Kinesisk kylling med black pepper sauce

Kinesisk kylling med black pepper sauce er perfekt for deg, dersom du er glad i pepper, men uansett kan du tilpasse retten til din peppersmak.

4 kyllingfileter i strimler

1 rød paprika i strimler

1 løk i strimler

2 hvitløksfedd finhakket

5 vårløk, strimlet

3 ss raps eller solsikkeolje

Sausen:

3 ss light soyasaus, eller vanlig, om du ikke finner light i butikken

3 ss honning

2 ss østerssaus

1/2 dl vann

1,5 ss kinesisk risvin eller sherry

2 ss svart pepper grovmalt eller finhakket

Bland alle ingrediensene til sausen sammen og sett til side.

Varm oljen i en wok eller sautèpanne, du vil ha den skikkelig varm. Når oljen er varm, freses kyllingen i ca. 4-5 minutter i den. Ta kyllingen ut av woken/panna og sett til side.

Tørk ut av woken/panna, varm ny olje og fres grønnsakene i 2 minutter. Ta dem ut av woken/panna og sett til side.

Tørk ut av woken/panna igjen, hell sausen oppi og la det koke til den er redusert til en klebrig karamellignende substans. Tilsett kyllingen og grønnsakene og bland godt over varmen i ca. 2 minutter til sausen dekker kjøttet. Sjekk at kyllingen er gjennomkokt.

Server kinesisk kylling med black pepper sauce sammen med kokt ris eller nudler.

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Domoda

Domoda er en peanøttstuing og nasjonalretten til Gambia. I denne oppskriften har jeg brukt storfe, men du kan bruke kylling eller svin også.

500 g biff kuttet i små terninger

1 stor løk i terninger

2 ss olivenolje

3 fedd hakket hvitløk

1 ts spisskummen

1/8 ts kajenne

3 store tomater i terninger

1/2 liten boks tomatpuré

2 dl peanøttsmør

4 ss oksefond

7,5 dl vann

1 finhakket chili (eller mer om du er en tøffing)

1 ltr gresskar i små terninger (ev. søtpotet)

Salt og pepper

Varm oljen i en gryte og fres løken til den er gyllen, før du tilsetter biff, spisskummen, kajenne og hvitløk. Fres videre til biffen er brun, før du tilsetter tomatene og steker i 3 minutter til. Tilsett tomatpuré, chili, peanøttsmør og rør alt sammen. Tilsett vannet og fond. Kok opp, reduser varmen, dekk til og la det småkoke i 15 minutter, rør av og til. Tilsett gresskar, dekk til og fortsett å koke i 35-40 minutter eller til gresskaret er mørt, rør av og til. Smak til med salt og pepper.
Serveres varm med ris. Domoda smaker enda bedre dagen etter.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med biff og tomater

Pasta med biff og tomater er nydelig restemat. Denne oppskriften kan også lages med kylling eller svinefilet og er passe til 4 personer.

400 g biffrester

75 g sopp i skiver

2 ss pesto

Litt olje til steking

1 finhakket løk

2,5 dl hvitvin

20 minitomater, delt i 2

2 finhakkede hvitløksfedd

1 ss kyllingfond

2 ss finhakket, soltørket tomat

2 ss oliven i skiver

1 ts oregano

Salt og pepper

1 neve bladpersille

Ev. litt parmesan

Fres biffen og soppen i olje i en stekepanne. Bland inn pesto og sett til side. Blank løken i olje i en annen stekepanne, før du tilsetter hvitløk, tomater, vin, fond og krydder. La det kose seg i noen minutter, så tomatene går i oppløsning. Tilsett soltørka tomat, oliven og kjøtt og la det frese i noen minutter. Kok pasta etter anvisning på pakka og rør den sammen med resten. Dryss over litt hakket bladpersille og basilikum

Server med revet eller høvlet parmesan.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kuwaits nasjonaldag

Kuwaits nasjonaldag feires i dag, for å markere dagen da Sheikh Abdullah Al-Salem Al-Sabah besteg tronen i 1950. Kuwaiterne dekorerer gater, hus og biler med fargene i flagget. I tillegg har de fyrverkeri.

