Kveitefilet med stekt bacon, sylta agurk, gulrotpuré, ertepuré, bakt sjalottløk og pastissaus

Kveitefilet med stekt bacon, sylta agurk, gulrotpuré, ertepuré, bakt sjalottløk og pastissaus er så godt at du gjerne kan servere det i selskap.
Kveita saltes og pepres og legges kaldt i en time eller to, før den legges i ildfast form med litt smør og bakes på 200 grader i ca. 20 minutter. Om du bruker steketermometer, skal den ha en kjernetemperatur på 48 grader.

Sylta agurk:

2 dl vann

1/2 dl eddik

1 ss sukker

1/2 ts pepper

Blandes godt sammen. Tilsett 1 agurk delt i tynne staver. La det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time.

Sjalottløken legges i ildfast form med litt smør og bakes midt i ovnen på 150 grader i 2 timer, så den blir mild og søt. Smårettbacon legges i ildfast form og settes i ovnen på 200 grader til den er sprø og gyllen. Rør av og til, så den blir jevnt stekt.

Sausen:

2 finhakkede løk

3 gulrøtter i terninger

1 fedd finhakket hvitløk

1/2 fennikel i terninger

100 g smør

2 fiskebuljongterninger

1 dl hvitvin

1 dl Pastis (eller et annet anisbrennevin)

1/3 ltr fløte 1 boks creme fraiche

Litt finhakket kjørvel

Fres løk, gulrøtter, hvitløk og fennikel i smør, til løken er mør. Tilsett buljongterninger og hvitvin. Kok til fuktigheten nesten er borte, før du tilsetter Pastis, fløte og creme fraiche. Kok opp og sil av grønnsakene. Tilsett kjørvel og server.

Du finner oppskrift på gulrotpuré her og ertepuré finner du oppskrift på her.

Serveres med valgfrie poteter, som du finner mange spennende varianter av her.

Kveitefilet med stekt bacon, sylta agurk, gulrotpuré, ertepuré, bakt sjalottløk og pastissaus
Kveitefilet med stekt bacon, sylta agurk, gulrotpuré, ertepuré, bakt sjalottløk og pastissaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kjøttkaker i brun saus

Kjøttkaker i brun saus er vel en av de norskeste matrettene og noe de aller fleste har et forhold til. Denne kjøttkakeoppskriften har mye smak. Jeg bruker også finhakket løk i sausen.

500 g karbonadedeig

1 finhakket løk

1 sammenpisket egg

1,5 ts salt

1/2 ts ingefær

1 ts pepper

1/2 ts allehånde

1/2 ts muskat

2 1/2 ss potetmel

2 dl melk

Elt alle ingrediensene godt sammen i en kjøkkenmaskin. Form kaker og stek dem brune på begge sider i smør, før de legges i brun saus  og får trekke ferdig der. Du finner oppskrift på en gammeldags, brun saus her.

Server kjøttkaker i brun saus med kokte poteter og valgfrie grønnsaker, f.eks. erter, bønner eller surkål.

 

Kjøttkaker i brun saus
Kjøttkaker i brun saus

 

Du finner flere tradisjonsrike oppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Midnattskyss

Midnattskyss, eller som den kalles hos oss… Jif universal, er friskt og godt og passer som velkomstdrink. Drinken blir søtere eller syrligere, ved å bruke søtere eller tørrere champagne.

4 cl vodka

1,5 cl blå curacao

1 ts friskpresset sitronsaft

Champagne eller annen hvit musserende vin

Hell vodka, curacao og sitronsaft i et godt avkjølt champagneglass, fyll opp med musserende vin.

Midnattskyss
Midnattskyss

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Indrefilet med hummus og tahinisaus

Indrefilet med hummus og tahinisaus er en nydelig rett fra Midtøsten. Det er en super rett å servere gjester, siden alt kan lages klart i forkant, bortsett fra indrefileten og couscousen.

 

Indrefileten:

Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.

Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, og sett den i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.

 

Tahinisaus:

50 g tahini

1/2 sitron, kun saften

Ev. vann

Salt og pepper

Bland sammen tahini og sitronsaft og spe med vann til en tykk saus. Smak til med salt og pepper.

 

Salaten:

Rødkål i fine strimler

Kål i fine strimler

Gulrot, revet

Agurk i terninger

Vårløk, strimlet

Paprika i strimler

Granateplekjerner

Dressing:

1 del limesaft

2 deler olivenolje

Hummus:

1 boks kikerter i lake, skylles og tørkes

1/2 ts bakepulver

1/2 dl sitronsaft

2 fedd hvitløk

1/2 ts salt

1 dl tahini

1/2 ts spisskummen

1 ss ekstra virgin olivenolje

Alt kjøres i blender eller med stavmikser til en jevn masse. Pyntes med litt olivenolje og et dryss sumak eller paprika.

