Musaka

Musaka, som ikke må forveksles med den greske moussakaen, er en velkjent rett i de baltiske landene og en skikkelig koserett.

Litt olivenolje

2 løk, finhakket

500 g kjøttdeig eller karbonadedeig

1 ss vegeta, ev. knust grønnsaksbuljongterning

Salt og pepper

1,4 kg poteter, skrelt og i tynne skiver (ca. 6 mm)

Eggestand:

4 store egg

240 g rømme

3,5 dl melk

2 ts vegeta, ev. knust buljongterning

1 ts pepper

Persille, finhakket til pynt

Smør en ildfast form (ca. 23 x 33 cm med olivenolje.

Brun løken lett i olje i en stekepanne, tilsett kjøttdeigen og hakk den i småbiter. Brun videre, tilsett vegeta og smak til med pepper. Om det behøves mer salt, rør inn mer vegeta.

Legg 1/3 av potetskivene jevnt utover den ildfaste formen. Fordel halvparten av kjøttdeigen over, før du fordeler den neste 1/3 av potetene over. Legg på resten av kjøttdeigen og tilslutt resten av potetene, gjerne i litt fint mønster.

Visp sammen ingrediensene til eggestanden og hell den forsiktig over kjøttdeigen og potetene. Stek musaka midt i ovnen på 200 grader til potetene er møre og toppen er gyllenbrun. Det tar ca. 45 – 60 min.

La formen stå i 10 minutter før du drysser over persillen, skjærer musakaen i skiver og serverer.

Server gjerne med en salat, f.eks. šopska salat, som du finner oppskrift på HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Statens dag i Serbia

Statens dag i Serbia (Дан државности eller Dan državnosti) feires 15. februar hvert år, for å minnes det første serbiske opprøret i 1804. Det utviklet seg til en revolusjonen mot det osmanske riket, og endte med selvstendighet for Serbia.

Serbias mattradisjoner er en unik blanding av middelhavsmat, sentraleuropeisk mat og mat fra de andre landene i Balkanområdet. Hver region i Serbia har sine egne mattradisjoner, men de har også noen retter som er populære over hele landet.

Du finner oppskrifter fra Serbia HER.

Portugals nasjonaldag

Portugals nasjonaldag markeres 10. juni og er en feiring av at de ble grunnlagt i 1143.

De portugisiske mattradisjonene inneholder mye fisk og annen sjømat og nasjonalretten er bacalao, som er berømt over hele verden.

Du finner oppskrifter fra Portugal her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Koningsdag

Koningsdag – Nederlands nasjonaldag feires i dag. Nasjonaldagen sammenfaller alltid med regentens fødselsdag. Dagen feires med fester hvor deltakerne har oransje klær, loppemarkeder, konserter og div. tradisjonelle lokale sammenkomster. Du finner oppskrifter mat og drikke fra Nederland HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blåskjell med smak av Østen

Jeg er veldig glad i blåskjell og veldig glad i mat fra Sør-Øst-Asia, så å kombinere dette, synes jeg blir skikkelig godt.

1 finhakket løk

1 cm revet ingefær

2 finhakkede chili

2 fedd finhakket hvitløk

1 boks kokosmelk

1 boks kokoskrem

2 finstrimlede vårløk

1 liten flaske sweet chili dippingsaus

2 kg kontrollerte blåskjell

1 plante finhakket koriander

Fres løken i litt olje. Tilsett ingefær, chili  og hvitløk. Hell på kokosmelk, kokoskrem og sweet chili dippingsaus. Kok opp og tilsett blåskjell. Tilsett vårløk, sett på lokket og vent til skjellene har åpnet seg. Tilsett finhakket koriander, rør rundt og server med godt brød. Dekk med dype tallerkener, gaffel og skje til gjestene, for kraften blir helt nydelig.

Jeg siler alltid resten av kraften etter vi er ferdige med å spise og setter den i fryseren, slik at jeg kan bruke den til suppe senere.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Aloonan

Aloonan er velsmakende nanbrød fylt med poteter, løk og krydder.

Brødene:

600 g mel

1 ts salt

2 ts sukker

2 dl melk

1/2 pakke gjær

3 dl yoghurt

4 ss olivenolje

Fyll:

2 middels store, melne poteter (f.eks. mandel), kokte og most

1 rød løk, finhakket

1 grønn chili, finhakket

2 ts garam masala

1/4 ts spisskummen

1/4 ts malt koriander

Salt

Rør alt sammen og smak til med salt

Slik gjør du det:

Elt alt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig. La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.

Trykk dem flate og runde, legg 1 ss fyll på og brett kantene over, så de blir som et knytte. Trykk dem forsiktig ut til oval fasong, så ikke fyllet kommer ut. Legg dem på stekebrett med bakepapir og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.

La nanbrødene steke høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (klarnet smør).

Aloonan
Aloonan

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

God morsdag til alle mammaer der ute

God morsdag til alle mammaer der ute! Morsdagen er en hyggelig dag, med lange tradisjoner. Jeg sender blomster til min mamma, som dessverre bor alt for langt unna.

Det er hyggelig å gjøre noe for alle de snille mammaene der ute og hvorfor ikke bake en deilig kake til henne på dagen?


Det er masse deilige kaker å velge i mellom her.

AperitivoMat ønsker alle mammaer en fin morsdag.