Kuwaitisk mat er en blanding av arabisk, iransk og mesopotamisk mat. En populær rett er machboos, en nydelig, risbasert, godt krydret rett med kylling eller fårekjøtt.

 

Du finner oppskrifter fra Kuwait HER.

Fletteloff

Fletteloff ser lekkert ut og denne oppskriften gi to luftige og kjempegode loff. Det er ikke bare i Norge det lages fletteloff. I Danmark kalles de fletbrød.

125 g smør

6 dl melk

1 pk gjær

1 egg

1 kg hvetemel

1 ss sukker

1/2 ts bakepulver

1 ts salt

Smelt smør og hell i melk, løs opp gjær i blandingen og tilsett sammenpisket egg.

Fletteloff før steking
Fletteloff før steking

 

Bland mel, sukker, bakepulver, salt og tilsett melkeblandingen. Elt godt og la deigen hvile, tildekket, på et lunt sted til den i hvert fall har doblet seg. Del deigen i 2 like deler og hver av dem i tre like deler, som rulles ut til jevne pølser. Flett sammen tre og tre pølser, så du får to fletter. Legg dem på bakepapirdekt stekeplate eller i brødformer og la dem heve til ønsket størrelse i minimum 30 minutter. Stekes på 190 grader i 30-40 minutter. Pensle deretter med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dryss over sesamfrø eller valmuefrø før eggeblandingen tørker. Avkjøl på rist.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvitløksreker fra Hawaii

Hvitløksreker fra Hawaii smaker som de du får kjøpt av foodtrucks på Hawaii, med saftige reker tilberedt i en deilig, rik smørbasert hvitløkssaus. Oppskriften er passe til 4 personer som lunsjrett, eller 8 personer som forrett.

450 g ekstra stor reker, f.eks. argentinske villreker, skrelt og tarm fjernet
1/2 dl hvitløksfedd
1 ss mel
1,5 ts paprikapulver
1/8 ts cayennepepper (valgfritt)
Salt og nykvernet, svart pepper
6 ss smør
2 ss olivenolje
1 ss nypresset sitronsaft
1 ss finhakket persille

Legg rekene i en pose. Dryss over mel, paprika, cayennepepper, salt og pepper etter ønske. Rist på bollen, så alle rekene er jevnt dekket med melblandingen.
Smelt smøret med olivenoljen i en stor stekepanne. Tilsett hvitløk og sauter 30 sekunder til det begynner å lukte godt. Det skal ikke bli brunt.
Fordel rekene i et jevnt lag i stekepanna. Stek dem rosa på den ene siden, det tar ca. 2 min. Snu dem og stek to min. på den andre siden også. Det er viktig at de ikke steker for lenge, for da blir konsistensen som strikk. Fjern stekepanna fra varmen, skvis sitronsaft over og dryss over med persille. Server med en gang, med ekstra hvitløkssmørsaus fra stekepanna og et godt brød.

 

Du finner flere spennende oppskrifter fra USA HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Samenes nasjonaldag

Samenes nasjonaldag har blitt feiret i Norge siden 1992. Det er en offisiell flaggdag og feires på litt forskjellige måter, gjerne med hyggelige tilstelninger og aktiviteter for barna. Skoler og barnehager har ofte samiske prosjekter dagene i forkant, og på selve dagen er det blitt vanlig med høytidelig feiring og fest. Mange pynter seg med samiske kofter og de spiser god, samisk tradisjonsmat, som f.eks. bidos. Om du også har lyst til å feire litt i dag, finner du oppskrift på Bidos her.

Samenes nasjonaldag - prøv bidos, da vel!
Samenes nasjonaldag – prøv bidos, da vel!

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.