Gresk pizza

Pizza kan være så mangt, så hvorfor ikke prøve denne deilige, greske varianten med kjøttboller. Jeg hadde greske kjøttboller i fryseren, som rester etter en tidligere middag. Et godt tips er å lage mange kjøttboller når du først er i gang og fryse ned til senere. De smaker godt til både pasta og meze, som er grekernes svar på tapas. Du finner en bra oppskrift på pizzabunn her.

Pizzasaus:

1 boks hakkede tomater (helst Mutti)

2 finhakket hvitløksfedd

1 strimlet løk

1 ts oregano

Salt og pepper

Alt blandes og kokes gjerne i noen timer, til det blir søtlig. Om du ikke har tid til det, kan du tilsette bittelitt sukker, så du oppnår omtrent det samme og får rundet av smaken litt.

Greske kjøttboller:

650 g lammekjøttdeig

1 ss tzatzikimiks

1 sammenpisket egg

1/2 ts pepper

2 dl fløte

1 finhakket løk

1 ss paprikapulver

Litt finhakket bladpersille

1 ts tørket oregano

Alt eltes sammen. Jeg pleier å steke en prøvebolle og smake om det trengs mer krydder. Form små boller, legg dem på stekebrett med litt olje og stek dem på 200 grader til de får litt farge. De blir gjennomstekte og får mer farge når de ligger på pizzaen.

Montering:

200 – 300 g reven ost etter eget ønske, gjerne litt vellagrede og gjerne flere slag

1 glass oliven uten stein, grønne eller sorte, etter hva du liker best

1 glass fetaost i terninger og marinaden kan du bruke som dressing til salaten

 

Kjevle deigen flat og la den heve i ca. 30 minutter. Legg på pizzasaus, reven ost, oliven (hele eller i skiver), greske kjøttboller og fetaost.

Stekes på 300 grader, langt ned i ovnen til den får fin, gyllen farge. Dryss over blader av fersk oregano ved servering.

Server gjerne med en gresk salat og tzatziki til den greske pizzaen.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Parmesangratinert hummer

Parmesangratinert hummer er lekker selskapsmat. Denne oppskriften passer som forrett til 2 personer eller som hovedrett til 1.

1 kokt hummer

2 ss parmesan

2 ss olivenolje

1 kvast frisk estragon

8-10 asparges

6 ss avokadokrem

6 ss  aioli

gressløk og dill

Drypp olivenolje over hummerkjøttet. Riv godt med parmesan over. Dryss over nykvernet salt og pepper.

Sett grillelementet i stekeovnen på fullt og grill hummeren til den er gjennomvarm og osten er gyllen.  Det tar ca. 5 minutter.

Fres aspargesen i smør til den er mør.

Legg avokadokrem og aioli på hummeren. Legg aspargesen rundt og oppå hummeren. Pynt med estragon, dill og gressløk.

Avokadokrem:

1 avokado

1 fedd hvitløk

2 ss limesaft

Salt og pepper

Del avokadoen i to og ta ut fruktkjøttet. Finhakk hvitløken og rødløken og bland alt godt sammen med en gaffel eller forsiktig med en stavmikser. Smak til med salt og pepper. Juster eventuelt med litt sitron.

Du finner oppskrift på aioli her, eller du kan kjøpe ferdig.

Parmesangratinert hummer kan gjerne serveres med nystekte baguetter. Du finner oppskrift her.

Parmesangratinert hummer
Parmesangratinert hummer

Du finner flere hummeroppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Virgin Moscow mule

Virgin Moscow mule er det alkoholfrie alternativet til Moscow mule. Den blir vanligvis servert i kobberkrus, men du kan selvfølgelig lage den i andre slags krus eller i glass.

1 stor eller 6 små isbiter

1/4 lime, delt i 2 + 1 skive til pynt

4 cl sodavann

Ingefærøl av god kvalitet, jeg bruker Fever-tree

Legg isbitene i bunnen av kruset (ev. glasset) og hell i sodavann. Skvis limebåtene over isen og slipp båtene oppi også. Fyll opp med ingefærøl og pynt med limeskiven.

Virgin Moscow mule
Virgin Moscow mule

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Island: Sæta Svínid Gastropub

Island: Sæta Svínid Gastropub i Reykjavik var det første stedet vi spiste på Island og var et godt valg for en lunsj. Sæta Svínid betyr søt gris og opplevelsen vår var også “søt”. En gastropub er en pub som serverer gourmetmat og er et begrep fra 1990-tallet. I tillegg til den vanlige menyen, hadde Sæta Svínid Gastropub en julemeny.

