Lammeskank med potetmos og rødvinssaus

Lammeskank med potetmos og rødvinssaus er fin selskapsmat og mye kan gjøres klart før gjestene kommer.

Lammeskankene:

Beregn 1-2 lammeskanker per person, avhengig av størrelsen

2 løk i båter

2 fedd hvitløk, finhakket

1 persillerot i terninger

1/2 sellerirot i terninger

2 store gulrøtter i små terninger

2 ts lammekrydder

4 ss lammefond

2 dl hvitvin eller rødvin

2 ts pepper

Legg grønnsaker i en ildfast form. Krydre lammet med lammekrydder, salt og pepper og legg det på toppen av grønnsakene. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett i ovnen på 200 grader i ca. 1 timer. Skru ned til 100 grader og la det stå i 3 timer, eller mer. Ta av folien, når det nærmer seg servering, skru opp til 200 grader og stek til det får fin farge.

Sausen:

1 finhakket løk

1 ss smør

2 fedd finhakket hvitløk

2 dl rødvin

1 kvast finhakket rosmarin

2 ss god balsamico

2 laurbærblader

kokes inn

1 ss dijonsennep

4 ss akasiehonning

1 dl kraft fra stekingen av skankene

ev. brun maisennajevner

salt og pepper

Brun løken i smøret. Tilsett hvitløken og la den surre med i noen minutter. Tilsett rødvin, rosmarin, balsamico og laurbærblader. La det koke inn til det nesten ikke er væske igjen. Tilsett sennep, honning og lammekraft. Om sausen er for tynn, tilsettes litt maisenna. Smak til med salt og pepper.

Potetmosen:

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

1 neve finhakka gressløk

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Rør in finhakka gressløk og mak til med salt og pepper.

 

Server lammeskank med potetmos og rødvinssaus med grønnsaker etter eget ønske. Her har jeg brukt blomkål. Pynt gjerne med litt friske urter.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bananpudding

Bananpudding smaker godt for barn i alle aldre. Du kan bruke en kjeks du liker, f.eks. sjokoladekjeks eller vaniljekjeks. Bananpudding er vanlig i Sør-Amerika og denne oppskriften gir 4 porsjoner.

2 dl fløte

2 dl rømme

3 ss sukker

1 ts godt vaniljesukker

5 gelatinplater

3 ss kokende vann

100 g kjeks, grovt knust

1 banan i små terninger

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i ca. 5 minutter. Klem vannet godt ut av dem og rør dem ut i kokende vann. Visp fløten stiv og bland den med rømme, vaniljesukker og sukker.

Rør et par skjeer av fløteblandingen inn i gelatinen. Hell gelatinen over fløteblandingen og rør forsiktig sammen.

Rør bananen inn i puddingen og legg den lagvis med kjeks i en glassform. Sett kaldt i ca. 3 timer, til det har stivnet.

Bananpudding
Bananpudding

 

Du finner masse, både spennende og mer tradisjonelle, dessertoppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kylling i kremet soppsaus med druer

Kylling i kremet soppsaus med druer er en velsmakende søndagsmiddag, som også kan lages av svinefilet eller kalkunbryst. Oppskriften er passe til 4 personer.

1 hel kylling, eller 800 g kylling- og lårfileter med skinn

400 g sopp, gjerne kantarell

2 fedd finhakket hvitløk

2 sjalottløk, finhakket

4 vårløk, finstrimlet

2 dl tørr hvitvin

6 dl fløte

6 ss kyllingfond

4 stilker frisk estragon, finhakket eller 2 ts tørket

1 neve druer, delt i to og steiner fjernet

Frisk estragon og bladpersille

salt og pepper

Sånn gjør du det:

Skjær kyllingbrystene fra skroget. Skjær av lårene og del lårene i leddet i overlår og klubbe. (Skroget kan du koke kraft på.) Legg gjerne noe estragon- eller kjørvelblader innunder skinnet på kyllingen, og krydre godt med salt og pepper.

