Irans nasjonaldag

Irans nasjonaldag er feires på uavhengighetsdagen og er en nasjonal fridag. Dagen har vært feiret siden 1979.

Iransk mat er kombinasjoner av ris med kjøtt, grønnsaker og nøtter. De bruker mye urter sammen med frukt som plommer, granatepler, kvede, svisker, aprikoser og rosiner. Av krydder og smakstilsetninger bruker de mye safran, tørket lime og andre sitrusfrukter, kanel, gurkemeie og persille.

 

Du finner spennende matretter fra Iran HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Something on a Stick Day

Something on a Stick Day er en av de rarere matdagene i USA. Det er mye som kan tres på en pinne. Kjærlighet og iskrem er vel noe av det første man tenker på, men kebab og andre grillspyd er jo også vanlig. De siste årene har cake pops også blitt populært, det er rett og slett kaker på pinne.

Om du har lyst til å lage noe på en pinne i dag, kan du lage cake pops, som du finner oppskrift på her.

Om du har lyst på middag på pinne, finner du masse godt her.

Og vi ønsker alle en god Something on a Stick Day 🥳

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kokosis med karamellsaus

Kokosis med karamellsaus er en av mine favorittdesserter. Om du ikke får tak i pandanblad, kan du bruke en vaniljestang av god kvalitet, delt på langs i stedet.

Kokosis:

5 dl kokosmelk

1 pandanblad

6 eggeplommer

2,5 dl sukker

2 dl kokosmasse

Ev. 1 ss Malibulikør

Kok langsomt opp kokosmelk og pandanblad. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett kokosmelkblandingen i eggedosisen under omrøring. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner, bruk helst termometer. Sett blandingen kaldt, så den blir helt avkjølt. Plukk ut pandanbladet, tilsett ev. Malibu og kjør isen i iskremmaskin til den er ferdig. Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i frysenen i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.

 

Karamellsaus:

1 ss sukker

4 ss brunt sukker

1 dl kremfløte

3 ss smør

1/2 ts salt

3 ss peanøttsmør

Kok opp alt, bortsett fra peanøttsmør og salt i en tykkbunnet kjele, på middels varme under omrøring. La det småkoke i 3-4 minutter, mens du rører. Tilsett peanøttsmør og salt i blandingen, og rør videre over lav varme i 3-4 minutter til.

Servering:

Hell karamellsaus med peanøtter over isen, mens den fortsatt er varm og pynt med et mynteblad. Det smaker også deilig med litt hele peanøtter til.

 

Du finner masse spennende og velsmakende desserter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Festbord i sotrosa og gull

Festbord i sotrosa og gull kan brukes til mange slags anledninger, fleks. jubileer, navnefest, konfirmasjon eller nyttårsfeiring.

Til en forandring, brukte jeg ikke serviettene som mal for blomsterdekoratøren, men reiste på serviettjakt etter at jeg hentet blomsterdekorasjonen.

De søte hjerteklypene hadde jeg fra før, så det var kun servietter og silkebånd som måtte skaffes. Duken selges som 5-metervare fra Jysk, er lettstrøket og kan vaskes og gjenbrukes.

Festbord i sotrosa og gull
Festbord i sotrosa og gull

De små fuglene og kulene hadde jeg fra før og de er kjøpt i en interiørbutikk i nærheten. Gullbestikket er fra Halvor Bakke. Glassene heter Sonja og er fra Hadeland Glassverk.

Min anbefaling, om du har plass, er å sette vekk pynteting i samme fargenyanser sammen, så du husker hva du har og det er enkelt å gjenbruke dem, når du har lyst til det.

Du finner flere varierte borddekkinger til de fleste anledninger her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Bringebærmartini

Bringebærmartini er en deilig drink, som kan gjøres søtere eller friskere ved å justere mengden limesaft. Den passer både som velkomstdrikke og som drink etter middagen.

4 bringebær

25 ml bacardi razz

25 ml bringebærlikør

1 skvis frisk limesaft

50 ml sodavann

Til pynt:

1 kvist rosmarin

3 bringebær

Knus 4 bringebær lett i glasset og legg i isbiter.

