Earth Day

Earth Day er en årlig begivenhet 22. april til støtte for miljøvern. Den første Earth Day ble avholdt i 1970. Markering av dagen har stadig blitt mer utbredt og hvert år er det et offisielt tema. 2022 og 2023 har fått samme tema:

  • 2023: Invest in Our Planet
  • 2022: Invest In Our Planet
  • 2021: Restore Our Earth
  • 2020: Climate Action
  • 2019: Protect Our Species
  • 2018: End Plastic Pollution
  • 2017: Environmental & Climate Literacy
  • 2016: Trees for the Earth
  • 2015: It’s Our Turn to Lead
  • 2014: Green Cities
  • 2013: The Face of Climate Change
  • 2012: Mobilize the Earth
  • 2011: Clear the Air
  • 2010: A Billion Acts of Green
  • 2009: How Do You Get Around
  • 2008: Trees Please
  • 2007: Be Kind to the Earth
  • 2006: Science and Faith
  • 2005: Healthy Environment for Children

Earth Day kan markeres på mange forskjellige måter, men jeg velger en vegetarisk meny i dag. Du finner oppskrifter på vegetarmat her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Single people’s day

Single people’s day markeres i Korea i dag. Det blir stadig flere single i i-land, så det er vel på sin plass å slå et slag for matlaging for single. I Korea feires dagen med Jajangmyeon, som du finner oppskrift på her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Island: Matur og Drykkur

Island: Matur og Drykkur er en restaurant som ble omtalt i Michelinguiden i 2022. De gjør moderne varianter av islandske tradisjonsretter og du bestiller en ferdig meny, bestående av 5-6 retter med tilhørende vinpakke. Betjeningen på både kjøkkenet og i restauranten, er unge og de har veldig spennende idéer.

Restauranten var hyggelig og det var betjeningen også. Maten scoret ikke helt på topp hos oss, men vi har stor tro på den i fremtiden og vi kommer nok til å dra tilbake til den, om vi er i Reykjavik igjen.

Island: Matur og Drykkur
Island: Matur og Drykkur

 

Du finner hjemmesiden deres HER.

Du finner flere artikler fra reiser og restauranter jeg har spist på her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gin og tonicdagen

Gin og tonicdagen markeres i USA i dag. Denne drinken ble laget allerede på 1840-tallet og ble brukt som medisin mot malaria. Drinken har siden den gang bare økt i popularitet og drikkes over store deler av verden.

Du finner oppskrift her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Pære Belle-Hélène

Pære Belle-Hélène (Poires Belle-Hélène) er en tradisjonsrik dessert med kokte pærer med varm sjokoladesaus og vaniljeis.

6 pærer

6 kuler vaniljeis

30 g mandelspon (ev. hakket mandel)

Sirup:

1 l vann

140 g sukker

1 vaniljestang (ev. ekstrakt eller pulver)

Revet skall av 1/2 sitron

Revet skal av 1/2 appelsin

1 stjerneanis

Skrell pærene, men ikke kast skrellet.

Kok opp vann, sukker, vaniljestang delt i to og frøene skrapt ut (frøene skal også være med) i en kjele, stjerneanis, pæreskrell og sitron og appelsinskall. Kok opp, tilsett pærene og kok forsiktig i ca. 20 minutter under lokk. Slå av varmen og la pærene avkjøles i sirupen.

Ta ut pærene og sil sirupen, som skal brukes til  sjokoladesaus.

Sjokoladesaus:

70 g sirup etter pærekokingen

30 g fløte

70 g mørk sjokolade

Varm sirupen og melk i en kjele, del sjokoladen i mindre biter og legg den også i kjelen. Varm langsomt opp, på svak varme mens du rører jevnlig, til du får en jevn saus.

Sett pærene på en tallerken eller i en bolle, tilsett en kule vaniljeis og server varm sjokoladesaus til. Den bør helles over av hver enkelt gjest.

Dryss over mandelspon eller hakket mandel og kos dere.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Soppdagen

Soppdagen markeres i USA i dag. Fersk sopp er tilgjengelig hele året i matbutikkene og antall varianter som selges har økt. Om du plukker sopp selv, er det viktig å være sikker på at de man plukker kan spises. Det finnes ca. 100 spiselige sopparter i Norge og ca. 60 arter som er direkte giftige.

 

Du finner oppskrifter med kantareller her, sjampinjong her, aromasopp her, shitake her og trøfler her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale carbonaradagen

Den internasjonale carbonaradagen markeres 6. april hvert år. Carbonara er en deilig pastasaus som varmt kan anbefales i dag. Det er ikke så mye jobb med den heller.

Du finner oppskrift på pasta carbonara her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Whole Grain Sampling Day

Whole Grain Sampling Day markeres i USA i dag. Denne dagen oppmuntres folk til å bruke fullkorn i kostholdet. Fullkorn inneholder næringsstoffer som protein, fiber, B-vitaminer, spormineraler (kobber, sink, jern og magnesium) og antioksidanter. Et fullkornrikt kosthold reduserer risikoen for hjertesykdom, diabetes type 2, overvekt og enkelte former for kreft.

Du finner oppskrift på grove brød og rundstykker her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Biffwok

Biffwok smaker nydelig og når kjøttet marineres i natron, blir det fantastisk mørt.

Marinade:

2 finhakkede hvitløksfedd

1 finhakket chili

1 cm finhakket fersk ingefær

2 dl hoisinsaus

2 dl soyasaus

1 ss sesamolje

2 dl ketjap manis

1 ts natron

Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle og tilsett 500 g storfekjøtt i strimler, gjerne over natten, men minimum 1 time.

Saus:

2 finhakkede hvitløksfedd

1 finhakket chili

1 cm finhakket fersk ingefær

2 dl hoisinsaus

2 dl soyasaus

1 ss sesamolje

2 dl ketjap manis

Rør sammen alle ingrediensene og sett til side.

Wokingen:

2 store løk i båter

1 stor paprika i strimler

2 gulrøtter i strimler

1 pk shitakesopp i strimler

1 bok choy i strimler

2 vårløk i strimler

En neve cashewnøtter

Brun kjøttet og shitakesopp på høy varme i en nøytral olje. Ta kjøttblandingen ut av pannen og sett det til side. Stek løk, gulrøtter i den samme pannen og rør hele tiden til de har fått varme, men fortsatt har tyggemotstand. Tilsett kjøttblandingen og sausen og kok opp, før du rører inn paprika, bok choy, vårløk og nøtter og serverer. Server biffwok med ris eller nudler, kokt etter anvisning på pakka.

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Clams on the Half Shell Day

Clams on the Half Shell Day, feires 31. mars. Enkelt forklart betyr det at de feirer åpnede skjell som serveres på det nedre skjellet.

Du finner deilig oppskrift på østers her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.