Kyllingfilet med smørdampa beter og blåskimmelsaus

Kyllingfilet med smørdampa beter og blåskimmelsaus er veldig harmonisk i munnen, med sødmen fra betene og skarpheten fra osten i sausen. Den er også enkel å servere til gjester, siden både betene og sausen kan gjøres klar i forveien og potetene gjør seg nesten selv, når de har kommet i ovnen.

Potetene:

Hell litt nøytral olje i en ildfast form, legg i poteter. Rull dem rundt, så de får olje på alle kanter. Krydre dem med salt og pepper og sett dem i ovnen på 200 grader til de er møre. Snu litt på dem, så de får litt farge på alle kanter.

Sausen:

2 finhakkede løk

2 ss smør

3 dl chablis

2 laurbærblader

2 ss kyllingfond

150 g blåskimmelost

5 dl fløte

1 ss konjakk

Løken blankes mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, konjakk og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens. Smak til med salt og pepper.

 

Rotgrønnsakene:

1 rødbete, skrelt og delt i terninger

2 gulbeter, skrelt og delt i terninger

1 løk i tynne båter

1 god klatt smør

Salt og pepper

Smelt smøret i en kjele, tilsett løken og la den frese til den begynner å få litt farge. Tilsett betene, litt salt og pepper.

La det koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Koketiden er avhengig av størrelsen på terningene.

 

Kyllingfileten:

800 g kyllingfilet

Salt og pepper

Smør til steking

Krydre kyllingen med salt og pepper og brun det på begge sider i en stekepanne. La det stå på lav varme til gjennomstekt, men fortsatt saftig. Om du bruker steketermometer, skal kjernetemperaturen være 68 grader.

Kyllingfilet med smørdampa beter og blåskimmelsaus
Kyllingfilet med smørdampa beter og blåskimmelsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Spis-hva-du-vil-dagen 

Spis-hva-du-vil-dagen er enda en av USAs matdager. I dag kan du altså spise akkurat hva du vil. Jeg sliter gjerne litt med å bestemme meg, for jeg har så enormt mange matfavoritter… Hva vil du spise i dag? Du finner masse inspirasjon her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lutefiskens dag og starten på lutefisksesongen

Lutefiskens dag og starten på lutefisksesongen er 3. oktober hvert år.
Lutefisk ble laget allerede på 1500-tallet, kanskje før det også. Historien vil ha det til at det ble brann i et tørrfiskhjell av bjørk, at det ble kastet vann på, for å slukke og bjørkeasken ble til lut.

Vanlig tilbehør til lutefisk er ertestuing, kålrabistappe, bacon, sennep, brunost og sirup. Ikke alle tilbehørene serveres samtidig og de er avhengig av familietradisjonene. Det vanligste å drikke til er selvfølgelig øl og akevitt.

Du finner oppskrift på lutefisk med masse deilig tilbehør her.

Lutefiskens dag og starten på lutefisksesongen
Lutefiskens dag og starten på lutefisksesongen

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Limabønnerespektdagen

Limabønnerespektdagen (Lima Bean Respect Day) er en av de merkeligere matdagene. Skulle tro limabønnene har egne følelser, siden dagen maner til respekt og ikke heter noe så enkelt som limabønnedagen.

Du finner oppskrifter med limabønner her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lun thaisalat med biff

Lun thaisalat med biff er veldig populært hos oss. Blandingen av salt, søtt og sterkt er helt fantastisk. Denne thaisalaten kan lages av biff, men kan også lages av rester etter en middag av f.eks. indrefilet eller med kylling- eller svinekjøtt.

Dressing:

1 boks kokosmelk

1 ss peanøttsmør

1/2 glass sataysaus

2 dl sweet chili dipping sauce

1 lime, kun saften

Rør alt godt sammen og la det stå kaldt, mens du lager salaten.

Salaten:

1 mango i små terninger

1/2 agurk i små terninger

1/2 finhakket rødløk

1 finhakket vårløk

1 finhakket, rød paprika

2 finhakkede chili

2 lime, kun saften

1 potte finhakket koriander

Bland salaten i en bolle eller på et fat.

Biffen: 

200 g biffkjøtt

4 ss nøytral olje

1 ss red curry paste

1 ss sweet chili dipping sause

Del kjøttet i terninger og stek det raskt i oljen, sammen med red curry paste og sweet chili dipping sauce.

Bland kjøttet sammen med resten av salaten og server umiddelbart, sammen med dressingen.

Du finner flere spennende og velsmakende thaioppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Eplesaus

Eplesaus er perfekt tilbehør til svin og fjærkre, som f.eks. kylling og and. Den kan også brukes til rød fisk.

