Posna Pogača

Posna Pogača er et hvitt brød som spises på Balkan, Ungarn, Tyrkia og Hellas. Brødet heter litt forskjellig i de forskjellige landene (Pogača, Pogacha, Pogácsa, Pošaça, Pogaçe). Brødet kan enten serveres helt uten ekstra ingredienser, eller det kan blandes inn potet, ost, hvitløk, sesamfrø, solsikkekjerner, valmuefrø, krydder eller urter i melet.

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk gjær

1 ss sukker

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la deigen heve til dobbel størrelse. Elt sammen igjen og bak ut til et helt rundt brød. Legg brødet på bakepapir, prikk det med en gaffel og gni toppen med litt olivenolje. Ikke dekk til, men la brødet heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Stek på 190 grader i 30 min. før du løfter det og dunker det under for å sjekke om det er ferdigstekt. Lyden skal være hul. Avkjøl Posna Pogača på rist.

Posna Pogača
Posna Pogača

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Den dominikansk republikkens uavhengighetsdag

Den dominikansk republikkens uavhengighetsdag feires i dag for å markere at de ble en selvstendig stat i 1844. Dagen feires med millitærparader, tradisjonell musikk og god mat. Den dominikansk republikken er en del av Karibia og maten bærer preg av det.

Du finner mat fra den dominikanske republikken og resten av Karibia HER.

Pastadagen

Pastadagen markeres i Australia i dag og det finnes veldig mange varianter av pasta du kan velge i. Spagetti, farfalle, fettuccine, makaroni og lasagneplater, er av de vanligste. I tillegg finnes mange andre spennende varianter, som f.eks. strozzapreti, pipette rigate, radiatori, stelle, cappelletti, anelli, campanelle, cavatappi, orecchiette, rotelle, cavatelli, ditalini, conchiglie og gemelli, for å nevne noen.

Det er uenighet om hvor pastaen kommer fra og mange mener den kom med Marco Polo fra Asia.

Uansett, du finner masse oppskrifter på velsmakende pastaretter og oppskrift på hjemmelaget pasta HER.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Šopska salat

Šopska salat er en nydelig salat, som serveres i Bulgaria, Tyrkia, Kaukasus, Russland og Balkan. De bruker en geitost som heter sirene, men den har jeg ikke funnet i noen av butikkene jeg handler i. Jeg har brukt Myrdal vellagra kvit geitost, som gir det samme resultatet.

300 g solmodne tomater i terninger

200 g slangeagurk i terninger

200 g grønn paprika i terninger

1 løk i tynne ringer

1 håndfull oliven i skiver

200 g hvit geitost

1 fersk chili, finhakket

2 ss hvitvinseddik

1 dl olivenolje

Finhakket bladpersille

Legg tomater, agurk, paprika, løk og oliven utover et fat. Visp sammen chili, eddik, olje og persille og hell over salaten. Riv over osten og server.

 

Šopska salat
Šopska salat

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Musaka

Musaka, som ikke må forveksles med den greske moussakaen, er en velkjent rett i de baltiske landene og en skikkelig koserett.

Litt olivenolje

2 løk, finhakket

500 g kjøttdeig eller karbonadedeig

1 ss vegeta, ev. knust grønnsaksbuljongterning

Salt og pepper

1,4 kg poteter, skrelt og i tynne skiver (ca. 6 mm)

Eggestand:

4 store egg

240 g rømme

3,5 dl melk

2 ts vegeta, ev. knust buljongterning

1 ts pepper

Persille, finhakket til pynt

Smør en ildfast form (ca. 23 x 33 cm med olivenolje.

Brun løken lett i olje i en stekepanne, tilsett kjøttdeigen og hakk den i småbiter. Brun videre, tilsett vegeta og smak til med pepper. Om det behøves mer salt, rør inn mer vegeta.

Legg 1/3 av potetskivene jevnt utover den ildfaste formen. Fordel halvparten av kjøttdeigen over, før du fordeler den neste 1/3 av potetene over. Legg på resten av kjøttdeigen og tilslutt resten av potetene, gjerne i litt fint mønster.

Visp sammen ingrediensene til eggestanden og hell den forsiktig over kjøttdeigen og potetene. Stek musaka midt i ovnen på 200 grader til potetene er møre og toppen er gyllenbrun. Det tar ca. 45 – 60 min.

La formen stå i 10 minutter før du drysser over persillen, skjærer musakaen i skiver og serverer.

Server gjerne med en salat, f.eks. šopska salat, som du finner oppskrift på HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Statens dag i Serbia

Statens dag i Serbia (Дан државности eller Dan državnosti) feires 15. februar hvert år, for å minnes det første serbiske opprøret i 1804. Det utviklet seg til en revolusjonen mot det osmanske riket, og endte med selvstendighet for Serbia.

Serbias mattradisjoner er en unik blanding av middelhavsmat, sentraleuropeisk mat og mat fra de andre landene i Balkanområdet. Hver region i Serbia har sine egne mattradisjoner, men de har også noen retter som er populære over hele landet.

Du finner oppskrifter fra Serbia HER.

Portugals nasjonaldag

Portugals nasjonaldag markeres 10. juni og er en feiring av at de ble grunnlagt i 1143.

De portugisiske mattradisjonene inneholder mye fisk og annen sjømat og nasjonalretten er bacalao, som er berømt over hele verden.

Du finner oppskrifter fra Portugal her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Koningsdag

Koningsdag – Nederlands nasjonaldag feires i dag. Nasjonaldagen sammenfaller alltid med regentens fødselsdag. Dagen feires med fester hvor deltakerne har oransje klær, loppemarkeder, konserter og div. tradisjonelle lokale sammenkomster. Du finner oppskrifter mat og drikke fra Nederland HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blåskjell med smak av Østen

Jeg er veldig glad i blåskjell og veldig glad i mat fra Sør-Øst-Asia, så å kombinere dette, synes jeg blir skikkelig godt.

1 finhakket løk

1 cm revet ingefær

2 finhakkede chili

2 fedd finhakket hvitløk

1 boks kokosmelk

1 boks kokoskrem

2 finstrimlede vårløk

1 liten flaske sweet chili dippingsaus

2 kg kontrollerte blåskjell

1 plante finhakket koriander

Fres løken i litt olje. Tilsett ingefær, chili  og hvitløk. Hell på kokosmelk, kokoskrem og sweet chili dippingsaus. Kok opp og tilsett blåskjell. Tilsett vårløk, sett på lokket og vent til skjellene har åpnet seg. Tilsett finhakket koriander, rør rundt og server med godt brød. Dekk med dype tallerkener, gaffel og skje til gjestene, for kraften blir helt nydelig.

Jeg siler alltid resten av kraften etter vi er ferdige med å spise og setter den i fryseren, slik at jeg kan bruke den til suppe senere.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.