Cereal Day (frokostblandingsdagen) markeres i USA i dag.
Tidlig på 1800-tallet levde de fleste i USA på svinekjøtt, whisky og kaffe. Det er jo ikke så sunt, og mange kristne fundamentalister, mente det var veien til helvete. De trodde også at forstoppelse var Guds straff for å spise kjøtt og at kjøttet hadde skylden for begjær og latskap. For å befri USA for dette, sto religiøse ildsjeler i spissen for landets aller første vegetariske bevegelse. I 1863 oppfant dr. James Jackson den aller første frokostblandingen og tilbød et syndefritt kjøttfritt alternativ som hadde som mål å rense både samvittighet og tarm.
Du finner oppskrifter på og med frokostblanding her.
Innbakt kyllingbryst med brokkolipuré og granateple er en rett vi fikk servert hos sønnen og svigerdatteren min. Brokkolipuréen gjør at du ikke savner saus. Oppskriften er passe til 4 personer.
Brokkolipuré:
2 brokkoli
50 g smør
1 ss grønnsaksfond
1 ½ dl fløte
Salt og nykvernet pepper
1 pose reven parmesan
2 fedd hvitløk, finhakket
Kok brokkolien mør i vann. Hell av vannet, tilsett resten av ingrediensene og kjør blandingen glatt med stavmikser. Gi brokkolipuréen et oppkok og smak til med salt og pepper.
Kyllingen:
600 g kyllinglårfilet eller brystfilet
1 skive serranoskinke per kyllingfilet
Pepper
Krydre kyllingen med pepper. Rull inn hver filet med skinke og stek dem i smør, til skinken er gyllen og sprø og fileten er gjennomstekt, men ikke tørr.
Server med granateple, litt balsamico og valgfrie poteter, som du finner mange spennende varianter av HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
I dag feirer India nasjonaldagen sin, til minne om at de ble republikk i 1950. De har to andre feiringer også, uavhengighetsdagen og fødselsdagen til Mahatma Gandhi. Nasjonaldagen feires med seremonielle parader.
Vi feirer med indisk mat i dag og de har virkelig en variert matkultur. Du kan finne mange spennende og velsmakende retter fra India her.
Jeg har vært flere fantastiske steder i India, bl.a. på et kryddermarked utenfor Goa.
Dronning Maudfromasj er en skikkelig festdessert og passer godt på nyttårsaften. Den er enkel å lage og smaker godt. Dersom du vil hvelve fromasjen over på fat før servering, går det fint, men den ser også imponerende ut, dersom du bruker glassbolle/prosjonsformer, slik at sjokoladelagene blir synlige.
5 eggeplommer
5 dl fløte
3/4 dl portvin
5 ss sukker
5 plater gelatin
100 g kokesjokolade
Pisk eggedosis av eggeplommer. Pisk krem av fløte og sukker. Bland sammen krem, eggedosis og portvin.
Legg gelatinen i kaldt vann. Klem ut vannet og rør dem ut i bittelitt kokende vann. Bland gelatinen inn i fromasjen.
Riv kokesjokoladen. Legg halvstiv fromasj og reven sjokolade lagvis i bolle eller porsjonsformer, avslutt med reven sjokolade.
Settes kjølig i noen timer, så den stivner.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Innbakt kylling med pasta og bønnemiks er enklere å lage enn det ser ut som, siden jeg har brukt ferdig bønnemiks, som er blandet i pastaen. Oppskriften er passe til 4 personer.
Kok pasta etter anvisning på pakken. Rør inn 1 pk. bønnemiks.
4 store kyllingfileter
4 skiver jarlsbergost, eller annen ost du liker
2 egg
4 ss mel
8 ss panko (strøkavring)
4 skiver bacon
Salt og pepper
Skjær en slisse i hver kyllingfilet og legg i osteskiver i hver av dem. Krydre med litt salt og pepper. Dypp kyllingfiletene i mel, deretter i egg og til slutt panko. Snurr en baconskive rundt hver av dem. Stek dem i smør, på begge sider, til kyllingen er gjennomstekt, men ikke tørr.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kyllingfilet med smørdampa beter og blåskimmelsaus er veldig harmonisk i munnen, med sødmen fra betene og skarpheten fra osten i sausen. Den er også enkel å servere til gjester, siden både betene og sausen kan gjøres klar i forveien og potetene gjør seg nesten selv, når de har kommet i ovnen.
