Pasta med biff og tomater

Pasta med biff og tomater er nydelig restemat. Denne oppskriften kan også lages med kylling eller svinefilet og er passe til 4 personer.

400 g biffrester

75 g sopp i skiver

2 ss pesto

Litt olje til steking

1 finhakket løk

2,5 dl hvitvin

20 minitomater, delt i 2

2 finhakkede hvitløksfedd

1 ss kyllingfond

2 ss finhakket, soltørket tomat

2 ss oliven i skiver

1 ts oregano

Salt og pepper

1 neve bladpersille

Ev. litt parmesan

Fres biffen og soppen i olje i en stekepanne. Bland inn pesto og sett til side. Blank løken i olje i en annen stekepanne, før du tilsetter hvitløk, tomater, vin, fond og krydder. La det kose seg i noen minutter, så tomatene går i oppløsning. Tilsett soltørka tomat, oliven og kjøtt og la det frese i noen minutter. Kok pasta etter anvisning på pakka og rør den sammen med resten. Dryss over litt hakket bladpersille og basilikum

Server med revet eller høvlet parmesan.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kuwaits nasjonaldag

Kuwaits nasjonaldag feires i dag, for å markere dagen da Sheikh Abdullah Al-Salem Al-Sabah besteg tronen i 1950. Kuwaiterne dekorerer gater, hus og biler med fargene i flagget. I tillegg har de fyrverkeri.

Kuwaitisk mat er en blanding av arabisk, iransk og mesopotamisk mat. En populær rett er machboos, en nydelig, risbasert, godt krydret rett med kylling eller fårekjøtt.

 

Du finner oppskrifter fra Kuwait HER.

Fletteloff

Fletteloff ser lekkert ut og denne oppskriften gi to luftige og kjempegode loff. Det er ikke bare i Norge det lages fletteloff. I Danmark kalles de fletbrød.

125 g smør

6 dl melk

1 pk gjær

1 egg

1 kg hvetemel

1 ss sukker

1/2 ts bakepulver

1 ts salt

Smelt smør og hell i melk, løs opp gjær i blandingen og tilsett sammenpisket egg.

Fletteloff før steking
Fletteloff før steking

 

Bland mel, sukker, bakepulver, salt og tilsett melkeblandingen. Elt godt og la deigen hvile, tildekket, på et lunt sted til den i hvert fall har doblet seg. Del deigen i 2 like deler og hver av dem i tre like deler, som rulles ut til jevne pølser. Flett sammen tre og tre pølser, så du får to fletter. Legg dem på bakepapirdekt stekeplate eller i brødformer og la dem heve til ønsket størrelse i minimum 30 minutter. Stekes på 190 grader i 30-40 minutter. Pensle deretter med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dryss over sesamfrø eller valmuefrø før eggeblandingen tørker. Avkjøl på rist.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvitløksreker fra Hawaii

Hvitløksreker fra Hawaii smaker som de du får kjøpt av foodtrucks på Hawaii, med saftige reker tilberedt i en deilig, rik smørbasert hvitløkssaus. Oppskriften er passe til 4 personer som lunsjrett, eller 8 personer som forrett.

450 g ekstra stor reker, f.eks. argentinske villreker, skrelt og tarm fjernet
1/2 dl hvitløksfedd
1 ss mel
1,5 ts paprikapulver
1/8 ts cayennepepper (valgfritt)
Salt og nykvernet, svart pepper
6 ss smør
2 ss olivenolje
1 ss nypresset sitronsaft
1 ss finhakket persille

Legg rekene i en pose. Dryss over mel, paprika, cayennepepper, salt og pepper etter ønske. Rist på bollen, så alle rekene er jevnt dekket med melblandingen.
Smelt smøret med olivenoljen i en stor stekepanne. Tilsett hvitløk og sauter 30 sekunder til det begynner å lukte godt. Det skal ikke bli brunt.
Fordel rekene i et jevnt lag i stekepanna. Stek dem rosa på den ene siden, det tar ca. 2 min. Snu dem og stek to min. på den andre siden også. Det er viktig at de ikke steker for lenge, for da blir konsistensen som strikk. Fjern stekepanna fra varmen, skvis sitronsaft over og dryss over med persille. Server med en gang, med ekstra hvitløkssmørsaus fra stekepanna og et godt brød.

 

Du finner flere spennende oppskrifter fra USA HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Samenes nasjonaldag

Samenes nasjonaldag har blitt feiret i Norge siden 1992. Det er en offisiell flaggdag og feires på litt forskjellige måter, gjerne med hyggelige tilstelninger og aktiviteter for barna. Skoler og barnehager har ofte samiske prosjekter dagene i forkant, og på selve dagen er det blitt vanlig med høytidelig feiring og fest. Mange pynter seg med samiske kofter og de spiser god, samisk tradisjonsmat, som f.eks. bidos. Om du også har lyst til å feire litt i dag, finner du oppskrift på Bidos her.

