Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus

Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus er en tradisjonell rett, som serveres i flere av de nordiske landene.

Svinesteik:

1 svinesteik

1 løk

2 store gulrøtter

Vann

Salt og pepper

I ovnen:

Svinesteiken legges i ildfast form sammen med løk i terninger og gulrøtter i skiver. Hell på vann til et par cm opp i formen dryss på salt og pepper. Sett inn steketermometer, dekk formen med aluminiumsfolie og sett midt i ovnen på 125 grader. Når termometeret viser 70 grader, tar du formen ut av ovnen og øker temperaturen til 225 grader. Sil kraften over i et litermål og bruk det til sausen. Sett steiken inn i ovnen igjen, uten folie og stek videre i 20 – 30 min, før du lar den hvile på benken i 30 min, før du skjærer den opp og serverer.

I sous vide:

Om du vil lage svinesteik i sous vide, kan du krydre steken med salt og pepper og ha den i en vakuumpose sammen med laurbærblad og litt smør. Vakuumer steken og sett den i vannbad på 60 grader i 6 1/2 time.

Ta steken ut av posen og brun den i en panne. La den stå tildekket i 15 minutter før den skjæres opp. Sjyen som har samlet seg i posen kan brukes i sausen.

Brun saus:

2 ss smør

2 ss mel

4-5 dl kraft/sjy eller vann og fond

1 løk i strimler

Salt og pepper

Brun smøret til det er nøttebrunt, før du tilsetter melet og rører hele tiden. Bruk middels varme og kok til det er passe brunt. Ta kjelen vekk fra platen og tilsett halvparten av den varme kraften. Rør godt så det ikke blir klumper, før du tilsett resten av kraften når sausen er jevn. Tilsett løk og kok i 10 min.

Rødkål:

Rødkål finner du flere forskjellige oppskrifter på her.

Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus
Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus

 

Du finner oppskrifter på mat laget i sous vide her og flere oppskrifter med svin her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Horn med ost- og skinkefyll

Horn med ost- og skinkefyll er en deilig lunsjrett og super å ta med på tur. Denne oppskriften gir 32 horn.

Deig:

50 g gjær

50 g smør

6 dl melk

2 egg

4 ss sukker

1 ts salt

1/2 ts bakepulver

1 kg mel

Smelt smøret og hell i melken. La blandingen bli fingervarm og bland inn gjæren. Elt alle ingrediensene godt sammen, gjerne i 15 minutter.

Dekk med plast eller et rent kjøkkenhåndkle, og sett til heving et lunt sted til deigen har doblet størrelsen. Det tar ca. 1 time.

Fyll:

1 liten boks pizzasaus, eller lag selv

32 skiver ost

32 skiver kokt skinke

 

Del deigen i 4 deler og kjevle hver del flate og runde. Skjær hver leiv i 8 trekanter.

Dekk stekebrett med bakepapir. Legg på 1 ts saus, 1 osteskive og en skinkeskive på hver trekant. Rull trekantene fra den brede siden inn mot spissen. Form til horn og legg dem med spissen ned på stekebrettet. Dekk rent kjøkkenhåndkle, og sett til heving et lunt sted til de har fått dobbelt størrelse.

1 egg og 1/2 dl melk til pensling

2 ss sesamfrø til pynt

Pisk egg og melk lett sammen. Pensle hornene med blandingen. Dryss sesamfrø på toppen og stek hornene midt i ovnen i 225 grader i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

Horn med ost- og skinkefyll
Horn med ost- og skinkefyll

Om du ønsker grovere horn, kan du erstatte inntil halvparten av melet med sammalt hvete.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Death in the Afternoon

Death in the Afternoon er en absintbasert velkomstdrink med anissmak. Death in the Afternoon, eller “Hemmingway champagne”, ble oppfunnet av Ernest Hemmingway.

Absint kommer opprinnelig fra Sveits på slutten av 1800-tallet, men ble populær i kunstnermiljøet i Paris ved århundreskiftet. Den ble om talt som “den grønne fe” og skapte hallusinasjoner.

4 cl absint

Champagne eller annen musserende vin

Hell absint i et godt avkjølt champagneglass, fyll langsomt opp med musserende vin og server.

