Kyllingconfit med madeirasaus

Kyllingconfit med madeirasaus, ovnspoteter  og gulrot- og persillerotpuré er en perfekt kombinasjon. Du får kjøpt ferdig kyllingconfit i velassorterte dagligvareforretninger, men det er enkelt å lage selv også. Om du ikke får tak i andefett (fås i glass på Meny), kan du bruke mild olivenolje, med nesten like godt resultat.  

Madeirasaus

2 sjalottløk

Smør til steking

1/2 ss tomatpuré

1.5 ss hvetemel

3.5 dl kyllingkraft

2 dl madeira

2 ss soyasaus

Salt og hvit pepper

1.5 ss smør

Finhakk løken og fres den i smør til den er blank. Tilsett tomatpuré og dryss over hvetemel. Rør godt sammen. Spe med kraft og vin. Visp godt og kok opp. Tilsett soyasaus og smak til med salt og pepper. La sausen trekke i 30 minutter før den siles.

Visp inn smør rett før servering.

Gulrot- og persillerotpuré: 

Start med å skrelle og dele gulrøtter og persillerøtter i terninger. Jeg beregner 1 liten rot per person, så 4 pers. trenger 2 gulrøtter og 2 persillerøtter. Terningene legges i en kjele, med litt finhakket hvitløk. Fyll på fløte til det nesten dekker. Kok opp på middels temperatur, så ikke fløten legger seg ved. Kokes til terningene er møre og kjøres til fin mos med stavmikser eller i en blender. Gulrot og persillerotpuré smakes til med salt og pepper og serveres varm.

Server kyllingconfit med madeirasaus, ovnspoteter  og gulrot- og persillerotpuré med valgfrie poteter. Du finner mange spennende varianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit thaipizza

Hvit thaipizza lages med en saus av creme fraiche. Det kan kanskje høres rart ut, men det smaker veldig godt.

Pizzabunnen:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer å kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Hvit pizzasaus:

1 boks creme fraiche

2 fedd finhakket hvitløk

1 finhakket chili

Rør ingrediensene til sausen sammen og sett den kaldt til den skal brukes.

Pizzaen:

250 g kyllingfilet i strimler

1 finhakket løk

Olje til steking

1 dl sweet chili dipping sauce

300 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

1 boks ananasbiter

2 lime i båter

1 pose cashewnøtter

1 potte frisk koriander

Brun kyllingfileten og løken i litt olje, krydre med litt salt og pepper. Sil av oljen, så blandingen blir ganske tørr.

Montering:

Smør på den hvite pizzasausen, risle over sweet chili dipping sauce og legg på ananas, kylling og cashewnøtter. Stek pizzaen midt i ovnen på 225 grader til osten er gyllen. Dryss over koriander, legg på limebåter og server.

 

Du finner masse spennende og varierte pizzavarianter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Rekerisotto

Rekerisotto er en mettende rett som passer til både lunsj, middag og som kveldskos. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen.

2 ss olivenolje

1 finhakket løk

300 g arborioris (risottoris)

1 klype safran

4 dl hvitvin

8 dl varm skalldyrkraft (eller vann og fond, ev. vann og buljongterning)

20 g smør

50 g finrevet parmesan

1 neve finhakket persille

200 g ferdig rensede reker

1 sitron i båter

Varm en tykkbunnet kjele og tilsett olje. Fres løken til den er myk og blank, men ikke brun. Tilsett risen og safranen og la det frese med et par minutter. Tilsett vinen og kok til all vin er absorbert, mens du rører jevnlig.

Samtidig kokes kraften opp i en egen kjele og holdes varm. Det er viktig at kraften er varm hele tide, så ikke risottoen blir avkjølt, så la den gjerne stå på plata på det laveste, i en kjele. Hell en øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har brukt opp kraften. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes  smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper og rør inn persille og reker. Risottoen må ikke koke etter at rekene er tilsatt, for da blir de seige. Risottoen vil tykne om den blir stående.

 

 

Rekerisotto
Rekerisotto

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bakt potet – en lunsj eller kveldskos som lager seg selv

Bakt potet er en rett du kan lage så enkel eller komplisert du vil. Du kan fylle den med kryddersmør og bruke den som tilbehør til middagen. Den er også super som turmat, hvis du putter den i sekken ferdig bakt og tar med ønskettilbehør. Du kan også sette fram masse deilig tilbehør og bruke den til lunsj, kvelds eller nattmat.

