Koteletter i fat

Koteletter i fat er en gammel dansk oppskrift, som gjør kotelettene litt mer spennende. Retten er praktisk i en hektisk hverdag, siden alt utenom risen, gjøres klart i samme form.

4 svinekoteletter á ca. 225-250 g per stk.

150 g bacon i terninger

1 rødløk i strimler

1 boks hakkede tomater

3 dl fløte

1 ts paprikapulver

1 ts oregano

250 gram sjampinjong i skiver

1 ss balsamicoeddik

1 rød paprika i strimler

Persille, finhakket

Salt og nykvernet pepper

Brun kotelettene i smør i stekepannen og krydre dem med salt og pepper. Legg dem over i en ildfast form, som passer akkurat, så du får lagt dem tett, men ikke med overlapp. Brun sjampinjongen i det samme smøret og fordel dem oppa kotelettene. Stek baconet i samme smør og fordel oppa soppen. Brun til slutt løken i samme fett, legg den på toppen av baconet og strø paprika over.

Hell hakkede tomatene (skyll også boksen med litt vann og tilsett det) i pannen sammen med fløte, paprikapulver og oregano og kok opp. Smak til med litt balsamicoeddik, salt og pepper. Hell fløtesausen over kotelettene.

Sett formen litt langt ned i ovnen på 180 grader i ca. 30 – 40 minutter.

Dryss over persille og server koteletter i fat med ris.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Rom- og bringebærdrink

Rom- og bringebærdrink er lettlikt, frisk og søt på samme tid.

4 bringebær

25 ml Bacardi Razz

25 ml bringebærlikør

50 ml tranebærjuice

1/2 lime, kun saften

Sodavann

Bland bringebær, Bacardi Razz, bringebærlikør, tranebærjuice og limesaft i et glass med isbiter. Fyll opp med sodavann.

Rom- og bringebærdrink
Rom- og bringebærdrink

 

Du finner masse, både velsmakende og spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lun soppsalat med karamelliserte valnøtter

Lun soppsalat med karamelliserte valnøtter er nydelig til lunsj, eller som tilbehør til grillmat. Oppskriften er passe til 2 pers.

Valnøttene:

2 ss sukker

3 ss flytende honning

1/2 ts salt

150 g valnøtter

Smelt sukker, honning og salt i en stekepanne. Tilsett nøtter og rør godt, så de er dekket av sukkerblandingen. Bre blandingen utover et bakepapirkledd stekebrett og sett i ovnen på 200 grader i 2 min. Ta ut og la det avkjøles helt, før du tar nøttene fra hverandre. Legg valnøttene i tett glass til de skal brukes.

1 pk aromasopp i skiver

10 sjalottløk, delt i 2, på langs

1 pk bønner, renset

Salt og pepper

1 potte basilikum

God balsamico

God olivenolje

Parmesan

Brun soppen i litt olje. Tilsett løk og bønner og la det steke med til bønnene er kokt, men fortsatt har tyggemotstand.  Smak til med salt og pepper. Fordel blandingen på 2 tallerkener, dryss over nøtter og basilikum.

Server lun soppsalat med karamelliserte valnøtter ved å sette balsamico, olivenolje og parmesan på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingsalat med karri og ananas

Kyllingsalat med karri og ananas smaker godt på brødskiva, rundstykket eller i en baguette. Jeg synes det kan være godt å lage pålegg selv og denne kyllingsalaten, med god smak av karri, er nok en favoritt.

2 kyllingbryst

1 pose majones

3 ss rømme

1 ss karri

1/2 sitron, saften

1 klype tørket chili

1 boks ananas, finhakket

1/2 rødløk, finhakket

2 ss bladpersille, finhakket

Salt og pepper

Stek kyllingbrystene og del dem i terninger. Bland alle ingrediensene i en bolle. Den blir bare bedre av å stå litt i kjøleskapet og kan gjerne lages dagen i forveien.

Kyllingsalat med karri og ananas
Kyllingsalat med karri og ananas

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Oberstinnesild

Oberstinnesild er spesialiteten til stefaren min. Den passer perfekt på frokostbordet til jul og er veldig populær i vår familie.

5 kryddersildfileter

1 dl eddik

200 g sukker

10 hele nellikspiker

10 hele pepperkorn

2 store finhakkede løk

3 ss agurkmiks

1 dl ketsjup

1 dl rapsolje

Vann ut silda som det står på pakken og del den i 1 cm store biter. Bland sildebitene med eddik, sukker, nellikspiker, pepperkorn som knuses, løk, agurkmiks, ketsjup og rapsolje. La det stå kaldt i 2 dager før den spises, så smakene får satt seg.

Oberstinnesild

Oberstinnesild

Du finner flere spennende oppskrifter med sild HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

En deilig gryterett med fløtesaus

En deilig gryterett med fløtesaus smaker ekstra godt når det er litt ruskete vær. Om du får tak i kantareller, kan du gjerne erstatte soppen i oppskriften med det. Denne oppskriften passer til 4 personer.

