Gratinert løksuppe

Gratinert løksuppe er en av mine barndoms favorittretter og moren min lagde det ofte som lørdagskos. Jeg synes det fortsatt smaker nydelig og lager det av og til, enten som en koserett en kveld, eller som forrett. Alkoholen gir kun retten en god kryddersmak, så jeg anbefaler at du ikke kutter ut den. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

4 store løk i ringer

2 ss smør

2 ss hvetemel

1 l vann

6 ss grønnsaksfond

2 laurbærblader

4 stilker timian

2 ts tørket persille

1/2 ts salt

1 ts grovmalt pepper

1,5 dl hvitvin

1 god klunk konjakk, eller 2

4 stk formloff i terninger, tørket i tørr stekepanne

2 dl vellagret, revet ost, som f.eks. Gruyère eller Jarlsberg

Brun løken i smør i en gryte på svak varme til den er gyllen, før du tilsetter vinen og lar det koke litt inn. Dryss over mel, spe med vann og tilsett fond.

Tilsett konjakk, krydder, urter, salt og pepper. La suppen småkoke under lokk på svak varme i ca. 1 time. Smak til om suppen trenger mer krydder eller fond.

Hell suppen i en stor bolle, eller flere små porsjonsboller, som tåler varme. Dekk suppen med brødterninger og strø over den revne osten. Gratiner suppen ved 250 grader, til osten har smeltet fått fin farge.

Du finner flere oppskrifter på spennende og velsmakende supper her.

Gratinert løksuppe
Gratinert løksuppe

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Smørdampa gulrøtter med hvitløk og vårløk

Smørdampa gulrøtter med hvitløk og vårløk smaker perfekt til fisk. Oppskriften er passe til 4 personer.

2 ss smør

2 ss vann

1 ts grønnsaksfond, ev. buljongterning

4 gulrøtter, revne

2 vårløk, finstrimla

1 fedd hvitløk, finhakka

Salt

Smelt smøret og tilsett hvitløken. La det frese et par minutter, før du tilsetter vann og  fond og koker opp. Tilsett vårløk og gulrot og la det dampe i et par minutter, mens du rører hele tiden. Smak til om det ev. trenger salt (fond og buljongterning inneholder også salt). Server smørdampa, revne gulrøtter med hvitløk og vårløk rykende varmt.

Smørdampa gulrøtter med hvitløk og vårløk

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Estragonkylling med nydelig saus

Estragonkylling med nydelig saus er en fin rett til både hverdags og selskap. Estragon og kyllingbryst passer perfekt sammen. Denne sausen smaker nydelig til kylling, men kan også brukes til biff.

3 store sjalottløk

1 fedd hvitløk

1 ss kyllingfond

1/3 ltr fløte

1 neve finhakket, frisk estragon

Salt og pepper

Sjalottløk og hvitløk kuttes fint og stekes gyllent i smør. Tilsett kyllingfond, fløte og estragon. Kokes ned til fin sausekonsistens. Smak til med salt og pepper.

1 – 2 kyllingfilet per person krydres med salt, pepper og tørket estragon, før de stekes gylne i panne. Om du heller vil ta kyllingbrystene i sous vide, kan du krydre den og vakuumere den med litt smør eller olje, før du legger den i sous viden på 61 grader i 1 time. Brun den deretter raskt i litt smør i stekepannen.

Server med en god salat og kokte poteter eller ris.

Estragonkylling med nydelig saus
Estragonkylling med nydelig saus

 

Du finner flere spennende og velsmakende retter med kylling her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cumberlandsaus

Cumberlandsaus er en engelsk klassiker, som serveres kald til kjøttretter. Den passer godt til både rødt og hvitt kjøtt og er super til grillmat.

1 sjalottløk, finhakket

4 ss rødvinseddik

12 hvite pepperkorn, støtt

1 dl kalvekraft, ev. fond og vann

1/2 dl portvin

1 ts worcestershiresaus

2 ss ripsgele

1 appelsin, kun saften

1 sitron, kun det gule skallet, kokt opp og skjært i strimler

Ev. salt

Kok opp løk, eddik og pepper i en liten kjele og kok ned til 1/3. Tilsett resten av ingrediensene, bortsett fra sitronskallet og la det småkoke i 20 min. Smak til med salt og sil sausen over i en bolle. Sett cumberlandsaus kaldt til den skal serveres. Rett før serveringen tilsettes strimlet sitronskall.

Cumberlandsaus
Cumberlandsaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bentes gratinerte rekerett

Bentes gratinerte rekerett er en litt uvanlig, men veldig god forret, med en blanding av reker og spekeskinke. Den kan også brukes som en tapasrett, eller om du dobler oppskriften, en deilig liten kveldsrett med salat til. Den kan lages nesten klar i forveien og bare settes i ovnen når gjestene har kommet. Denne oppskriften er passe til 6 personer.

100 g spekeskinke i små terninger

1/2 løk, finhakket

3 dl crème fraîche

1 ss sitronsaft

1 ss finhakket frisk dill

2 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket vårløk

300 g pillede reker

1⁄4 ts pepper

100 g revet, vellagret ost

Brun skinke og løk lett, i bittelitt olje i en kjele. Hell av oljen, tilsett resten, bortsett fra rekene og osten og kok opp under omrøring. Legg rekene i ildfaste former, hell den varme sausen over og dryss over ost.