Bruk en jerngryte eller en god stekepanne med høye kanter (sautépanne) og brun kyllingen godt på begge sider på middels temperatur i en blanding av smør og olje. Skinnet skal bli skikkelig sprøstekt, før du løfter kyllingen ut av gryta og Freser soppen sammen med løk, hvitløk, 2/3 av vårløken og estragon, til soppen har fått en pen gyllen farge. Rør jevnlig. Tilsett vin og la det koke inn til det meste av væsken har fordampet. Hell i fløte og fond og la sausen småkoke i 5 minutter til den tykner litt, mens du rører av og til. Krydre med salt og pepper og legg kyllingen tilbake i sausen. La kyllingen surre i sausen i ca. 15-20 minutter, til den er gjennomstekt. Varm druene i sausen og rør inn resten av vårløken og hakket estragon og bladpersille rett før servering.

Server kylling i kremet soppsaus med druer sammen med f.eks. ovnsbakte poteter eller ris.

Kylling i kremet soppsaus med druer
Kylling i kremet soppsaus med druer

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Remulade

Remulade kan enkelt og kjapt lages selv og smaker mye bedre enn ferdigkjøpt. Denne røres sammen på under 5 minutter.

1 pose majones

2 ss agurkmix

2 ss finhakket kapers

Saften av 1 lime

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

1 neve frisk persille

Alt røres godt sammen og settes kaldt til det skal brukes. Dryss gjerne over litt hakket persille ved servering.

Remulade
Remulade

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostefylt kylling med båtpoteter og appelsinsaus

Ostefylt kylling med båtpoteter og appelsinsaus er en perfekt match. Denne retten er en av mine favoritter for tiden og oppskriften er passe til 4 pers.

Start med båtpotetene. Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus temperaturen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Kyllingen:

4 store kyllingfileter

200 g ost

Salt og pepper

Skjær en lomme i kyllingfileten og trykk inn en stav med ost i den, enten en vellagret ost, en Jarlsberg eller en annen ost etter eget ønske. Krydre fileten med salt og pepper. Brunes i smør på begge sider, før filetene legges i en ildfast form. Legge et par skiver ost på toppen og sett i ovnen på 200 grader til filetene er gjennonmstekte.

Sausen:

Skall og saft av 4 appelsiner

1,5 dl sukker

3 ss vann

3 ss eplesidereddik

2 ss soyasaus

1 ss kalve- eller kyllingfond

2 ss brun maisennajevner

75 g smør

Skyll appelsinene i lunkent vann. Skrell dem med ostehøvel eller potetskreller. NB! Kun det gule.

Kok sukker og vann på lav varme til det er nesten karamellisert. Tilsett eddiken og la det koke i noen minutter, før du tilsetter appelsinsaften og skallet og la det koke i noen minutter. Sil av og tilsett soyasaus og fond. Visp inn maisenna og la det koke i min. 1 minutt. Tilsett smøret, rør til det er oppløst og server.

Server med valgfrie grønnsaker, f.eks. blomkål eller brokkoli.

Ostefylt kylling med båtpoteter og appelsinsaus
Ostefylt kylling med båtpoteter og appelsinsaus

Du finner masse spennende og velsmakende kyllingoppskrifter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kjempegode og luftige rundstykker

Hjemmelagde rundstykker er veldig godt. Jeg baker alltid dobbel porsjon for å ha noen i fryseren til senere. Denne oppskriften gir 16 lekre, luftige rundstykker.

1 kg hvetemel

125 g smør

6 dl melk

1 pk gjær

1 egg

1/2 ts bakepulver

1 ss sukker

1 ts salt

Smelt smør og hell i melk, løs opp gjær i blandingen og tilsett sammenpisket egg.

Bland mel, sukker, bakepulver, salt og tilsett melkeblandingen. Elt godt og la deigen hvile, tildekket, på et lunt sted til den i hvert fall har doblet seg. Del deigen i 16 like deler og bak ut i valgfri fasong. Legg dem på bakepapirdekt stekeplate og la dem heve til ønsket størrelse i minimum 30 minutter. Stekes på 225 grader i 10-12 minutter. Pensle deretter med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dryss over sesamfrø før eggeblandingen tørker. Avkjøl på rist.

Kjempegode og luftige rundstykker
Kjempegode og luftige rundstykker

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Saltimbocca med parmesangratinerte poteter og bønneragu

Saltimbocca med parmesangratinerte poteter og bønneragu er velsmakende tradisjonsmat fra Italia og San Marino.

