Pasta carbonara med salami

Pasta carbonara med salami smaker godt og er en personlig vri på carbonara.

2 eggeplommer

3 dl fløte

40 g reven parmesan

1 cm hvitløk fra tube

Litt nykvernet pepper

Pasta etter eget ønske

Salami, gjerne italiensk

Minitomater

Visp sammen eggeplommer, fløte, parmesan, hvitløk og pepper i en bolle.

Kok pasta i en stor kjele med saltet vann etter anvisning på pakka, til den er al dente. Hell av kokevannet og tilsett eggeblandingen. La det koke i noen minutter, før du tilsetter italiensk salami i strimler og små, søte tomater, delt i to. Rør blandingen sammen. Serveres med reven parmesan, litt nykvernet pepper og pyntes med basilikum.

Pasta carbonara med salami
Pasta carbonara med salami

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjemmelagd müsli

Hjemmelaget müsli kan tilpasses enhver smak og den kan bli sunnere enn ferdigkjøpt, siden du har kontroll på sukkermengden. Jeg slumper i vei og varierer min etter hva jeg har lyst på og har i skuffer og skap, så det blir aldri den samme oppskriften, men her er en variant. Den smaker godt, både med melk på, men er også deilig å blande inn i yoghurt.

1 pk havregryn

1 pk solsikkekjerner

1/2 pk tørka bringebær

1/2 pk tørka jordbær

1 pk tørka blåbær

1/2 pk kokosnøtt i skiver

100 g rosiner

Om du ønsker mer søtt enn det som kommer fra den tørka bæra, kan du tilsette litt honning.

Bland alt sammen og oppbevar i tett boks, så holder den lenge.

Bacondagen

Bacondagen markeres i Australia i dag.

Funfacts om bacon:

  • Kineserne fant opp bacon for mer enn 3000 år siden
  • Den aller første baconfabrikken åpnet i 1770 i England
  • Bacon ble brukt til å lage eksplosiver under andre verdenskrig
  • Det finnes en egen baconkirke med mer enn 25 000 medlemmer under budet «Pris bacon»
  • Camp Bacon holdes hvert år i Ann Arbor, Michigan, og har foredragsholdere, matlagingskurs og andre baconrelaterte aktiviteter for kokker og entusiaster som er ivrige etter å lære mer om favorittmaten deres
  • Det er laget en baconskulptur av Kevin Bacon. Kunstneren Mike Lahue brukte baconbiter, lim og fem strøk med lakk

Bacon kan brukes til mer enn å lage skulptur av og du finner masse oppskrifter med bacon HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Browniedagen

Browniedagen markeres i Australia i dag. Brownies er en av favorittkakene mine og finnes i mange varianter.

Du finner flere varierte og velsmakende oppskrifter på brownies HER.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Flesk og duppe som mormor lagde det

Flesk og duppe som mormor lagde det er skikkelig husmannskost og en av de store tradisjonsrettene i Norge.

Den består av sprøstekt flesk, poteter, kålrabistappe og en hvit saus, som kalles duppe.

Flesk og duppe
Flesk og duppe som mormor lagde det

Kålrabistappe:

1 stor kålrot i terninger

2 gulrøtter

1/2 ts malt muskatnøtt

200 g smør

Fløte til det blir passe konsistens

Kok kålrot og gulrøtter møre i vann. Hell av vannet, mos grønnsakene og tilsett muskatt, smør og fløte til mosen har fin konsistens. Smak til med salt og pepper.

Duppe:

2 ss smør

3 ss hvetemel

5 dl melk

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

1 neve finhakka gressløk

Smelt smører i en kjele og rør inn melet. Spe med litt og litt av melken, mens du rører godt. Det skal bli en tykk, glatt saus. La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til så sausen ikke blir brent. Smak til med salt og pepper og rør inn finhakket gressløk.

Kok poteter og stek fleskeskivene i smør. Server poteter, kålrabistappe og flesk og duppe som mormor lagde det.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Deilig fisk i form

I dag serverer jeg laks og grønnsaker i form. Det er enkelt, billig og ikke minst godt.

Olje

Valgfri fisk

2 gulrøtter i tynne skiver

1/2 finhakket fennikel

2 dl creme fraiche

1 dl fløte

1 strimlet vårløk

1 neve finhakket dill

1 neve finhakket persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket chili

2 ss limesaft

Salt og pepper

Minitomater

Denne retten ble til i forbindelse med at jeg ikke hadde oppvaskmaskin, men da la jeg også skivede poteter i bunnen, slik at det ble minimalt med oppvask.

Smør formen med olje, legg i laks eller annen fisk i bunnen og ta på salt og pepper. Legg gulrøtter i tynne skiver og finhakket fennikel over. Lag en saus av creme fraiche, fløte, strimlet vårløk, finhakket dill, finhakket persille, finhakket hvitløk, finhakket chili, limesaft, salt og pepper. Hell sausen over fisken og grønnsakene.