Potetene:
Hell litt nøytral olje i en ildfast form, legg i poteter. Rull dem rundt, så de får olje på alle kanter. Krydre dem med salt og pepper og sett dem i ovnen på 200 grader til de er møre. Snu litt på dem, så de får litt farge på alle kanter.
Sausen:
2 finhakkede løk
2 ss smør
3 dl chablis
2 laurbærblader
2 ss kyllingfond
150 g blåskimmelost
5 dl fløte
1 ss konjakk
Løken blankes mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, konjakk og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens. Smak til med salt og pepper.
Rotgrønnsakene:
1 rødbete, skrelt og delt i terninger
2 gulbeter, skrelt og delt i terninger
1 løk i tynne båter
1 god klatt smør
Salt og pepper
Smelt smøret i en kjele, tilsett løken og la den frese til den begynner å få litt farge. Tilsett betene, litt salt og pepper.
La det koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Koketiden er avhengig av størrelsen på terningene.
Kyllingfileten:
800 g kyllingfilet
Salt og pepper
Smør til steking
Krydre kyllingen med salt og pepper og brun det på begge sider i en stekepanne. La det stå på lav varme til gjennomstekt, men fortsatt saftig. Om du bruker steketermometer, skal kjernetemperaturen være 68 grader.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Spis-hva-du-vil-dagen er enda en av USAs matdager. I dag kan du altså spise akkurat hva du vil. Jeg sliter gjerne litt med å bestemme meg, for jeg har så enormt mange matfavoritter… Hva vil du spise i dag? Du finner masse inspirasjon her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lutefiskens dag og starten på lutefisksesongen er 3. oktober hvert år. Lutefisk ble laget allerede på 1500-tallet, kanskje før det også. Historien vil ha det til at det ble brann i et tørrfiskhjell av bjørk, at det ble kastet vann på, for å slukke og bjørkeasken ble til lut.
Vanlig tilbehør til lutefisk er ertestuing, kålrabistappe, bacon, sennep, brunost og sirup. Ikke alle tilbehørene serveres samtidig og de er avhengig av familietradisjonene. Det vanligste å drikke til er selvfølgelig øl og akevitt.
Du finner oppskrift på lutefisk med masse deilig tilbehør her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Limabønnerespektdagen (Lima Bean Respect Day) er en av de merkeligere matdagene. Skulle tro limabønnene har egne følelser, siden dagen maner til respekt og ikke heter noe så enkelt som limabønnedagen.
Lun thaisalat med biff er veldig populært hos oss. Blandingen av salt, søtt og sterkt er helt fantastisk. Denne thaisalaten kan lages av biff, men kan også lages av rester etter en middag av f.eks. indrefilet eller med kylling- eller svinekjøtt.
Dressing:
1 boks kokosmelk
1 ss peanøttsmør
1/2 glass sataysaus
2 dl sweet chili dipping sauce
1 lime, kun saften
Rør alt godt sammen og la det stå kaldt, mens du lager salaten.
Salaten:
1 mango i små terninger
1/2 agurk i små terninger
1/2 finhakket rødløk
1 finhakket vårløk
1 finhakket, rød paprika
2 finhakkede chili
2 lime, kun saften
1 potte finhakket koriander
Bland salaten i en bolle eller på et fat.
Biffen:
200 g biffkjøtt
4 ss nøytral olje
1 ss red curry paste
1 ss sweet chili dipping sause
Del kjøttet i terninger og stek det raskt i oljen, sammen med red curry paste og sweet chili dipping sauce.
Bland kjøttet sammen med resten av salaten og server umiddelbart, sammen med dressingen.
Du finner flere spennende og velsmakende thaioppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.