Glasert pinnekjøtt med coleslaw

Glasert pinnekjøtt med coleslaw er en deilig sommervariant av pinnekjøtt, som vi fant på når vi hadde igjen en pakke pinnekjøtt etter vinteren. Vi var ganske spente, men det ble kjempegodt og vi kommer garantert til å gjøre noe lignende igjen.

Pinnekjøttet:

Pinnekjøttet vannes ut etter anvisningen på pakken. Jeg liker å vanne det ut i 2 døgn, før det dampes i kjele med bjørkepinner og vann i minimum 3 timer, gjerne lenger.

Bbq Sauce Hickory

Når pinnekjøttet er ferdig dampet, smører du det inn med BBQ-saus, jeg foretrekker Sweet Baby Ray’s Hickry & Brown Sugar (fås på Meny), men du kan gjerne bruke din favoritt. Grill kjøttet på middels varme, til det får fin farge.

Småsinte ovnspoteter:

Skrell småpoteter, hvis skallet ikke er pent, og del dem i to eller fire, avhengig av størrelsen. Risle over litt nøytral olje. Krydre med salt, pepper, paprikapulver, kajenne og chilipulver.

Stek i ovnen på 250 grader til de får en gyllen, fin farge og er gjennomstekte. Rør et par ganger under stekingen, så de får farge på alle sider.

 

Småsinte ovnspoteter  

Coleslaw:

1 pose majones

1 boks creme fraiche

½ lime, kun saften

2 ss sukker

2 ss HP saus

4 ss agurkmiks

1 ss eplesidereddik

salt og pepper

1 pose med ferdigrevet gulrot og kål

Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes. Om du har lyst på litt mer jobb, kan du rive gulroten og finsnitte kålen selv.

 

Du finner grilloppskrifter for enhver smak, både forretter, hovedretter og desserter HER.

 

Glasert pinnekjøtt med coleslaw og småsinte ovnspoteter
Glasert pinnekjøtt med coleslaw og småsinte ovnspoteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Har du kalkunrester? Prøv pasta med kalkun

Pasta med kalkun er super restemat. Det blir gjerne litt kalkunrester etter nyttårsaften og her er et forslag til ha det deilige kjøttet kan brukes til.

2 sjalottløk

1 pk sopp i skiver (f.eks. sjampinjong eller aroma)

1 fedd finhakket hvitløk

3/4 ltr. fløte

1 ss kyllingfond

1 strimlet paprika

60 g reven parmesan

1 ts estragon, tørket

1 ts basilikum, tørket

400 g kalkunrester i biter

1 ts italiensk krydderblanding

1 neve finhakket bladpersille

400 g kalkunrester i biter

Salt og pepper

Finhakk løken og fres den i 1 ss smør. Tilsett soppen og hvitløken og fres det sammen med løken. Tilsett krydder, fløten, kyllingfond og osten. La det koke til fløten tykner. Tilsett resten av ingrediensene og la det trekke i noen få minutter. Smak til med salt og pepper.

Serveres med pasta etter eget ønske og en persillekvast til pynt.

Pasta med kalkun
Pasta med kalkun

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pavlova

Pavlova er en perfekt dessert å servere til mange. Denne oppskriften gir en stor pavlova eller flere små. Jeg pleier å lage bunnene i en størrelse som passer til antall gjester, siden den ikke er så morsom som ferdigpyntet neste dag.

Marengsbunn:

6 eggehviter

2 ts hvitvinseddik

4 dl sukker

1 ts maisenna

1 ts vaniljesukker

Forvarm stekeovnen til 250 grader.

Visp eggehvitene til hardt skum i en helt ren bolle. Tilsett eddik under visping. Tilsett sukker, maisenna og vaniljesukker litt etter litt i eggehvitene mens du fortsatt visper.

Når massen er blank og smidig bres den ut i en sirkel på en bakeplate kledd med bakepapir. Sett platen nederst i ovnen og senk varmen fra 250 grader til 100 grader.

Stek bunnen i ca. 1 time, da er marengsen sprø på yttersiden og myk inni. La den avkjøles og flytt den forsiktig over på fat.

Fyll:

5 dl kremfløte

5 dl  ferdig vaniljekrem

300 g friske bær etter eget ønske

Rett før servering vispes fløten til krem og blandes med vaniljekremen.

Pynt med masse bær og gjerne mynteblader og spiselige blomster. (Beklager at jeg tok stemorsblomstene i hagen, mamma).

Pavlova
Pavlova

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nyttårsaften – side for tips til mat og pynting

Du finner en egen side med masse middagstips for en vellykket nyttårsaften og forskjellige stiler for nyttårsbordet HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ribbe – kokt, så du får møljekraft

Ribbe med medisterkaker, julepølse, sossiser, surkål og rødkål, er vår julemiddag. Ribba vår er kokt først, slik at vi får deilig møljekraft i tillegg. Det er lurt å lage mye av denne ribba, for den smaker helt nydelig kald til julefrokosten 1. juledag.

Ribbe med litt av tilbehøret

Salt svineribbe i ønsket størrelse godt med grovt havsalt på alle kanter. Legg den i langpanna med folie over, i 3 døgn i kjøleskapet.

Ta vekk de overflødige saltet og kok den i 2-3 timer i en stor kjele, gjerne sammen med sylte eller rull. Når ribba er ferdig kokt, deler du den i mindre biter og steker den i 2 timer i ovnen på 170 grader og deretter på 250 grader i 10 minutter. Mot slutten av steketiden, legger du i julepølse og medisterkaker.

Ribbe trenger selvfølgelig godt tilbehør og det finner du HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Torsk og sandefjordsmør som julemiddag

Torsk og sandefjordsmør som julemiddag er vanlig på Sørlandet. Siden bonusfaren min er fra Kristiansand, står torsk med sandefjorsmør på bordet på julaften.