Island: Sæta Svínid Gastropub
Island: Sæta Svínid Gastropub

Betjeningen var hyggelig og hjelpsom og stemningen var lun og behagelig.

Valget vårt falt på en reinsdyrburger servert i briochebrød med rødløkssyltetøy, pepperrotmajones, chipotle-syltetøy, relishmajones, røkt sopp, syltet rødløk, salat, vaffelfries og trøffelmajones.

Det var et utmerket valg. Burgeren som var stekt med rosa kjerne, var saftig og smakte fantastisk sammen med tilbehøret. Vaffelfries var nytt for oss og de var sprø utenpå og myke inni.

Om du skal til Island kan vi trygt anbefale Sæta Svínid Gastropub.

Du finner flere av mine reiser og restaurantbesøk HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Salma med litt smak av Østen – nydelig og lettlagd

Salma med litt smak av Østen er rask og enkel å lage og smaker godt. Om du ikke liker koriander, kan du bruke bladpersille.

2 ss soyasaus

2 lime, kun saften

1 ss sesamolje

2 ss hvitvinseddik

2 ss honning

1 mango i små terninger

2 ss brunt sukker

300 g salma i små terninger

1 potte finhakket koriander

1/2 agurk i små terninger

Bland sesamolje, soyasaus, limesaft, hvitvinseddik, honning og brunt sukker. Legg laksen i blandingen og la den marinere i kjøleskapet 1/2 time.

Når laksen er ferdigmarinert blander du den med finhakket koriander, mango i små terninger og agurk i små terninger.

Jeg bruker en metallring til anretningen og pynter med et korianderblad. Det smaker godt med litt sprøtt til salma med litt smak av Østen og her har jeg brukt grissini, som er en god, italiensk kjeks.

 

Du finner masse fristende forretter HER.

Salma med litt smak av Østen
Salma med litt smak av Østen

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk med sesampoteter og tomatgremolata

Tunfisk med sesampoteter og tomatgremolata er laget på ca. en halv time og smaker skikkelig godt. Tomatgremolata blir som grønnsaker og saus i ett og kan brukes til de fleste kjøtt og fiskeslag.

Sesampoteter:

Kokefaste poteter

Smør

Olivenolje

Sesamfrø

Flaksalt

Skjær potetene i 1 cm tykke skiver.  (Om skallet er fint, kan det sitte på).

Legg dem på bakepapir i en ildfast form med bakepapir og pensle dem med en blanding av smeltet smør og samme mengde olje. Dryss over salt og stekes i ovnen i ca. 25 minutter på  225 grader, til de blir gylne og lekre. Ca. 10 min. før de er klare, drysser du over sesamfrøene.

Tomatgremolata:

1 potte persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 lite glass kapers

2 finstrimlede vårløk

20 minitomater, delt i 4

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du steker tunfisken.

Fisken:

800 g tunfisk (4 biffer)

Salt og nykvernet sort pepper

Smør tunfiskbiffene med olivenolje, krydre dem med salt og pepper og grill eller stek i 2 min. på hver side.

Server tunfisk med sesampoteter og tomatgremolata.
Server tunfisk med sesampoteter og tomatgremolata

 

Du finner flere spennende og varierte retter med tunfisk her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvordan friske opp en trøtt fiskepudding

Fiskepudding er noe av det trøtteste jeg vet, men jeg har funnet ut at den blir så spennende du gjør den til selv. Her har jeg servert den med ovnsbakte småpoteter, agurksalat og en nydelig saus med pastis.

Potetene:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potenene i to og legg dem i langpanna. Krydre med salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus temperaturen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Fiskepuddingen og sausen:

2 finhakkede løk

3 gulrøtter i terninger

1 fedd finhakket hvitløk

1/2 fennikel i terninger

100 g smør

2 fiskebuljongterninger

1 dl hvitvin, ev. eplejuice

1 dl Pastis (eller et annet anisbrennevin) eller ev. 1 ts lakrisekstrakt

1/3 ltr fløte

1 boks creme fraiche

1 fiskepudding i terninger

Litt finhakket kjørvel

Fres løk, gulrøtter, hvitløk og fennikel i smør, til løken er mør. Tilsett fiskebuljongterninger og hvitvin og kok til fuktigheten nesten er borte.
Tilsett Pastis, fløte og creme fraiche og legg i fiskepuddingen. Kok langsomt opp, så fiskepuddingen blir varm og tilsett kjørvel.

