Tunfisk med smak av Østen

Tunfisk med smak av Østen er en stor favoritt her i huset. Om du ikke får tak i fersk tunfisk, kan du bruke lakse- eller ørretfilet.

Mangosalsa:

1 vårløk i strimler

2 mangoer

1 paprika

1 slangeagurk i små terninger

2 finhakkede chilier

1 finhakket korianderplante

Saften av 1 lime

2 ss mangoedikk

1 ss sesamolje

Alt blandes sammen og smakes til med salt og pepper. Den blir ekstra god om den får stå og kose seg en times tid før servering.

Tunfisken:

800 g fersk tunfisk, i biffstykker

100 g sesamfrø eller en blanding av sesamfrø og løkfrø

Marinade til tunfisken:

Start med å lage marinaden til tunfisken:

1 dl Ketjap Manis

2 ts hvitløk fra tube

1 ts Sambal Olek

2 ss nøytral olje

1 ss sesamolje

1 ss ingefær fra tube

Litt frisk hakket koriander

 

Bland marinaden godt sammen og legg i tunfiskbiffene. Snu dem, så de får marinade på alle kanter. Tunfisken bør få ligge i marinaden i minimum 30 minutter før den vendes i sesamfrø og stekes eller grilles 2 min. på hver side.

NB! Marinaden brukes i sausen.

Peanøttsausen:

1/2 glass peanøttsmør

Resten av marinaden til tunfisken

Bland sammen, kok opp og spe med vann til den har passe sausekonsistens.

 

 

Du finner spennende oppskrifter fra alle verdenshjørner her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingcurry fra Sri Lanka

Kyllingcurry fra Sri Lanka er en smaksrik rett med litt sting. Du kan gjøre den sterke eller mildere, ved å justere mengden kajenne og chili.

3 ss kokosolje
1 løk i strimler
4 hvitløksfedd, finhakket
2,5 cm ingefær, revet
6 – 7 karriblader ev. 2 laurbærblad
1 ss karri
1,5 ss garam masala
1 kanelstang
1/2 ts salt
1 ts kajennepepper
1 ss paprikapulver
900 g kylling i store terninger
2 grønne chili, delt på langs, uten frø
3 tomater delt i terninger
2 ts brunt sukker
2 ts eplecidereddik
2,5 dl kokosmelk
1 dl vann

Varm kokosolje i en stor kjele og tilsett løk, hvitløk, ingefær og stek til løken er myk.

Tilsett karri, garam masala, kajenne, paprika, kanel, karriblader (laurbærblader) og bland sammen. Kok i noen minutter, mens du rører, til du begynner å lukte krydder.

Legg i kyllingen, chili, salt, tomater og 1 ss brunt sukker og kok opp mens du rører. Kok i 10 minutter med lokket av, på middels høy varme. Rør ofte for å sikre at kyllingen eller krydderne ikke brenner seg.
Tilsett kokosmelk, vann, eddik, og kok opp karrien. Hvis du vil ha mindre saus, tilsett mindre vann, men da blir det også sterkere.
Senk varmen, og la det småkoke med lokket på, i 15 – 20 minutter, rør av og til. Smak til med salt og ev. mer sukker og eddik.

Kyllingcurry fra Sri Lanka serveres med ris, kokt etter anvisningen på pakken. Det smaker også godt med chapati til, som du finner oppskrifter på her eller roti, som du får kjøpt i asiatiske butikker.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Verdens innmatdag

Verdens innmatdag markeres i dag. Om du tenker du ikke liker innmat, kan det hende du ikke har tenkt på leverpostei. Du finner oppskrift på en hjemmelaget, som smaker helt nydelig HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Verdens kyllingdag

Verdens kyllingdag markeres i dag. Det finnes 25,8 milliarder levende kylling i verden til enhver tid og brukes over nesten hele verden. Du kan lage mye godt av kylling og du finner inspirasjon HER.

 

Verdens kyllingdag
Verdens kyllingdag

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale falafeldagen

Den internasjonale falafeldagen feires i dag. Falafel er friterte boller av kikerter, som serveres i Midtøsten og Nord-Afrika. De blir mye brukt som street food, servert med deilig tilbehør i pita.

Du finner oppskrift på falafel HER.

Den internasjonale falafeldagen
Den internasjonale falafeldagen

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Banankakedagen

Banankakedagen eller Banana Bread Day markeres i dag. Banana Bread er en formkake, laget av bananer. Du finner min oppskrift HER.

Bananer kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia, men blir dyrket i det tropiske beltet langs ekvator både i Amerika, Asia og Afrika.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kok en søtpotetdagen

Kok en søtpotetdagen eller «Cook a Sweet Potato Day» markeres 22. februar i USA. Søtpoteten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, har en søtlig smak og inneholder mye A-, C- og E-vitaminer. Den ligner på vanlig poteter, men de er ikke i familie. Søtpoteter kan brukes i middagsretter, supper, kaker og desserter og sikkert mye mer.

Du finner oppskrifter på velsmakende mat med søtpoteter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Drikk vindagen

Drikk vindagen (“Drink Wine” Day) markeres i USA denne dagen hvert år. Det er ikke meg imot å markere den også. Vinmonopolet har mange tusen forskjellige viner å velge i mellom. Noen av dem finner du i butikkene, men de har et enormt stort bestillingsutvalg i tillegg.

Vin kan drikkes bar, men mange viner egner seg også godt til å lage drinker av og du finner noen HER.

I tillegg til å drikke vin, smaker det også godt med vi i mange matretter og du finner en del varianter HER.

Drikk vindagen - prøv en dessertvin
Drikk vindagen – prøv en dessertvin

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Elsker poteterdagen

Elsker poteterdagen (Potato Lover’s Day» er selvfølgelig en matdag fra USA. Morfaren min elska poteter og måtte til og med ha det sammen med spagetti og kjøttsaus, så han hadde nok likt denne dagen.

 

Du finner masse deilige potetretter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Frossen yoghurtdagen

Frossen yoghurtdagen er en matdag fra USA. Frossen yoghurt ble først laget i New England på 1970-tallet og har senere spredd seg til store deler av verden. Jeg har laget min egen variant, som du finner oppskrift på HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.