Vi bruker bakt potet til lunsj på lørdager noen ganger. Jeg pakker dem i folie og setter dem i ovnen på 150 grader klokken ni og de er klare til å spises klokken ett. I mellomtiden kan jeg handle, gå en tur eller noe annet som behøves.

Bakt potet - en lunsj eller kveldskos som lager seg selv
Bakt potet – en lunsj eller kveldskos som lager seg selv


Forslag til tilbehør kan være finstrimlet vårløk, kryddersmør, rømme eller rømmedressing med hvitløk, sprøstekt bacon, mais, finhakket paprika, ananas og reven ost. Jeg pleier å sette fram litt forskjellig, så kan gjestene velge selv.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Thaifiskegryte

Thaifiskegryte både smaker god og er sunt. Jeg har brukt steinbit, laks og argentinske villreker, men du kan bruke andre fiskeslag, om du vil og bytte ut reker med f.eks. blekksprut eller blåskjell. Oppskriften er passe til 4-6 personer.

2 rødløk, i strimler

1 gulrot i staver

1 persillerot i terninger

3 fedd hvitløk, finhakket

1 cm finhakket ingefær

1 ts malt sitrongress

2 ts sesamolje

1 ss fishsauce

1  boks tomater (helst Mutti)

2 ts soyasaus

1 ss fiskefond

2 ss sweet chilisauce

6 dl vann

1/2 finhakket chili

400 g laks i terninger

200 g steinbit i terninger

200 g argentinske villreker

2 ss koriander fra tube eller 1 neve frisk, finhakket

1 vårløk i staver

1 paprika i staver

Salt og pepper

Fres løk og hvitløk i olje. Tilsett gulrot, persillerot, ingefær, sitrongress, fishsauce, sesamolje, tomater, fond, chili, chilisauce, koriander, soyasaus og vann. La det småkoke i 10 min, før du smaker til med salt og pepper. Tilsett fisken og vårløk og la det trekke i 5 min, før du tilsetter paprika og rekene og lar dem kose seg ett minutt eller to. Server thaifiskegryte med ris eller nudler.

Thaifiskegryte
Thaifiskegryte

 

Du finner flere spennende og velsmakende matretter fra Thailand HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Dekking til navnefest eller konfirmasjon

Dekking til navnefest eller konfirmasjon er ikke alltid like enkelt, om man vil ha noe utenom det vanligste. Svigerdatteren min har æren for denne borddekkingen og det ble både lekkert og tøft for en liten gutt.

Temafargene for navnefesten var svart og grønt. Dukene ble kjøpt som metervare hos Jysk og klippet i riktige lengder. Til og med telysene var i riktig grønnfarge.

Blomsterdekorasjonene ble laget av den flinke blomsterdekoratøren vi alltid bruker, hos Interflora.

Svigerdatteren min brukte svarte servietter i bunnen og brettet dem, så de lignet en sammenbrettet skjorte. Det er mulig flere års brettetrening fra klesbutikken hun jobbet i, vedsiden  av skolen var nyttig. Til slutt brukte hun mindre, grønne servietter med små blomster til slips.

Hun hadde også perlet grønne og svarte biler, som ble brukt som bordkort.

Dekking til navnefest eller konfirmasjon er en liten kunst i seg selv, og det var morsomt å komme som gjest og se hvor flott svigerdatteren min hadde laget i stand og midtpunktet for dagen, barnebarnet mitt og foreldrene, var i storform.

 

Du finner inspirasjon til borddekking til de fleste anledninger HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Sesampoteter

Sesampoteter smaker godt og kan brukes til både kjøtt og fisk.

Kokefaste poteter

Smør

Olivenolje

Sesamfrø

Flaksalt

Sesampoteter
Sesampoteter før steking

Skjær potetene i 1 cm tykke skiver.  (Om skallet er fint, kan det sitte på).

Legg dem på bakepapir i en ildfast form med bakepapir og pensle dem med en blanding av smeltet smør og samme mengde olje. Dryss over salt og stekes i ovnen i ca. 25 minutter på  225 grader, til de blir gylne og lekre. Ca. 10 min. før de er klare, drysser du over sesamfrøene.