Potetene:

Minipoteter

Rapsolje

Salt og pepper

Revet parmesan

Potetene deles i to og legges i en form som er smurt med olje. Krydre med salt og pepper og stek dem på 300 grader, til de begynner å få farge. Skru ned til 200 grader og riv over masse parmesan. Stek videre til parmesanen har fått farge og potetene er gjennombakt.

Saltimbocca:

800 g mørbrad eller ytrefilet av kalv

8 skiver spekeskinke

8 store (eller 16 små) salvieblader

2-4 ss mel

3 ss olje

3 ss smør

Kjøttet deles i 8 like store skiver og bankes helt flate. Legg på spekeskinke og salvie og fest med en cocktailpinne. Dypp siden uten skinke i mel.

Stekes i og smør, først med skinkesiden ned, så spekeskinken feste seg til kjøttet. Dryss over salt og pepper før du snur og steker på den andre siden.

Stekingen tar ca. 1 minutt på hver side.

Bønneragu:

2 bokser bønner, gjerne blandede

2 løk i strimler

Litt olje til steking

1 neve finhakket persille

2 hvitløk, finhakket

1 boks finhakket tomat, helst Mutti

1 ss kylling- eller oksefond

Salt og pepper

Brun løken i litt olje. Tilsett resten av ingrediensene og la dem koke i 15-20 minutter. Smak til med salt og pepper.

 

Saltimbocca med parmesangratinerte poteter og bønneragu
Saltimbocca med parmesangratinerte poteter og bønneragu

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kryddersirup

Kryddersirup kan brukes i drinker, både med og uten alkohol og passer godt som saus over desserter. Oppskriften gir ca. 2 dl ferdig sirup.

1 dl vann

2,5 dl sukker

4 hele sorte pepperkorn

1 kanelstang

2 hele nellik

1 stjerneanis

1 stripe appelsinskall

Bland alt i en kjele og la det småkoke i 5 minutter. Fjern fra varme og la det avkjøles helt. Sil av krydder og skall og oppbevares i en lufttett beholder. Kryddersirup holder seg i opptil 1 måned.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Toast – ostesmørbrød

Toast – ostesmørbrød har vært tradisjon i England siden Victoriatiden, men spises i en eller annen variant i store deler av den vestlige verden. Toast er en super lunsjrett, eller kveldskos. Denne oppskriften er passe til 2 pers.

6 brødskiver av hvitt eller lyst brød, gjerne surdeigs- eller landbrød

6 skiver bacon

3 ts sennep, gjerne dijon

6 ss majones

Tomater i skiver

Gul paprika i strimler

Purre i strimler

200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag (cheddar, Gruyère, raclette, mozzarella, gouda, Jarlsberg)

Legg baconskivene utover i en ildfast form i ovnen på 200 grader, til de er gylne.

Bland majones og sennep i en skål. Smør majonesblandingen helt ut i kanten på alle skivene. Fordel tomatskiver, paprika purre, bacon og ost over halvparten av skivene og legg de andre skivene oppa, men majonesblandingen oppa, med «smøringen» ned.

Stek i toastjern, til brødet er gyllent og osten smeltet.  Det tar ca. 3-4 min. Om du ikke har toastjern, kan du bruke vaffeljernet eller steke i 3-4 minutter på hver side i stekepannen med litt smør i. Del skivene på skrå og pynt gjerne med litt urter eller spirer.

Du finner flere oppskrifter på fristende og velsmakende småretter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Jordbærcaipirinha

Jordbærcaipirinha smaker godt hele året, men er selvfølgelig ekstra god når de norske jordbærene kommer på forsommeren. Vanlig caipirinha er en portugisisk drink og caipirinha med jordbær er en variant av den. Oppskriften er passe til 2 små drinker eller en stor.

1 lime

100 g jordbær

40 g rårørsukker

8 cl cachaça eller lys rom

Isbiter

Ev. sodavann

Frisk mynte

Skyll limen godt i lunkent vann og skjær den i små terninger, ca. 1 x 1 cm. Skallet skal være på. Rens og skjær jordbærene i samme størrelse terninger som limen. Rør sammen lime, jordbær, nesten alt sukkeret og rom i drinkglass og smak til om det behøves mer sukker. Rør inn isbiter, mynteblader og ev. en skvett sodavann.

Jordbærcaipirinha
Jordbærcaipirinha

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.