Sellerirotpuré med hasselnøtter smaker godt som tilbehør til både fugl, storfe og svin. Jeg har brukt litt gulrot for å gi puréen en litt gylnere farge, men den er ikke nødvendig for et velsmakende resultat.
1 sellerirot
1 gulrot
Fløte, så det akkurat dekker
3 ss kyllingfond
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 sitron, kun litt av saften
Salt og pepper
50 g hasselnøtter, grovhakket
Skrell og del sellerirot og gulrot i terninger. Terningene legges i en kjele og dekkes akkurat med fløte. Tilsett kyllingfond og hvitløk og la det koke til terningene er møre. Kjør det til en fin puré og smak til med sitron, salt og pepper. Rør inn hasselnøtter og server.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Jemens nasjonaldag feires to ganger hvert år. 22. mai feirer de sammenslåingen av Nord- og Sør-Jemen og 30. november feirer de uavhengigheten fra Storbritannia.
Jemens nasjonalrett er saltah, som er en stuing laget av kraft, smakssatt med bukkehornkløver, koriander, purre og sahawiqsaus. Den kan lages både med og uten kjøtt. Kylling, geit og lam er de mest brukte kjøttslagene i Jemen. Langs kysten spises det også fisk. Det er ikke vanlig å bruke meieriprodukter i Jemen.
Polens nasjonaldag, den ene av dem, feires i dag. De feirer både 3. mai, som er grunnlovsdagen og 11. november som er til minne om gjenopprettelsen av landets selvstendighet i 1918.
Polske mattradisjoner består av kjøtt, spesielt svinekjøtt og kylling. Det brukes også mye rotgrønnsaker som tåler lengre oppbevaring, krydder og ulike former for nudler og pasta. Når polakkene inviterer til et festmåltid ligger det ofte en rekke forberedelser bak middagen. De serverer gjerne en suppe som forrett, en kjøttbasert hovedrett og makowiec som dessert.
Polens nasjonaldag, den ene av dem, feires i dag. De feirer både 3. mai, som er grunnlovsdagen og 11. november som er til minne om gjenopprettelsen av landets selvstendighet i 1918.
Polske mattradisjoner består av kjøtt, spesielt svinekjøtt og kylling. Det brukes også mye rotgrønnsaker som tåler lengre oppbevaring, krydder og ulike former for nudler og pasta. Når polakkene inviterer til et festmåltid ligger det ofte en rekke forberedelser bak middagen. De serverer gjerne en suppe som forrett, en kjøttbasert hovedrett og makowiec som dessert.
Thaihjerteskjell med nudler er en av favorittrettene mine med hjerteskjell. Du får ofte ferske hjerteskjell eller vongoleskjell (som er litt mindre, men like gode) på Meny. Noen Coop-butikker har også frosne skjell.
1 finhakket løk
1 cm revet ingefær
2 finhakkede chili
2 fedd finhakket hvitløk
1 boks kokosmelk
1 boks kokoskrem
1 liten flaske sweet chili dippingsaus
1 kg hjerteskjell
2 finstrimlede vårløk
1 plante finhakket koriander
Fres løken i litt olje. Tilsett ingefær, chili og hvitløk. Hell på kokosmelk, kokoskrem og sweet chili dippingsaus. Kok opp og tilsett hjerteskjell. Tilsett vårløk, sett på lokket og vent til skjellene har åpnet seg. Tilsett finhakket koriander, rør rundt og server med godt brød. Dekk med nudler etter eget ønske, dype tallerkener, gaffel og skje til gjestene, for kraften blir helt nydelig.
Jeg siler alltid resten av kraften etter vi er ferdige med å spise og setter den i fryseren, slik at jeg kan bruke den til suppe senere.
Indrefilet med trekkspillpoteter og rødvinssaus er lekker og velsmakende selskapsmat. Jeg serverer det med sellerirotpuré, men det passer godt med andre grønnsaker også. Det er litt jobb, men vel verdt tiden du bruker på forberedelsene.
Sausen:
1/2 finhakket løk
Litt smør
2 fedd finhakket hvitløk
4 dl rødvin
2 ss god og søt balsamicoeddik
2 laurbærblader
4 dl god kraft, ev. vann og oksefond
100 g smør
1 ss maisenna
Salt og pepper
Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk, balsamico og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden. Det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og tilsett smøret. Når smøret er tilsatt, skal ikke sausen koke mer, kun røres i, til smøret har smeltet.