Couscous:

Couscous til 4 personer, laget etter anvisning på pakken

50 g pinjekjerner

50 g pistasjnøtter

2 vårløk finstrimlet

1/2 agurk, i små terninger

50 g rosiner

1 neve frisk mynte, finhakket

1 neve frisk koriander, finhakket

Bland alt med couscousen, pynt med friske korianderblader og servér. Om du vil servere couscous mer som en salat, kan du lage dressing av olivenolje og sitron og helle over.

 

Server indrefilet med hummus og tahinisaus sammen med couscous og salat.

Indrefilet med hummus og tahinisaus
Indrefilet med hummus og tahinisaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Sloppy Joe

Sloppy Joe er en rett fra USA, som er enkel og kjapp å lage. Den er ikke min favoritt, men kan være et alternativ til fredagstacoen. Oppskriften er passe til 2-3 personer

1 ss smør
1 ts olivenolje
400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 grønn paprika, finhakket
1 stor løk, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
1 ss tomatpuré
2 dl kopp ketchup
1 dl vann
1 ts sennep
3/4 ts chilipulver
1 ts Worcestershire saus
1 ts salt
1/2 ts sort pepper
1 dash hotsauce (valgfritt)

Brun kjøttet i blandingen av smør og olje. Tilsett løk, hvitløk og paprika og brun videre i 2-3 minutter. Rør inn resten av ingrediensene og la det koke på lav varme 15 min.
Server kjøttblandingen i burgerbrød og om du er ekstra sprø… legg i et salatblad. En neve potetgull til hver hører også med.

Sloppy Joe
Sloppy Joe

Du finner flere matretter fra USA her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende e-postadressen din hit. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

International Women’s Collaboration Brew Day

International Women’s Collaboration Brew Day er en årlig begivenhet som er sammenfallende med den internasjonale kvinnedagen. Arrangementet samler kvinnelige ølbryggere over hele verden. Inntekter fra arrangementene doneres til veldedighet.

Jeg brygger ikke øl og er heller ikke så glad i å drikke det, men jeg bruker det i matlaging. Du finner en av favorittoppskriftene mine med øl her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingnudelsuppedagen

Kyllingnudelsuppedagen er en av matdagene fra USA. Kylling, nudler og suppe passer godt sammen og kan varieres etter humør og tilgjengelige råvarer. Japansk ramensuppe med pankokylling er en av mine favoritter og du finner oppskrift på den her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende e-postadressen din hit. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spis nudlene dinedagen

Spis nudlene dinedagen eller “Eat Your Noodles” Day markeres i USA i dag. Nudler sies å være laget i over 4000 år og forgjengeren til den europeiske pastaen.

De vanligste formene for nudler er eggnudler, sobanudler, ramennudler, risnudler, udonnudler, shiratakinudler, somennudler, harusamenudler, tokorotennudler og hiyamuginudler.

Du finner mange oppskrifter med nudler her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon

Laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon smaker kjempegodt og er en av mine favorittretter med laks. Du kan selvfølgelig erstatte laksen med annen rød eller hvit fisk eller kanskje med fiskepudding.

Laks:

Beregn 150 – 200 g laks per pers.

Fiskekrydder

Laksen krydres med fiskekrydder, legges i smurt, ildfast form og bakes i ovnen på 180 grader i 10 min.

Baconterningene brunes i stekepanne eller legges i ildfast form og settes i ovnen på 200 grader til de er brune.

Saus:

4 sjalottløk, finhakket

1 liten, finhakket fennikel

1 eple, skrelt og finhakket

2 ss  pastis, pernod eller annet anisbrennevin

1 dl hvitvin

2 dl fløte

1 ss kyllingfond

Fres løk og fennikel i smør, til løken er blank. Tilsett eple og la det frese videre i 5 minutter, før du tilsetter vinen og la den koke inn. Tilsett pastis, fløte og kyllingfond og la det småkoke i 5 minutter. Kjør blandingen jevn med en stavmikser.

Ertepuré:

1 pose frosne erter

100 g smør

1 fedd hvitløk

Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender og smak til med salt og pepper.

Server laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon med valgfrie poteter. Du finner mange spennende og velsmakende varianter her.

Laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon
Laks med eple- og fennikelsaus, ertepuré og bacon

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.