Ribbe – kokt, så du får møljekraft

Ribbe med medisterkaker, julepølse, sossiser, surkål og rødkål, er vår julemiddag. Ribba vår er kokt først, slik at vi får deilig møljekraft i tillegg. Det er lurt å lage mye av denne ribba, for den smaker helt nydelig kald til julefrokosten 1. juledag.

Ribbe med litt av tilbehøret

Salt svineribbe i ønsket størrelse godt med grovt havsalt på alle kanter. Legg den i langpanna med folie over, i 3 døgn i kjøleskapet.

Ta vekk de overflødige saltet og kok den i 2-3 timer i en stor kjele, gjerne sammen med sylte eller rull. Når ribba er ferdig kokt, deler du den i mindre biter og steker den i 2 timer i ovnen på 170 grader og deretter på 250 grader i 10 minutter. Mot slutten av steketiden, legger du i julepølse og medisterkaker.

Ribbe trenger selvfølgelig godt tilbehør og det finner du HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Torsk og sandefjordsmør som julemiddag

Torsk og sandefjordsmør som julemiddag er vanlig på Sørlandet. Siden bonusfaren min er fra Kristiansand, står torsk med sandefjorsmør på bordet på julaften.

Han reiser på fiskebrygga gørrtidlig på morgenen på julaften og henter den helt nyslaktede torsken.

To store skiver torsk per person trekkes i vann med mye salt i ca. 10 min.

Start med sandefjordsmøret:

Kok opp et beger fløte med en bunt finhakket persille. Tilsett i ca. 250 g meierismør litt etter litt og kok forsiktig opp mellom hver omgang, så ikke sausen skiller seg. Når alt smøret er tilsatt, fortsett kokingen forsiktig til passe konsistens. Her må man prøve seg fram. Server torsk og sandefjordsmør med poteter, sennep og eventuelt gulrøtter til. God jul!

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nyttår i sjampanjefarge

Nyttår i sjampanjefarge virker mer dempet enn gull eller sølv og jeg synes det er vakkert. Jeg leverte den sjampanjefargede bollen, som blomsterdekorasjonen skulle lages i til blomsterbutikken min og lot dekoratøren min få fritt spillerom.

Jeg har en kasse med «nyttårspynt» på boden og der fant jeg flere sjampanjefargede pynteting. Lysene, telysholderne, trærne og de søte grisene er fra denne kassen.

Duken er fra Princess, julekulene og serviettene er fra StepIn i Hokksund.

Nyttår i sjampanjefarge
Nyttår i sjampanjefarge

Glassene heter Sonja og er fra Hadeland. Jeg liker dem godt, siden de er rene i designet og tidløse. Bestikket og serviset fra Villeroy & Boch, fant jeg på finn.

Nyttår i sjampanjefargebordet er dekket og gjestene kan bare komme. Vi tar oss alltid god tid til forberedelsene, så vi rekker å sette oss ned og kose oss med et glass vin, før gjestene kommer.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Island: Islenski Barinn – Fermentert hai

Island: Islenski Barinn serverer fermentert hai og tørrfisk. Jeg hadde bestemt meg for å spise fermentert hai på Island lenge før jeg kom dit, og jeg brukte litt tid på å finne et sted som serverte det som lunsjrett.  Valget falt på gastropuben Islenski Barinn, som for øvrig er verdt et besøk også om du ikke vil spise hai.

En lunsjporsjon består av 6 små terninger med hai, et beger med tørrfisk og litt smør, som tørrfisken skal dyppes i, før den nytes.

Tilbehøret er brennivin, som brukes til å skylle herligheten ned med og tannpirkere, til å spidde haien med. Til denne retten får du også et lite kurs i hvordan den best skal nytes.

Da jeg åpnet lokket på haien og luktet, fikk jeg likk sjokk av den voldsomme amoniakklukten, men jeg er ikke av typen som gir meg så lett, så jeg gikk inn for smaking også. Smaken var mye bedre enn lukten og all haien ble fortært. Litt spesielt, men jeg kommer til å spise det igjen, om jeg får sjansen. Tørrfisken, dyppet i smør var en favoritt og smakte godt sammen med rødvinen min.

Jeg kan anbefale denne restauranten på det varmeste, med nydelig mat og hyggelig betjening, og du finner hjemmesiden deres HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Koreansk svinenakke

Koreansk svinenakke er det koreanske svaret på taco. De bruker salatblader i stedet for tacolomper og ssamjangsaus i stedet for salsa. Denne oppskriften er passe til 6 pers.

1 svinenakke

Marinade:

1 dl sesamolje

3 ss soyasaus

3 ss lys maissirup

1 dl sjalottløk, finhakket

4 ts finrevet, fersk ingefær

4 ts finhakket hvitløk

1 finhakket rød chili

4 ts mirin

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

Bland alle ingrediensene til marinaden, legg svinenakken i en ildfast bolle og smør den inn med marinaden. Sett den i ovnen på 220 grader i 30 minutter. Dekk bollen med aluminiumsfolie, skru ned ovnen til 100 grader og la nakken stå og kose seg i ovnen til neste dag. Jeg snur den et par ganger i løpet av denne tiden, så den ikke tørker, men holder seg saftig rundt hele.

