

6 skiver skrelt agurk, 3 med skall og 3 uten

3 cl absint

3 cl nypresset limesaft

12 cl sodavann

Knus 3 agurkskiver (uten skall) sammen med syrup med en muddler. Tilsett absint, limejuice og is. Fyll på sodavann og pynt med 3 agurkskiver (med skall).

 

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hamburger med sauterte poteter og syltet rødløk

Hamburger med sauterte poteter og syltet rødløk er skikkelig kosemat og kan virkelig anbefales. Hjemmelagde burgere er fantastisk mye bedre enn ferdigkjøpte.

Burgerne:

600 g karbonadedeig

1/2 dl fløte

4 dråper tabasco

1 ss Worcestershiresaus

1 ts salt

1/2 ts pepper

Ost i skiver, enten blåskimmel, cheddar eller annen ost du liker

Bland alt godt i en bolle. Form fine burgere og stek dem i smør i stekepanne eller på grillen, til de har fin brunfarge på begge sider, men ikke så lenge at de blir tørre. Legg på ost og dekk til med lokk på slutten av steketiden.

Sauterte poteter:

8 middels store poteter, skrelt og kuttet i terninger på 2 x 2 cm

4 ss olivenolje

20 g smør

2 never hakket bladpersille

2 finhakkede sjalottløk

Salt og pepper

Kok potetene i lettsaltet vann i 1 minutt, før du heller av vannet og lar dem tørke litt.
Hell olivenoljen i en middels varm stekepanne og tilsett potetene. La potetene kose seg på middels varme til de er gyllenbrune og møre. Snu dem, så de får fin farge på alle kanter. Smak til med salt og pepper, reduser varmen og tilsett smør, persille og sjalottløk og rør godt. La smøret smelte og glaser potetene og sjalottløken.

Burgerbrød:

Burgerbrød kan du kjøpe ferdig, eller enkelt lage selv.

4 dl melk

3 dl vann

1 pk gjær

6 ss olivenolje

1 kg hvetemel

1,5 ts salt

2 ss sukker

Varm melk og vann til 37 grader. Smuldre gjær og rør den ut i væsken. Band olivenolje, hvetemel, salt og sukker. Bland inn melkeblandingen og elt alt godt sammen, gjerne med en kjøkkenmaskin. Juster ev. med mer mel eller mer melk. La deigen heve i 1 time, før du deler den i 16 like deler og former fine, runde burgerbrød, som du trykker litt flate og legger på et stekebrett, dekket med bakepapir.

La brødene heve under klede i 30 minutter, før du pensler dem med melk, drysser på sesamfrø og steker dem på 200 grader, litt langt ned i ovnen i ca 15 minutter og har fått fin farge både over og under. Avkjøl på rist. Et godt tips for burgerbrød som skal fryses, er å steke dem 5 min. kortere og steke dem ferdige, når de skal brukes.

Syltet rødløk:

Syltet rødløk kan du også kjøpe ferdig, eller lage selv.

4 rødløk, skrelt og delt i 4

1 sitron, kun saften

2 ss sukker

Kok alle ingrediensene, på lav temperatur i en kjele, til løken er mør og har fått fin farge.

 

Syltet rødløk   Dressing til salat

Hamburgerdressing:

2 ss majones

100 g creme fraiche

1 ss ketsjup

2 ts HP sauce

1 ss sennep

Salt og pepper

Rør alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.

 

Montering:

Burgerbrød

Salatblader

Dressing

Burger m/smeltet ost

Syltet rødløk

Agurk i skiver

Varm brødene litt i ovnen eller på grillen. Legg den nedre delen av brødet på en tallerken. Legg på salatblad, dressing, burger med ost, rødløk, agurk og den øvre delen av brødet. Fyll på med potetene og server.

Hamburger med sauterte poteter og syltet rødløk
Hamburger med sauterte poteter og syltet rødløk

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Uruguays uavhengighetsdag

Uruguays uavhengighetsdag er en feiring av frigjøringen fra Brasil i 1825. De feirer med patriotiske seremonier, fremføringer av nasjonalsangen og storslått fyrverkeri. En morsom liten detalj, er at Uruguays nasjonalsang er verdens lengste. Festlighetene begynner kvelden før, og natten er kjent som Nostalgiens natt. Derfor  spilles gammel pop, rock og discomusikk over hele landet. 