 

Om du trenger inspirasjon til flere spennende og varierte potetvarianter, kan du sjekke HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

4 mnd Pastinakk- og gulrotmos

4 mnd Pastinakk- og gulrotmos er velsmakende babymat, som kan spises fra 4 mnd. alder. Det er enkelt og raskt og lage og egner seg for frysing i små glass.

2 pastinakker, skrelt og delt i terninger

3 gulrøtter, skrelt og delt i terninger

Morsmelk eller morsmelkerstatning

Kok grønnsakene møre i vann, hell av vannet og kjør dem til mos med stavmikser. Fordel blandingen på helt rene glass og frys ned det du ikke skal bruke før senere.

Når du skal servere babyen, tiner du blandingen i mikroovnen og rører inn litt morsmelk (ev. erstatning), så den blir passe varm og får fin konsistens.

Du finner flere gourmetretter for baby HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllinglår med appelsinsaus og parmesanpoteter

Kyllinglår med appelsinsaus og parmesanpoteter en nydelig kombinasjon og passer godt til selskap eller til en hyggelig lørdagsmiddag. Kyllinglår med ben blir ekstra saftig, men du kan bruke kyllingfilet, om du heller ønsker det.

Sausen:

Skall og saft av 4 appelsiner

1,5 dl sukker

3 ss vann

3 ss eplesidereddik

2 ss soyasaus

1 ss kalve- eller kyllingfond

2 ss brun maisennajevner

75 g smør

Skyll appelsinene i lunkent vann. Skrell dem med ostehøvel eller potetskreller. NB! Kun det gule.

Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Tilsett eddiken og la det koke i noen minutter, før du tilsetter appelsinsaften og skallet og la det koke i noen minutter. Sil av og tilsett soyasaus og fond. Visp inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst og server.

Parmesanpoteter:

200 g potet per person

Nøytral olje

Reven parmesan (fås i pose)

Om potetene er store, kan de deles i to eller fire. Om de er små, kan de brukes hele. Risle potetene med olje og sett dem i ovnen på 200 grader. Når de nærmer seg ferdige inni (kjenn med en spiss kniv), drysser du reven parmesan over og setter dem inn i noen minutter til, så osten smelter og blir gyllen.

Kyllinglår:

Legg kyllinglårene i en ildfast form, krydre med salt og pepper og stek dem på 180 grader til de er gjennomstekte, men fortsatt saftige, ca. 40 min.

 

Server kyllinglår med appelsinsaus og parmesanpoteter med valgfrie grønnsaker. Jeg har brukt stekt løk og blomkål som er damet i vann tilsatt litt smør i 5 min.

 

Kyllinglår med appelsinsaus og parmesanpoteter
Kyllinglår med appelsinsaus og parmesanpoteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk som i Nice

Tunfisk kan varieres i nesten det uendelige og denne varianten er inspirert fra Nice i Frankrike. Tunfisk stekes som biff, det smaker nydelig og ligner overhode ikke på den du får på boks. Oppskriften er passe til 4 personer.

Niçoiseblandingen:

200 g minitomater, gjerne flere farger, delt i 2 eller 4, avhengig av størrelsen

100 g grønne oliven i skiver

100 g svarte oliven i skiver

2 ss kapers

7 ss olivenolje

2 ss sitronsaft

Friske urter til pynt, jeg har brukt persille og surkløver

Bland oliven, kapers og tomater i en bolle. Bland sammen 7 ss olje og sitronsaft til en dressing, hell den over tomatblandingen og la det hvile i 1 time i romtemperatur, sånn at du får mest mulig glede av smakene.

Tunfisken:

4 x 200 g tunfiskbiff

1 ss fiskefond

1 ss olivenolje

1/2 ts pepper

Bland 1 ss olivenolje med fiskefond og pepper og smør tunfiskbiffene med blandingen. Grill tunfisken eller stek dem i grillpanne med litt olje i 2 min. på hver side.

Legg tunfiskbiffene på et fat, legg niçoiseblandingen over og pynt med urter.

Du finner flere oppskrifter med tunfisk her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.