Cheese Sacrifice Purchase Day

Cheese Sacrifice Purchase Day feires i USA i dag. Opprinnelsen er at du denne dagen skulle kjøpe ost, for å putte den i musefella. Jeg vet om mange bedre måter å bruke ost på enn det, så her finner du noen tips:

Ost og kjeks med spennende tilbehør
Ost og kjeks med spennende tilbehør

 

Ostesufflè
Ostesufflè

 

Oste- og pistasjdessert med italiensk kjeks
Oste- og pistasjdessert med italiensk kjeks

 

Ostekake med rom og rosin
Ostekake med rom og rosin

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Svinekoteletter med potetmos og eplesaus

Svinekoteletter med potetmos og eplesaus er en harmonisk blanding av smaker. Jeg har servert rosenkål til, men du kan bruke andre grønnsaker, om du ønsker det.

Potetmos:

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.

Eplesaus:

1 løk, finhakket

2 epler, skrelt og i små terninger

100 g smør

6 dl eplejuice

1 laurbærblad

1-2 ss kyllingfond

4 dl fløte

Ev. lys maisennajevner

Salt og pepper

Fres løk og epler i smøret til løken er blank, men ikke brun. Tilsett eplejuice og laurbærblad og la det koke inn til 1/3. Ta ut laurbærbladet og kjør blandingen til en jevn masse med stavmikser og hell på fløte. La det koke til sausen tykner litt, ca. 15 min. Smak til med pepper og kyllingfond, til sausen er passe salt. Kok opp og tilsett maisennajevner, om du vil ha sausen er tykkere.

Kotelettene:

250-300 g kotelett per person

Smør til steking

Salt og pepper

Brun kotelettene på høy varme i stekepanne, ca. 3 minutter på hver side og dryss på salt og pepper. Skru ned på laveste temperatur, sett på lokk og la kotelettene kose seg i ca. 5 minutter.

 

Server svinekoteletter med potetmos og eplesaus med valgfrie grønnsaker, f.eks. blomkål, brokkoli, romanesco, bønner eller rosenkål.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tagliatelle med kyllingfilet og hjemmelaget pesto

Pasta med pesto er en italiensk klassiker. Her har jeg tilberedt den med kyllingfilet og rødløk.

Pesto:

150 g fersk basilikum

3 dl olivenolje

100 g pinjekjerner

200 g parmesan

2 fedd hvitløk

1 ts salt

Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt. La stå i romtemperatur til den skal brukes.

1 kyllingfilet per person

1/2 rødløk per person

Skjær kyllingfileten i strimler, krydre dem med salt og peppermix. Brun dem i olje. Mot slutten av tiden tilsettes rødløk i strimler. La det surre videre til rødløken er mør, men ikke soggy.

Kok tagliatellen etter anvisning på pakken.

Legg  pastaen på en tallerken, legg på kyllingblandingen. Legg pesto på toppen. Pynt med basilikum.

Tagliatelle med kyllingfilet og hjemmelaget pesto
Tagliatelle med kyllingfilet og hjemmelaget pesto

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tilslørte jordbærpiker med blåbær

Tilslørte jordbærpiker med blåbær er en deilig vri på tradisjonsdesserten tilslørte bondepiker.

200 g jordbær

50 g blåbær

1 lime (saft og skall)

2 ss melis

4 ss vaniljekesam

12 ss karamelliserte nøtter, grovhakket

Skyll bærene, del jordbærene i små terninger og bland med melis, revet limeskall (kun det grønne) og saft. La bærene marinere i minimum 15 minutter.

Karamelliserte nøtter:

2 dl sukker

1 dl grovhakka valnøtter

1 dl grovhakka mandler

1 dl grovhakka pistasjnøtter

1 dl grovhakka hasselnøtter

1 klype finknust flaksalt

Smelt sukkeret til de karamelliserte nøttene til gyllen karamell i en stekepanne. Trekk pannen vekk fra varmen, rør inn nøttene og bland godt. Hell blandingen utover et stekebrett med bakepapir og strø over litt knust flaksalt. Spre nøttene utover med to gafler. Når de er helt avkjølt knekkes de opp i biter.

Fordel bærene i porsjonsformer, legg på 1 skje kesam i hver og dryss over nøtter.

 

Tilslørte jordbærpiker med blåbær
Tilslørte jordbærpiker med blåbær


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bulgarias nasjonaldag

Bulgarias nasjonaldag, som feires 3. mars, er til minne om Bulgarias frigjøring fra osmansk styre i 1878.

Bulgarerne spiser ofte salat til forrett, shopskasalat er den mest kjente. De bruker en del filodeig og lager banitsa og börek. Pita brukes også en del og det spises enorme mengder yoghurt.
Hovedrettene er ofte kraftbaserte gryteretter, enten vegetariske eller med lam, geitekjøtt, kalv, kylling eller svin. De griller mye, gjerne pølser eller svinekjøtt blandet med kalv eller lam. De bruker også mye fisk og kylling. Storfe er stort sett avlet for melkeproduksjon og ikke kjøtt, men grillet kalvekjøtt er populært til forrett (meze) og i noen hovedretter.
Bulgaria deler mange matretter med Midtøsten, Tyrkia og Hellas, bl.a. moussaka, gyuvetch, kyufte og baklava. De har også sin variant av feta, som heter sirene og som brukes i salater og flere typer bakverk.

Du finner oppskrifter fra Bulgaria HER.

Skolebrødets dag

Skolebrødets dag er siste fredag før sommerferien. Det er mulig dette kan variere rundt i landet, men jeg har tatt utgangspunkt i Øvre Eiker, som er min hjemkommune.

Skolebrød var en av mine barndomsfavoritter. Jeg spiste alltid rundt kanten først og sparte det gule til slutt. Jeg gjør forresten det enda. Denne oppskriften gir deilige, luftige skolebrød. De kan fryses, men da bør du vente med melis og kokos til du skal bruke dem.

Du finner oppskriften HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.