Server med for eksempel agurksalat, som du finner oppskrift på her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Luciadagen 13. desember

Luciadagen eller er en minnedag i Den katolske kirkes og i Den ortodokse kirkes for den sicilianske martyren den hellige Lucia.
I Norge er ikke denne dagen så stor, men den feires ofte i barnehager.
Lussekatter er lekkert og smaker nydelig når de er nybakte og lunkne, men de kjedelige å bake ut. Etter jeg hadde klagd meg igjennom ett stekebrett med utbaking, ble det foreslått i familien, at jeg skulle lage lusseboller av resten. Jeg fant ut at jeg skulle fylle bollene med sjokoladebiter, for å gjøre dem mer spennende. Jeg syntes ikke de ble seende så “lussete” ut, så jeg satte en rosin på toppen av hver i tillegg. Lussebollene ble veldig populære hos oss.

150 g smør

5 dl melk

1 pk gjær

150 g sukker

1/2 ts salt

2 ts kardemomme

1 g safran

Ca 13 dl mel

Rosiner til pynt

1 sammenpisket egg

Sånn gjør du det:

Smelt smør og tilsett melk. Smuldre gjær i melkeblandingen. Rør inn sukker, salt, kardemomme, safran og mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til den er minimum dobbel størrelse.

Strø litt mel på bordet og elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter og form ulike lussekatter.

Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under plast på et lunt sted i minst 30 minutter. Pensle lussekattene med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stekes på 200 grader, til de får fin farge (ca 10-15 minutter). La dem avkjøles litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostekoteletter med potetmos

Ostekoteletter med potetmos som gjør kotelettene litt mer spennende. Retten er praktisk i en hektisk hverdag, siden alt utenom potetmosen, gjøres klart i samme form.

Kotelettene:

4 svinekoteletter á ca. 225-250 g per stk.

1 rødløk i strimler

150 g bacon i terninger

1 boks hakkede tomater

1 ts paprikapulver

3 dl fløte

1 ts oregano

1 neve finhakket persille

250 gram sjampinjong i skiver

1 ss balsamicoeddik

1 rød paprika i strimler

200 g reven ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

Salt og nykvernet pepper

 

Brun kotelettene i smør i stekepannen, krydre dem med salt og pepper og sett dem til side. Brun sjampinjongen i det samme smøret og legg soppen i ildfast form. Stek baconet i samme smør og fordel oppa soppen. Brun til slutt løken i samme fett, legg den på toppen av baconet og strø paprika over. Legg kotelettene på toppen av grønnsakene. Hell hakkede tomater (skyll også boksen med litt vann og tilsett det) i pannen sammen med fløte, paprikapulver og oregano og kok opp. Rør inn persille og smak til med litt balsamicoeddik, salt og pepper. Hell fløtesausen over kotelettene og dryss ost på toppen..

Sett formen litt langt ned i ovnen på 180 grader i ca. 30 – 40 minutter.

Potetmosen:

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

1 neve finhakka gressløk

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Rør in finhakka gressløk og mak til med salt og pepper.

Pynt gjerne ostekoteletter med potetmos med litt friske urter.

Du finner flere oppskrifter med svin, både tradisjonelle og fra andre kanter av verden HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvalbiff med blåskimmelpoteter

Hvalbiff med blåskimmelpoteter er en velsmakende, men ikke så vanlig kombinasjon. Jeg har servert den med smørdampede minigulrøtter og stekt løk og sopp. Potetene gjør at det ikke er behov for saus i tillegg.

Blåskimmelpoteter:

800 g kokefaste poteter

4 dl fløte

1 finhakket løk

1 ss grønnsaksfond

150 g blåskimmelost, i små biter

Salt og hvit pepper

Skrell og skjær potetene i grove staver og kok dem i vann en kjele i 1 minutt. Hell av vannet og legg potetstavene over i en ildfast form. Kok opp fløte med løk, fond og ost. Smak til med salt og pepper og hell blandingen over potetene. Sett formen i ovnen på 200 grader og la blåskimmelpotetene gratineres til de får fin farge og er gjennomkokte. Det tar ca. 30 min.

Hvalen:

200 – 250 g hvalbiff per person

Salt og pepper

Krydre biffene med salt og pepper og stek dem 3 min. på hver side. Om du bruker termometer, er den medium stekt på 51 greder.

 

Hvalbiff med blåskimmelpoteter
Hvalbiff med blåskimmelpoteter

Du finner flere velsmakende oppskrifter med hval, både tradisjonelle og mer uvanlige varianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.