Banankakedagen

Banankakedagen eller Banana Bread Day markeres i dag. Banana Bread er en formkake, laget av bananer. Du finner min oppskrift HER.

Bananer kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia, men blir dyrket i det tropiske beltet langs ekvator både i Amerika, Asia og Afrika.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kok en søtpotetdagen

Kok en søtpotetdagen eller “Cook a Sweet Potato Day” markeres 22. februar i USA. Søtpoteten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, har en søtlig smak og inneholder mye A-, C- og E-vitaminer. Den ligner på vanlig poteter, men de er ikke i familie. Søtpoteter kan brukes i middagsretter, supper, kaker og desserter og sikkert mye mer.

Du finner oppskrifter på velsmakende mat med søtpoteter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Drikk vindagen

Drikk vindagen (“Drink Wine” Day) markeres i USA denne dagen hvert år. Det er ikke meg imot å markere den også. Vinmonopolet har mange tusen forskjellige viner å velge i mellom. Noen av dem finner du i butikkene, men de har et enormt stort bestillingsutvalg i tillegg.

Vin kan drikkes bar, men mange viner egner seg også godt til å lage drinker av og du finner noen HER.

I tillegg til å drikke vin, smaker det også godt med vi i mange matretter og du finner en del varianter HER.

Drikk vindagen - prøv en dessertvin
Drikk vindagen – prøv en dessertvin

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Elsker poteterdagen

Elsker poteterdagen (Potato Lover’s Day” er selvfølgelig en matdag fra USA. Morfaren min elska poteter og måtte til og med ha det sammen med spagetti og kjøttsaus, så han hadde nok likt denne dagen.

 

Du finner masse deilige potetretter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Frossen yoghurtdagen

Frossen yoghurtdagen er en matdag fra USA. Frossen yoghurt ble først laget i New England på 1970-tallet og har senere spredd seg til store deler av verden. Jeg har laget min egen variant, som du finner oppskrift på HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Verdens nudeldag

Verdens nudeldag er denne dagen hvert år. Nudler er en av de eldste kjente matrettene i verden og trolig forgjengeren til den europeiske pastaen.

Fun facts om nudler:
  • Nudlene ble oppfunnet i Kina og den første nedtegnelsen om nudler er fra år 2000 før får tidsregning
  • Ordet nudler ble ikke brukt før i 1765
  • Den første nudelmaskinen ble oppfunnet i 1833
  • Nudler ble først solgt som en luksusvare, men i dag er de så rimelige at de har blitt en av Asias mest populære take-away mat

Du finner spennende oppskrifter med nudler HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale nachosdagen

Den internasjonale nachosdagen markeres 21. oktober hvert år. Nachos er harde, tynne, latinamerikanske maisbrød, skjært biter. De brukes både som hovedingrediens i matretter, som tilbehør og som snacks. De første nachosene kom fra Negras i Meksiko, men har etter hvert blitt populære over hele verden.

Du finner deilig oppskrifter med nachos her.

 

Den internasjonale nachosdagen
Den internasjonale nachosdagen

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fruktdramdagen

Fruktdramdagen eller fruktschnapsdagen kan du feire 20. oktober hvert år, til ære for dram laget på frukt. Fruktdram kan drikkes bar, men den passer ofte som saus til f.eks. iskrem også. Jeg lager en del drikke selv, av ren sprit fra polet og frukt eller bær og synes det er både spennende og morsomt.

Du finner oppskrifter på pæredram HER.

 

 

Du finner mange spennende oppskrifter på drikke, både med og uten alkohol HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Crème brûlée

Crème brûlée er det franske svaret på karamellpudding. Crème brûlée er en smart dessert å servere når du skal ha gjester, for du kan gjøre det meste klart dagen før, sånn at du kun legger sukker på toppen og karamelliserer det med en brûléebrenner ved serveringen. Sukkeret skal ligge som et knasende, sprøtt lag på toppen.

2 dl helmelk

2 dl fløte

5 ss sukker

1 ss vaniljesukker

1 vaniljestang

4 lett eggeplommer

4 ss sukker

Kok opp melk, fløte, sukker, vaniljesukker og vaniljestang delt på langs. Det er smart å la det koke opp veldig langsomt, for da får vaniljestangen tid til å gi fra seg mye smak. Avkjøl blandingen litt og rør inn lett sammenvispede eggeplommer. Sil blandingen over i ildfaste porsjonsformer, som settes i en langpanne. Hell kokende vann i langpannen slik at det står halvveis opp på formene. Stekes i ovnen på 150 grader, til den har stivnet. Det tar ca. 40 minutter.

Ved servering drysses det på sukker, som karamelliseres med en brûléebrenner. Om du ikke har det, kan du sette formene noen få minutter under grillelementet i ovnen til sukkeret er karamellisert ca. 3 minutter, men da må du passe godt på, så ikke sukkeret blir brent.

Du kan pynte dem veldig enkelt, med et mynteblad, som jeg har gjort her, eller med friske bær.

Det smaker deilig med en god dessertvin til, for eksempel en Sauternes.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.