De lager nasjonalretten, chivito, som er en sandwich med oppskåret biff, mozzarella, spekeskinke, tomater, majones og oliven. De serveres ofte med bacon og stekte eller hardkokte egg og gjerne med pommes frites.

 

Du finner oppskrifter fra Uruguay her.

Georgias uavhengighetsdag

Georgias uavhengighetsdag er en feiring av løsrivelsen fra Russland. Dagen feires med millitærparader, fyrverkeri, konserter, tivoli, politiske taler, blomsterfestivaler og forskjellige seremonier for å feire Georgias historie og kultur.

Georgia har stolte mattradisjoner, som er inspirert av at de lå langs silkeveien i tillegg til at de har vært invadert av diverse land opp gjennom tidene. De har adoptert smaker fra Middelhavet, araberlandene, Persia, India og Mongolia, men de har tilført sitt eget preg på maten.

Du finner oppskrifter fra Georgia her.

Galettes

Galettes er pannekaker laget av bokhvetemel. De brukes gjerne til frokost eller lunsj, med godt fyll i eller til dessert, med søtt fyll. Denne oppskriften er passe til 4 galettes:

Galettes:

125 g bokhvetemel

3 dl vann

1 egg

1 teskje salt

2 ss nøytral olje

Bland mel og salt i en bolle. Lag en grop i midten og hell i vannet. Rør fra midten og utover, til du har en jevn røre, uten klumper. Tilsett oljen, og sørg for at blandingen er homogen. Hvis den virker for tykk, kan du tilsette litt vann. La røren hvile i kjøleskapet i minst 1 time.

Varm en stor teflonpanne over middels varme. Pensle pannen med smør og stek pannekaker på vanlig måte. Legg i ønsket fyll og brett som vist på bildet, før du legger dem over på tallerkener.

Soppstuing:

4 ss olivenolje

2 sjalottløk, finhakket

1 pk sopp i skiver

8 cl hvitvin

4 dl fløte

1 pk blåskimmelost etter ønske

1/4 purre, finstrimlet

1 pk bladpersille

Pepper

Fres løken gyllen i oljen. Tilsett soppen og brun videre til soppen slipper fuktigheten. Tilsett vinen og kok inn til 1/4, før du tilsetter fløte og biter med ost. Kok inn til tykk grøt, før du tilsetter persille og smaker til med pepper.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Skrei med eple- og fennikelsaus, ertepuré, rogn og bacon

Skrei er benevnelsen på gyteklar torsk som har svømt gjennom Barentshavet og til norskekysten for å gyte. På den lange svømmeturen, i det kalde vannet, får fisken muskler som gjør den ekstra god og mager. Om du ikke får tak i skrei, er denne oppskriften god med vanlig torsk eller annen hvit eller rød fisk også.

Torsken:

Rikelig med vann

1/2 dl salt per liter vann

1-2 laurbærblader

2-4 hele pepperkorn

Kok opp vann, tilsatt salt, laurbær og pepperkorn. Del fisken i porsjonsstykker og la den trekke i vannet i 5-10 minutter.

Bacon:

Legg bacon utover en bakepapirkledd bakeplate. Sett i ovnen på 200 grader og la det stå til det blir gyllent og sprøtt. Knus og server.

Rogn:

400 g torskerogn

1 l vann

1/2 dl salt

1 ts hel sort pepper

4-5 laurbærblader

2 skiver sitron

Vask rognen og fjern slingser. Kok opp en kjele med vann, salt, pepper, laurbærblad og sitron.

Pakk torskerognen inn i bakepapir og knyt den sammen med en hyssing og la den trekke i vannet i 30-40 minutter. La torskerognen avkjøles i kokevannet hvis den ikke skal serveres med en gang.

Sausen:

4 sjalottløk, finhakket

1 liten, finhakket fennikel

1 eple, skrelt og finhakket

2 ss  pastis eller pernod

1 dl hvitvin

2 dl fløte

1 ss kyllingfond

Fres løk og fennikel i smør, til løken er blank. Tilsett eple og la det frese videre i 5 minutter, før du tilsetter vinen og la den koke inn. Tilsett pastis, fløte og kyllingfond. La det småkoke i 5 minutter. Kjør blandingen jevn med en stavmikser.

Ertepuré:

1 pose frosne erter

100 g smør

1 fedd hvitløk

Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.