Death in the Afternoon

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk med smak av Østen

Tunfisk med smak av Østen er en stor favoritt her i huset. Om du ikke får tak i fersk tunfisk, kan du bruke lakse- eller ørretfilet.

Mangosalsa:

1 vårløk i strimler

2 mangoer

1 paprika

1 slangeagurk i små terninger

2 finhakkede chilier

1 finhakket korianderplante

Saften av 1 lime

2 ss mangoedikk

1 ss sesamolje

Alt blandes sammen og smakes til med salt og pepper. Den blir ekstra god om den får stå og kose seg en times tid før servering.

Tunfisken:

800 g fersk tunfisk, i biffstykker

100 g sesamfrø eller en blanding av sesamfrø og løkfrø

Marinade til tunfisken:

Start med å lage marinaden til tunfisken:

1 dl Ketjap Manis

2 ts hvitløk fra tube

1 ts Sambal Olek

2 ss nøytral olje

1 ss sesamolje

1 ss ingefær fra tube

Litt frisk hakket koriander

 

Bland marinaden godt sammen og legg i tunfiskbiffene. Snu dem, så de får marinade på alle kanter. Tunfisken bør få ligge i marinaden i minimum 30 minutter før den vendes i sesamfrø og stekes eller grilles 2 min. på hver side.

NB! Marinaden brukes i sausen.

Peanøttsausen:

1/2 glass peanøttsmør

Resten av marinaden til tunfisken

Bland sammen, kok opp og spe med vann til den har passe sausekonsistens.

 

 

Du finner spennende oppskrifter fra alle verdenshjørner her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingcurry fra Sri Lanka

Kyllingcurry fra Sri Lanka er en smaksrik rett med litt sting. Du kan gjøre den sterke eller mildere, ved å justere mengden kajenne og chili.

3 ss kokosolje
1 løk i strimler
4 hvitløksfedd, finhakket
2,5 cm ingefær, revet
6 – 7 karriblader ev. 2 laurbærblad
1 ss karri
1,5 ss garam masala
1 kanelstang
1/2 ts salt
1 ts kajennepepper
1 ss paprikapulver
900 g kylling i store terninger
2 grønne chili, delt på langs, uten frø
3 tomater delt i terninger
2 ts brunt sukker
2 ts eplecidereddik
2,5 dl kokosmelk
1 dl vann

Varm kokosolje i en stor kjele og tilsett løk, hvitløk, ingefær og stek til løken er myk.

Tilsett karri, garam masala, kajenne, paprika, kanel, karriblader (laurbærblader) og bland sammen. Kok i noen minutter, mens du rører, til du begynner å lukte krydder.

Legg i kyllingen, chili, salt, tomater og 1 ss brunt sukker og kok opp mens du rører. Kok i 10 minutter med lokket av, på middels høy varme. Rør ofte for å sikre at kyllingen eller krydderne ikke brenner seg.
Tilsett kokosmelk, vann, eddik, og kok opp karrien. Hvis du vil ha mindre saus, tilsett mindre vann, men da blir det også sterkere.
Senk varmen, og la det småkoke med lokket på, i 15 – 20 minutter, rør av og til. Smak til med salt og ev. mer sukker og eddik.

Kyllingcurry fra Sri Lanka serveres med ris, kokt etter anvisningen på pakken. Det smaker også godt med chapati til, som du finner oppskrifter på her eller roti, som du får kjøpt i asiatiske butikker.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Verdens innmatdag

Verdens innmatdag markeres i dag. Om du tenker du ikke liker innmat, kan det hende du ikke har tenkt på leverpostei. Du finner oppskrift på en hjemmelaget, som smaker helt nydelig HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Verdens kyllingdag

Verdens kyllingdag markeres i dag. Det finnes 25,8 milliarder levende kylling i verden til enhver tid og brukes over nesten hele verden. Du kan lage mye godt av kylling og du finner inspirasjon HER.

 

Verdens kyllingdag
Verdens kyllingdag

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale falafeldagen

Den internasjonale falafeldagen feires i dag. Falafel er friterte boller av kikerter, som serveres i Midtøsten og Nord-Afrika. De blir mye brukt som street food, servert med deilig tilbehør i pita.

Du finner oppskrift på falafel HER.

Den internasjonale falafeldagen
Den internasjonale falafeldagen

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.