 

 

God morsdag til alle mammaer der ute
God morsdag til alle mammaer der ute

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rumbanbu

Rumbanbu er en drink med smak av sydentur og Karibia. Du kan velge mellom lys og mørk rom, lys rom gir mildere romsmak.

10 cl Malibu lime juice

10 cl rom

10 cl Pisang Ambon

10 cl ananasjuice

10 cl limejuice

3 bananskiver

Rumbanbu
Ingridienser til rumbanbu
Bland alt i et glass med isbiter.
Rumbanbu
Rumbanbu

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kalvefilet med kantareller og rødvin- og portvinssaus

Kalvefilet med kantareller og rødvin- og portvinssaus er fantastisk. Kalven er mør og her serverer jeg den grillet, med fløtegratinerte poteter en nydelig rødvin- og portvinssaus. Sausen kan også brukes til andre kjøttslag, for eksempel biff, og til hvit fisk.

Rødvin- og portvinssaus:

2 finhakkede rødløk

1 laurbærblad

2 dl rødvin

2 dl portvin

5 ss kalvefond

1 ts HP saus

1 ts worcestersaus

Ca. 1/2 dl solbærsirup

Salt og pepper

Ca. 50 g smør

Blanke rødløk i smør i en kjele. Tilsett rødvin, portvin og laurbærblad. La det koke uten lokk til mengden er redusert til ca. 1/3. Sil vekk og kast løken, tilsett kalvefond, HP saus, worcestersaus og solbærsirup til smaken blir rund og fin. Smak til med salt og pepper. Rett før servering tilsettes jeg smør og varm opp, uten at det koker. Smøret gjør sausen blank og lekker.

 Kantarellene renses og stekes i smør.

Kalven saltes og pepres før den grilles til kjernetemperaturen viser 62 grader. Den må hvile litt før den skjæres opp.

Om du vil bruke sous vide, krydrer du fileten med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakuumer den. Legg den i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen, så den blir gyllen og får en fin stekeskorpe. La den hvile i noen minutter, før du deler den opp.

Du finner oppskrift på fløtegratinerte poteter HER.

Kalvefilet med kantareller og rødvin- og portvinssaus
Kalvefilet med kantareller og rødvin- og portvinssaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

KFC – Kentucky Fried Chicken

KFC – Kentucky Fried Chicken er en fast foodkjede som ble grunnlagt av Harland Sanders, en grunder som begynte å selge stekt kylling fra en restaurant i veikanten i Corbin, Kentucky i 1930. Kyllingen fra denne restauranten har etter hvert blitt en av verdens mest populære kyllingretter. KFC serveres opprinnelig kun med en saus, men for å få et komplett middagsmåltid, har jeg lagt til et par elementer.

Oppskriften er passe til 4 personer.

KFC-saus:

1 pose majones

3 ss brunt sukker

2 ss dijon sennep

1/2 ts liquid smoke

2 ts hvitvinseddik

1 ts paprikapulver

Salt og pepper

Rør alt sammen og smak til med salt og pepper. KFC-saus serveres kald eller romtemperert.

Maiskolber:

Varm smør i en stekepanne og legg i maiskolbene. Snu dem med jevne mellomrom til de begynner å bli gylne.

Pommes noisettes:

750 g mandelpoteter

5 eggeplommer

150 g smør

Salt og nykvernet pepper

100 g mel

100 g strøkavring

2 egg, sammenpisket

2 dl frityrolje

Skrell og kok potetene i vann, tilsatt salt, til de er møre og la dem dampe godt av seg. Mos dem, sammen med smør, ta blandingen av platen og rør inn eggeplommene, en etter en. Smak til med salt og pepper.

Hell melet i én bolle, sammenpisket egg i den neste og strøkavring i en tredje bolle.

Form små boller, på størrelse med hasselnøtter og vend dem i først i mel, deretter egg og til slutt i kavring. Legg dem på en tallerken, til du har laget ferdig alle.

Varm opp olje til 180 grader i en gryte, eller bruk frityrgryte eller airfryer. Friter pommes noisettes til de er gylne, gjerne i flere omganger, avhengig av størrelsen på gryta.

Spre dem på en tallerken dekket med absorberende kjøkkenpapir. Server pommes noisettes varme.

Kentucky Fried Chicken:

Kyllingen:

800 g kylling lårfilet

1 ts salt

1 ts chilipulver

3 ts paprika

2 ts pepper

Bland salt, chilipulver, paprika og pepper og krydre kyllingen med blandingen.

Røre:

2 dl mel

1 egg

2 ts løkpulver

2 ts salt

1 ts pepper

2 ts hvitløkspulver

1 ts ingefær

2 dl vann

Rør alt sammen til en jevn røre. Det gjøres enklest ved å blande det tørre i en bolle og lage en grop i midten. Deretter heller du vann og egg i gropen og rører det sammen fra midten og utover.

Melblandingen:

1 ts paprika

2 dl mel

Bland sammen melblandingen i en vid bolle eller tallerken.

Gjøre klar til fritering:

Dypp kyllingen i røren, så den blir dekket på alle kanter og deretter i melblandingen. Stek i middels varm frityrolje, til kyllingen er lekkert brun og gjennomstekt. Det tar 5-8 minutter avhengig av størrelsen på kyllingbitene. La kyllingbitene renne av seg i et par minutter på en rist, før du serverer dem.

KFC - Kentucky Fried Chicken
KFC – Kentucky Fried Chicken

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.