Mandelflarn smaker godt til jul. men er supre resten av året også, f.eks. som tilbehør til vaniljeis. Dette er oppskriften til bonusfaren min.
100 g smør
100 g sukker
2 ss fløte
100 g finhakkede mandler
1 ts glukose
2 ss hvetemel
Smelt smøret, rør inn sukkeret og varm opp til kokepunktet. Avkjøl litt, før du rører inn resten av ingrediensene.
Sett kakerøren på bakepapirkledd stekeplate med en teskje, (1 ts per kake). Sett kun 4 x 3 kaker per brett, for de flyter ut under steking. Stek mandelflarn midt i ovnen på 150 grader til de er gylne og fine. Det tar ca. 10-15 min.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Strawberry Cream er en kosedrink, som jeg gjerne bruker som dessert. Jordbær med fløte, som dessert ble oppfunnet i 1509, av kardinal Thomas Wosley, som blandet dem på en bankett. Når drinken, med den samme perfekte kombinasjonen ble oppfunnet, er usikkert.
6 cl gin med lite einersmak, f.eks. Hendrich’s
3 cl jordbærlikør
3 cl hvit creme de cacao
1,5 cl blanding av fløte og melk (50/50)
Pynt: jordbær
Fyll gin, jordbærlikør, cacaolikør og fløtemelken i en shaker med is og rist til den er godt avkjølt. Sil over i Martiniglass og pynt med et jordbær.
Du finner flere velsmakende drinker, både med og uten alkohol, HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Oksefilet med chimichurry og soppstuing er fin selskapsmat, hvor mye kan lages klart i forveien. Chimichurri er opprinnelig fra Argentina og Uruguay, og passer godt til denne retten.
Chimichurri:
3 ss rødvinseddik
2 dl god olivenolje
2 fedd hvitløk
1 rødløk
1 fersk rød chili
2 pk fersk bladpersille
1 potte fersk koriander
1 ss tørket oregano
Salt og pepper
Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la chimichurri hvile i romtemperatur til den skal brukes.
Soppstuing:
3 pakker med strimlet sopp, f.eks. kantarell, aromasopp og sjampinjong
2 ss smør
2 løk i strimler
1 ss kyllingfond ev. buljongterning eller grønnsaksfond/terning, om du vil ha stuingen vegetarisk
4 dl fløte
2 ss soyasaus
Salt og litt nykvernet pepper
Stek soppen i smøret. Tilsett løk og stek videre til den er gyllen. Tilsett fond, soyasaus og fløte. La soppstuing med løk småkoke, til den er passe tykk. Smak til med salt og pepper.
Om du har lyst på, smaker det godt å røre inn litt finhakket persille, rett før servering.
Oksefilet:
Indrefileten har fått kose seg i en marinade over natten og er deretter brunet på alle kanter, før den er satt i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 56 grader. Om du ikke har tid til å marinere den, kan du krydre den med krydder du liker, før du bruner den.
Server oksefilet med chimichurry og soppstuing med bakte minitomater og valgfrie poteter, du finner mange spennende varianter HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lasagne med pancetta er i følge sønnen min verdens aller beste lasagne. Hemmeligheten er krydderet og at kjøttsausen får koke leeenge.
Kjøttsausen:
500 g karbonadedeig
100 g pancetta i terninger (italiensk bacon, men du kan bruke norsk)
Olivenolje
1 ts tørket rosmarin
1 ts tørket timian
2 gulrøtter i bittesmå terninger
1 hakket løk
1 flaske (eller 2 bokser)hakkede tomater, helst Mutti
2 laurbærblader
1 bit kanelbark
Salt og pepper
Brun karbonadedeig og pancetta i litt olivenolje, tilsett rosmarin, timian, løk og gulrøtter. Stek videre noen minutter. Tilsett hakkede tomater, kanelbark og laurbærblader og la det koke lenge, helst 1 time eller mer. Dette gjør sausen søtlig og smakfull. Smak til med salt og pepper.
Hvit saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl melk
Salt og pepper
100 g reven ost, gjerne vellagret eller parmesan
Smelt smør i en kjele, rør inn mel og spe med melk. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til så det ikke brenner seg fast. Smak til med salt og pepper og tilsett reven ost.
Montering:
Kjøttsaus
Hvit saus
Lasagneplater
100 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
Legg kjøttsaus (plukk ut laurbær og kanel), hvit saus og lasagneplater lagvis i en ildfast form og dryss reven ost på toppen.
