Kok en søtpotetdagen eller “Cook a Sweet Potato Day” markeres 22. februar i USA. Søtpoteten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, har en søtlig smak og inneholder mye A-, C- og E-vitaminer. Den ligner på vanlig poteter, men de er ikke i familie. Søtpoteter kan brukes i middagsretter, supper, kaker og desserter og sikkert mye mer.
Du finner oppskrifter på velsmakende mat med søtpoteter HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Drikk vindagen (“Drink Wine” Day) markeres i USA denne dagen hvert år. Det er ikke meg imot å markere den også. Vinmonopolet har mange tusen forskjellige viner å velge i mellom. Noen av dem finner du i butikkene, men de har et enormt stort bestillingsutvalg i tillegg.
Vin kan drikkes bar, men mange viner egner seg også godt til å lage drinker av og du finner noen HER.
I tillegg til å drikke vin, smaker det også godt med vi i mange matretter og du finner en del varianter HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Elsker poteterdagen (Potato Lover’s Day” er selvfølgelig en matdag fra USA. Morfaren min elska poteter og måtte til og med ha det sammen med spagetti og kjøttsaus, så han hadde nok likt denne dagen.
Frossen yoghurtdagen er en matdag fra USA. Frossen yoghurt ble først laget i New England på 1970-tallet og har senere spredd seg til store deler av verden. Jeg har laget min egen variant, som du finner oppskrift på HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Den internasjonale nachosdagen markeres 21. oktober hvert år. Nachos er harde, tynne, latinamerikanske maisbrød, skjært biter. De brukes både som hovedingrediens i matretter, som tilbehør og som snacks. De første nachosene kom fra Negras i Meksiko, men har etter hvert blitt populære over hele verden.
Fruktdramdagen eller fruktschnapsdagen kan du feire 20. oktober hvert år, til ære for dram laget på frukt. Fruktdram kan drikkes bar, men den passer ofte som saus til f.eks. iskrem også. Jeg lager en del drikke selv, av ren sprit fra polet og frukt eller bær og synes det er både spennende og morsomt.
Crème brûlée er det franske svaret på karamellpudding. Crème brûlée er en smart dessert å servere når du skal ha gjester, for du kan gjøre det meste klart dagen før, sånn at du kun legger sukker på toppen og karamelliserer det med en brûléebrenner ved serveringen. Sukkeret skal ligge som et knasende, sprøtt lag på toppen.
2 dl helmelk
2 dl fløte
5 ss sukker
1 ss vaniljesukker
1 vaniljestang
4 lett eggeplommer
4 ss sukker
Kok opp melk, fløte, sukker, vaniljesukker og vaniljestang delt på langs. Det er smart å la det koke opp veldig langsomt, for da får vaniljestangen tid til å gi fra seg mye smak. Avkjøl blandingen litt og rør inn lett sammenvispede eggeplommer. Sil blandingen over i ildfaste porsjonsformer, som settes i en langpanne. Hell kokende vann i langpannen slik at det står halvveis opp på formene. Stekes i ovnen på 150 grader, til den har stivnet. Det tar ca. 40 minutter.
Ved servering drysses det på sukker, som karamelliseres med en brûléebrenner. Om du ikke har det, kan du sette formene noen få minutter under grillelementet i ovnen til sukkeret er karamellisert ca. 3 minutter, men da må du passe godt på, så ikke sukkeret blir brent.
Du kan pynte dem veldig enkelt, med et mynteblad, som jeg har gjort her, eller med friske bær.
Det smaker deilig med en god dessertvin til, for eksempel en Sauternes.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.