Svensk 3-retters middag kan være så mye forskjellig. Selv om de har en del felles tradisjoner med Norge, har de også mange egne retter, som ingen andre har helt maken til.
Västerbottenpai er en svensk klassiker og en av mine svenske favorittretter. Oppskriften er passe til 8 personer som forrett. Du kan også lage den i porsjonsformer, om du heller vil det. Du får kjøpt Västerbottenost på Meny og i flere andre matbutikker og delikatesseforretninger.
Tjelknøl er en nydelig svensk rett av elg som krever at elgkjøttet er frossent når du starter. Tilbehøret kan varieres, men jeg anbefaler i hvert fall tyttebærrømme.
Ålandspannekake med eplekompott lages tradisjonelt på semulegryn og krydres med kardemomme. Den serveres gjerne med blandede bær eller kompott og krem.
Ålandspannekake med eplekompott
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta med blåskimmelsaus og helstekt indrefilet smaker veldig godt og indrefileten kan enten tilberedes i sous vide, eller grilles eller brunes i stekepannen, før den stekes ferdig i ovnen. Jeg har brukt farget farfalle, fordi jeg synes den er lekker, men du kan bruke annen pasta, om du vil. Et tips, om du ikke vil bruke indrefilet, er å kjøpe roastbiff i skiver i butikken og fordele den over pastaen i stedet.
Indrefilet:
Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.
Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, enten i stekepanne eller på grillen. Sett fileten i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.
Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.
La indrefileten hvile i noen minutter, før du deler den opp.
Pastaen:
Olje/smør
600 g ferdig stekt indre- eller ytrefilet delt i strimler
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 pakke sjampinjong i skiver
1 ss kyllingfond
4 dl fløte
100 g blåskimmelost
Revet parmesan
Litt urter til pynt, f.eks. timian, basilikum eller oregano.
Nykvernet pepper
Pasta, kokt etter anvisning på pakken.
Fres løk, hvitløk og sjampinjong i en blanding av olje og smør. Tilsett fond, fløte, og blåskimmelost. La det koke til det tykner og smak til med salt og pepper. Dryss over reven parmesan, nykvernet pepper og litt urter.
Legg pastaen med sausen på tallerkener og fordel passe mengde indrefilet over.
Pasta med blåskimmelsaus og helstekt indrefilet
Du finner flere varierte og velsmakende pastaretter her og flere retter med storfe, fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Elgkaker i brun saus er kjøttkaker laget med elgdeig, servert med en gammeldags brun saus. De er helt fantastisk saftige og gode og jeg har servert dem med en blanding av minipoteter, rosenkål, bacon og kantareller. Du kan selvfølgelig bruke de potetene og grønnsakene du foretrekker. Oppskriften er passe til 4 personer.
Brun saus:
2 ss smør
2 ss mel
4-5 dl kraft/sjy eller vann og fond
1 løk i strimler
Salt og pepper
Brun smøret til det er nøttebrunt, før du tilsetter melet og rører hele tiden. Bruk middels varme og kok til det er passe brunt. Ta kjelen vekk fra platen og tilsett halvparten av den varme kraften. Rør godt så det ikke blir klumper, før du tilsett resten av kraften når sausen er jevn. Tilsett løk og kok i 10 min.
Elgkakene:
800 g kvernet elgkjøtt
2 ts salt
1 ss potetmel
4 ss panko
1 ts pepper
1 ts revet muskatnøtt
2 ts tørket timian
1 fedd finhakket hvitløk
1 finhakket løk
2 egg
2 dl kremfløte
Smør til steking
Elt alt godt sammen, form kaker i ønsket størrelse og stek elgkakene brune på begge sider. La dem enten godgjøre seg på svak varme under lokk til de er gjennomstekte, eller legg dem i sausen.
Potet- og rosenkålblandingen:
800 g minipoteter, kokt og delt i to
500 g kantarell
1 pk baconterninger
1 pk rosenkål, renset, delt i to og kokt i 5 minutter i vann
Smør til steking
Brun potetene i smør, løft dem ut av gryten og brun bacon og sopp i samme smør. Rør potetene og rosenkålen inn i blandingen og la det kose seg på lav varme i et par minutter.
Elgkaker i brun saus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Møljebrødbrød er brød laget av resten av møljebrøddeigen, kun tilsatt gjær. Det er grovt, sunt og smaker godt, spesielt når det er nybakt. Møljebrødbrød smaker godt med pålegg, eller bare med litt smør på som tilbehør til lapskaus eller supper. Jeg har delt oppskriften, så den blir to fine brød.
0,6 kg hvetemel (1/3 av 2/3)
0,5 kg fin sammalt hvete
0,25 kg fin sammalt rug
1 l vann
1/2 ss salt
1/2 pk gjær
Rør inn det grove melet i vannet og deretter saltet, gjæren og det fine melet. Deigen skal være klissete. Dekk med plast og la stå til heving til neste dag.