Trekkspillpoteter:
4 bakepoteter, skrelt og delt i 2 cm skiver på langs
100 g smør
2 hvitløk, finhakket
1/2 ts salt
Legg en potetskive mellom to grillspyd av tre. Skjær snitt på tvers av potetskivene og la kniven stoppe i spydene. Snu potetskiven, legg på plass grillspydene og gjenta kuttingen, men på skrå denne gangen. Trekk poteten forsiktig fra begge ender for å løsne mønsteret og vri den lett i hendene dine.
Legg potetskivene i vann i 10 minutter, så litt av stivelsen trekkes ut. Dette grør dem sprøere når de bakes.
Smelt smøret, bland inn salt og hvitløk, pensle potetene på begge sider og legg dem i en ildfast form. Stek midt i ovnen i ca. 40 minutter på 175 grader, pensle med smørblandingen av og til og snu dem etter halve tiden.
Sellerirotpuré:
1 sellerirot
1 gulrot
Fløte, så det akkurat dekker
3 ss kyllingfond
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 sitron, kun litt av saften
Salt og pepper
Skrell og del sellerirot og gulrot i terninger. Terningene legges i en kjele og dekkes akkurat med fløte. Tilsett kyllingfond og hvitløk og la det koke til terningene er møre. Kjør det til en fin puré og smak til med sitron, salt og pepper.
Indrefileten:
Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.
Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, og sett den i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.
Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Romanescosuppe er en mellomting mellom blomkål- og brokkolisuppe og passer fint til forrett eller lunsj. Du får kjøpt romanesco på Meny og andre velassorterte matbutikker.
2 romanesco
1/2 finhakket løk
8 dl vann
2 hønsebuljongterninger
2 dl fløte
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/2 finstrimlet purre
200 g sprøstekt bacon
Rens romanesco og del den i buketter. Ha romanesco, løk, purre, vann og buljong i en kjele. Kok opp og la det koke til grønnsakene er møre.
Ta ut noen romanescobuketter fra suppen og kjør resten av suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløte og kok opp og smak til med salt og pepper.
Server romanescosuppe med sprøstekt bacon og godt brød og om du vil bake selv, finner du mange spennende varianter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Asiatisk biffpizza har deilige smaker som brukes i Kina, Taiwan og Korea. Den ble til en gang vi hadde rester etter en biffwok og er en av pizzafavorittene hos oss.
Pizzabunnen:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ss honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Marinade:
2 finhakkede hvitløksfedd
1 finhakket chili
1 cm finhakket fersk ingefær
2 dl hoisinsaus
2 dl soyasaus
1 ss sesamolje
2 dl ketjap manis
1 løk i strimler
1 ts natron
250 g storfekjøtt i strimler
Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle og tilsett 250 g storfekjøtt i strimler, gjerne over natten, men minimum 1 time.
1 pk shitakesopp i strimler
1 neve cashewnøtter, grovhakket
Brun marinadeblandingen sammen med shitakesopp raskt i en stekepanne, rør inn nøtter og sett til side.
Montering:
Kjøttblandingen
1 rødløk i strimler
1 paprika i strimler, gjerne to forskjellige farger
200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
Legg på kjøttblandingen. Dryss på ost, legg på paprika og løk. Stek i ovnen på full guffe, til osten er gyllen og bunnen stekt.
Marinert kyllingbryst i burgerbrød er en lettvinn og smakfull rett, som passer godt både til lunsj og middag. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
Marinade til kyllingen:
Saften av 1 sitron
1 ts chilipasta
2 ts hvitløkspasta eller 2 finrevne fedd
1 ss korianderpasta
1 ss sennep
2 ss olivenolje
Salt
Pepper
Bland alt sammen og smør kyllingfiletene med den. La kyllingen kose seg i noen timer, gjerne over natten. Grill den eller stek den i panne, til den er gjennomstekt, men fortsatt saftig.
Serveres med salat, agurk, rødløk i strimler, tomat, paprika og aioli.
Når jeg bruker den som middagsrett, serverer jeg med poteter til, f.eks:
Ovnsbakte perlepoteter:
Legg 200 – 250 g perlepoteter i en langpanne, sammen med litt olivenolje. Rist litt på formen, så potetene blir helt dekket av olje. Krydre med salt, pepper og ev. annet krydder du har lyst på og sett dem i ovnen på full guffe i 15 minutter. Skru deretter ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Du kan kjøpe ferdige burgerbrød, men hjemmelagde smaker best. Du finner oppskrift HER.
Om du lager en stor porsjon, kan du fryse ned og ta opp til middag senere. De smaker akkurat like godt da.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.