Samenes nasjonaldag - prøv bidos, da vel!
Samenes nasjonaldag – prøv bidos, da vel!

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus

Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus er en tradisjonell rett, som serveres i flere av de nordiske landene.

Svinesteik:

1 svinesteik

1 løk

2 store gulrøtter

Vann

Salt og pepper

I ovnen:

Svinesteiken legges i ildfast form sammen med løk i terninger og gulrøtter i skiver. Hell på vann til et par cm opp i formen dryss på salt og pepper. Sett inn steketermometer, dekk formen med aluminiumsfolie og sett midt i ovnen på 125 grader. Når termometeret viser 70 grader, tar du formen ut av ovnen og øker temperaturen til 225 grader. Sil kraften over i et litermål og bruk det til sausen. Sett steiken inn i ovnen igjen, uten folie og stek videre i 20 – 30 min, før du lar den hvile på benken i 30 min, før du skjærer den opp og serverer.

I sous vide:

Om du vil lage svinesteik i sous vide, kan du krydre steken med salt og pepper og ha den i en vakuumpose sammen med laurbærblad og litt smør. Vakuumer steken og sett den i vannbad på 60 grader i 6 1/2 time.

Ta steken ut av posen og brun den i en panne. La den stå tildekket i 15 minutter før den skjæres opp. Sjyen som har samlet seg i posen kan brukes i sausen.

Brun saus:

2 ss smør

2 ss mel

4-5 dl kraft/sjy eller vann og fond

1 løk i strimler

Salt og pepper

Brun smøret til det er nøttebrunt, før du tilsetter melet og rører hele tiden. Bruk middels varme og kok til det er passe brunt. Ta kjelen vekk fra platen og tilsett halvparten av den varme kraften. Rør godt så det ikke blir klumper, før du tilsett resten av kraften når sausen er jevn. Tilsett løk og kok i 10 min.

Rødkål:

Rødkål finner du flere forskjellige oppskrifter på her.

Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus
Svinesteik med rødkål og gammeldags brun saus

 

Du finner oppskrifter på mat laget i sous vide her og flere oppskrifter med svin her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Horn med ost- og skinkefyll

Horn med ost- og skinkefyll er en deilig lunsjrett og super å ta med på tur. Denne oppskriften gir 32 horn.

Deig:

50 g gjær

50 g smør

6 dl melk

2 egg

4 ss sukker

1 ts salt

1/2 ts bakepulver

1 kg mel

Smelt smøret og hell i melken. La blandingen bli fingervarm og bland inn gjæren. Elt alle ingrediensene godt sammen, gjerne i 15 minutter.

Dekk med plast eller et rent kjøkkenhåndkle, og sett til heving et lunt sted til deigen har doblet størrelsen. Det tar ca. 1 time.

Fyll:

1 liten boks pizzasaus, eller lag selv

32 skiver ost

32 skiver kokt skinke

 

Del deigen i 4 deler og kjevle hver del flate og runde. Skjær hver leiv i 8 trekanter.

Dekk stekebrett med bakepapir. Legg på 1 ts saus, 1 osteskive og en skinkeskive på hver trekant. Rull trekantene fra den brede siden inn mot spissen. Form til horn og legg dem med spissen ned på stekebrettet. Dekk rent kjøkkenhåndkle, og sett til heving et lunt sted til de har fått dobbelt størrelse.

1 egg og 1/2 dl melk til pensling

2 ss sesamfrø til pynt

Pisk egg og melk lett sammen. Pensle hornene med blandingen. Dryss sesamfrø på toppen og stek hornene midt i ovnen i 225 grader i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

Horn med ost- og skinkefyll
Horn med ost- og skinkefyll

Om du ønsker grovere horn, kan du erstatte inntil halvparten av melet med sammalt hvete.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Death in the Afternoon

Death in the Afternoon er en absintbasert velkomstdrink med anissmak. Death in the Afternoon, eller «Hemmingway champagne», ble oppfunnet av Ernest Hemmingway.

Absint kommer opprinnelig fra Sveits på slutten av 1800-tallet, men ble populær i kunstnermiljøet i Paris ved århundreskiftet. Den ble om talt som «den grønne fe» og skapte hallusinasjoner.

4 cl absint

Champagne eller annen musserende vin

Hell absint i et godt avkjølt champagneglass, fyll langsomt opp med musserende vin og server.

Death in the Afternoon

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.