Stekes i ovn i på 175 grader i ca. 45 minutter. Server med en god salat.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pære- og blåskimmelgratinert hummer er en variant jeg har funnet på av den franske oppskriften “hummer thermidor”. Den egner seg både som forrett og som hovedrett, etter hvor mye hummer du beregner til hver enkelt. Oppskriften er passe til 4 pers som forrett eller 2 pers som hovedrett.
2 hummer
1 sjalottløk, finhakket
1,5 dl fløte
1 ss smør
2 eggeplommer
2 ss Creme Fraiche
1/4 ts cayennepepper
1 neve dill, finhakket
1 dl reven parmesan
100 g blåskimmelost
2 pærer, skrelt og delt i små terninger
Salt og pepper
Sitron eller lime til serveringen
Ev. loff
Del hummeren i to. Fjern paven og tarmen. Om du kjøper hummer på Meny, hjelper de deg med dette. Ta ut kjøttet fra kroppen og klørne og del det i terninger, før du legger det tilbake i skallet.
Fres løken i smøret til den er blank. Tilsett ostene, creme fraiche og fløte og kok opp. Når det nesten koker røres eggeplommene raskt inn. Etter dette må det ikke koke. Rør dill og pære og smak til med salt og pepper.
Legg hummerne i en ildfast form og fordel sausen over. Gratineres midt i ovnen på 220 grader til overflaten er gyllen.
Serveres med en sitronbåt eller lime og fersk loff.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Sirupssnipper er en tradisjonsrik småkake og en av de sju slagene det var vanlig å ha på kakefatet til jul. Den smaker også godt som sprøtt tilbehør til en iskremdessert. Jeg har gode minner fra barndommen min, for farmor og besse hadde disse kakene hvert år og de lagde så mye at vi spise dem fikk langt utover våren. Mormor lagde også sirupssnipper, men hun tok ikke bryderiet med å skålde mandel og legge på toppen. Det fine med sirupssniper, er at de har god holdbarhet og kan bakes lenge før jul.
250 g mørk sirup
1,75 dl fløte
175 g meierismør
0,5 ts pepper
0,5 ts nellik
100 g sukker
0,5 ts ingefær
0,5 ts kanel
330 g hvetemel
50 g malte mandler eller ferdigkjøpt mandelmel
1 ts bakepulver
Kok opp sirup med fløte, smør og sukker på middels temperatur. La det koke i ett minutt før kjelen tas av varmen og avkjøles.
Bland sammen resten av ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Tilsett sirupsblandingen og rør alt godt sammen. La det så stå i kaldt over natten.
Dryss litt mel på benken og kjevle litt av deigen tynt ut. Bruk pizzakutter til å lage snipper. Legg snippene på en bakepapirkledd langpanne. Legg en skåldet mandel midt på hver snipp.
Stekes midt i ovnen på 180 grader i ca. 8-10 minutter.
Oppbevares i en tett boks.
Jeg bruker ofte sirupssnipper til en deilig juledessert som du finner oppskrift på her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Côte de Boeuf – entrecôte på bein med parmesanpoteter og chimichurri er en vinner, både sommer og vinter. Når både beinet og fettet får sitte på under steking/grilling, blir resultatet både saftigere og mer smakfullt.
Parmesanpoteter:
Potetene deles i båter om de er store og i to om de er små og legges i en form som er smurt med rapsolje. Krydre med salt og pepper. Stek dem på 300 grader, til de begynner å få farge. Skru ned til 200 grader og riv over masse parmesan. Stek videre til parmesanen har fått farge og potetene er gjennombakt. Parmesanpoteter smaker så godt, at jeg pleier å lage større porsjon enn normalt, for gjestene har en tendens til å maule dem etter de egentlig er ferdige å spise.
Côte de Boeuf – entrecôte på bein:
300 gram entrecôte, ca. 3 cm tykkelse pr. person
Salt og pepper
Gni inn biffene med salt og pepper og la dem ligge i romtemperatur minst 1 time før steking.
Grilles på høy temperatur eller stekes i varm stekepanne, med en blanding av smør og rapsolje, til kjøttet har fått en nøttebrun skorpe.
Hell gjerne stekesmøret over biffene under steking med en skje. Snu biffene når de har fått en fin stekeskorpe. Etterstek i ovnen på 180 grader til du har en kjernetemperatur på ca. 58 grader, det tar 5-10 min. avhengig av størrelsen på biffen. La det hvile i 10 min. Kjernetemperaturen vil øke til 60-62 grader, mens det hviler og det er perfekt. Entrecôte har mye fettmarmorering, og bør derfor ikke serveres så rå som f. eks. ytre- og indrefilet.