Tilsett bacardi razz, bringebærlikør og lime og rør godt. Tilsett sodavann og pynt med bringebær, tredd på en rosmarinrosmarinkvist.

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingruller i ovnen

Kyllingruller i ovnen er en nydelig rett, som gjerne kan serveres til gjester, Oppskriften er passe til 4 personer.

800 g kyllingfilet

Salt og pepper

1 pose majones

2 ss sennep

5 dl revet ost

1 bunt persille, finhakket

Legg kyllingfiletene flatt og del dem i to tynnere fileter. Legg bakepapir eller plastfolie over og slå dem helt flate.

Krydre dem med salt og peper på begge sider.

Bland majones og og sennep i en bolle og smør 2/3 av blandingen utover kyllingfiletene.

 

Bland ost og persille i en annen bolle og fordel det over kyllingfiletene, før du ruller dem sammen og legger dem med skjøten ned i en ildfast form, smurt med olivenolje.

 

Smør resten av majonesblandingen over rullene og sett dem i ovnen på 200 grader til de begynner å få farge.

 

Dryss over resten av osteblandingen og sett dem tilbake i ovnen, til de har fått fin og gyllen farge.

Server kyllingrullene med valgfritt tilbehør. Jeg har brukt pommes noisettes, som du kan finne i frysedisken eller finne oppskrift på her og en salat med isbergsalat, paprika, vårløk, mais og tomat. Dressingen finner du oppskrift på her.

 

Du finner masse spennende og varierte oppskrifter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dressing til salat

Dressing til salat passer både når du skal servere salaten som egen rett og når du skal servere salaten til kjøtt- eller fiskeretter. Den passer også godt til burger av både kjøtt og fisk.

2 ss majones

100 g creme fraiche

1 ss ketsjup

2 ts HP sauce

1 ss sennep

Salt og pepper

Rør alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.

 

Dressing til salat
Dressing til salat

 

Du finner flere oppskrifter på sauser og dressinger her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Biffpizza

Biffpizza er kjempegodt og super restemat om du har hatt helstekt kalv- eller oksefilet. Du kan også kjøpe et biffstykke eller biffstrimler, om du ønsker det. Om du bruker rått kjøtt, kan du legge det oppa alt den andre fyllet, så får den stekt seg litt i ovnen. Uansett er denne pizzaen populær hos oss.

1 liten boks Mutti pizzasaus

1 ss oregano

2 fedd finhakket hvitløk

1 ts timian

Div. ost etter eget ønske

Mozarella

1 god neve sjampinjong i skiver

1 liten rødløk i strimler

1/2 rød paprika i strimler

1 boks ananas

400 g biff i strimler

 

Bland Mutti pizzasaus, oregano, hvitløk og timian i en kjele og la det koke i min. 15 min på svak varme.

Du finner oppskrift på pizzabunn her.

Bre pizzasausen over den halvstekte bunnen. Legg på osten, bortsett fra mozzarellaen. Legg på sopp, løk, paprika, ananas og kjøtt. Krydre med f.eks. biffkrydder, italiensk krydder eller kyllingkrydder. Riv opp mozzarellaen og legg rundt om kring på pizzaen. Stekes på høy temperatur i ovnen til den er gyllen oppa. Biffpizza deles opp i porsjonsstykker og serveres varm.

 

Du finner mange flere spennende pizzavarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kjøttpudding av hjort

Kjøttpudding av hjort er en tradisjonsrik rett som serveres med deilig brun saus, poteter og valgfrie grønnsaker.

1/2 dl griljermel

1 dl fløte

1 finhakket løk

500 g kjøttdeig av hjort

1 sammenpisket egg

2 pk bacon i skiver

1 ts salt

1 ts pepper

Bland griljermel og fløte i en bolle, og la det svelle i 5 minutter. Elt sammen alle ingrediensene utenom bacon.

Legg baconskivene med litt overlapp i en ildfast brødform. La endene henge utover kanten. Fordel deigen i formen. Pakk over baconendene og stek midt i ovnen på 150 grader i ca. 1 time.

Serveres med brun saus, poteter, stekt sopp og valgfrie grønnsaker, f.eks. blomkål eller bønner.

Du finner oppskrift på gammeldags, brun saus HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.