Kle 2 brødformer med bakepapir og fordel deigen i dem. Sett i ovnen på 180 grader i 40 – 50 minutter, ta dem ut av formene og la dem steke videre i 10 minutter, før du avkjøler dem på rist.
Møljebrødbrød
Møljebrødbrød, kan gjerne deles i to eller tre og fryses ned til senere.
Om du lurer på oppskriften på møljebrødet, finner du det her. Du finner også flere spennende brødoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Julemat – du finner oppskriftene her, samme om du foretrekker ribbe, pinnekjøtt, torsk, kalkun, lutefisk eller vegetar, inkludert det deilige tilbehøret til hver av julemiddagene. Noe av tilbehøret kan du lage allerede nå, om du vil og legge i fryseren.
Tradisjonelle og noen nye julekaker, julegodteri og juledesserter finner du også oppskrifter på her. De fleste julekakene kan lages nå og legges i tett boks, frem til de skal spises.
Her finner du også oppskriftene du trenger for en vellykket julefrokost, for eksempel kabaret, waldorfsalat, hjemmelaget kjøttpålegg og mange spennende varianter av sild og masse annet godt.
Cabaret
Du finner alle oppskriftene på deilige julemat her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Canadisk elggryte er en litt annerledes gryterett og en kjærkommen variant, når du har kjøtt fra en hel elg i fryseren. Jeg anbefaler å doble porsjonen og fryse ned til senere. Canadisk elggryte er deilig å varme opp i en hektisk hverdag.
1,5 kg elgkjøtt (rundbiff, bankekjøtt eller annet kjøtt av forpart, delt i store terninger (fett og hinner fjernet) 4 ts nykvernet sort pepper 3 ss rapsolje 3 løk, skrelt og grovhakket 8 fedd hvitløk, finhakket 4 ss tomatpuré 3 dl rødvin 1 ltr elg- eller oksekraft (ev. vann og oksefond) 5 laurbærblader 6 gulrøtter, skrelt og kuttet i store biter 2 sellerirøtter, skrelt og kuttet i terninger 1 kg babypoteter, hele eller delt i to, avhengig av størrelsen 3 ss søt balsamicoeddik 1 pose frosne erter 4-8 ss maisenna, avhengig av hvor tykk du vil ha gryten 2 pk. finhakket fersk persille Friske timianblader (valgfritt)
Slik gjør du det:
Brun kjøttbitene i en tørr gryte i flere omganger, så det blir litt karamelliserte på alle kanter og løft dem over i en bolle etter hvert. Hell oljen i gryten og stek løk og hvitløk sammen med pepper, laurbær og urter. Rør inn tomatpuré og vin og la det koke i 10 minutter, før du legger kjøttet tilbake i gryten og tilsetter kraften. La det småkoke på lav varme, til kjøttet er mørt. Det tar ca. 3-4 timer. Tilsett potetene og grønnsakene og kok videre til de er møre.
Smak til med balsamicoeddik og salt, eller om du vil gi retten enda kraftigere smak, kan du bruke oksefond i stedet for salt. Rør inn maisennajevner for å tykne elggryten, om du vil det. Bland inn erter og fjern laurbærbladene, kok opp og server med f,eks. godt brød eller flatbrød.
Canadisk elggryte
Du finner flere velsmakende retter med vilt her og mange spennende retter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 49 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Indrefilet med russiske erter og soppsaus smaker så godt, at det gjerne kan brukes i selskap. Soppsausen kan lages i forveien og varmes rett før servering.
Russiske erter:
100 g russiske erter
2 dl vann
1 ts salt
2 ss smør
2 ss madeira (ev. sherry)
1 neve finhakket persille
Legg ertene i vannet i 1 time. Kok dem i bløtevannet, sammen med madeira og saltet, til vannet er fordampet (ca. 15 min.). Rør inn persillen og server.
Soppsaus:
300 g kantareller eller annen sopp i skiver (f.eks. aromasopp eller sjampinjong)
2 finhakkede løk
3 fedd finhakket hvitløk
5 dl fløte
4 ss kalvefond
pepper
Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok.
Indrefilet:
Beregne 200 – 250 g kjøtt per person.
Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, enten i stekepanne eller på grillen. Sett fileten i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.
Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.
Indrefilet med russiske erter og soppsaus serveres med valgfrie poteter, jeg har brukt bakte poteter delt i to, men du finner mange spennende potetvarianter her, eller du kan selvfølgelig bruke kokte poteter.
Indrefilet med russiske erter og soppsaus
Du finner flere oppskrifter med storfe her og flere velsmakende og spennende retter tilberedt i sous vide her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.