Gresset-er-alltid-brunere-på-den-andre-siden-av-gjerdet-dagen feires i USA 30. mars hvert år. Dagen skal minne folk om å sette pris på det de har i stedet for å fokusere på det andre har. Du kan jo bruke dagen til å tenke igjennom de gode tingene i livet og at gresset ikke nødvendigvis er grønnere på den andre siden av gjerdet.
Jeg benytter dagen til å reklamere litt for norsk tradisjonsmat, som du finner i mange varianter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Cheesesteak Day markeres i USA 24. mars hvert år siden 1930. Denne klassiske retten kommer fra Philadelphia og er signert Pat Olivieri, eier av Pat’s King of Steak. De solgte egentlig pølser, men en taxisjåfør som fikk servert sandwichen med biff og litt løk, ble så begeistret at han foreslo at de skulle slutte med pølser og i stedet selge Cheesesteak Sandwich.
Utenfor Philadelphia er sandwichen kjent som “Philly Cheesesteak”.
Om du også har lyst til å markere Cheesesteak Day, finner oppskrift på en variant, som passer både som lunsjrett og som en koserett til kvelden her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Appelsin og sitrondagen har vært markert 3. torsdag i mars siden 1920 i forbindelse med at klokkene i St. Clement Danes kirke ble velsignet og kranset med appelsiner og sitroner. Barna som deltok fikk en appelsin og en sitron. Siden det har barn og kirkemenn også spilt sangen på håndklokker og i 1921 deltok mer enn 600 barn på arrangementet. Tre år senere deltok 800 barn og etter hvert har appelsin og sitrondagen blitt en nasjonal feiring i USA.
Du finner oppskrifter på velsmakende mat og drikke med appelsiner her og med sitroner her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bol Renversé betyr omvendt bolle og er en kyllingrett fra Mauritius. Alle ingrediensene fylles i en bolle, som deretter snus over på en tallerken. Denne oppskriften er passe til 2 pers.
Saus:
1 ss maismel
2 ss soyasaus
4 ss østerssaus
2 ss kinesisk risvin
1 ss sesamolje
1/2 ss pepper
3 ss rapsolje
Rør sammen alle ingrediensene til sausen og sett til side.
Woken:
300 g kyllingbryst i strimler
75 g shitakesopp
1 gulrot
1 løk
2 hvitløksfedd
125 g minimais
6 argentinske villreker (ev. scampi)
1 bok choy
Brun sopp og kyllingbryst i litt olje i en wok. Tilsett gulrot, løk og hvitløk og wok videre til løken blir blank. Tilsett sausen og minimais og kok opp. Rør inn villreker og bok choy og la det kose seg under lokk til rekene er klare (tiden avhenger av om rekene er kokt eller rå, når du tilsetter dem.
Montering:
2 egg stekt på lav varme i litt rapsolje
Woken
Basmatiris til 2 pers, laget etter anvisning på pakken
Legg egget forsiktig i bunnen av en liten bolle og hell på et par rause øser fra woken. Fordel ris på toppen og klapp den flat. Legg en tallerken på toppen og snu raskt, så egget kommer øverst. Server Bol Renversé med det samme.
Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pakk lunsjen dindagen er selvfølgelig en matdag fra USA. I Norge har vi lange tradisjoner for matpakke og det var gjerne brødskive med brunost i den.
I Sverige har de helt andre lunsjtradisjoner, med å gå ut og spise på spesielle lunsjrestauranter, eller medbrakte matrester, som varmes i mikrobølgeovnen. Jeg vil gjerne slå et slag for å variere lunsjen litt mer og du finner masse forslag til både kalde og varme lunsjretter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pære Belle-Hélènedagen markeres i USA i dag, for å hedre den deilige, franske desserten pære Belle-Hélène. Desserten består av posjert pære, vaniljeis og en varm sjokoladesaus. Du finner oppskrift her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Den internasjonale whiskydagen markeres i dag. Whisky destilleres fra et brygg av korn og blir laget i mange land, men Irland og Skottland er de mest kjente.
