Den internasjonale nachosdagen markeres 21. oktober hvert år. Nachos er harde, tynne, latinamerikanske maisbrød, skjært biter. De brukes både som hovedingrediens i matretter, som tilbehør og som snacks. De første nachosene kom fra Negras i Meksiko, men har etter hvert blitt populære over hele verden.
Fruktdramdagen eller fruktschnapsdagen kan du feire 20. oktober hvert år, til ære for dram laget på frukt. Fruktdram kan drikkes bar, men den passer ofte som saus til f.eks. iskrem også. Jeg lager en del drikke selv, av ren sprit fra polet og frukt eller bær og synes det er både spennende og morsomt.
Crème brûlée er det franske svaret på karamellpudding. Crème brûlée er en smart dessert å servere når du skal ha gjester, for du kan gjøre det meste klart dagen før, sånn at du kun legger sukker på toppen og karamelliserer det med en brûléebrenner ved serveringen. Sukkeret skal ligge som et knasende, sprøtt lag på toppen.
2 dl helmelk
2 dl fløte
5 ss sukker
1 ss vaniljesukker
1 vaniljestang
4 lett eggeplommer
4 ss sukker
Kok opp melk, fløte, sukker, vaniljesukker og vaniljestang delt på langs. Det er smart å la det koke opp veldig langsomt, for da får vaniljestangen tid til å gi fra seg mye smak. Avkjøl blandingen litt og rør inn lett sammenvispede eggeplommer. Sil blandingen over i ildfaste porsjonsformer, som settes i en langpanne. Hell kokende vann i langpannen slik at det står halvveis opp på formene. Stekes i ovnen på 150 grader, til den har stivnet. Det tar ca. 40 minutter.
Ved servering drysses det på sukker, som karamelliseres med en brûléebrenner. Om du ikke har det, kan du sette formene noen få minutter under grillelementet i ovnen til sukkeret er karamellisert ca. 3 minutter, men da må du passe godt på, så ikke sukkeret blir brent.
Du kan pynte dem veldig enkelt, med et mynteblad, som jeg har gjort her, eller med friske bær.
Det smaker deilig med en god dessertvin til, for eksempel en Sauternes.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Dessertdagen feires i USA i dag og selv om jeg ikke er så overbegeistret for alle de nye dagene vi har adoptert fra USA, synes jeg denne er bra. Du finner velsmakende desserter fra både USA og mange andre land i verden HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Den globale martinidagen blir feiret den tredje lørdagen i juni hvert år. Martini er lett gjenkjennelig, med sine spesielle glass. Om du har lyst til å teste en martinioppskrift eller flere, finner du flere varianter HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pistasjedagen markeres i USA i dag. Pistasj er et løvtre, som vokser vilt i middelhavsområdet og blir opptil 10 m høyt. Pistasj vokser vilt fra Tyrkia, Syria og Israel østover til Sentral-Asia. Pistasjtrær dyrkes i tillegg i Irak, Iran, Italia, Spania, Portugal, Iran, USA og Tyrkia. Du finner oppskrifter med pistasj HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.