Skjær svinenakken i 2, 5 cm tykke strimler og server.

Til serveringen:

Vårløk, finstrimlet

Rød chili, skjært i tynne strimler til de modige og finstrimlet paprika til de andre

1 ts sesamfrø, ristet i tørr panne

Store salatblader, vasket og tørket

Ris til 6 pers. kokt etter anvisning på pakka

Ssamjangsaus

Om du vil lage ekstra godt tilbehør, lager du rødkålsalat, som du finner oppskrift på her.

Koreansk svinenakke spises slik:

Legg en liten skje ris i et salatblad, drypp den med litt ssamjangsaus og topp med en skive svinenakke, grønnsaker og sesamfrø. Pakk inn og kos dere.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Første juledag spiser vi lang julefrokost

Første juledag spiser vi lang julefrokost, med masse deilig mat og alle som kan krype og gå er invitert.

Første juledag spiser vi lang julefrokost
Tacosild

Jeg har en ganske stor kjøkkenøy og der setter vi frem deilig, tradisjonell julemat.

Vi forsøker å plassere maten i en logisk rekkefølge, i forhold til når det er naturlig å forsyne seg av de forskjellige godsakene.


Vi setter glasslokk over rakfisken, for å skåne sarte sjeler 😊

Sild
Sild

Det betyr at vi setter fisken først, deretter kjøtt, så kommer ostene, desserter og til slutt hjemmelaget godteri og kakene.


Du finner oppskrift på alle godsakene og mere til, HER.

 

 

Første juledag spiser vi lang julefrokost som varer fra 12 til 24 og jeg synes det er den aller beste dagen i jula.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Riskrem med jordbærsaus

Riskrem med jordbærsaus hører julen til for mange av oss. Jeg lager alltid mer risgrøt enn jeg trenger og serverer det til lunsj før jeg kjøler ned resten.

1 dl grøtris

2 dl vann

1 l melk

1 vaniljestang, delt i to på langs

3 dl fløte, pisket til krem

1 ss sukker

Lag grøt etter anvisning på pakken, men med vaniljestangen. Avkjøl og la den stå kaldt til du skal lage riskremen. Plukke ut vaniljestangen, før du fortsetter.

Pisk fløten til krem, bland den med risen og smak til med sukker.

Sausen:

400 g jordbær

1 ts vaniljeekstrakt

1 dl vann

Ca. 100 g sukker (smak til)

Kjør jordbærene med vann og vaniljeekstrakt i blender. Smak til med sukker.

Server riskrem med jordbærsausen ved siden av, så gjestene kan forsyne seg selv.

Riskrem med jordbærsaus
Riskrem med jordbærsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rocky Road

Rocky Road smaker så godt at du nesten ikke kan stoppe å spise, så jeg lager det bare når vi fortjener noe ekstra eller når jeg skal bruke det som tilbehør til en iskremdessert. Jeg har brukt godteri jeg er begeistret for, men du kan bytte ut en eller flere av dem med annet godteri.

Bruk 1 pose dumlekarameller og del hver karamell i 3 biter. Bland dem sammen med 3,5 dl cashewnøtter, 1 pose mini marshmallows, 1 pose smørbukkuler og 1 pose smashkuler.

Smelt 500 g melkesjokolade (om du liker mørk sjokolade bedre, kan du bruke det) i vannbad og bland alt godt sammen før du heller blandingen over i en form kledd med bakepapir. Rocky Road Oppbevares kaldt og deles i passe biter etter hvert som du skal spise dem. NAM!

Rocky road til avkjøling
Rocky road til avkjøling

 

Syltet laks

Syltet laks er det nyeste tilskuddet til julefrokosten vår og er veldig populært. Syltet laks kan også brukes som forrett.

1 salmalaks i terninger

1/2 dl salt

5 dl vann

2,5 dl 7 % eddik

4 dl sukker

1 pose sursildkrydder

3 laurbærblader

1 stjerneanis

2 løk i tynne ringer

Bland laksen med saltet og la det ligge kaldt i to timer før du skyller av saltet og tørker av laksen.

Kok lake av vann, eddik, sukker, sursildkrydder, laurbærblader og stjerneanis. Avkjøl og bland med fisken og løk.

Syltet laks stå kaldt et par dager, så smakene setter seg, før det spises.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Thaisild

Thaisild er en av de nyere sildevariantene på frokostbordet i jula, hos oss. Det høres kanskje merkelig ut å blande sild med thai, men denne sildevarianten har gjort stor suksess hos oss.

1 lite glass sursild

3 ts ingefær, veldig finrevet

1 rød chili, finhakket

1 ts grønn chili, finhakket

3 ts finhakket sitrongress

6 ss majones

6 ss seterrømme

2 ss frisk koriander, finhakket

6 ss kokosmelk

6 ss riseddik

1/2 lime

Ta sildebitene opp av laken og la dem renne av seg på tørkepapir.

Rør sammen majones, seterrømme, kokosmelk og riseddik og smak til med lime.

Tilsett resten av  ingrediensene og la det trekke i et døgn i kjøleskapet før den spises.

Thaisild
Thaisild

Du finner masse spennende oppskrifter på sild HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.