Den internasjonale øldagen

Det er produsert øl i verden siden minst 5000 f.Kr. Dette gjør øl til en av de eldste drikkene mennesker har laget. Det er usikkert når man begynte å brygge øl i Norge, men historien vil det til at det var Odin som lærte kunsten å brygge øl til menneskene.
I tillegg til å bruke øl som drikke, smaker det godt med øl i mange matretter.

Jeg kan anbefale denne nydelige gryteretten, der ølet gir en kraftig, velsmakende saus.

Pasta med kalkun og tomater

Pasta med kalkun og tomater er nydelig restemat. Denne oppskriften kan også lages med kylling og er passe til 4 personer.

400 g kalkunrester

Litt olje til steking

1 finhakket løk

20 minitomater, delt i 2

2 finhakkede hvitløksfedd

1 ss kyllingfond

2 ss finhakket, soltørket tomat

2 ss oliven i skiver

Italiensk krydderblanding

Salt og pepper

1 neve bladpersille

Ev. litt parmesan

Blank løken i oljen før du tilsetter hvitløk, tomater, fond og krydder. La det kose jeg noen minutter, så tomatene går i oppløsning. Tilsett soltørka tomat, oliven og kjøtt og la det frese i noen minutter, før dy drysser over litt hakke bladpersille.

Server med ønsket pasta, kokt etter anvisning på pakka og kanskje litt revet eller høvlet parmesan.

Pasta med kalkun
Pasta med kalkun

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Norge: Basso social

Basso social i Storgata i Oslo, var en positiv overraskelse. At vi bestemte oss for å spise på akkurat denne restauranten, var et resultat av googling, i forbindelse med en konsert vi skulle på.

Konseptet er at du kan velge retter fra menyen og ende opp med en 3-retters, for eksempel. Du kan også velge en 10-retters til kr. 748,- eller 13-retters meny til kr. 898,- og ev. med vinpakke. Vi valgte 13 retter og fikk en smak av alle rettene på menyen.

Måltidet:

Rettere ble servert tre og tre, med vin, så til sammen 5 viner til vår pakke. De tre første rettene, omtalt som snacks i menyen var disse, og kun en munnfull av hver. Spesielt minipaien var en smaksbombe, men alle tre smakte nydelig.

  • Smoked biscuit – Pancetta – Ricotta
  • Waffle – Tartare – Pickled mustard seeds
  • Mini pie – Langoustine – Lemon

Så var det tid for forretter:

  • Chicken – Seared onion peel – Sofrito
  • Fried scallop – Browned butter – Mandarin
  • Stracciatella – Pickled tomatoes – Smoked salt

Den første av forrettene er en velsmakende suppe, som sammen med kamskjellet, var våre favoritter.

Etter forrettene, kom kveldens store favoritt, som var risottoen. Den står alltid på menyen og det er ikke uten grunn

  • Creamy risotto – Mascarpone – Truffle

Den ble servert samtidig med

  • Bell pepper – Pepperonata – Parmesan

 

og

  • Seared tuna – Dehydrated veal – Capers

som var en vitello tonnato, med nordisk vri. Begge disse rettene smakte også veldig godt.

 

Det var omsider tid for hovedretter, og det er ikke sånn at man velger én av dem, du får servert alle tre – samtidig.

  • Bresaola – Parmesan – Fried garlic
  • Pink-roasted duck – Sweet glaze – Cappelli
  • Homemade pasta – Salsiccia – Parsley

Min soleklare favoritt blant hovedrettene var andebrystet, som ble servert rosastekt, med glaze laget med blodappelsin og fritert cappelli pasta.

Dagens siste rett var selvfølgelig desserten:

  • Tiramisu – Homemade ice cream – Mascarpone

Det var en slags dekonstruert tiramisu med mye kaffesmak og en verdig avslutning på et minneverdig måltid.

Opplevelsen:

Vinene var utvalgt med perfeksjon, for å passe til hver sekvens av måltidet og det hører med til historien at betjeningen er hyggelig og profesjonell. Vi kommer gjerne tilbake til Basso social når menyen er fornyet, noe som skjer fire ganger i året.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammefilet med soppsaus

Lammefilet med soppsaus og ovnsbakte poteter er en rett de fleste vil like.

Sausen:

2 pk sopp i skiver

2 finhakkede løk

3 fedd finhakket hvitløk

5 dl fløte

4 ss fond, f.eks. kylling, okse, kantarell eller vilt etter hva du skal servere sausen til

pepper

Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok

Potetene:

1 kg kokefaste minipoteter

1/2 dl olivenolje

Salt og pepper

Risle litt olivenolje i en langpanne, legg i potetene, ta på salt, risle over litt mer olje. Sett dem i ovnen på 200 grader og stek til de er myke inni.

Lammet:

800 g lammefilet

Salt og pepper

Smør til steking

Krydre lammefiletene med salt og pepper og brum dem i smør til de er gylne rundt hele. Du kan enten steke lammefiletene ferdig i stekepanna, eller du kan steke dem noen minutter i ovnen på 180 grader (3-4 minutter).

Du finner flere oppskrifter på lam, både tradisjonelle og mer spennende varianter, HER.

 

Lammefilet med soppsaus kan serveres med valgfrie grønnsaker, for eksempel romanesco, blomkål eller brokkoli.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.