Chimichurri:
3 ss rødvinseddik
2 dl god olivenolje
2 fedd hvitløk
1 rødløk
1 fersk rød chili
2 pk fersk bladpersille
1 potte fersk koriander
1 ss tørket oregano
Salt og pepper
Alt finhakkes og smakes til med salt og pepper. Dekk til og la chimichurri hvile i romtemperatur til den skal brukes.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Solbærsild er noe helt nytt for meg, men jeg er veldig glad i solbær og regnet med at det måtte bli godt og det ble det.
Lake:
0,75 dl sukker
1 dl vann
5 ss eddik, 12%
1 laurbærblad
2 pepperkorn
Kok opp alle ingrediensene til laken, la den småkoke under omrøring, til sukkeret har løst seg opp. La laken avkjøle seg helt, før du tilsetter resten av ingrediensene.
Sild:
Avkjølt lake
1/2 dl solbærsirup
6 kryddersildfileter, vannet ut etter anvisning på pakka
1/2 rødløk, i strimler
1/2 dl solbær (ta også med ev. saft som har rent av bærene
Tørk av silden og del den i gaffelbiter. Legg sild, løk, og solbær lagvis i en krukke og hell laken over. La solbærsild stå kaldt i min. 2 dager, før du spiser av den.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pestomarinerte argentinske villreker smaker aller best med hjemmelaget pesto, men om du ikke har tid til å lage selv, går det fint med ferdigkjøpt også. Om du ikke får tak i argentinske villreker, går det like fint med scampi.
Pesto:
150 g fersk basilikum
3 dl olivenolje
100 g pinjekjerner
200 g parmesan
2 fedd hvitløk
1 ts salt
Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt.
Rekene:
1 pk. argentinske villreker
Grillspyd
Pesto
Om du bruker grillspyd av tre, er det lurt å la dem ligge i vann først, så de ikke tar fyr.
Tre rekene på spyd og smør på pesto. De kan med fordel ligge i kjøleskapet en time eller to og marinere før grilling.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hoagie rolls med biff er en deilig lunsj eller kveldsrett og jeg lager dem gjerne, hvis jeg har biffrester fra dagen før. Om du ikke vil bruke tid på bakingen, kan du bruke baguetter eller mini flutes i stedet.
Hoagie rolls:
500 g hvetemel
3,5 dl lunkent vann (37 grader)
2 ss sukker
1 pakke tørrgjær
1 ts salt
80 g kaldt smør i terninger
Elt alt godt sammen i kjøkkenmaskin i min. 10 minutter. Dekk bollen med et klede og hev til dobbel størrelse, ca. 1 time. Elt deigen sammen igjen, del den i 8 biter og form til avlange brød på denne måten: Bruk så lite mel som mulig til utbakingen, for jo mer mel du tilsetter, jo seigere blir hoagie rollene.
Klapp hver deigbit flat, til et rektangel med tykkelse på ca 1 cm. Legg dem med langsiden mot deg. Brett den nederste tredjedelen til midten og brett deretter den øverste fjerdedelen (som en konvolutt) mot midten og trykk forsiktig for å forsegle. Snu deigen 180 grader, så den siste bretten vender bort fra deg og gjenta brettingen. Det du gjør er å brette deigen inn i seg selv. Legg hånden forsiktig over midten av deigen, og uten å trykke/trykke ned, rull deigen forsiktig frem og tilbake for å forsterke forseglingen og rull den ut til en stokk. Om nødvendig, klyp sømmen forsiktig sammen. Ta tak i endene og trekk dem forsiktig utover for å hjelpe til med å strekke ut deigen ca. 2-3 cm.
Stapp endene under hoagie rollen, så de ikke synes og legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir. Legg fuktet plastfolie over og la dem heve igjen til dobbel størrelse, ca. 45 minutter. Stek hoagie rolls i ca. 20 min. til de er gyllenbrune og la dem avkjøles, før du skjærer dem opp på langs og fyller dem med godsaker.
Hoagie rolls med biff:
Hoagie rolls (ev. baguetter eller miniflutes)
Indrefilet av storfe (rester av gårsdagens middag)
Løk og paprika, som er surret i litt smør og blitt litt mykt
Tomat
Reven ost
Del brødene nesten igjennom på langs, legg i kjøtt, løk, paprika, tomat og ost. Stek i ovnen på 200 grader i 15 min. og server med ønsket saus, f.eks. chimichurry, som du finner oppskrift påHER.
eller mango- og karridressing, som du finner oppskrift på HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.