Snacksdagen

Snacksdagen markeres i USA i dag. Snacks kan være så mangt og du kan både kjøpe det ferdig og lage selv. Du finner oppskrifter på litt forskjellige former for snacks her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingtagine med couscous

Kyllingtagine med couscous er en av mine favorittretter fra Afrika. Mye av maten i Nord-Afrika er laget i en tagine, som er en slags leirkrukke med et konisk lokk. Det fine med denne er at den kan settes direkte på åpen varme (f.eks. grillen). Om du ikke har en tagine, kan du bruke en stor gryte. Denne taginen er laget med kyllingfilet, men du kan bruke andre kjøttslag, som f.eks. lam, storfe, kamel eller antilope.

Denne oppskriften er passe til 4 pers.

Kyllingtagine:

4 ss nøytral olje

2 løk i strimler

4 fedd hvitløk, finhakket

4 kyllingfileter i litt store biter

1 boks kikerter

3 gulrøtter i skiver

1/2 pk sopp i skiver

Tørkede frukter, f.eks. dadler, fikener, aprikos og rosiner

1 knivsodd kajennepepper

1 cm. fersk, reven ingefær

Litt safran

1 kanelbark (eller 1 ts vanlig kanel)

1 ss Raz el Hanout

Salt og pepper

1 neve med finhakkede, ferske tomater

Litt kyllingkraft

Saften av 1 sitron

1 plante finhakket koriander

Varm oljen helles i taginen og fres løken sammen med soppen i noen minutter. Legg i kyllingfileten og brun den på alle kanter, før du tilsetter alt bortsett fra fersk koriander.

Alt røres sammen og nå gjør resten seg selv. Setter på lokket og fyll kaldt vann i det lille rommet på toppen. Dette gjør at når fuktigheten fra maten fordamper, kjøles den ned i lokket og renner tilbake i maten. Vi sjekker av og til at det ikke koker tørt og fyller ev. på mer kraft om det ikke er fuktig nok. Denne retten blir nesten bedre jo lenger den får koke. Om du bruker kjøtt fra forpart av f.eks. lam, må den stå lenge, gjerne 2-4 timer, mens kyllingfilet er ferdig etter ca. 30 min.

Couscous:

2,5 dl couscous

1 ss olivenolje

1 ss kyllingfond

3 dl vann

1 neve rosiner

1 pk pistasjnøtter (ev. pinjekjerner)

2 vårløk i strimler

1/2 dl granateplekjerner

1 ss finhakket mynte

1 ss finhakket koriander

Fres couscousen i litt olje, hell på vann og fond og kok opp. Rør rundt og la det stå i ro til vannet har trukket inn. Rør inn resten av ingrediensene og server mens det fortsatt er varmt.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Canada Day

Canada Day – Fête du Canada feires 1. juli hvert år, til minne om sammenslåingen av United Canadas, Nova Scotia, and New Brunswick. Dagen feires med parader, konserter, karneval, markeder, piknik og fyrverkeri.

Maten fra Canada er variert og det er store forskjeller etter hvor i landet du befinner deg. Av matretter, kan gul ertesuppe, fricot (frikasse), koldttallerken (oppskåret pålegg), figgy duff (en pudding), Halifax donair (en variant av gyros) og Jiggs dinner (en kjøttrett med tranebærsaus). De har også lange tradisjoner for tykkbunnet pizza, som helst nytes med kald øl. En annen pizzavariant som er vanlig i Canada, er pizza-ghetti, som er pizza med spagetti oppa.

Du finner oppskrifter på mat fra Canada her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Filippinenes uavhengighetsdag

Filippinenes uavhengighetsdag er en feiring av uavhengigheten fra Spania. Dagen er en offisiell fridag og feires med flagg, danseopptredener, korsang, salutt og sivile- og militære parader.

