Deilig fisk i form

I dag serverer jeg laks og grønnsaker i form. Det er enkelt, billig og ikke minst godt.

Olje

Valgfri fisk

2 gulrøtter i tynne skiver

1/2 finhakket fennikel

2 dl creme fraiche

1 dl fløte

1 strimlet vårløk

1 neve finhakket dill

1 neve finhakket persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket chili

2 ss limesaft

Salt og pepper

Minitomater

Denne retten ble til i forbindelse med at jeg ikke hadde oppvaskmaskin, men da la jeg også skivede poteter i bunnen, slik at det ble minimalt med oppvask.

Smør formen med olje, legg i laks eller annen fisk i bunnen og ta på salt og pepper. Legg gulrøtter i tynne skiver og finhakket fennikel over. Lag en saus av creme fraiche, fløte, strimlet vårløk, finhakket dill, finhakket persille, finhakket hvitløk, finhakket chili, limesaft, salt og pepper. Hell sausen over fisken og grønnsakene.


Del små tomater i to og fordel disse utover.

Dekk formen med aluminiumsfolie og sett midt i ovnen på 200 grader i ca 1 time.

Dersom du velger å legge poteter i bunnen, må disse få litt steketid alene før du legger på resten av ingrediensene.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hummerdagen

Hummerdagen feires i Australia i dag. Hummer er fantastisk godt og kan varieres etter humør og årstid.

Noen funfacts om hummer:
  • Hummerblod er blått
  • Vanligvis er hummer en flekkete brun, men genetiske mutasjoner har ført til røde, blå, flerfargede og albino hummer
  • Når hummeren blir kokt, frigjøres astaxanthin i skjellene, og gjør at den blir knallrød
  • Hver gang en hummer bytter skjell, vokser de 20 %
  • Unge hummer bytter skjell flere ganger i året, men fra de veier ca. 500 g, skjer det en gang i året
  • Etter å ha funnet et trygt gjemmested, fjerner de skallet, inkludert slimhinnen i tarmen. Under det gamle skallet er alt rynkete og det nye skallet er mykere enn huden din
  • Jo varmere vannet er, jo raskere vokser hummer
  • Hummer har tre par antenner
  • Hummerklør har forskjellig størrelse og brukes til forskjellige formål. Den større kloen bruker den til å bryte opp muslinger, krabber og kråkeboller. Den lille kloen brukes til å rive maten i biter
  • Hunnhummer sparer på sæd i mange måneder. De oppbevarer den i en beholder mellom bena i seks til ni måneder før hun befrukter eggene, som deretter sitter fast på halen i ytterligere seks til ni måneder
  • Nyklekket hummer flyter de første to ukene
  • Den største hummeren som noen gang er registrert ble fanget nær Nova Scotia i 1977 og veide 20,1 kg
  • Hummer kan gjenkjenne hverandre
  • Selv om det er usikkert om hummer kan føle smerte, gjorde Sveits det ulovlig å koke levende hummer i 2018

Det meste av hummeren vi kjøper i norske butikker, er avlivet og fraktet i lake fra Canada.

Du finner oppskrifter med hummer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Absintdagen

Absintdagen markeres i Australia i dag.

Absint kommer opprinnelig fra Sveits på slutten av 1800-tallet, men ble populær i kunstnermiljøet i Paris ved århundreskiftet. Den ble om talt som «den grønne fe» og skapte hallusinasjoner.

 

Du finner drinker med absint HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Island: Apotek restaurant

Island: Apotek restaurant er den beste restauranten vi spiste på i Reykjavik. Den er så populær at du må bestille bord i god tid, nesten samme hvilken dag du vil dit. Vi var heldige, siden vi bodde på det tilhørende hotellet. Du kunne velge mellom forskjellige retter fra forskjellige menyer, eller alle rettene på julemenyen, som vi gjorde. Maten var nydelig og så ut som vakre kunstverk.

Siden vi var så heldige at vi bodde på hotellet, fikk vi noe av restematen til frokosten også.

 

Om du skal til Island, vil jeg anbefale denne restauranten på det varmeste.

Du finner hjemmesiden til Island: Apotek restaurant HER.

 

Du finner flere artikler fra reiser og restauranter jeg har spist på her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammeskank i øl

Lammeskank i øl gir møre og saftige lammeskanker og en helt nydelig saus, som du garantert kommer til å like, samme om du liker øl eller ikke.

4 lammeskanker

1 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

2 flasker mørkt øl

1/2 l lammekraft

2 laurbærblader

1 neve frisk, finhakket timian

Salt og pepper

1 neve finhakket bladpersille

Brun maisennajevner

Sett lammeskankene i en gryte eller ildfast form med høye kanter. Tilsett resten av ingrediensene, bortsett fra persillen og maisennaen.