Del små tomater i to og fordel disse utover.

Dekk formen med aluminiumsfolie og sett midt i ovnen på 200 grader i ca 1 time.

Dersom du velger å legge poteter i bunnen, må disse få litt steketid alene før du legger på resten av ingrediensene.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hummerdagen

Hummerdagen feires i Australia i dag. Hummer er fantastisk godt og kan varieres etter humør og årstid.

Noen funfacts om hummer:
  • Hummerblod er blått
  • Vanligvis er hummer en flekkete brun, men genetiske mutasjoner har ført til røde, blå, flerfargede og albino hummer
  • Når hummeren blir kokt, frigjøres astaxanthin i skjellene, og gjør at den blir knallrød
  • Hver gang en hummer bytter skjell, vokser de 20 %
  • Unge hummer bytter skjell flere ganger i året, men fra de veier ca. 500 g, skjer det en gang i året
  • Etter å ha funnet et trygt gjemmested, fjerner de skallet, inkludert slimhinnen i tarmen. Under det gamle skallet er alt rynkete og det nye skallet er mykere enn huden din
  • Jo varmere vannet er, jo raskere vokser hummer
  • Hummer har tre par antenner
  • Hummerklør har forskjellig størrelse og brukes til forskjellige formål. Den større kloen bruker den til å bryte opp muslinger, krabber og kråkeboller. Den lille kloen brukes til å rive maten i biter
  • Hunnhummer sparer på sæd i mange måneder. De oppbevarer den i en beholder mellom bena i seks til ni måneder før hun befrukter eggene, som deretter sitter fast på halen i ytterligere seks til ni måneder
  • Nyklekket hummer flyter de første to ukene
  • Den største hummeren som noen gang er registrert ble fanget nær Nova Scotia i 1977 og veide 20,1 kg
  • Hummer kan gjenkjenne hverandre
  • Selv om det er usikkert om hummer kan føle smerte, gjorde Sveits det ulovlig å koke levende hummer i 2018

Det meste av hummeren vi kjøper i norske butikker, er avlivet og fraktet i lake fra Canada.

Du finner oppskrifter med hummer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Absintdagen

Absintdagen markeres i Australia i dag.

Absint kommer opprinnelig fra Sveits på slutten av 1800-tallet, men ble populær i kunstnermiljøet i Paris ved århundreskiftet. Den ble om talt som “den grønne fe” og skapte hallusinasjoner.

 

Du finner drinker med absint HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Island: Apotek restaurant

Island: Apotek restaurant er den beste restauranten vi spiste på i Reykjavik. Den er så populær at du må bestille bord i god tid, nesten samme hvilken dag du vil dit. Vi var heldige, siden vi bodde på det tilhørende hotellet. Du kunne velge mellom forskjellige retter fra forskjellige menyer, eller alle rettene på julemenyen, som vi gjorde. Maten var nydelig og så ut som vakre kunstverk.

Siden vi var så heldige at vi bodde på hotellet, fikk vi noe av restematen til frokosten også.

 

Om du skal til Island, vil jeg anbefale denne restauranten på det varmeste.

Du finner hjemmesiden til Island: Apotek restaurant HER.

 

Du finner flere artikler fra reiser og restauranter jeg har spist på her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammeskank i øl

Lammeskank i øl gir møre og saftige lammeskanker og en helt nydelig saus, som du garantert kommer til å like, samme om du liker øl eller ikke.

4 lammeskanker

1 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

2 flasker mørkt øl

1/2 l lammekraft

2 laurbærblader

1 neve frisk, finhakket timian

Salt og pepper

1 neve finhakket bladpersille

Brun maisennajevner

Sett lammeskankene i en gryte eller ildfast form med høye kanter. Tilsett resten av ingrediensene, bortsett fra persillen og maisennaen.

Sett på lokk eller dekk med folie og sett gryten i ovnen på 100 grader 3 timer til kjøttet løsner fra lammeskankene.

Ta av lokket, sil av halvparten av kraften og sett gryten tilbake i ovnen uten lokk på 200 grader til skankene får fin farge.

Kok opp den avsilt kraften i en kjele, smak til med salt og pepper og jevn den med maisennajevner til en litt tynn saus. Rør inn persille rett før servering.

Server lammeskankene med valgfrie poteter, f.eks. potetmos, som du finner oppskrift på her og valgfrie grønnsaker, som f.eks. bønner, som kun har fått et raskt oppkok i vann, tilsatt litt smør.

 

Lammeskank i øl
Lammeskank i øl

 

Du finner flere spennende og velsmakende lammeoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.