Filippinsk mat kan være forvirrende på grunn av at det er vanskelig å bestemme hva som faktisk er filippinsk. Filippinsk kultur har endret seg konstant gjennom historien, fått innflytelse fra forskjellige kulturer og har blitt formet av mange kulturer. Maten er påvirket av Kina, India, Spania, USA og arabiske land. Du finner oppskrifter fra Filippinene her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Namibias uavhengighetsdag

Namibias uavhengighetsdag feires i dag og er en markering av frigjøringen fra Sør-Afrika i 1990. Dagen er en offisiell fridag og feires med politiske taler, parader og god mat.

Namibia har vært under tysk og sør-afrikansk herredømme og maten er påvirket av det.

Du finner matretter fra Namibia HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mauritius uavhengighetsdag

Mauritius uavhengighetsdag feires 12. mars hvert år, til minne om frigjøringen i 1968. Dagen blir feiret med millitærparade, danseopptredener og nydelig mat. Mange lager en kake i rødt, blått, gult og grønt, som er fargene i flagget.

Maten i Mauritius er like variert som befolkningen, men påvirkning fra både øst og vest. Den er en blanding av afrikansk, kinesisk, europeisk og indisk mat og er selvfølgelig også påvirket av den tropiske beliggenheten.

Om du har lyst til å lage en spennende rett fra Mauritius i dag, finner du oppskrift på Bol Renversé her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Pestopoteter

Pestopoteter er deilig tilbehør til kylling, fisk, eller en deilig tapasrett. Det smaker aller best om du lager pestoen selv, men det finnes også ferdige å få kjøpt.

Jeg starter med båtpotetene. Jeg risler litt olivenolje i en langpanne, deler potetene i båter, legger dem i langpanna, tar på salt og pepper, risler over litt mer olje og setter dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrur jeg ned til 200 grader til de er klare. Når båtpotetene er sprø utenpå og myke inni, rører jeg dem inn i pestoen, som jeg her gjort klar i mellomtiden.

Pesto:

1 potte frisk basilikum
2 ss pinjekjerner
1 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
50 g revet parmesan
Salt og pepper

Kjør alle ingrediensene i en blender eller knus dem i en morter. Smak til med salt og pepper

Pestopoteter
Pestopoteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fastelavnsboller – litt morsommere

Fastelavnsboller kan lages litt morsommere. Det er mest fantasien som begrenser. Jeg gikk litt amokk denne gangen og tok med meg litt av hvert fra godtehyllene.

Denne varianten er med vaniljekrem, lakrispipe, marsipantunger, melis, nonstopøyne og lakrislissehår.

Du finner oppskrift på de superluftige bollene her.

Fastelavnsboller - litt morsommere
Fastelavnsboller – litt morsommere

Når de er avkjølt, er det bare å kose seg med pyntingen. Kanskje barna eller barnebarna har lyst til å hjelpe til.

Du finner flere velsmakende varianter av fastelavnsboller HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kveitefilet med baconterninger og amaronesaus

Kveitefilet med baconterninger og amaronesaus er en helt nydelig rett og en av mine absolutte favoritter. Denne gangen har vi hatt kveita i sous viden på 47 grader i 30 minutter, men det går helt fint å bake den i ovnen på 150 grader i 20 minutter også.

Amaronesaus

1 løk, 4 kvister timian, 2 laurbærblad, 1 fedd hvitløk, 2 ss brunt sukker og litt pepper stekes i smør.

Hell på 1/2 flaske Amarone- ja det er råflott, men rågodt. Kokes inn til det halve.

Tilsett 2 ss kyllingfond og 100 g smør.

Ertepuré

1 pose frosne erter

1 ss smør

2 knuste hvitløksfedd

1 dl fløte

1 ts kyllingfond

Alt kokes langsomt opp og koker til ertene er møre, før du enten kjører dem i blender eller moser dem til en jevn masse med en stavmikser.

Jeg serverer kveita med ovnsstekte potetskiver, som du finner oppskrift på HER og sprøstekte baconterninger, i tillegg til amaronesausen og ertepuréen. 

 

 

Kveitefilet med baconterninger og amaronesaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.