Lammeskank med potetmos og rødvinssaus er fin selskapsmat og mye kan gjøres klart før gjestene kommer.
Lammeskankene:
Beregn 1-2 lammeskanker per person, avhengig av størrelsen
2 løk i båter
2 fedd hvitløk, finhakket
1 persillerot i terninger
1/2 sellerirot i terninger
2 store gulrøtter i små terninger
2 ts lammekrydder
4 ss lammefond
2 dl hvitvin eller rødvin
2 ts pepper
Legg grønnsaker i en ildfast form. Krydre lammet med lammekrydder, salt og pepper og legg det på toppen av grønnsakene. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett i ovnen på 200 grader i ca. 1 timer. Skru ned til 100 grader og la det stå i 3 timer, eller mer. Ta av folien, når det nærmer seg servering, skru opp til 200 grader og stek til det får fin farge.
Sausen:
1 finhakket løk
1 ss smør
2 fedd finhakket hvitløk
2 dl rødvin
1 kvast finhakket rosmarin
2 ss god balsamico
2 laurbærblader
kokes inn
1 ss dijonsennep
4 ss akasiehonning
1 dl kraft fra stekingen av skankene
ev. brun maisennajevner
salt og pepper
Brun løken i smøret. Tilsett hvitløken og la den surre med i noen minutter. Tilsett rødvin, rosmarin, balsamico og laurbærblader. La det koke inn til det nesten ikke er væske igjen. Tilsett sennep, honning og lammekraft. Om sausen er for tynn, tilsettes litt maisenna. Smak til med salt og pepper.
Potetmosen:
500 g mandelpoteter
150 g smør
6 ss fløte
1 neve finhakka gressløk
Salt og pepper
Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Rør in finhakka gressløk og mak til med salt og pepper.
Server lammeskank med potetmos og rødvinssaus med grønnsaker etter eget ønske. Her har jeg brukt blomkål. Pynt gjerne med litt friske urter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.