Han reiser på fiskebrygga gørrtidlig på morgenen på julaften og henter den helt nyslaktede torsken.

To store skiver torsk per person trekkes i vann med mye salt i ca. 10 min.

Start med sandefjordsmøret:

Kok opp et beger fløte med en bunt finhakket persille. Tilsett i ca. 250 g meierismør litt etter litt og kok forsiktig opp mellom hver omgang, så ikke sausen skiller seg. Når alt smøret er tilsatt, fortsett kokingen forsiktig til passe konsistens. Her må man prøve seg fram. Server torsk og sandefjordsmør med poteter, sennep og eventuelt gulrøtter til. God jul!

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nyttår i sjampanjefarge

Nyttår i sjampanjefarge virker mer dempet enn gull eller sølv og jeg synes det er vakkert. Jeg leverte den sjampanjefargede bollen, som blomsterdekorasjonen skulle lages i til blomsterbutikken min og lot dekoratøren min få fritt spillerom.

Jeg har en kasse med “nyttårspynt” på boden og der fant jeg flere sjampanjefargede pynteting. Lysene, telysholderne, trærne og de søte grisene er fra denne kassen.

Duken er fra Princess, julekulene og serviettene er fra StepIn i Hokksund.

Nyttår i sjampanjefarge
Nyttår i sjampanjefarge

Glassene heter Sonja og er fra Hadeland. Jeg liker dem godt, siden de er rene i designet og tidløse. Bestikket og serviset fra Villeroy & Boch, fant jeg på finn.

Nyttår i sjampanjefargebordet er dekket og gjestene kan bare komme. Vi tar oss alltid god tid til forberedelsene, så vi rekker å sette oss ned og kose oss med et glass vin, før gjestene kommer.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Island: Islenski Barinn – Fermentert hai

Island: Islenski Barinn serverer fermentert hai og tørrfisk. Jeg hadde bestemt meg for å spise fermentert hai på Island lenge før jeg kom dit, og jeg brukte litt tid på å finne et sted som serverte det som lunsjrett.  Valget falt på gastropuben Islenski Barinn, som for øvrig er verdt et besøk også om du ikke vil spise hai.

En lunsjporsjon består av 6 små terninger med hai, et beger med tørrfisk og litt smør, som tørrfisken skal dyppes i, før den nytes.

Tilbehøret er brennivin, som brukes til å skylle herligheten ned med og tannpirkere, til å spidde haien med. Til denne retten får du også et lite kurs i hvordan den best skal nytes.

Da jeg åpnet lokket på haien og luktet, fikk jeg likk sjokk av den voldsomme amoniakklukten, men jeg er ikke av typen som gir meg så lett, så jeg gikk inn for smaking også. Smaken var mye bedre enn lukten og all haien ble fortært. Litt spesielt, men jeg kommer til å spise det igjen, om jeg får sjansen. Tørrfisken, dyppet i smør var en favoritt og smakte godt sammen med rødvinen min.

Jeg kan anbefale denne restauranten på det varmeste, med nydelig mat og hyggelig betjening, og du finner hjemmesiden deres HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Koreansk svinenakke

Koreansk svinenakke er det koreanske svaret på taco. De bruker salatblader i stedet for tacolomper og ssamjangsaus i stedet for salsa. Denne oppskriften er passe til 6 pers.

1 svinenakke

Marinade:

1 dl sesamolje

3 ss soyasaus

3 ss lys maissirup

1 dl sjalottløk, finhakket

4 ts finrevet, fersk ingefær

4 ts finhakket hvitløk

1 finhakket rød chili

4 ts mirin

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

Bland alle ingrediensene til marinaden, legg svinenakken i en ildfast bolle og smør den inn med marinaden. Sett den i ovnen på 220 grader i 30 minutter. Dekk bollen med aluminiumsfolie, skru ned ovnen til 100 grader og la nakken stå og kose seg i ovnen til neste dag. Jeg snur den et par ganger i løpet av denne tiden, så den ikke tørker, men holder seg saftig rundt hele.

Skjær svinenakken i 2, 5 cm tykke strimler og server.

Til serveringen:

Vårløk, finstrimlet

Rød chili, skjært i tynne strimler til de modige og finstrimlet paprika til de andre

1 ts sesamfrø, ristet i tørr panne

Store salatblader, vasket og tørket

Ris til 6 pers. kokt etter anvisning på pakka

Ssamjangsaus

Om du vil lage ekstra godt tilbehør, lager du rødkålsalat, som du finner oppskrift på her.

Koreansk svinenakke spises slik:

Legg en liten skje ris i et salatblad, drypp den med litt ssamjangsaus og topp med en skive svinenakke, grønnsaker og sesamfrø. Pakk inn og kos dere.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Første juledag spiser vi lang julefrokost

Første juledag spiser vi lang julefrokost, med masse deilig mat og alle som kan krype og gå er invitert.

Første juledag spiser vi lang julefrokost
Tacosild

Jeg har en ganske stor kjøkkenøy og der setter vi frem deilig, tradisjonell julemat.

Vi forsøker å plassere maten i en logisk rekkefølge, i forhold til når det er naturlig å forsyne seg av de forskjellige godsakene.


Vi setter glasslokk over rakfisken, for å skåne sarte sjeler 😊

Det betyr at vi setter fisken først, deretter kjøtt, så kommer ostene, desserter og til slutt hjemmelaget godteri og kakene.


Du finner oppskrift på alle godsakene og mere til, HER.

 

 

Første juledag spiser vi lang julefrokost som varer fra 12 til 24 og jeg synes det er den aller beste dagen i jula.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.