Mauritius uavhengighetsdag feires 12. mars hvert år, til minne om frigjøringen i 1968. Dagen blir feiret med millitærparade, danseopptredener og nydelig mat. Mange lager en kake i rødt, blått, gult og grønt, som er fargene i flagget.
Maten i Mauritius er like variert som befolkningen, men påvirkning fra både øst og vest. Den er en blanding av afrikansk, kinesisk, europeisk og indisk mat og er selvfølgelig også påvirket av den tropiske beliggenheten.
Om du har lyst til å lage en spennende rett fra Mauritius i dag, finner du oppskrift på Bol Renversé her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pestopoteter er deilig tilbehør til kylling, fisk, eller en deilig tapasrett. Det smaker aller best om du lager pestoen selv, men det finnes også ferdige å få kjøpt.
Jeg starter med båtpotetene. Jeg risler litt olivenolje i en langpanne, deler potetene i båter, legger dem i langpanna, tar på salt og pepper, risler over litt mer olje og setter dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrur jeg ned til 200 grader til de er klare. Når båtpotetene er sprø utenpå og myke inni, rører jeg dem inn i pestoen, som jeg her gjort klar i mellomtiden.
Pesto:
1 potte frisk basilikum 2 ss pinjekjerner 1 fedd hvitløk 1 dl olivenolje 50 g revet parmesan Salt og pepper
Kjør alle ingrediensene i en blender eller knus dem i en morter. Smak til med salt og pepper
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fastelavnsboller kan lages litt morsommere. Det er mest fantasien som begrenser. Jeg gikk litt amokk denne gangen og tok med meg litt av hvert fra godtehyllene.
Denne varianten er med vaniljekrem, lakrispipe, marsipantunger, melis, nonstopøyne og lakrislissehår.
Du finner oppskrift på de superluftige bollene her.
Når de er avkjølt, er det bare å kose seg med pyntingen. Kanskje barna eller barnebarna har lyst til å hjelpe til.
Du finner flere velsmakende varianter av fastelavnsboller HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kveitefilet med baconterninger og amaronesaus er en helt nydelig rett og en av mine absolutte favoritter. Denne gangen har vi hatt kveita i sous viden på 47 grader i 30 minutter, men det går helt fint å bake den i ovnen på 150 grader i 20 minutter også.
Amaronesaus
1 løk, 4 kvister timian, 2 laurbærblad, 1 fedd hvitløk, 2 ss brunt sukker og litt pepper stekes i smør.
Hell på 1/2 flaske Amarone- ja det er råflott, men rågodt. Kokes inn til det halve.
Tilsett 2 ss kyllingfond og 100 g smør.
Ertepuré
1 pose frosne erter
1 ss smør
2 knuste hvitløksfedd
1 dl fløte
1 ts kyllingfond
Alt kokes langsomt opp og koker til ertene er møre, før du enten kjører dem i blender eller moser dem til en jevn masse med en stavmikser.
Jeg serverer kveita med ovnsstekte potetskiver, som du finner oppskrift på HER og sprøstekte baconterninger, i tillegg til amaronesausen og ertepuréen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tomatisert fiskesuppe med laks kan brukes som en lunsjrett, kveldsrett eller som forrett til en middag. Du kan også bruke andre faste fiskeslag, både røde og hvite til denne suppen. Denne varianten er ganske så sunn og siden jeg er så heldig å ha fiskekraft i fryseren, som jeg har kokt på fiskebein tidligere, går den raskt å lage. Du kan ev. bruke fiskefond og vann.