1 løk, finhakket
2 epler, skrelt og i små terninger
100 g smør
6 dl eplejuice
2 ss konjakk
1 laurbærblad
1 ss kyllingfond
Lys maisennajevner
Salt og pepper

Eplesaus
Eplesaus før den siles

Fres løk og epler i smøret til løken er blank, men ikke brun. Tilsett eplejuice, konjakk og laurbærblad og la det koke i 30 min. Sil av løken og eplene, hell sausen tilbake i kjelen og smak til med pepper og kyllngfond, til sausen er passe salt. Kok opp og tilsett maisennajevner, til sausen er passe tykk.

 

Eplesaus
Eplesaus

 

Du finner masse spennende sausoppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ingrid Espelid Hovigs fødselsdag

Ingrid Espelid Hovigs fødselsdag er 3. juni 1924. Hun var kjent som den aller første tv-kokken og hadde over 300 matprogrammer på NRK i 34 år. I tillegg skrev hun flere kokebøker. Hun var en inspirasjon for mange av oss og noe av det hun blir husket for, er persilledusken, som hun likte å pynte maten med.

Om du har lyst til å pynte maten med en persilledusk i dag, kan du finne inspirasjon her.

Libyas nasjonaldag

Libyas nasjonaldag feires 1. september og er en markering av frigjørelse fra italiensk, fransk og britisk herredømme i 1951. Dagen feires med parader og folk går ut i gatene med flagg.

Libyas mest brukte mat, og nasjonalrett er couscous. Den serveres til mye forskjellig, bl.a. til forskjellige tagineretter. Shakshuka, som er egg posjert i en krydret tomatsaus er også populært. Kunafa er en av de mest populære dessertene. Den er et slags bakverk, dynket med sirup.

 

Franske makroner med salt karamell

Franske makroner med salt karamell høres kanskje rart ut, men det smaker ikke salt, den bare gir karamellen litt bedre smak.

Makronrøre

125 g mandelmel

175 g melis

110 g

4 ss sukker

Bland sammen mandelmel og melis. Sikt blandingen og hiv eventuelle store klumper. Pisk eggehviter til de skummer og tilsett sukker. Pisk til du har en skinnende marengs som er stiv nok til at du kan snu bollen opp ned uten at marengsen faller ut. Bruk en slikkepott og rør sammen marengs og mandelmelblandingen. Rør kraftig slik at du slår luften ut av marengsen. For å se om røren er ferdig kan du holde slikkepotten opp i luften, hvis røren sitter fast i slikkepotten er den for stiv. Hvis røren drypper sammenhengen ned fra slikkepotten er den ferdig. Ha røren i en sprøytepose med rund tupp og sprøyt rundinger på et bakepapir.

Nå skal makronene tørke. Hvor lang tid dette tar er veldig avhengig av været. Hvis det er varmt så kan det ta 30 minutter, hvis det regner og er kaldt kan det ta 1 time. Det som er viktig er at du skal kunne kjenne på toppen av makronen og kjenne at det har dannet seg en stiv hinne. Et tips for at tørkingen skal gå raskere er å sette ovnen på 150 grader. Åpne ovnsdøren og sett makronbrettet på ovnsdøren slik at varmen fra ovnen tørker makronene. Når hinnen er dannet kan du steke dem. Stek på 150 grader i ca. 12 minutter. Avkjøles på rist.

Franske makroner med salt karamell
Franske makroner med salt karamell
Salt karamell:

150 g sukker

75 g romtemperert smør

1,5 dl varm fløte

2 klyper maldonsalt

Smelt sukkeret i en sautepanne på middels varme. Sukkeret skal nå bli til karamell. Ikke rør i sukkeret før det har smeltet (da vil sukkeret krystalliseres). Hvis du føler du må røre, så vend heller på kjelen. Når sukkeret har blitt til karamell tar du kjelen av den varme platen og tilsetter smør. Nå kan du røre. Sett kjelen tilbake på varmen og rør til smøret har smeltet. Det er ikke sikkert smøret vil blande seg skikkelig med karamellen, men ikke få panikk, når du tilsetter fløten og rører vil alt bli bra.

Tilsett fløte, litt av gangen. Når all fløten er tilsatt lar du karamellen småkoke i 3-4 minutter mens du rører. Tilsett maldonsalt og smak til. Sil karamellen slik av eventuelle harde klumper blir fanget opp. La karamellen avkjøles helt i kjøleskapet, den vil da bli tykk.

Ha i en sprøyte og fordel karamellen mellom hver makron.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.