Tilslørte jordbærpiker med blåbær

Tilslørte jordbærpiker med blåbær er en deilig vri på tradisjonsdesserten tilslørte bondepiker.

200 g jordbær

50 g blåbær

1 lime (saft og skall)

2 ss melis

4 ss vaniljekesam

12 ss karamelliserte nøtter, grovhakket

Skyll bærene, del jordbærene i små terninger og bland med melis, revet limeskall (kun det grønne) og saft. La bærene marinere i minimum 15 minutter.

Karamelliserte nøtter:

2 dl sukker

1 dl grovhakka valnøtter

1 dl grovhakka mandler

1 dl grovhakka pistasjnøtter

1 dl grovhakka hasselnøtter

1 klype finknust flaksalt

Smelt sukkeret til de karamelliserte nøttene til gyllen karamell i en stekepanne. Trekk pannen vekk fra varmen, rør inn nøttene og bland godt. Hell blandingen utover et stekebrett med bakepapir og strø over litt knust flaksalt. Spre nøttene utover med to gafler. Når de er helt avkjølt knekkes de opp i biter.

Fordel bærene i porsjonsformer, legg på 1 skje kesam i hver og dryss over nøtter.

 

Tilslørte jordbærpiker med blåbær
Tilslørte jordbærpiker med blåbær


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bulgarias nasjonaldag

Bulgarias nasjonaldag, som feires 3. mars, er til minne om Bulgarias frigjøring fra osmansk styre i 1878.

Bulgarerne spiser ofte salat til forrett, shopskasalat er den mest kjente. De bruker en del filodeig og lager banitsa og börek. Pita brukes også en del og det spises enorme mengder yoghurt.
Hovedrettene er ofte kraftbaserte gryteretter, enten vegetariske eller med lam, geitekjøtt, kalv, kylling eller svin. De griller mye, gjerne pølser eller svinekjøtt blandet med kalv eller lam. De bruker også mye fisk og kylling. Storfe er stort sett avlet for melkeproduksjon og ikke kjøtt, men grillet kalvekjøtt er populært til forrett (meze) og i noen hovedretter.
Bulgaria deler mange matretter med Midtøsten, Tyrkia og Hellas, bl.a. moussaka, gyuvetch, kyufte og baklava. De har også sin variant av feta, som heter sirene og som brukes i salater og flere typer bakverk.

Du finner oppskrifter fra Bulgaria HER.

Skolebrødets dag

Skolebrødets dag er siste fredag før sommerferien. Det er mulig dette kan variere rundt i landet, men jeg har tatt utgangspunkt i Øvre Eiker, som er min hjemkommune.

Skolebrød var en av mine barndomsfavoritter. Jeg spiste alltid rundt kanten først og sparte det gule til slutt. Jeg gjør forresten det enda. Denne oppskriften gir deilige, luftige skolebrød. De kan fryses, men da bør du vente med melis og kokos til du skal bruke dem.

Du finner oppskriften HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Potetdagen

Potetdagen markeres onsdagen i uke 40 hvert år.

Poteter har blitt dyrket i ca. 10 000 år. I Norge har poteten historie tilbake til rundt år 1600 og eldre generasjoner kunne ikke tenke seg et eneste middagsmåltid uten potet. Morfaren min spiste til og med poteter sammen med spagetti og kjøttsaus.

Du finner selvfølgelig masse oppskrifter med poteter på bloggen. Den kan varieres og nytes både som tilbehør og som hovedrolleinnehaver. Sjekk HER for masse spennende oppskrifter med potet.

Halloween

Halloween, eller allehelgens markeringer er det en urgammel takkefest med røtter i gammel norrøn tradisjon og keltisk folketro. Den gangen delte man ut mat, frukt og nøtter. Grunnen til dette var at de håpet det skulle gi gode avlinger, eller tilgivelse fra kirken. I tillegg trodde de at de døde kunne komme tilbake til vår virkelighet denne dagen, så det ble satt ut mat til dem også.

Etter at halloween kom til USA med irske innvandrere på 1800-tallet, har markeringen endret seg betydelig. I 1911 begynte utkledde barn å gå fra dør til dør i Canada og på 1930-tallet begynte «trick or treat» å bli populært i USA.

Jeg er ikke spesielt begeistret for denne dagen og synes det er leit at i takt med at populariteten har økt, har interessen for å gå julebukk, som er en gammel tradisjon i Norge avtatt.

Du finner oppskrift drinken, som heter vampyrens kyss, her og på godteri, som kan deles ut på både denne dagen og andre passende dager, her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pakistanske lammeboller

Pakistansk og indisk mat har mye til felles, men den største forskjellen er at indisk mat ofte er vegetar, mens pakistansk mat inneholder mye mer kjøtt, som f.eks. kylling og lam.

Kjøttbollene:

1 liten løk, finhakket

1 grønn chili, finhakket

2 ss finhakket, frisk koriander

1 ss finhakket, frisk mynte

2 ts malt eller revet hvitløk

1 ts malt eller revet ingefær

500 g lammedeig, eller kjøttdeig om du ikke får tak i lam

2 ss kikertmel (grammel eller besan)

1 sammenpisket egg

2 ts ferskpresset sitronsaft

1 ts spisskummen

1/2 ts korianderpulver

1/2 ts gurkemeie

1 ts sort pepper

1/2 ts chilipulver

1/2 ts garam masala

1 ts salt

Elt alt godt sammen og form små kjøttboller (ca. 25). Sett dem kaldt mens du lager sausen.

Sausen:

1 stor løk, grovhakket

2 tomater, grovt hakket

1 grønn chili, grovhakket

1,5 dl rapsolje

2 ts spisskummen, malt

3 hele nellikspiker

1 kanelstang

1 laurbærblad

1-2 grønne kardemommekjerner

5 fedd hvitløk, finhakket

2 cm ingefær, finhakket

3 ss yoghurt

1 ts korianderpulver

1/2 ts chilipulver

1/2 ts gurkemeie

1/4 ts paprikapulver (helst røkt)

1 ts salt

5 dl vann

½ ts garam masala

2 ss korianderblader, finhakket

Kjør løken i en foodprosessor. Sett den til side. Kjør tomater og grønn chili i foodprosessoren og sett det til side. Varm en stor gryte. Tilsett olje og alt krydderet, og la det surre i noen sekunder under omrøring. Tilsett løken og tomatblandingen og la det surre i 7-8 minutter under omrøring, eller til den er gyllen. Tilsett hvitløk og ingefær og fres i 2 minutter, Tilsett yoghurt og fres i 4-5 minutter under omrøring, eller til oljen begynner å skille seg fra blandingen.

Tilsett resten av ingrediensene til sausen og la det koke i 30 minutter under lokk. Tilsett kjøttbollene og la det koke i 15 minutter til, så bollene blir gjennomkokte. La lokket være av, så noe av vannet fordamper og sausen får passe konsistens.

Rør inn koriander og smak til om det behøves mer salt. Server med nanbrød, ris og raita.

Om du ikke vil lage nanbrød selv, finner du dem halvstekte i de asiatiske hyllene i matbutikken.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.