Destillasjonskunsten startet i Irak totusen år før vår tidsregning og det ble vanligvis laget av druer. Alkoholen ble vanligvis brukt som medisin. På 1100-tallet ble destillasjon også kjent i Irland og Skottland, men det fantes ikke druer, så de brygget øl av bygg og utviklet etter hvert whisky.
Det første skriftlige dokumentasjonen på whisky er fra 1494. Siden whisky ikke er bundet opp mot noe spesielt sted kan hvem som helst i hele verden produsere det.
Whisky skal lagres på eikefat i minimum tre år for å kunne kalles whisky, men det vanlige er 4-6 år.
Har du lyst til å feire den internasjonale whiskydagen? I Norge drikkes det en del Irish coffee, som selvfølgelig inneholder whisky. Du finner oppskrift på en perfekt en her.
Jeg har også brukt whisky i en deilig saus, som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kveitefilet med stekt bacon, sylta agurk, gulrotpuré, ertepuré, bakt sjalottløk og pastissaus er så godt at du gjerne kan servere det i selskap. Kveita saltes og pepres og legges kaldt i en time eller to, før den legges i ildfast form med litt smør og bakes på 200 grader i ca. 20 minutter. Om du bruker steketermometer, skal den ha en kjernetemperatur på 48 grader.
Sylta agurk:
2 dl vann
1/2 dl eddik
1 ss sukker
1/2 ts pepper
Blandes godt sammen. Tilsett 1 agurk delt i tynne staver. La det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time.
Sjalottløken legges i ildfast form med litt smør og bakes midt i ovnen på 150 grader i 2 timer, så den blir mild og søt. Smårettbacon legges i ildfast form og settes i ovnen på 200 grader til den er sprø og gyllen. Rør av og til, så den blir jevnt stekt.
Sausen:
2 finhakkede løk
3 gulrøtter i terninger
1 fedd finhakket hvitløk
1/2 fennikel i terninger
100 g smør
2 fiskebuljongterninger
1 dl hvitvin
1 dl Pastis (eller et annet anisbrennevin)
1/3 ltr fløte 1 boks creme fraiche
Litt finhakket kjørvel
Fres løk, gulrøtter, hvitløk og fennikel i smør, til løken er mør. Tilsett buljongterninger og hvitvin. Kok til fuktigheten nesten er borte, før du tilsetter Pastis, fløte og creme fraiche. Kok opp og sil av grønnsakene. Tilsett kjørvel og server.
Du finner oppskrift på gulrotpuré her og ertepuré finner du oppskrift på her.
Serveres med valgfrie poteter, som du finner mange spennende varianter av her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kjøttkaker i brun saus er vel en av de norskeste matrettene og noe de aller fleste har et forhold til. Denne kjøttkakeoppskriften har mye smak. Jeg bruker også finhakket løk i sausen.
500 g karbonadedeig
1 finhakket løk
1 sammenpisket egg
1,5 ts salt
1/2 ts ingefær
1 ts pepper
1/2 ts allehånde
1/2 ts muskat
2 1/2 ss potetmel
2 dl melk
Elt alle ingrediensene godt sammen i en kjøkkenmaskin. Form kaker og stek dem brune på begge sider i smør, før de legges i brun saus og får trekke ferdig der. Du finner oppskrift på en gammeldags, brun saus her.
Server kjøttkaker i brun saus med kokte poteter og valgfrie grønnsaker, f.eks. erter, bønner eller surkål.
Midnattskyss, eller som den kalles hos oss… Jif universal, er friskt og godt og passer som velkomstdrink. Drinken blir søtere eller syrligere, ved å bruke søtere eller tørrere champagne.
4 cl vodka
1,5 cl blå curacao
1 ts friskpresset sitronsaft
Champagne eller annen hvit musserende vin
Hell vodka, curacao og sitronsaft i et godt avkjølt champagneglass, fyll opp med musserende vin.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.