Sett på lokk eller dekk med folie og sett gryten i ovnen på 100 grader 3 timer til kjøttet løsner fra lammeskankene.

Ta av lokket, sil av halvparten av kraften og sett gryten tilbake i ovnen uten lokk på 200 grader til skankene får fin farge.

Kok opp den avsilt kraften i en kjele, smak til med salt og pepper og jevn den med maisennajevner til en litt tynn saus. Rør inn persille rett før servering.

Server lammeskankene med valgfrie poteter, f.eks. potetmos, som du finner oppskrift på her og valgfrie grønnsaker, som f.eks. bønner, som kun har fått et raskt oppkok i vann, tilsatt litt smør.

 

Lammeskank i øl
Lammeskank i øl

 

Du finner flere spennende og velsmakende lammeoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kir Royale

Kir Royale er en variant av drinken kir, som en katolsk prest med navnet Canon Felix Kir fant opp. Crème de Cassis er en solbærlikør.

4 cl Crème de Cassis
Champagne eller annen hvit musserende vin

Hell Crème de Cassis i et godt avkjølt champagneglass, fyll opp med musserende vin.

Kir Royale
Kir Royale laget med Cremant

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Falafel med hummus og tahinisaus

Falafel med hummus og tahinisaus er en nydelig rett fra Midtøsten. Falafel er kikertkaker med mye smak, og flere av landene i området mener at det er akkurat dem som er opprinnelseslandet. De kan serveres med forskjellig type tilbehør, f.eks. som jeg har gjort her eller i pita. Det er viktig at alle de andre ingrediensene er klare før falafelene.

Falafel:

100 g tørre kikerter

100 g tørre hestebønner uten skall (split broad beans, fava beans)

4 vårløk

4 hvitløksfedd

20 g frisk korianderblader

15 g frisk bladpersille

1 ts bakepulver

¼ ts malt allehånde

¼ ts malt kanel

1 ts malt spisskummen

1 ts malt koriander

¼ ts malt ingefær

¼ ts malt hvit pepper

1 ts salt

Bløtlegg kikerter og bønner i vann over natten eller min. 8 timer. Hell av vannet.

Bland alt og kjør til fin mos i hurtigmikser eller stavmikser. Sett kaldt i en tett boks til de skal stekes. Bruk falafelutstikker eller rull til boller og friter i 5 deler mais- eller rapsolje, tilsatt 1 del olivenolje til de har fått fin farge. Det tar 3-5 min. Fisk dem opp og la dem renne av seg på tørkepapir. Server falafelene med en gang de er klare.

Tahinisaus:

50 g tahini

1/2 sitron, kun saften

Ev. vann

Salt og pepper

Bland sammen tahini og sitronsaft og spe med vann til en tykk saus. Smak til med salt og pepper.

Salaten:

Rødkål i fine strimler

Kål i fine strimler

Gulrot, revet

Agurk i terninger

Vårløk, strimlet

Paprika i strimler

Granateplekjerner

Dressing:

1 del limesaft

2 deler olivenolje

Hummus:

1 boks kikerter i lake, skylles og tørkes

1/2 ts bakepulver

1/2 dl sitronsaft

2 fedd hvitløk

1/2 ts salt

1 dl tahini

1/2 ts spisskummen

1 ss ekstra virgin olivenolje

Alt kjøres i blender eller med stavmikser til en jevn masse. Pyntes med litt olivenolje og et dryss sumak eller paprika.

 

Server falafel med hummus og tahinisaus sammen med salat og kanskje pita, som du finner oppskrift på her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Sjekk den spennende og litt rare matkalenderen

Sjekk den spennende og litt rare matkalenderen vår. Den inneholder forskjellige merkedager, som f.eks. nasjonaldager, helligdager og mer tullete mat- og drikkedager fra fjern og nær.

Har du for eksempel hørt om  «ikke gråt over spilt melkdagen» eller «tannpinedagen»? Du finner dem og mange andre dager her.

Sjekk den spennende og litt rare matkalenderen
Sjekk den spennende og litt rare matkalenderen

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostedagen

Ostedagen markeres i Australia i dag.

Ost er en veldig gammel matvare. De første ostene ble trolig fremstilt 5500 år før vår tidsregning. Både Europa, Sentral-Asia og Midtøsten har vært foreslått som opphavssted for osteproduksjon, men ingen har så langt lyktes i å fastslå hvor i verden det ble laget ost aller først.

 

Du finner oppskrifter på og med ost her.