800 g oksekjøtt (f.eks. rundbiff)

3 finhakkede løk

1 pk aromasopp

1 pk sjampinjong

2 fedd finhakket hvitløk

1/2 fl. hvitvin

2 laurbærblader

2 ts timian

4 ss oksefond

2 ts rosmarin

2 ts nykvernet pepper

10 poteter

4 gulrøtter

1 bunt persille

3/4 ltr fløte

Start med å brune terninger av oksekjøtt (f.eks. rundbiff).  Tilsett løk og brun videre i noen minutter, før du tilsetter soppen i skiver og lar den brunes sammen med kjøttet og løken. Tilsett hvitløk, hvitvin, laurbærblader, timian, rosmarin og pepper og la det koke inn til halv væskemengde. Legg i poteter i terninger, gulrøtter og finhakket bladpersille og rør inn oksefond og fløte. La det småkoke i ca. 1 time, før du smaker til med salt og pepper. Server gjerne gryteretten med godt brød.

En deilig gryterett med fløtesaus
En deilig gryterett med fløtesaus

Du finner flere spennende og velsmakende gryteretter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Advent – vi pynter og gleder oss til jul

Advent – vi pynter og gleder oss til jul og det er koselig i mørketiden. Jeg bruker en god del tid på pynting og juleforberedelser. Jeg synes alltid det er morsomt å finne frem adventseskene og glede meg over alt jeg ikke har sett på et år.

Spisestue pyntet til advent
Spisestue pyntet til advent

Her har jeg lagt på brikker fra Black Design og pyntet med en koselig juledekorasjon fra den lokale Interflorabutikken min.

Advent - vi pynter og gleder oss til jul
Advent – vi pynter og gleder oss til jul

De vakre juletrærne og de søte musene har jeg kjøpt hos Karjolen. Det fine med dem, er at de i tillegg til adventstiden, passer godt som juledekorasjon også.

Advent - vi pynter og gleder oss til jul

Jeg synes det er hyggelig å pynte i entreen og på gjestedoen også. Det trenger ikke å være så mye, bare et lite snev av lilla og litt levende lys.

Advent - vi pynter og gleder oss til jul

Jeg kjøper alltid lilla asaleaer til advent. Jeg synes det er den vakreste av alle juleblomster. Når jeg har pyntet ferdig, er det bare å tenne det første lyset og glede seg til masse hyggelig matlagning og noen fredelige dager i slutten av desember.

 

Du finner flere interiørtips her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Karamellkaker – den deilige broren til havreflarn

Karamellkaker kan ligne litt på havreflarn, men jeg synes de smaker mye bedre. Dette er en av de eldste småkakene i den gamle håndskrevne kokeboka mi.

4 dl sukker

1 dl fløte

1 dl sirup (varmes)

3 dl smeltet smør

4 dl havregryn

4 dl mel

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

Bland alt sammen og sett med to skjeer på bakepapirkledd stekebrett. Sett dem med god avstand, for de flyter utover ved steking.

Stekes på 180 grader i 10 min og avkjøles helt, før de flyttes over i tett boks.

I tillegg til at karamellkaker smaker godt til kaffen, er de også perfekt tilbehør til dessert, f.eks. iskrem, multekrem etc.

Karamellkaker
Karamellkaker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Innbakt kyllinglårfilet med duchessepoteter og blåskimmelsaus

Innbakt kyllinglårfilet med duchessepoteter og blåskimmelsaus smaker veldig godt og kan gjerne serveres til gjester. Oppskriften er passe til 4 personer.

Kylling:

600 g kyllinglårfilet eller brystfilet

1 skive serranoskinke per filet

Pepper

Krydre kyllingen med pepper. Rull inn hver filet med skinke og stek dem i smør, til skinken er gyllen og sprø og fileten er gjennomstekt, men ikke tørr.

Sausen:

2 finhakkede løk

2 ss smør

3 dl chablis

2 laurbærblader

2 ss kyllingfond

150 g blåskimmelost

5 dl fløte

1 ss konjakk

Løken blankes mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, konjakk og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.

Du finner oppskrift på duchessepoteter HER.

Serveres med grønnsaker etter eget ønske.

Innbakt kyllinglårfilet med duchessepoteter og blåskimmelsaus
Innbakt kyllinglårfilet med duchessepoteter og blåskimmelsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med eplesaus

Laks med eplesaus er ikke den mest vanlige kombinasjonen, men det smaker veldig godt sammen.

Eplesausen:

1 løk, finhakket
2 epler, skrelt og i små terninger
100 g smør
6 dl eplejuice
2 ss konjakk
1 laurbærblad
1 ss kyllingfond
Lys maisennajevner
Salt og pepper

   

Fres løk og epler i smøret til løken er blank, men ikke brun. Tilsett eplejuice, konjakk og laurbærblad og la det koke i 30 min. Sil av løken og eplene, hell sausen tilbake i kjelen og smak til med pepper og kyllngfond, til sausen er passe salt. Kok opp og tilsett maisennajevner, til sausen er passe tykk.

Gulrøttene:

1 gulrot per person

Sitronsaft

Sukker

Riv gulrøttene på rivjern og smak til med nypresset sitronsaft og sukker.

Laksen:

180 – 200 g laks per person

Smør

Salt og pepper

Legg laksen i en smurt, ildfast form, krydre med salt og pepper og sett formen i ovnen på 200 grader i 25-30 minutter.

Om du vil ta laksen i sous vide, kan du krydre den og vakuumere den med litt smør eller olje, før du legger den i sous viden på 45 grader i 25 minutter.

Server laks med eplesaus, revne gulrøtter og valgfrie poteter. Du finner mange spennende varianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.