Sett formene under grillelementet på 220 grader i noen minutter. Pass på så det ikke blir brent, for det går ganske fort.

Ta formene ut av ovnen når osten har smeltet og fått en fin, gyllen farge.

Server Bentes gratinerte rekerett med grissini eller annet brød du har lyst på.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kinesisk kyllinggryte med nudler

Kinesisk kyllinggryte med nudler er en ganske rask rett å lage og den passer godt for barn også, hvis du dropper chilien. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Start med den sursøte sausen:

3 ss sukker

1 dl soyasaus

3 ss hvitvins- eller drueeddik

2 ss tomatpuré

1 ts finhakket fersk ingefær

1 finhakket chili

2 dl vann

Ananassaften

2 ss maisenna

Bland alle ingrediensene i en kjele og la det få et oppkok. Sett til side til det skal brukes

Kyllingen:

500 g kyllingfilet i strimler

1 finhakket løk

1 rød paprika i strimler

2 finstrimlede vårløk

1 boks ananas i biter inkl. saften, som brukes i sausen

Fres løk og kylling i olje i en gryte. Tilsett sausen og resten av grønnsakene og la det småputre i noen minutter. Server kinesisk kyllinggryte med nudler og gjerne med litt friske urter på toppen.

Kinesisk kyllinggryte med nudler
Kinesisk kyllinggryte med nudler

Du finner flere matretter fra Kina HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Cuba Libre

Cuba Libre, eller rom og cola ble utviklet under krigen mellom Cuba og Spania, som førte til Cubas selvstendighet i 1902.  Cuba Libre betyr “fritt Cuba”, er rask og lage og veldig populær.

4 cl rom

Coca cola

Lime

Legg isbiter og et par skiver lime i et longdrinkglass. Hell i rom og fyll opp med Coca cola. Pynt med en limeskive og server.

 

 

Du finner flere spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kalvefilet med potetstabler og konjakk- og peppersaus

Kalvefilet med potetstabler og konjakk- og peppersaus er nok en av mine favorittretter, men det er nok mest fordi konjakk- og peppersaus er min absolutte favorittsaus. Denne retten er garantert en suksess i selskap.

Potetstabler:

Beregn 1/2 -1 bakepotet per pers.

Smør

Krydder etter eget ønske, f.eks. grillkrydder eller annet blandingskrydder

Skjær poteter i tynne skiver. Smelt smør og bland inn ønsket krydder. Her har jeg brukt kyllingkrydder, siden jeg skal bruke potetene til en kyllingrett. Smør en ildfast form med smørblandingen. Hver stabel er 1/2 potet. Legg på de største potetskivene. Smør på smørblanding og legg på de neststørste skivene. Fortsett til alle potetskivene ligger i stabler. Stek litt nedenfor midt i ovnen på 200 grader til potetstablene er gjennomstekte.

Sausen:

20 svarte pepperkorn

1/2 dl konjakk (eller brandy)

1/2 l fløte

2 ss oksefond

1 ss karamellsaus fra flaske

Noen hele, syltede rosépepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen)

2 ss smør

Knus de svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett Cognac, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosépepperkorn. La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.

Kalvefilet:

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. La den ligge i ferdigkjøpt rub før grillingen, så blir den ekstra god. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Om du skal steke den ferdig i ovnen, setter du den inn på 80 grader. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Om du heller vil sous videbehandle kalven, finner du fremgangsmåte HER.

 

Server kalvefilet med potetstabler og konjakk- og peppersaus og valgfrie grønnsaker. Jeg har brukt brokkoli. Pynt gjerne med litt friske urter også.

 

Kalvefilet med potetstabler og konjakk- og peppersaus
Kalvefilet med potetstabler og konjakk- og peppersaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Amaretti al limone

Amaretti al limone er myke og velduftende kjeks fra Italia. De har en deilig mild sitronsmak og det er  vanskelig å spise bare én.

Oppskriften gir ca. 50 amaretti al limone

280 g mel tipo 00

20 g potetmel

120 g melis

100 g smør

1 egg

1 økologisk sitron (skall + saften)

8 g bakepulver

1 klype salt

Litt sukker til å rulle i

Litt melis til å rulle i

Melis til å drysse over etter steking

Fremgangsmåte:

Vask sitronen godt før du river skallet. Press deretter saften og sett til side.

La smøret mykne i romtemperatur. Hvis du har det travelt, kan du sette det i mikrobølgeovnen i noen sekunder. Visp smør og melis til det er hvitt og luftig. Tilsett egget og saltet og fortsett å piske, tilsett deretter sitronskall og sitronsaft.

Tilsett litt og litt tipo 00, potetmel og bakepulver ved å sikte det gjennom en sikt. Rør sammen til en jevn deig og form den til et brød. Pakk deigen inn i folie og det til hvile i kjøleskapet i en time.

Ta små biter med deig og form kuler på størrelse med valnøtter med hendene. Ha litt sukker på en tallerken og litt melis på en annen tallerken. Før hver kule, først i sukkeret og deretter i melis (de må være perfekt belagt). Legg kakene på to bakepapirkledde stekeplater, og pass på å ha litt avstand mellom dem.

La kakekulene hvile i kjøleskapet en halvtime før steking. Stek ett stekebrett om gangen i en forvarmet ovn på 180 grader i 12-15 minutter (de skal ikke bli brune).

Ta amaretti al limone ut av ovnen og la dem avkjøles helt før du drysser dem med mer melis og serverer.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.