1 løk
2 ss olivenolje
2 finhakkede hvitløk
1,5 dl. hvitvin
1,5 ltr. fiskekraft (ev. vann og fiskefond)
2 ss tomatpuré
1 boks ferske minitomater, delt i 2
2 laurbærblader
1 sellerirot i terninger
4 gulrøtter i terninger
2 poteter i terninger
1 finstrimlet purre
1 ts oregano
400 g laks eller ørret
1 neve finhakket bladpersille
Salt og pepper
Finhakk løk og fres dem blank i smør. Tilsett hvitløk og tomatpuré og la det frese med i noen sekunder, mens du rører. Tilsett fiskekraft (ev. vann og fiskefond), tomater og laurbærblader. La det koke i noen minutter. Tilsett potet, gulrot, sellerirot og purre. Del fisken i passe skjebiter. Når gulrøttene er nesten spiseklare, tilsetter du fisken i suppa og lar den trekke til fisken er kokt. Smak til med salt og ev. mer pepper, tilsett litt finhakket bladpersille, rør rundt og server. Du kan gjerne servere tomatisert fiskesuppe med en klatt rømme og godt brød til, for eksempel disse deilige baguettene.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Zimbabwes nasjonaldag feires som en markering av frigjøringen fra Stor-Britannia i 1980. Dagen symboliserer frihet, samhold og styrke. Zimbabwe har ingen kystlinje og det spiller selvfølgelig en rolle for matkulturen.
Maismel er en viktig del av Zimbabwes kosthold. Den brukes til å lage bota, som er smaksatt med peanøttsmør og de spiser til frokost. Sadza inneholder også maismel og spises til lunsj eller middag. Ellers spiser de kjøtt, som lages til stuing, stekes, grilles eller soltørkes. Boerewors, som er en svine- eller oksekjøttpølse, spises ofte. De spiser også mye kylling og ris. De er fortsatt påvirket av den britiske koloniseringen og drikker te flere ganger daglig.
Pizza med pesto og kylling er en pizzavariant, hvor pesto er pizzasausen. Den beste pestoen er den du lager selv, men pizzaen blir deilig med kjøpepesto også.
Pizzabunn:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ss honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann. La deigen heve i bollen, under et klede, til dobbel størrelse (min. 1 time). Trykk eller kjevle den ut og la den etterheve i ca. 30 minutter. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Pesto:
150 g fersk basilikum
3 dl olivenolje
100 g pinjekjerner
200 g parmesan
2 fedd hvitløk
1 ts salt
Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt. La stå i romtemperatur til den skal brukes.
Kylling i marinade:
300 g kyllingfilet i strimler
3 hvitløksfedd, finhakket
1 dl olivenolje
La kyllingfileten ligge i marinaden i min. 1 time, men gjerne over natten, før du bruner den kjapt i stekepannen.
Montering:
Pesto
1 pk revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
1 løk i strimler
1/2 paprika i strimler
10 minitomater, delt i 2
10 oliven i tynne skiver
Smør pesto over hele bunnen. Legg på resten av ingrediensene og stek på 200 grader til pizzaen er gyllen og lekker.
Ruccola
Basilikum
Ta ut pizzaen og dryss over ruccola og basilikum rett før servering.
Kosovo Independense Day (uavhengighetsdagen) feires i dag. Hvis dagen er i helgen, er det fri mandagen etter. Kosovo er et av verdens yngste land (2008) og er et av Europas fattigste.
En fun fact er at nasjonalsangen ikke har tekst, kun melodi.
Posna Pogača er et hvitt brød som spises på Balkan, Ungarn, Tyrkia og Hellas. Brødet heter litt forskjellig i de forskjellige landene (Pogača, Pogacha, Pogácsa, Pošaça, Pogaçe). Brødet kan enten serveres helt uten ekstra ingredienser, eller det kan blandes inn potet, ost, hvitløk, sesamfrø, solsikkekjerner, valmuefrø, krydder eller urter i melet.
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk gjær
1 ss sukker
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la deigen heve til dobbel størrelse. Elt sammen igjen og bak ut til et helt rundt brød. Legg brødet på bakepapir, prikk det med en gaffel og gni toppen med litt olivenolje. Ikke dekk til, men la brødet heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Stek på 190 grader i 30 min. før du løfter det og dunker det under for å sjekke om det er ferdigstekt. Lyden skal være hul. Avkjøl Posna Pogača på rist.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.